Popular Today

Isnin, Januari 18, 2010

Bila PAS nak umumkan pembocor rahsia Kerajaan Negeri?

3 Komen!!!

Nik Aziz dah cakap, Takiyudin pun dah cakap, jadi apa lagi hamPAS ni tunggu... bukannya susah sangat nak tahu yang bocor rahsia. Siapa yang pecahkan rahsia mestilah yang terlibat dengan mesyuarat tersebut.

Ianya mengenai pendedahan Syed Azidiyang mendakwa, projek tersebut, yang merupakan usahasama Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) dengan syarikat Sensatimur Sdn Bhd, dikatakan rugi kira-kira RM50 juta.

Semalam Takiyuddin Hassan meminta Nik Aziz menyiasat kebocoran maklumat itu, kerana keputusan mesyuarat exco tertakluk di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).

Hari ini sorang lagi Exco Kelantan, Husam Musa menyokong saranan supaya kebocoran maklumat mesyuarat exco negeri, berhubung pembelian tingkat bawah Bazar Tok Guru disiasat bagi mengelakkan ada mana-mana pihak "menjadi mangsa permainan". (baca di sini)

Husam di blognya itu turut membayangkan maklumat yang didedahkan Syed Azidi bukanlah rahsia kerana perbincangan projek tersebut melibatkan banyak pihak.

"Pertama, ia dibincang oleh jawatankuasa (yang dibentuk kerajaan negeri). Jawatankuasa ini ada ahlinya. Pemaju juga mungkin dijemput untuk berbincang dan persetujuan mereka tentulah perlu.

"(Oleh) kerana itu, mereka mungkin orang paling awal tahu tentang maklumat ini. Wakil PMBK juga mungkin hadir dan wakil ini mungkin pula perlu berbincang dengan rakan sejawatan mereka di PMBK," tulisnya lagi.

Jadi apalah tunggu lagi,, bukan sahaja rakyat kelantan tetapi seluruh dunia nak tahu siapa yang bocorkan rahsia kerajaan PAS Kelantan ni... Kenapa Dewan Pemuda PAS tak buat laporan polis kerana kebocoran rahsia ni.. sebab kroni ni.. kalau UMNO buat pastinya dah lama mereka buat memorandum dan laporan polis. Ini Pemuda PAS senyap seribu bahasa..

Kepada PAS Piiiirah!!! ruduh UMNO kroni tapi mereka pun amalkan kroni... siapa yang bakal jadi kambing hitam agaknya.

Kes Ketua Penerangan Pemuda Pas negeri Kelantan ganjil?

2 Komen!!!
gambar dari utusan

Ganjil, itulah pandangan peguam Mohd. Zaki Zainal Abidin bagi Md Nor terhadap keputusan tersebut di mahkamah yang sama ini. Beliau berkata "Saya menerima keputusan dan menghormatinya tetapi menganggapnya ganjil kerana kes lama dibatalkan dan kes baru pula timbul dan diberi perhatian dan telah mengemukakan rayuan.

Bekas Ketua Penerangan Pemuda Pas negeri, Dr. Rosli Allani Abdul Kader berjaya mengetepikan perintah mufarakah atau tinggal berasingan dengan isteri keduanya, Ilyani Mohd. Noor oleh mahkamah pada 9 November lalu, sekali gus membatalkan perbicaraan kes induk. Hakim Syariah, Mohd. Yusoff Awang membuat keputusan tersebut di Mahkamah Tinggi Syariah di sini hari ini, selepas berpuas hati dengan dokumen dan afidavit sokongan oleh Rosli Allani, 35, melalui peguamnya Mustafa Kamal Mat Hassan.

Peguam Plaintif, Md Zaki mempersoalkan, "Defendan pertama dan kedua mengaku pernikahan pertama tidak sah dan batal dan pengakuan tersebut menjawab tuntutan plaintif dan dianggap selesai,".

"Hujah peguam plaintif, defendan satu dan dua membuat permohonan bantahan awal tersebut bagi mengelak daripada hukuman mahkamah kerana melanggar perintah mufarakah tidak diterima kerana ia perkara berasingan dalam tuntutan awal plaintif," katanya iaitu atas alasan teknikal.

Sementara itu, Mohd. Zaki bagi pihak Mohd. Nor telah memfailkan rayuan terhadap keputusan tersebut di mahkamah yang sama hari ini dan menganggapnya sesuatu yang ganjil.

"Saya menerima keputusan dan menghormatinya tetapi menganggapnya ganjil kerana kes lama dibatalkan dan kes baru pula timbul dan diberi perhatian dan telah mengemukakan rayuan.
"Isunya di sini rukun nikah iaitu kuasa wali yang masih berhak untuk tidak setuju dengan pernikahan tersebut dan saya berpegang kepada turutan kes yang sepatutnya diselesaikan satu persatu," ujarnya.

Seperti anak guamnya, beliau juga mahukan keputusan mahkamah sama ada pernikahan pertama di Selangor sah atau sebaliknya, namun keputusan hari ini memihak kepada rayuan defendan membatalkan mufarakah dan perkahwinan terdahulu. "Apa yang berlaku hari ini tidak dinafikan akan turut dilakukan oleh pasangan lain, apatah lagi dilakukan oleh seseorang yang pernah bergelar pemimpin," katanya. (baca seterusnya di sini)

kata AB: Keputusan sebenarnya telah dijangka, maklumlah Dr. Rosli Allani Abdul Kader, Bekas Ketua Penerangan Pemuda Pas negeri. Apatah lagi perbicaraan di Kota Bahru, Ibu pejabat Kerajaan PAS Kelantan. Semua yang dilantik oleh kerajaan negeri, seperti kakitangan awama, guru, termasuk hakim mestilah pro kepada PAS, Takkanlah ini susah di faham.

Sedangkan kes mat Sabu berkhalwat pun boleh lepas, ini setakat kes mufaraqah, Tapi inilah yang dikatakan paku dulang paku serpih, PAS mempersoalkan ketelusan Institusi mahkamah pesekutuan tetapi dalam kes ini PAS juga mempengaruhi keputusan mahkamah. Hakikatya kalau sesuatu keputusan jika bersesuain dengan kroni mereka bagi mereka ini adalah keadilan tetapi jika tidak bersesuaian dengan kroni mereka menreka menuduh sebagai zalaim dan tidal adil. Akhirnya asas mereka ialah kroni bukalah sangat sesuatu institusi itu.

Isu Kalimah Allah : bertoleransilah

0 Komen!!!
Isu penggunaan kalimah Allah untuk agama kristian sangat memberi kesan kepada orang Islam di negara ini. Perlu difahami, bahawa penggunaan kalimah Allah bagi orang kristian untuk merujuk Tuhan Yang Esa bagi umat Islam tidaklah menjadi persoalan sebagaimana lagu negeri Johor.

Persoalannya ialah kalimah Allah digunakan merujuk kepada tuhan Kristian.. yang membawa maksud trinity. Perkataan ini boleh mengelirukan dan menyesatkan akidah umat Islam

Bagi Kristiannya ianya hanya terminologi tetapi bagi umat Islam ianya adalah akidah bermaksud persembahan kepada tuhan yang Esa, Allah yang maha Suci.

Terdapat memang ada pro dan kontra dalam penggunaan Kalimah Allah untuk agama kristian.

pro- seperti Mudah-mudahan dengan menyebut nama Allah, ia menjadi asas Taufiq dan Hidayah kepada orang bukan Islam untuk mencari siapa Tuhannya yang sebenar.

Kontra - silap-silap anak cucu kita jadi kristian..

Mencegah atau mengubat lebih baik.?

Kita memahami hujah yang mereka gunakan sebab mereka gunakan kalimah Allah dari bible Indonesia telah berkurun lamanya.

Jadi kenapa tidak kekalkan sedemikian? Selama ini pun tiada yang menghalang mereka menggunakan bible Indonesia.

Namun bila terdapat usaha pihak tertentu, khasnya majalah Herald yang berpengkalan di Kuala Lumpur mohon untuk menggunakan kalimah Allah iaitu terjemahan God kepada Allah.

Hakikatnya apa keperluan kalimah God diterjemah kepada bahasa Melayu iaitu Allah SWT.

Sedangkan bangsa Melayu adalah beragama Islam dan mengamalkan adat istiadat Melayu sebagaimana Perlembagaan kerajaan Persekutuan, jadi terjemahlah dalam bahasa Cina, Tamil dan sebagainya. Tiada siapa yang larang, kenapa perlu diterjemah dalam bahasa Melayu?

Berapa ramaikah Melayu yang kristian? Orang Melayu dalam pentafsiran perlembagaan Islam beragama Islam dan mengamalkan adat Istiadat melayu...

Hakikatnya jika Melayu itu menganut kristian mereka tidak dikira sebagai Melayu dan tidak berhak menikmati hak keistimewaan orang Melayu kerana bertentangann dengan takrif tersebut.

Kita tidak pernah dalam sejarah yang mendengar Melayu Kristian di negara ini walaupun ada individu yang mencuba untuk murtad seperti Lina Joy..

Jadi kita minta kepada penganut kristian, kami menghormati agama anda, berilah sedikit tolak ansur kepada agama Islam untuk menggunakan Kalimah Allah khasnya dalam bahasa Melayu.

Kongsi Link Anda