Popular Today

Ahad, Oktober 18, 2009

Sayap baru - bukti PAS tidak percaya sokongan rakan dalam Pakatan Rakyat

5 Komen!!!
Setelah PAS terhantuk di Bagan Pinang nampaknya kepercayaan sahabat mereka semakin menipis. Terkini PAS cadang jadikan Kelab Penyokong Bukan Islam sebagai sayap parti. Sebagaimana di ketahui kekalahan PAS di Bagan Pinang ialah apabila ramai Pengundi Bukan Melayu menolak calon PAS di pilihanraya kecil tersebut.

Berbeza dengan BN yang mempunyai jaringan sokongan yang kukuh di dalam komponen tersebut. Setiap penyokong parti akan mendokong antara satu sama lain atas lambang BN.

Hari ini, di Kuala Terengganu PAS bercadang menjadikan kelab penyokong PAS yang disertai oleh orang bukan Islam sebagai salah satu sayap parti untuk memantapkan lagi parti itu.

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata sokongan dari kalangan bukan Islam terhadap parti itu dilihat semakin meningkat dan ia dibuktikan dengan kesungguhan mereka dalam membantu jentera parti dalam menghadapi beberapa pilihan raya kecil sebelum ini.

"Kita telah berjaya memecahkan tembok yang memisahkan kita dengan orang bukan Islam, kita bukan sahaja telah sampai satu tahap mengadakan kerjasama dengan parti bukan Islam, tetapi juga individu bukan Islam," katanya.

Sebenarnya cadangan PAS jadikan Kelab Penyokong Bukan Islam sebagai sayap parti sebagai bukti ketidak percayaan PAS kepada parti lain di dalam Pakatan Rakyat seperti DAP dan PKR yang setentunya mempunyai ahli dan peyokong sedia ada di kalangan bukan Melayu. Maksudnya walaupun adanya DAP dan PKR belum tentu pengundi DAP dan PKR akan mengundi PAS.

Ini menunjukkan sokongan setiap parti dalam pakatan tidak kukuh antara satu sama lain sehingga PAS terpaksa bertindak sendirian untuk mendapatkan sokongan bukan Melayu. Ataupun menunjukkan PAS terlalu tamak sehingga membelakangkan parti lain dalam mendapatkan sokongan pengundi bukan Melayu.

Tindakan PAS ini merupakan tindakan terdesak PAS untuk mendapat sokongan bukan Melayu yang mereka tahu mereka akan gagal dalam pilihanraya kalau tidak mendapatkannya.

Apakah persahabatan PAs dengan DAP dan PKR belum cukup menjamin sokongan bukan Melayu terhadap PAS. Ini membuktikan kerjasama PAS bersama parti rakan dalam Pakatan Rakyat belum mencapai tahap sokongan yang kukuh untuk memberi undi kepada PAS. Atau PAS mengetahui hakikat bahawa Pakatan Rakyat tidak boleh dipercayai dan bila-bila hubungan pakatan ini akan berakhir.

Apalah sangat pemberian air percuma pakatan rakyat

6 Komen!!!
Rakyat jangan terlalu terpesona dengan pemberian kecil pembangkang. DS Najib mengingatkan rakyat agar tidak terpesona dengan pemberian tidak seberapa pembangkang sehingga lupa jumlah RM22 bilion yang diperuntuk kerajaan Barisan Nasional (BN) untuk membiayai pelbagai subsidi dan insentif tahun ini.

"Dari itu, janganlah kita mudah terpesona dan terpukau dengan pihak pembangkang semata-mata kerana air percuma dan sedikit kenaikan elaun. Setidak-tidaknya ingatlah sedikit akan jasa-jasa kerajaan pimpinan Umno yang telah berbudi selama puluhan tahun. "Kata orang janganlah kerana kemarau sehari, rezeki hujan yang setahun sudah dilupakan,”

Sedar atau tidak, kata beliau, sudah banyak yang kerajaan lakukan demi kesejahteraan rakyat.

-Sektor pengangkutan dan tenaga:

 • RM9 bilion untuk petrol, LPG dan diesel;
 • RM2 bilion untuk program rebat tunai;
 • RM600 juta untuk pampasan tol;
 • RM150 juta untuk kadar elektrik; dan
 • RM45 juta lagi untuk pengangkutan udara luar bandar serta rel pantai timur.


-Sektor pertanian dan makanan:

 • RM600 juta untuk subsidi padi;
 • RM400 juta (beras);
 • RM275 juta (baja);
 • RM210 juta untuk tepung gandum; dan
 • RM89 juta untuk roti.


-Sektor pendidikan:

 • RM2 bilion telah diagih dalam bentuk bantuan kepada pelajar sekolah khususnya di bawah projek pelajar miskin;
 • M411 juta untuk bantuan pelajar Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA); dan
 • RM374 juta untuk guru dan penyelia kelas agama dan fardu ain (Kafa), elaun guru takmir termasuk elaun imam serta ketua-ketua kampung.


Jadi apalah sangat dengan pemberian air percuma Pakatan Rakyat tu jika hendak dibandingkan apa yang diberi kerajaan BN sepanjang 52 tahun lalu.

Kongsi Link Anda