Popular Today

Rabu, Jun 10, 2009

PAS BERGOLAK!

3 Komen!!!
Kalau melihat Nik Aziz dengan Haji Hadi teringat masa pergolakan antara Tun Mahathir dan Pak Lah pada masa lalu. Namun itu semua telah menjadi sejarah kepada UMNO. UMNO kini lebih stabil dan aman dan dari kekacauan dalaman.

Kehangatan muktamar masih berterusan hingga ke hari ini. Kumpulan erdogan terus menyerang kumpulan ulama. Umpama ada gelombang yang terbina oleh dalaman PAS untuk terus menentang ulama. Apa yang jelas di blog-blog pro Erdogan terus menyanyikan lagu menghentam ulama. Inilah hakikat perpecahan yang berlaku dalam PAS.

Kalau diimbau kembali keadaan ini tidak pernah berlaku di dalam PAS. Namun selepas seorang yang bernama Husam yang dididik oleh Anwar Al Juburi. Maka elemen menentang ketua dan pemimpin, politik wang, politik hadiah, kempen untuk bertanding, memburukkan calon yang bertanding telah wujud di dalam PAS. Dan yang paling utama ialah penentangan ini mula dibuat secara terbuka dan tidak berahsia lagi.

Perkambangan yang berkaitan terdapat laporan berita Nik Aziz dan Haji Hadi tidak sehaluan. Inilah masalahnya bila ada 2 ketua dalam satu nakhoda. Pemimpin tidak ditaati lagi.. ramai juga tok guru pun masalah juga jika mereka tidak sehaluan... syura tidak lagi medan perbincangan. 

Pertemuan sulit tolak k'jaan perpaduan
Jimadie Shah Othman | Jun 10, 09 12:52pm
Dalam kehangatan perdebatan idea kerajaan perpaduan yang diutarakan oleh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, mursyidul amnya Datuk Nik Aziz Nik Mat memanggil pertemuan sulit bagi menepisnya.

Menurut sumber-sumber, Nik Aziz memanggil beberapa pemimpin parti itu yang dilihat menentang idea kerajaan perpaduan dan muqabalah dengan Umno, antaranya, bekas naib presiden Datuk Husam Musa dan penggantinya Datuk Mahfuz Omar.

Mesyuarat itu yang diadakan di Rumah Kelantan, Jalan Stonor di ibu negara pagi kelmarin juga bersetujui mendesak Abdul Hadi menjelaskan pendirian dan tafsiran beliau berhubung perkara itu.

"Setakat yang kita tahu, kerajaan perpaduan itu maksudnya ingin duduk bersama Umno. 

"Ini yang kita tentang. Kita harap presiden dan timbalannya (Nasharuddin Mat Isa) boleh membuat penjelasan," kata sumber.

Aku banyak tinjau-tinjau laman blog Pembangkang, kalau dahulu mereka menghentam UMNO kini mereka menghentam ulama pula. Banyak atikel yang ditulis, Cuma aku ambil satu sahaja dari blog PinkTurtle bertajuk Bisul-Bisul Dalam Serban Pas yang terus membidas pemimpin mereka. Anwar hanya tersenyum riang... beliau berjaya membawa perpecahan di dalam PAS. PAS yang merana!


Kongsi Link Anda