Popular Today

Jumaat, Jun 12, 2009

Mahkamah : gantung Zambry dan 6 EXCO tidak sah

0 Komen!!!
Sekali lagi mahkamah putuskan Sivakumar salah gunakan kuasa speaker!

Oleh itu, perintah penggantungan selama 18 bulan terhadap Zambry dan 12 bulan bagi ahli exco dibuat Speaker V Sivakumar adalah tidak sah dan batal kerana Sivakumar tidak mempunyai kuasa untuk berbuat demikian.

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir dan enam Exconya tidak boleh digantung daripada menghadiri sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) atas dakwaan menghina kerana kesalahan itu tidak diperuntukkan di bawah perlembagaan negeri, demikian diputuskan Mahkamah Persekutuan, semalam.

Hakim Datuk Seri S Augustine Paul dalam penghakiman bertulisnya berkata, Perkara 44 Perlembagaan Negeri Perak dibaca bersama Perintah Tetap Enakmen Dewan Undangan Negeri (Hak Istimewa) 1959 tidak memperuntukkan kesalahan menghina dan hukuman penggantungan daripada menghadiri sidang DUN.

"Kuasa menangani isu menghina, yang tidak diperuntukkan dalam Perintah Tetap DUN, bukan sesuatu yang Speaker boleh mengambil maklum kerana ia memerlukan satu undang-undang berkaitan dengannya," kata Augustine dalam penghakiman 64 muka surat bertarikh 3 Jun dan diperoleh semalam.

"Perlu ada pihak berkuasa undang-undang yang khusus untuk mengetahui dan memberi hukuman bagi kesalahan menghina. Ini khususnya ketara di mana dakwaan menghina dilakukan di luar DUN," katanya.

Pada 16 April lalu, Mahkamah Persekutuan memutuskan perintah penggantungan terhadap Zambry dan enam exco - Zainol Fadzi Paharuddin, Datuk Ramly Zahari, Hamidah Osman, Datuk Saarani Mohamad, Mohd Zahir Abdul Khalid dan Dr Mah Hang Soon oleh Sivakumar adalah melampaui perlembagaan negeri dan oleh itu tidak sah dan batal.

Pada 2 Mac lalu, Zambry dan anggota exco terbabit memfailkan saman pemula di Mahkamah Tinggi Ipoh bagi membatalkan keputusan Sivakumar kerana tindakan itu bertentangan dengan undang-undang.

Mereka juga memohon satu pengisytiharan bahawa mereka berhak mengambil bahagian dalam sidang DUN dan menjalankan fungsi serta kewajipan masing-masing.

Dalam penghakiman itu, Augustine berkata: “Penggantungan terhadap pemohon dilakukan berdasarkan Perintah Tetap 72 DUN. Tuduhan terhadap mereka menyatakan tindakan mereka itu diibaratkan sebagai menghina.

"Oleh kerana penghinaan tidak dinyatakan secara khusus, tindakan tidak boleh diletakkan di bawah Perintah Tetap 72.

"Perintah Tetap 72 memberi kuasa kepada Jawatankuasa Hak Istimewa mengambil maklum sebarang perkara yang nampak menjejaskan kuasa dan hak istimewa dewan itu,” kata Augustine. - Bernama

PKR dan DAP persoal hala tuju PAS

2 Komen!!!
Kita biasa dengar dengan kata-kata hikmah ini "jika kita gagal merancang, kita sebenarnya merancang untuk gagal".. ini adalah kata orang. Aku tertarik dengan laporan berita Malaysiakini yang melaporkan..

Pemuda Pakatan debat halatuju PAS

Tiga Ketua Pemuda parti komponen Pakatan Rakyat akan berkongsi pentas 16 Jun ini untuk membincangkan halatuju PAS ekoran isu-isu yang timbul selepas muktamar parti itu minggu lalu.

Mereka ialah Ketua Dewan Pemuda PAS pusat, Nasrudin Hassan Tantawi; Ketua Pemuda Sosialis DAP yang juga ahli parlimen Rasah, Anthony Loke dan Ketua AMK, Shamsul Iskandar Md Akin.

Seorang lagi panelis ialah bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Menurutnya lagi, empat persoalan utama yang bakal dibincangkan dalam majlis tersebut ialah:

bullet button Dengan pimpinan baru yang dipilih, ke manakan PAS ingin menuju selepas muktamar?

bullet button Mengapakah Presiden PAS ingin mengutarakan tentang konsep kerajaan perpaduan?

bullet button Apakah persediaan untuk mengambil alih Kerajaan Persekutuan telah dijalankan dalam Pakatan Rakyat?

bullet button Bagaimana hubungan di antara ketiga-tiga parti dalam Pakatan Rakyat?


Kini hala tuju PAS didebatkan oleh parti jiran-jiran mereka, iaitu DAP dan PKR. Maksudnya oranglain pula mencampuri urusan rumahtangga kita. Jiran kita datang ke rumah kita dan menyuruh kita membuat itu dan ini mengikut kehendak mereka. Agaknya dimana maruah kita? sampai jiran kita pula mencampuri urusan kita. Tapin ini perumpamaan yang berlaku kepada PAS pada hari ini.

Nampaknya PAS dilihat kini umpama orang dungu oleh sahabat mereka iaitu PKR dan PAS yang tidak pernah dibuat oleh UMNO kepada komponen BN dan begitulah sebaliknya.

Tidak cukupkah ini namanya PAS sebagi kuda tunggangan..

Terjemahan Amanat Haji Hadi Versi BI

0 Komen!!!

PAS should be banned?

(Malaysian Insider)

PAS, as I understand it, stands for Parti Islam Se-Malaysia (Pan-Malaysian Islamic Party). In 1981, Datuk Abdul Hadi Awang, its current president, said this:

“My brothers, believe me. We oppose Umno not because its name is Umno, we oppose the Barisan Nasional not because its name is Barisan Nasional. We oppose them because they continue with the constitution of the colonial, continue with the regulations of the infidel, continue with the regulations of the ignorant. Because of that we struggle to fight them. Believe me brothers, our struggle is a divine struggle (jihad). Our speech is jihad, our donation is jihad and because we struggle against these groups, if we die in our fights, our death is martyrdom, our death is an Islamic death. We do not have to join the Jews, we do not have to profess Christianity, we do not have to profess Hinduism, we do not have to profess Buddhism, but we will be infidels if we say politics is a quarter and religion is a quarter.”

Dan ni versi bahasa Melayu

"Saudara-saudara sekelian percayalah,

Kita menentang UMNO, bukan kerana nama dia UMNO. Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah kerajaan. Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliyah. Oleh kerana itulah kita menentang mereka. Oleh kerana itulah kita menghadapi mereka. Oleh itulah kita cuba berlawan dengan mereka.

Percayalah saudara-saudara sekelian,

Perjuangan kita adalah jihad, ucapan kita adalah jihad, derma kita adalah jihad. Bergantunglah kita kepada Allah dengan (menghadapi) puak-puak ini kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah syahid. Mati kita adalah Islam. Kita tidak perlu masuk Buddha, Kita tidak perlu masuk Hindu, Kita tidak perlu masuk Kristian, Tapi kita menjadi kafir dengan mengamalkan 'politik suku, agama suku'.


Nampaknya amanat Haji Hadi ditimbulkan kembali tetapi bukan dari UMNO... tetapi kumpulan yang anti-perpaduan Melayu dan Islam.. dalam politik tiada ertai sahabat selamanya dan erti musuh selamanya...

Jangan Melayu umpama melukut ditepi gantang...

1 Komen!!!
Malaysia dan Singapura banyak mempunyai sejarah lama samada dari aspek ekonomi mahupun politik. Dari aspek ekonomi memang tidak dapat dinafikan, ekonomi Singapura yang pesat serta Johor yang rancak membangun memberi limpahan ekonomi kepada rakyat Johor.

Terkini pula cadangan untuk membina jambatan ketiga telah disepakati oleh Singapuran dan Malaysia. Bagi Rakyat Johor setentunya mengalu-alukan jambatan baru ini kerana memberi peluang ekonomi apatah lagi ianya dibuat di kawasan yang agak ketinggalan kerana 'tersembunyi' sebelum ini iaitu di kawasan Pengerang, Kota Tinggi dan Mersing. Limpahan ekonomi pastinya akan memberi banyak manfaat ekonomi kepada kawasan tersebut.

Dari segi ekonomi memanglah dialu-alukan tetapi dari segi sosial dan politik langsung tidak dialu-alukan. Politik melayu singapura merupakan tragis kepada bangsa Melayu keseluruhannya. bagaimana Melayu Singapura disingkirkan secara terancang oleh PAP. Walaupun Melayu Singapura adalah bangsa asal tetapi kini dari segi bahasa, budaya dan politik mereka telah ditukar kepada yang baru...

Inilah akibat jika Melayu tidak berwaspada kepada agenda tersembunyi 'kaum mereka ini'. Agenda mereka tidak pernah sunyi untuk 'tikam Melayu dari belakang'. Agenda perpaduanMelayu dan Islam kini telah ditentang oleh proksi mereka seperti DAP, PKR, MCA dan Gerakan. Kenapa mereka menentang? apakah buruknya kerajaan Perpaduan?..

Ini adalah negara Melayu dari dahulu kini dan selamanya.. jangan biarkan ianya tanah ini dijajah seperti singapura. Melayu yang tidakbermaruah dan dipijak oleh kerajaan Singapura. Sejarah Melayu telah dipadam...cerita kecerdikan hang nadim dan ikan todak hanyalah lagenda semata-mata. Jangan Melayu umpama melukut ditepi gantang...

Kongsi Link Anda