Popular Today

Khamis, April 10, 2008

Kerajaan Selangor tidak akan tergopoh gapah

0 Komen!!!
Antara manifesto kerajaan campuran Negeri Selangor ialah untuk memberikan bekalan air percuma sebanyak 20 meter padu kepada semua rakyat Selangor, tetapi apa yang terjadi ialah kerajaan Selangor telah memberi peruntukan sebanyak RM 100 juta untuk ternakan babi secara besar-besaran dan moden. Cuba banyangkan bagaimana sebuah parti PAS yang konon berhasrat menjadikan Malaysia Negara Islam PAS (sebab negara Islam selain PAS tidak diterima oleh mereka) menjadi negara Islam pertama menternak dan eksport Babi secara besar-besaran dan moden. setakat ini tidak pernah dibuat negara Islam lain lagi. Janji untuk memberi air percuma belu diberikan tetapi ternakan Babi telah mendapat peruntukan begitu banyak.

Menurut laporan Harakah Daily Tan Sri Khalid menyatakan beliau tidak mahu melakukan kajian secara tergopoh gapah dan ia memerlukan masa kerana membabitkan aspek teknikal, undang-undang dan ekonomi mengenai perjanjian air itu.

Kelulusan peruntukan RM 100 juta untuk projek ternakan Babi tidak dianggap tergopoh gapah, tetapi projek untuk air bersih kepada semua kaum pula dikatakan sebagai tergopoh gapah, apa sudah jadi.

Babi ancam nelayan Tanjung Sepat

0 Komen!!!
BANTAH...Sebahagian daripada 200 penduduk kampung di sekitar Sepang mengadakan tunjuk perasaan di hadapan Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor di Shah Alam, semalam, sebagai membantah keputusan Exco meneruskan projek mega ternakan babi di daerah itu. – Gambar SAHARUDDIN ABDULLAH

--------------------------------------------------------------------------------
SEPANG 9 April – Kegiatan menternak babi yang tidak terkawal di beberapa kampung sekitar Tanjung Sepat dekat sini mengakibatkan kemusnahan alam sekitar yang teruk hingga menyebabkan penduduk hilang mata pencarian. Kegiatan itu menyebabkan perairan sekitar kawasan tersebut tercemar teruk hingga menjejaskan aktiviti nelayan di samping kerosakan harta benda.

Pengerusi Persatuan Nelayan Kampung Kundang, Shahamid Sanusi, berkata, satu ketika dahulu aktiviti membuat belacan merupakan salah satu daripada mata pencarian utama penduduk di situ.

“Selain udang geragau, kawasan pesisir pantai di sini juga kaya dengan hidupan laut lain seperti ikan, kerang, kepah dan mentarang tetapi sekarang semuanya berkurangan kerana pencemaran yang dipercayai berpunca daripada pembuangan sisa najis dari ladang-ladang babi yang banyak terdapat di kawasan itu,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Semalam, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, kerajaan negeri akan meneruskan cadangan membina ladang ternakan babi moden di Kampung Tumbuk, Kuala Langat dalam Parlimen Sepang kerana kawasan itu telah menjadi tapak utama ladang babi. Berikutan itu, orang ramai dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) membantah cadangan tersebut kerana dikhuatiri akan membawa pencemaran alam sekitar di Sepang.

Laporan ( Utusan Malaysia)

Kongsi Link Anda