Popular Today

Jumaat, Mei 23, 2008

Mencari Penyelesaian Kenaikan harga Beras

0 Komen!!!
PENGENALAN

Impak Krisis Makanan
Kenaikan mendadak harga makanan menyebabkan berjuta penduduk berada dalam kelaparan dan ketidakstabilan politik. Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) menganggarkan lebih 100 juta orang tidak mampu membeli makanan. Tekanan kenaikan harga makanan itu juga boleh menyebabkan rusuhan dan peperangan berlaku. Hingga kini, Haiti, Tahiti, Mesir, Ivory Coast dan Filipina menghadapi suasana runcing ekoran rakyatnya mendesak supaya pemimpin meletakkan jawatan, mengambil langkah drastik menangani krisis makanan.

Punca Krisis Makanan

Krisis makanan berkait rapat dengan kenaikan harga minyak yang diniagakan dalam pasaran hadapan. Sebagai komoditi utama, minyak menjadi bahan spekulasi oleh negara-negara maju sehingga menyebabkan sebahagiannya berfikir untuk beralih kepada bahan bakar yang mesra alam. Bijirin dikenal pasti sebagai bahan mentah yang berpotensi untuk dimajukan sebagai bahan api bio yang mesra alam. Kesan daripada kesedaran tersebut menyebabkan Amerika Syarikat menetapkan sasaran pada tahun 2012, menggunakan 7.5 bilion gelen biodiesel berbanding pada tahun 2006 enam bilion gelen. Para pelobi etanol dijangka terus mendesak supaya meningkatkan penggunaan kepada 12 bilion gelen pada tahun 2010 dan 35 bilion gelen pada tahun 2017. Peningkatan ini menyebabkan berlakunya persaingan terhadap harga bijirin termasuk jagung, gandum, kelapa sawit, tebu dan terakhir ialah beras. Sebanyak 30 peratus bijirin yang dihasilkan disalurkan untuk menghasilkan bahan api bio. Amerika Syarikat memberikan subsidi yang besar kepada petaninya yang menghasilkan bijirin dan menjualnya kepada pengilang etanol.

Kesan/Punca Kenaikan Harga Bijirin

Persaingan harga bijirin untuk digunakan sebagai etanol telah menyebabkan masyarakat dunia mengubah tabiat mengambil makanan rujinya. Mereka yang menggunakan gandum, soya dan jagung beralih kepada beras memandangkan harga lebih murah berbanding bijirin lain. Keadaan ini menyebabkan berlakunya pembelian panik dalam kalangan masyarakat dunia dan seterusnya membawa kepada manipulasi pasaran oleh peniaga. Dengan bersandarkan alasan peningkatan permintaan oleh China dan India disebabkan kepesatan pertumbuhan ekonomi menjadikan mereka lebih banyak memerlukan makanan, perubahan iklim global menyebabkan kekurangan pengeluaran, larangan dan pengurangan eksport oleh negara pengeluar telah memberikan tekanan harga ke atas beras dunia.


KENAIKAN HARGA BERAS

Kadar Purata Penggunaan Beras Sehari Bagi Seorang Individu;
Bekalan Beras Dunia Mencukupi
Beras merupakan makanan ruji kepada lebih tiga suku penduduk dunia yang dianggarkan 6.6 bilion (sehingga Mei 2008). Berdasarkan statistik pengeluaran beras, sebanyak 422.9 juta tan metrik berjaya dituai pada akhir musim 2007/2008 (sehingga Mac 2008) berbanding 418.2 juta tan pada akhir musim 2006/2007. Ini bermakna, kadar purata penggunaan beras ialah sebanyak 234 gram sehari bagi seorang individu (bersamaan secawan atau 16 sudu besar beras). Dari segi pengeluaran beras dunia, terdapat peningkatan sebanyak 1 peratus, iaitu 4.7 juta tan. Bagaimanapun dari segi pola penggunaan beras sedunia juga menunjukkan peningkatan dari 420 juta tan pada sesi 2006/2007 kepada 422.5 juta tan pada sesi 2007/2008 (berakhir Mac 2008). Jika dilihat dari perspektif pengeluaran dan penggunaan, tidak berlaku pengurangan bekalan beras dunia, malah mempunyai lebihan sebanyak 410,000 tan.

Kesan Kenaikan Harga Berganda Dalam Tempoh 4 Bulan

Kenaikan harga beras mula memuncak sejak Januari 2008 apabila harga beras gred B Thailand (dijadikan sebagai tanda aras harga beras dunia) meningkat dari USD$383 (RM1,206) pada bulan Januari 2008 kepada USD$1,100 (RM3,498) pada 5 April 2008 (iaitu kenaikan harga hampir 3 kali ganda dalam masa 4 bulan). Lonjakan kenaikan harga turut berlaku kepada beberapa jenis beras yang lain termasuk Beras Putih Vietnam 5% dari USD$352 (RM1,120) kepada USD$1,100 (RM3,498) - (lebih 3 kali ganda), Beras Putih Thai 5% dari USD$371 (RM1,180) kepada USD$1,100 (RM3,498) - (hampir 3 kali ganda), Beras Wangi Thai USD$645 (RM2,051) kepada USD$1,150 (RM3,657) - (hampir 1.8 kali ganda), Beras Pulut USD$581 (RM1,848) kepada USD$850 (RM2,703) - (hampir 1.5 kali ganda) dan Beras Basmathi (Pakistan) dari USD$810 (RM2,576) ke USD$1,470 (RM4,675) - (lebih 1.8 kali ganda). Peningkatan harga antara 46 peratus hingga melebihi dua kali ganda ini menyebabkan negara-negara pengeluar terutamanya Vietnam, Kemboja, Laos, Myanmar, India, USA dan Brazil melarang pengeksportannya bagi menjamin bekalan makanan untuk penduduknya mencukupi. Thailand yang merupakan negara pengeksport terbesar (32 peratus) mengehadkan jumlah eksport bagi membendung kekurangan bekalan domestik di samping menjamin tidak berlakunya rusuhan.

Sistem Kartel

Thailand mencadangkan agar negara pengeluar beras membentuk sistem kartel (iaitu persetujuan bersama pengeluar bagi meningkatkan keuntungan dengan mengurangkan persaingan) bagi menentukan harga beras dunia dan bukannya bergantung kepada harga pasaran yang sentiasa terdedah dengan spekulasi. Walaupun belum melarang pengeksportan beras, Thailand bercadang untuk mengurangkan campur tangan kerajaan dalam rundingan pembelian beras. Syarikat-syarikat pengeluar beras diberikan galakan dan kebebasan untuk berunding dengan bakal pembeli berdasarkan harga yang dipersetujui.
Kesengsaraan Rakyat Filipina Dan Bangladesh

Filipina yang menghasilkan beras sebanyak 10.4 juta tan hanya mampu menampung penggunaan domestik sebanyak 90 peratus manakala bakinya sebanyak 10% (1.66 juta tan) diimport. Disebabkan masalah kekurangan tanah yang sesuai untuk tanaman padi, bencana alam dan kenaikan harga beras telah menyebabkan rakyatnya membantah dan mendesak supaya Presiden Arroyo Macapagal meletakkan jawatan. Bangladesh yang menghadapi masalah bencana pada tahun lepas menyebabkan hampir 140 juta penduduknya hidup di bawah paras kemiskinan tidak mampu membeli makanan. Mereka membanjiri kawasan pembuangan sampah untuk mengutip 500 tan beras rosak yang dilupuskan sejak 2 Mei lalu. Beras tersebut merupakan sumbangan Pakistan kepada mangsa Taufan Sidr tetapi didapati rosak semasa dalam perjalanan dengan kapal sejak Januari lalu.

Energy Independence Act 2007

Kesan kepada pelobi alam sekitar yang mendesak supaya menggunakan sumber tenaga mesra alam menyebabkan Amerika Syarikat meluluskan Energy Independence Act 2007 pada tahun lalu. Akta tersebut meletakkan sasaran bahawa menjelang tahun 2022, sebanyak 16 bilion gelen bahan api bio dihasilkan dan menyebabkan petani-petani menggiatkan usaha menanam bijirin untuk tujuan tersebut. Dari segi ekonomi ia menyebabkan harga bijirin seperti jagung, kacang soya, gandum dan barli meningkat secara mendadak dan menyebabkan rakyatnya beralih kepada penggunaan beras sebagai makanan ruji. Amerika Syarikat juga turut menambahkan bekalan domestik berasnya dengan melarang eksport dan mengimportnya sebagai langkah strategik mengurangkan tekanan terlalu bergantung kepada petrol.

Manipulasi Dan Desakan Pengeluaran Etanol Dipertingkatkan

Peningkatan harga beras juga ada kaitan dengan manipulasi yang dibuat oleh kapitalis, terutamanya pelobi Amerika Syarikat. Pengilang etanol mendesak supaya penggunaan sumber tenaga itu terus dipertingkatkan melampaui sasaran, kerana lebih murah dan tidak mencemarkan alam sekitar. Tekanan pelobi ini menyebabkan permintaan terhadap beras meningkat dan berlakunya pembelian panik di kalangan sesetengah penduduknya. Penyebaran maklumat pembelian panik turut memberikan tekanan kepada negara-negara lain sehingga mencetuskan krisis global. Walau bagaimanapun, bagi menggambarkan kekurangan bekalan, Presiden George W. Bush menyalahkan India dan China kerana membuat permintaan yang tinggi disebabkan kepesatan pertumbuhan ekonominya. Disebabkan pertumbuhan ekonomi yang pesat, rakyat kedua-dua mempunyai banyak wang dan seterusnya meningkatkan permintaan terhadap bahan makanan. Bagi melindungi kesilapan tanggapan tersebut, Presiden George W.Bush mengumumkan dana krisis makanan dunia sebanyak USD$770 juta (RM2.5 bilion) bagi menyokong program bantuan dan pembangunan makanan dunia.


KENAIKAN HARGA BERAS DI MALAYSIA

Pengusaha Makanan Beralih Daripada Beras Hancur Kepada Beras Tempatan Super 15 Yang Lebih Murah Kerana Harganya Dikawal Oleh Kerajaan
Kenaikan beras di Malaysia mula berlaku sejak pertengahan Januari lalu apabila pihak pembuat makanan mendedahkan harga setan beras hancur meningkat kepada RM2,000 setan berbanding sebelumnya RM650 (iaitu lebih 3 kali ganda). Beras tersebut digunakan untuk membuat mi, mihun, kue tiau dan sebagainya. Apabila berlakunya kenaikan harga beras hancur, para pembuat makanan tersebut beralih kepada Beras Tempatan Super 15 (15% hancur) yang lebih murah. Harga Beras Super Tempatan 15 (ST15) dikawal oleh kerajaan dan ditetapkan antara RM1.65 hingga RM1.80 sekilogram. Dengan menggunakan beras ST15, pengusaha dapat menjimatkan kos bahan sebanyak RM200 hingga RM350 setiap tan yang digunakan. Ini menyebabkan pembelian yang tinggi terhadap beras ST15 memberikan tekanan kepada harga ke atas beras-beras yang lain (Beras Tempatan Super 10 dan Beras Tempatan Super 5) dan bekalan. Harga Beras Tempatan Super 10 (10% hancur) atau ST10, Tempatan Super 5 (hancur 5%) atau ST5 dan lain-lain tidak dikawal oleh kerajaan.

Pembungkusan Semula ST15 Kepada ST10 Dan ST5 Untuk Dijual Bagi Mengaut Keuntungan
Apabila harga beras ST10, ST5 dan lain-lain tidak dikawal, para pemborong dan peruncit bebas menetapkan harga menyebabkan berlakunya kegiatan salah di kalangan mereka. ST15 dibeli dengan banyaknya dan kemudian dibungkus kembali sebagai gred ST10 atau ST5. Dengan cara ini mereka boleh membolot keuntungan yang besar. ST10 dijual antara RM2 hingga RM2.40 sekilogram manakala ST5 dijual sehingga RM3.40 sekilogram. Melalui pembungkusan semula ini pemborong dan peruncit memperoleh keuntungan yang besar iaitu antara RM350 hingga RM1,200 bagi setiap tan (atau RM3.50 hingga RM12 bagi setiap 10 kilogram).

Harga Beras Di Malaysia Lebih Murah Berbanding Negara Jiran

Harga beras di Malaysia masih lagi murah berbanding dengan lain-lain negara termasuk Thailand. Harga beras ST5 di Malaysia adalah antara RM2 hingga RM2.50 sekilogram manakala di Thailand ialah RM3.50 hingga RM3.80. Harga di Singapura ialah RM5 sekilogram. Harga yang mahal di negara jiran menyebabkan berlakunya penyeludupan beras, terutamanya beras ST15. Keadaan ini menyebabkan berlakunya kekurangan bekalan di pasaran sehingga memaksa Bernas memasuki pasaran runcit bagi membantu golongan miskin. Penggunaan beras ST15 hanyalah 10 peratus sebelum ini, tetapi disebabkan oleh kegiatan tersebut menyebabkan berlakunya pembelian panik terhadap semua jenis beras. Ini memberikan tekanan kepada harga.

Pengeluaran Beras ST15 Ditingkatkan Daripada 11,000 Kepada 20,000 Tan Metrik Sebulan
Berdasarkan arahan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Bernas diminta meningkatkan pengeluaran beras ST15 kepada 20,000 tan sebulan berbanding sebelumnya ialah 11,000 tan. Peningkatan sebanyak 9,000 tan ini bagi menjamin bekalan mencukupi walaupun sebelum kenaikan harga beras, ST15 hanya merupakan 10 hingga 20 peratus keseluruhan keperluan beras. Bernas hanya membekalkan 45% keperluan beras manakala selebihnya dibekalkan oleh pembekal swasta. Namun demikian, bila krisis bekalan dan kenaikan harga beras berlaku, Bernas menjadi sasaran pihak-pihak tertentu atas dakwaan gagal memenuhinya.

Bernas Pengimport Tunggal Negara

Bernas merupakan sebuah syarikat yang mengambil alih peranan Lembaga Padi dan Beras Negara pada tahun 1976. Antara peranannya ialah menstabilkan harga padi dan beras, menampung pembelian lebihan padi yang dikeluarkan jika pihak pengilang swasta enggan membelinya, menyalurkan subsidi pertanian kepada petani dan menyediakan stok bekalan. Berdasarkan anggaran purata setiap penduduk menggunakan 77kg beras setahun (iaitu 210 gram sehari), negara memerlukan 2.2 juta tan bagi menampung keperluan penduduk Malaysia hampir 28 juta orang. Pengeluaran dalam negara sebanyak 1.527 juta tan dapat menampung keperluan sebanyak 73% manakala selebihnya sebanyak 640,000 tan diimport. Bernas diberikan tanggungjawab tunggal sebagai pengimport.

Peningkatan Jumlah Import Dan Jualan Tahun Ini Masih Tidak Dapat Menampung Keperluan Beras Negara;

Berdasarkan kenyataan Bernas, Januari hingga April Bernas telah mengimport 300,325 tan beras berbanding sebanyak 257,643 tan dalam tempoh yang sama tahun lepas (iaitu peningkatan import sebanyak 17%). Dari segi jualan pula Bernas telah menjual sejumlah 303,948 tan berbanding 221,421 tan dalam tempoh empat bulan pada tahun ini dan lepas. Peningkatan jualan sebanyak 37 peratus dilihat masih tidak dapat menampung keperluan beras. Hakikat ini sebenarnya bukanlah menjadi beban Bernas semata-mata, pihak pengilang swasta sepatutnya turut menggandakan pengeluaran beras bagi mencukupkan keperluan pasaran. Pihak pengilang swasta tidak berbuat demikian kerana mementingkan untung dan menunggu peluang untuk memasarkan beras dalam gred yang lain, di mana harganya tidak dikawal oleh kerajaan.

Pengilang Swasta Membungkus Semula Beras ST15 Demi Keuntungan

Sikap pengilang swasta inilah merupakan punca kekurangan bekalan kerana mengeluarkan beras ST15 bererti margin keuntungan adalah rendah. Adalah lebih menguntungkan jika ST15 tidak dikeluarkan manakala gred-gred yang lain dikeluarkan dengan banyak dan bebas menetapkan harga bagi mendapat margin keuntungan yang besar. Inilah sikap pengilang swasta seperti pernah berlaku ke atas harga gula kasar yang dikawal oleh Kerajaan manakala gula halus tidak dikawal. Pihak pengilang lebih berminat untuk mengeluarkan gula halus berbanding gula kasar kerana margin keuntungannya adalah lebih besar.


LANGKAH KERAJAAN

1. Meningkatkan kapasiti stok penimbal beras kebangsaan daripada 92,000 tan (bagi menampung keperluan selama 15 hari) kepada 550,000 tan (bagi menampung keperluan selama 3 bulan);

2. Membuat pemeriksaan dan pemantauan ke atas pemborong, pengilang dan penjual beras bagi mengekang aktiviti sorok, penyeludupan dan pembungkusan semula beras dari ST15 ke ST10 atau ST5;

3. Bernas berusaha untuk menyeragamkan semua jenama beras keluarannya bagi mengelakkan kekeliruan dan penipuan oleh pihak-pihak tertentu;

4. Meningkatkan subsidi pertanian untuk makanan terutama beras dan menggalakkan penghasilan setiap hektar daripada 3.1 tan kepada 5 tan. Subsidi bagi penanam padi bagi setiap hektar kini ialah RM240.10;

5. Mengkaji semula harga padi yang ditetapkan sebanyak RM650 setan bagi mendorong petani terus menanam padi;

6. Mempertingkatkan jumlah keluasan tanaman padi dengan membuka kawasan-kawasan baru (seperti Sarawak dan Sabah), memberikan TOL tanah-tanah terbiar kepada pengusaha yang berminat dan mengusahakan tanaman padi secara komersial (Terengganu berhasrat melaksanakannya dengan bantuan pihak swasta). Jumlah keluasan kawasan penanaman padi pada masa kini ialah 670,000 hektar. Jumlah ini telah menguncup sebanyak 4 peratus dalam masa 15 tahun disebabkan oleh saiz tanah yang tidak ekonomik, kekurangan kemudahan pengairan, tidak ada pengusaha, dijadikan kawasan petempatan (perumahan) dan industri, dan ditukarkan kepada tanaman lain (seperti tembakau, kelapa sawit dan sebagainya); dan

7. Menggalakkan pengguna tidak melakukan pembelian panik.

BPR tidak siasat enam individu laporan klip video Lingam

0 Komen!!!
Oleh amran mulup

KUALA LUMPUR 22 Mei - Badan Pencegah Rasuah (BPR) tidak akan menyoal siasat enam individu berprofil tinggi yang disebut dalam laporan Suruhanjaya Siasatan Diraja berhubung klip video V. K. Lingam.

Timbalan Ketua Pengarah BPR, Datuk Abu Kassim Mohamed berkata, mereka tidak disoal siasat kerana siasatan pihaknya kini lebih tertumpu kepada usaha untuk mencari maklumat tambahan.

Menurut beliau, tumpuan BPR adalah untuk menyelesaikan siasatan kes Lingam yang tertangguh sewaktu Suruhanjaya Siasatan Diraja menjalankan siasatan ke atas kes tersebut.

''Enam individu tersebut tidak terbabit dalam siasatan BPR melainkan beberapa orang tertentu yang sudah dikenal pasti dalam kes Lingam dan Eusoff untuk memberi keterangan tambahan,'' katanya di sini hari ini.

Enam individu yang disebut-sebut dalam laporan tersebut ialah ahli perniagaan, Tan Sri Vincent Tan; bekas Ketua Hakim Negara, Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim dan Eusoff Chin; bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad, Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor serta Lingam.

Abu Kassim berkata, BPR telah mengenal pasti beberapa orang lagi yang dikaitkan dalam klip video V. K. lingam dan akan dipanggil untuk mendapatkan maklumat tambahan.

''Siapa yang akan dipanggil sudah dikenal pasti dan mereka akan dipanggil dalam masa terdekat ini,'' katanya.

Mengenai Eusoff pula katanya, BPR akan membuka semula kes tersebut untuk melihat keterangan-keterangan sedia ada.

''Walaupun siasatan ini sudah selesai tetapi BPR tidak mahu ada maklumat-maklumat lain yang tertinggal dalam siasatan kita,'' katanya.

Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail mengarahkan BPR membuka semula siasatan terhadap Eusoff dan Lingam selepas laporan Suruhanjaya Siasatan Diraja berhubung klip video Lingam dikeluarkan.

Siasatan tertumpu kepada dakwaan mereka 'bercuti bersama' pada tahun 1994 berdasarkan gambar percutian bekas Ketua Hakim Negara itu dengan keluarga Lingam.

Abu Kassim menambah, siasatan juga dijangka memberi tumpuan terhadap beberapa isu lain yang dibangkitkan dalam laporan suruhanjaya tersebut.

Katanya, kes itu dibuka semula kerana BPR menyedari ada perkara-perkara penting yang tidak dilihat sewaktu siasatan awal.

Beliau tidak menolak BPR dijangka mengambil masa yang agak lama untuk melengkapkan siasatan kes tersebut.

Tenang Dan Bersikap Matang Dalam Menerima Keputusan ICJ,

0 Komen!!!
THE HAGUE, 22 Mei (Bernama) -- Menteri Luar Datuk Seri Rais Yatim berkata rakyat Malaysia perlu tenang dan bersikap matang dalam menerima apa jua keputusan berhubung kedaulatan Pulau Batu Puteh, Terumbu Karang Tengah dan Terumbu Karang Selatan yang akan disampaikan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) Jumaat ini.

"Masyarakat Malaysia perlu tenang dan bersikap matang berhubung perkara ini supaya kita tidak menterjemahkan ia kepada pergolakan politik, walau apa keputusannya. Ini amat penting," katanya kepada wartawan Malaysia di sini hari Khamis.

Rais yang tiba hari ini bagi menghadiri saat ICJ menyampaikan keputusan berhubung pertikaian antara Malaysia dan Singapura mengenai perkara itu berkata beliau sudah memberikan taklimat kepada pemimpin-pemimpin negeri Johor, dan Sultan Johor berhubung perkembangan kes itu.

Beliau berkata Malaysia optimis dengan kes itu, yang dibawa kepada ICJ selepas kedua-dua negara menandatangani persetujuan khas pada 6 Februari 2003.

"Tetapi seperti yang saya nyatakan terdahulu kewaspadaan kita penting iaitu sekiranya kemenangan berada di tahap dan di tangan kita, maka kita sebaik-baiknya tidak begitu ghairah atau meluap-luap perasaan gembira sehingga melangkaui batas kebiasaan atau batas kewarasan," katanya.

"Dan jika tidak memperolehi penghakiman positif misalnya, kita harus pandai dan berkebolehan tidak menyinggung mana-mana perasaan," tambahnya.

Beliau berkata kadangkala unjuran awal mengenai siapa menang atau kalah tidak tepat.

"Dalam keadaaan sedemikian walaupun kita optimis, kita perlu berkebolehan untuk menyesuaikan diri kita selepas esok,” katanya.

Rais berkata Malaysia memiliki hujah yang mencukupi, berdasarkan kepada bukti, aspek sejarah dan kepentingan sosial, bahawa kes itu seharusnya berpihak kepada Malaysia.

"Orang ramai mungkin ingin tahu, apa yang ingin kita lakukan terhadap sebuah pulau yang bersaiz separuh keluasan padang bola, (mengapa) kita amat bimbang mengenainya, tambahan pula tiada apa tumbuhan diatasnya. Namun jawapannya kerana ia adalah sebahagian daripada Malaysia, itulah fakta yang ingin kami katakan dan apabila ia menjadi sebahagian daripada Malaysia, kami ingin dapatkan kepastian yang ia kembali dalam tangan kami," kata Rais.

Pulau Batu Puteh terletak 7.7 batu nautika di luar pantai Tanjung Penyusuh di Johor.

Keputusan berhubung pertikaian itu akan disampaikan oleh Naib Presiden ICJ, Hakim Awn Shawkat Al-Khasawneh, yang merupakan Pemangku Presiden kes itu pada kira-kira pukul 10 pagi (4petang waktu Malaysia).

Beliau dijangka selesai membaca keputusan penghakimannya dalam masa dua jam. Satu panel 16 hakim termasuk Al Khasawneh mendengar kes itu.

Semasa perbicaraan dari 6 hingga 23 November tahun lepas, Malaysia diketuai oleh Tan Sri Abdul Kadir Mohamad, yang merupakan ejen Malaysia bagi kes itu manakala Datuk Noor Farida Ariffin adalah ejen bersama.

Turut sama di pihak Malaysia pada perbicaraan itu ialah Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail dan kumpulan peguam antarabangsa Malaysia yang terdiri daripada Sir Elihu Lauterpacht dan James Crawford, kedua-duanya professor dalam bidang Undang-undang Antarabangsa Universiti Cambridge; Nicolaas Jan Schrijver, professor Undang-undang Antarabangsa Awam Universiti Leiden; Marcelo G. Kohen, professor Undang-undang Antarabangsa Graduate Institute of International Studies, Geneva; dan Penelope Nevill, pensyarah Downing College, Universiti Cambridge.

-- BERNAMA

Minyak melambung - Cecah AS$135 setong ekoran kebimbangan kurang bekalan

0 Komen!!!
LONDON 22 Mei – Harga minyak mentah dunia terus meningkat lagi hari ini mencecah paras ketinggian baru melebihi AS$135 (RM432) setong ekoran kebimbangan terhadap kekurangan bekalan dan peningkatan permintaan.

Minyak mentah Brent North Sea melonjak ke paras tertinggi baru kepada AS$135.13 (RM432.41) setong dan penanda aras pasaran, harga minyak berkualiti tinggi Light Sweet New York merekodkan harga tertinggi baru pada AS$135.09 (RM432.28) setong.

Harga minyak di pasaran hadapan telah meningkat lebih daripada satu pertiga sejak awal tahun ini apabila ia buat kali pertama mencapai paras AS$100 (RM320) setong.

Ini berikutan ketidaktentuan senario politik di negara pengeluar minyak, pengurangan stok bahan tenaga, keengganan Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum (OPEC) meningkatkan pengeluaran, permintaan tinggi dari negara-negara Asia serta kelemahan mata wang dolar Amerika Syarikat (AS).

Harga minyak mentah dunia telah mencecah AS$130 (RM416) semalam sebelum terus mengalami peningkatan berikutan berita mengenai kejatuhan stok simpanan tenaga AS minggu lepas.

Peningkatan harga minyak telah menimbulkan kebimbangan dalam kalangan negara-negara dunia yang memberikan subsidi minyak kepada rakyatnya untuk menampan kesan buruk kenaikan harga komoditi berkenaan.

Menurut sebuah firma penyelidikan di Kuala Lumpur, Kenanga Research, rakyat Malaysia mungkin berdepan kemungkinan harga bahan api dinaikkan dengan perkembangan terbaru itu.

Ini kerana katanya, kerajaan dilihat tidak mungkin mampu lagi untuk mengekalkan kos memberikan subsidi minyak sekiranya harga minyak mentah terus meningkat mencatat rekod terbaru.

‘‘Kami percaya kerajaan mungkin terpaksa menaikkan harga bahan api sekiranya harga minyak mentah melepasi dan kekal di paras AS$140 setong,’’ kata firma itu.

Pelbagai jenis subsidi yang diberikan oleh kerajaan sekarang kepada rakyat telahpun mencecah paras RM50 bilion dengan jumlah terbesar daripadanya atau RM45 bilion adalah untuk subsidi minyak.

Penganalisis Purvin and Gertz di Singapura, Victor Shum pula menjelaskan, pada masa ini, kesan psikologi lebih mempengaruhi pasaran berbanding dengan dasaran atau fundamental.

‘‘Meskipun tiada kekurangan bekalan, permintaan minyak dunia terus meningkat dan pertumbuhan adalah terhad.

‘‘Minyak menjadi pilihan berbanding ekuiti dan bon kerana minyak menawarkan pulangan yang baik,’’ katanya.

Selain itu, peningkatan harga minyak secara mendadak juga berpunca daripada tindakan Rizab Persekutuan AS menurunkan unjuran pertumbuhan ekonomi AS, negara pengguna minyak yang terbesar di dunia.

Harga minyak yang tinggi dilihat sebagai faktor utama yang menjejaskan momentum peningkatan itu.

Kelemahan mata wang AS juga menjadi sebahagian daripada punca kelemahan dolar yang menjadikan komoditi yang diurus niaga menggunakan dolar lebih murah kepada pembeli berbanding mata wang lain.

Pada masa yang sama, Agensi Tenaga Antarabangsa hari ini juga melaporkan bekalan minyak global akan berkurangan berbanding jangkaan dalam tempoh 20 tahun akan datang, setelah agensi berkenaan menjalankan penyelidikan terhadap prospek pengeluaran.

Laporan itu bermakna bekalan minyak mentah pada masa depan dijangka lebih sukar untuk diperoleh berbanding apa yang dijangkakan sebelum ini.

Sementara itu, pemimpin OPEC, Abdalla Salem El-Badri melahirkan kebimbangannya terhadap ketidaktentuan harga minyak dalam pasaran.

– Agensi

Mahathir sudah keluar Umno, yang lain tunggu apa lagi?

0 Komen!!!
Ustaz Idris Ahmad
Thu | May 22, 08 | 4:33:55 pm MYT
Saya tidak terkejut membaca berita dari Alor Star pada 19 Mei lalu bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad isytihar keluar daripada Umno dan melancarkan perang secara terbuka terhadap Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Mungkin inilah bahasa yang Abdullah boleh faham. 'Road show' serata kampung telah dibuat dan mengkritik Abdullah secara terbuka, tetapi beliau buat tidak faham, macam telinga tersumbat sahaja.

Mahathir yang dikenali sebgai manusia berani dalam segala segi kerana semua makhluk di muka bumi ini dia lawan, maka apakah sangat Abdullah yang dia anggap kerdil sahaja. Cuma kerana dia ada kuasa. Yang memerintah negara adalah menantunya. Inilah yang menjadi kemurkaan Mahathir. Dakwaan Mahathir, Abdullah mempunyai talian rapat dengan Singapura. Kita pun tahu Mahathir seorang yang cukup anti-Singapura, apa sebab wallahua'lam.

Walau bagaimanapun seperti yang pernah saya tulis dahulu setelah 62 tahun, Umno sudah tidak relevan. Keluarnya Mahathir menambah faktor bahawa Umno bukan sebuah parti untuk menjadi wadah kepada orang Melayu.

Pemimpinnya yang lemah segala segi sama ada dari segi moral, akhlak, miskin idea, korup dalam pemerintahan. Sudah cukup untuk Umno menamatkan riwayat hidupnya. Komunis yang berkuasa di Republik Soviet, hancur dalam masa 70 tahun. Komunis dibunuh oleh penganutnya, maka bukan mustahil Umno juga akan ditamatkan riwayat oleh ahlinya.

Harapan kita Mahathir dan penyokongnya tinggalkan Umno bukan kerana Abdullah, tetapi mesti atas prinsip atau agenda peribadi. Umno ini ibarat orang mengalami penyakit serba serbi. Umno juga ada penyakit jantung, kencing manis dan darah tinggi. Penyakit Umno ini syumul lengkap untuk menunggu sakaratul maut. Hendak belah kerana jantung, takut kerana luka tidak sembuh fasal kencing manis dan darah tinggi. Akhirnya tengok sahaja baca yasin dan minum air penawar sahaja.

Saya mengharapkan kepada ahli Umno bawahan yang sudah menyaksikan apa yang berlaku dalam Umno, yang tidak boleh tumpang berteduh. Justeru ayuh bersama PAS sebagai sebuah wadah untuk menegakkan idealisme perjuangan. Usah pedulikan pemimpin atasan Umno, mereka semua ada kepentingan yang tidak mampu untuk menegakkan idealisme perjuangan.

PAS sebagai sebuah parti matang, yang pernah mengalami pelbagai ujian dan tribulasi. PAS pernah kehilangan Yang Dipertuanya (sekarang Presiden) seperti Almarhum Ustaz Haji Ahmad Fuad, Almarhum Dato' Asri Muda. PAS pernah bersama dalam kerajaan campuran kemudian BN. PAS pernah ditendang daripada BN kerana menentang Rang Undang-Undang Darurat di Kelantan pada 1977.

PAS memerintah Kelantan 1959 dan kalah 1978, kemudian menang balik pada tahun 1990. PAS pernah memerintah Terengganu 1959 dan kalah melalui konspirasi Umno 1961 dan pernah menang 1999 dan kalah 2004.

Sekarang PAS bersama dengan Pakatan Rakyat di Kelantan, Kedah, Selangor, Perak dan Pulau Pinang. Kalau dilihat daripada rekod ini PAS memang hebat dan telah teruji.

Kalau PAS ibarat besi yang telah dipanas sehingga ketahap semaksimum, namun besi itu tetap tidak cair. Siapa boleh nafikan rekod sumbagan PAS dalam politik demokrasi negara ini.

PAS sebagai sebuah parti politik yang berjiwa besar menerima sesiapa sahaja yang ingin PAS atau bergabung dalam satu pakatan nyang disetujui bersama bagi mencapai cita-cita murni.

PAS yang berpegang dengan prinsip Islam sedia memaafkan musuh asalkan mereka jujur untuk bersahabat, kerana ini adalah ajaran Nabi Muhammad s.a.w. kepada kita. - lanh

P.s. Semakin seronok depa

Anwar ada peluang cerah selepas Mahathir keluar Umno?

0 Komen!!!
Wan Nordin Wan Yaacob
Thu | May 22, 08 | 9:15:27 am MYT
KUALA LUMPUR, 22 Mei (Hrkh) - Dua hari lalu kecoh cerita ahli Umno, Tun Dr Mahathir Mohamad yang mana nombor keahliannya ialah, 001 mengisytihar keluar Umno Baru yang beliau sendiri asaskan selepas berjaya mengharamkan Umno yang asal.

Mengulas isu itu, seorang Ahli Majlis Tertinggi Parti Keadilan Rakyat (KeADILan) berkata, pengumuman Mahathir itu dijangka merancakkan lagi 'percaturan perebutan kuasa' dalam Umno yang dilihat amat mendebarkan kebelakangan ini.

Perkara ini akan lebih dramatik apabila Tengku Razaleigh Hamzah (Kuli) juga dijangka lambat laun akan mengekori rentak Mahathir yang memberikan tekanan hebat kepada Presiden Umno, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Umno itu sendiri, katanya.

Perkembangan terdahulu beberapa puluh jam sebelum pengumuman keluar Umno oleh Mahathir ini membayangkan betapa Umno dalam keadaan yang sangat tidak stabil.

"Kuat khabar yang bertiup menyatakan kemungkinan Mahathir dan lima lagi akan didakwa. Ini ekoran pendedahan laporan penyiasatan yang dibuat oleh Suruhanjaya Di Raja menyiasat kes Pita Linggam," katanya.

Suruhanjaya Diraja yang menyiasat kes Pita Lingam mencadangkan agar Dr Mahathir yang juga bekas Perdana Menteri untuk disiasat berhubung dengan peranan beliau dalam pelantikan hakim-hakim sewaktu berkuasa dahulu, katanya.

Selain Mahathir, Tengku Adnan, Vincent Tan, Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim, Eusof Chin dan VK LIngam turut dicadangkan untuk disiasat.

Dalam pertarungan di antara Dato' Seri Anwar Ibrahim dan Timbalan Perdana Menteri, Mohd Najib Tun Razak untuk merebut kekuasaan, Anwar kini mendapat sedikit kelebihan apabila 'mentor' Najib Tun Razak, bekas Perdana Menteri Malaysia akan dihadapkan ke muka pengadilan.

"Rakyat kini sedang menanti plot selanjutnya, adakah benar Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Badawi berani merealisasikan saranan suruhanjaya diraja menyiasat kes pita Linggam.

"Ini kerana Abdullah memang terkenal sebagai 'penubuh suruhanjaya dan jawatankuasa penyiasat' tetapi tidak berani menjalankan saranan suruhanjaya atau jawatankuasa yang dibentuk," katanya.

Anwar sendiri dalam komentarnya berhubung tindakan Dr Mahathir keluar Umno menyatakan secara serius betapa rakyat kini tidak perlu lagi mengharapkan Umno yang kian lemah.

Sebaliknya Anwar menyeru rakyat beralih kepada Pakatan Rakyat yang mempunyai misi dan visi yang akan mensejahterakan rakyat. - mks.

Pengumuman Keluar Dari UMNO - Tun Mahathir

0 Komen!!!
Post asal www.chedet.com

Hari ini, Mei 19, 2008 saya mengumumkan keputusan saya untuk keluar daripada UMNO. Isteri saya turut bersama.

Keputusan ini dibuat kerana UMNO yang ada sekarang bukan lagi UMNO yang ditubuh 62 tahun dahulu yang berjuang untuk bangsa Melayu, Agama Islam dan Negara Malaysia (Malaya); UMNO yang menggagalkan Malayan Union, memperjuangkan kemerdekaan Malaya dan Malaysia dan membangunkan Malaysia sehingga menjadi Negara yang termaju di antara Negara membangun di dunia.

UMNO yang ada sekarang hanya wujud untuk menyokong Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi, keluarganya dan tindakan serta dasar yang tidak secocok dengan kepentingan bangsa, agama dan negara.

Kepimpinan Dato Seri Abdullah jelas membawa kekalahan dan bencana kepada Barisan Nasional, UMNO, MCA, MIC, Gerakan dan PPP. Kemenangan UMNO di Sabah dan BN di Sarawak bukan kerana kepimpinan Dato Seri Abdullah.

Saya akan jelas satu persatu dasar-dasar dan tindakan Dato Seri Abdullah yang menjadikan Kerajaan pimpinannya dan parti BN dibenci oleh ahli-ahli parti komponen sendiri.

Walaupun sebelum perisytiharan ini saya adalah ahli UMNO tetapi sebenarnya selepas saya letak jawatan sebagai Perdana Menteri saya tidak dilayan sebagai ahli UMNO.

Saya tidak dibenarkan berjumpa ahli UMNO dan ahli UMNO tidak dibenarkan hadir apa-apa perhimpunan di mana saya dijemput sebagai jurucakap atau penyampai ucapan.

Menteri-Menteri yang dahulu berada dalam Kabinet saya tidak dibenarkan atau tidak berani atau tidak mahu jumpa saya lagi.

Jemputan oleh UMNO dan bukan UMNO kepada saya diarah ditarik balik oleh Mneteri Besar dan Polis.

Ramai pemimpin UMNO melepaskan kata-kata kesat kepada saya dan ada yang menyuruh saya keluar daripada UMNO walaupun mereka baru sahaja masuk UMNO. Tidak ada pemimpin UMNO yang pertahankan saya secara terbuka.

Wakil ke Perhimpunan Agong tidak dibenarkan menyuara pendapat mereka. Mulut semua orang ditutup.

Yang didengar hanyalah media arus perdana yang memuji Dato Seri Abdullah sehingga dia percaya dia begitu popular dan akan sapu bersih parti lawan dalam pilihanraya umum ke-12.

Hasilnya ialah kekalahan yang teruk bagi Barisan Nasional. Malangnya mesej yang hendak disampaikan oleh pengundi dan penyokong BN tidak dapat difahami oleh Dato Seri Abdullah.

Dia masih berkata dia menang. Ini sukar diterima oleh orang Kedah, orang Pulau Pinang, orang Perak, Selangor dan Wilayah Persekutuan.

Oleh kerana Dato Seri Abdullah buta mata dan pekak telinga dan tidak faham mesej ahli BN, oleh kerana ahli UMNO pun turut bersama, oleh kerana proses demokrasi tidak berjalan, oleh kerana UMNO yang ada sekarang bukan lagi UMNO yang ditubuhkan 62 tahun dahulu, saya berpendapat penyertaan saya sebagai ahli UMNO tidak bermakna dan tidak berguna lagi.

Justeru itu saya ingin umumkan bahawa saya sudah keluar daripada UMNO.

Saya ingin tegaskan bahawa saya bebas dan tidak menyokong mana-mana parti lawan.

Saya akan pohon untuk masuk UMNO apabila Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi sudah berhenti daripada menjadi Presiden UMNO, Pengerusi BN dan Perdana Menteri Malaysia.

Dr Mahathir bin Mohamad (bekas ahli UMNO No 1)
Dr Siti Hasmah binti Mohd Ali (bekas ahli UMNO No 2)

Dr M: Jangan libatkan Agong

0 Komen!!!
May 22, 08 7:19pm
Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin tidak perlu dilibatkan dalam usaha membantu menyelesaikan kemelut antara beliau dan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

"Ini soal politik Umno, kita tak akan bawa kepada Agong," katanya apabila diminta mengulas mengenai cadangan itu oleh veteran Umno Tan Sri Aziz Tapa.

Abdul Aziz memberitahu Bernama bahawa kemelut antara dua pemimpin itu telah mencapai tahap yang memerlukan penglibatan Yang di-Pertuan Agong sebagai "orang tengah" untuk menyelesaikannya.

Veteran Umno itu berkata hanya menerusi campur tangan Tuanku Mizan sebagai wakil Raja-raja Melayu, kedua-dua pemimpin itu boleh duduk berbincang bagi mengatasi perselisihan pendapat antara mereka.

Menurut Bernama, Dr Mahathir, yang berada di Tokyo bagi menghadiri persidangan antarabangsa Nikkei, juga berkata beliau tidak ada halangan jika Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ingin menemui beliau.

Kemelut antara Dr Mahathir dan Abdullah memuncak selepas bekas perdana menteri itu mendesak Abdullah meletak jawatan setelah Umno dan Barisan Nasional mengalami prestasi buruk dalam pilihanraya umum lepas.

Isnin lepas Dr Mahathir mengumumkan tindakannya untuk keluar Umno dan berkata akan hanya kembali jika Abdullah berundur.

Pro-Mukhriz: Exco sedia kena tindakan

0 Komen!!!
Muda Mohd Noor (Malaysia Kini) May 22, 08 6:37pm
Seorang exco pergerakan Pemuda Umno berkata, beliau tidak takut berdepan dengan sebarang tindakan kerana menghadiri sidang media Datuk Mukhriz Mahathir yang mendesak perdana menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi meletakkan jawatan.

"Kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai. Saya tidak takut dikenakan tindakan atau dipulaukan oleh exco dan ahli pemuda," kata Kamarulzaman Kamdias.

"Saya juga tidak boleh bertanding jawatan dalam Pemuda lagi kerana telah lebih usia.

"Saya menyokong perjuangan Mukhriz untuk memulihkan semula Umno," tambahnya.

Kamarulzaman (foto) berkata demikian ketika diminta mengulas kehadirannya bersama dua lagi exco pergerakan itu - Harison Hassan dan Hazizul Nizam Bidin - dalam sidang media Mukhriz di sebuah hotel di ibu negara Selasa lalu.

Dalam sidang media tersebut, Mukhriz yang juga ahli Parlimen Jerlun telah mendesak Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi supaya meletakkan semua jawatan - presiden, perdana menteri dan pengerusi Barisan Nasional (BN).

Mukhriz bagaimanapun berkata beliau tidak akan mengikut jejak langkah bapanya Tun Dr Mahathir Mohamad dan ibunya Tun Siti Hasmah Mohd Ali keluar daripada Umno.

'Tentukan sikap'

Mukhriz berkata beliau akan menjelajah ke seluruh negara untuk mendesak Abdullah supaya meletakkan semua jawatan tersebut.

Beliau juga mendakwa, mendapat sokongan semua peringkat, termasuk kalangan Pemuda, Wanita dan Puteri Umno.

Kamarulzaman berkata, sokongan untuk Umno merosot kerana ahli dan rakyat tidak memandang baik kepada pimpinan parti itu.

"Oleh kerana itu, pemilihan pemimpin perlu dibuat oleh ahli peringkat akar umbi dan bukannya di kalangan atasan," katanya lagi.

Pada masa sama, kata beliau, inilah masanya untuk para pemimpin parti yang sebelum ini bercakap mengenai kepentingan parti, menentukan sikap masing-masing.

Kamarulzaman berkata, mereka tidak perlu takut jika berjuang untuk kepentingan dan kesinambungan parti.

"Kelayakan seseorang pemimpin bukan ditentukan oleh kelulusan akademik atau pengalaman dalam politik, tetapi yang lebih penting diterima ahli," katanya.

Manakala Hazizul ketika dihubungi pula tidak mahu memberi sebarang ulasan kerana menurutnya masa tidak sesuai.

Keputusan Ezam 'aneh', kata Wan Azizah

0 Komen!!!
S Pathmawathy (Malaysia Kini) May 22, 08 4:47pm
Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail hari ini menyifatkan sebagai aneh bagi bekas ketua Angkatan Muda PKR (AMK), Ezam Mohd Nor menyertai semula Umno.

Ketua pembangkang itu berkata, ia kerana Ezam sendiri begitu kritikal terhadap parti Umno.

"(Tetapi) ini pilihannya. Selepas apa yang dilakukannya untuk parti, selepas dipenjara, dia memilih untuk kembali semula kepada mereka (Umno)," katanya ketika diminta mengulas laporan media yang Ezam akan menyertai semula Umno.

Wan Azizah bagaimanapun menolak andaian bahawa tindakan Ezam itu akan membawa kerugian besar kepada PKR.

Sebaliknya, kata ahli Parlimen Permatang Pauh itu, parti itu mempunyai ramai lagi ahli untuk memimpin dan memperkukuhkan parti.

Manakala Ketua Penerangan PKR, Tian Chua pula berkata, tindakan Ezam itu tidak memberi sebarang kesan kepada PKR kerana beliau tidak memegang sebarang jawatan dalam parti itu.

Bagaimanapun Tian yang juga ahli Parlimen Batu, berkata beliau hanya kesal kerana Ezam membuat pilihan seumpama itu.

'Bukan pilihan bijak'

Ezam - salah seorang pengasas PKR - meninggalkan parti itu tahun lalu kerana tidak sehaluan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Naib Presiden PKR, Azmin Ali.

Sejak itu, beliau mengetuai Gerakan Demokrasi dan Anti-Korupsi (Gerak). Bagaimanapun, sejak kebelakangan itu, timbul desas-desus, bahawa beliau akan kembali semula menyertai Umno.

Hari ini, Ezam memberitahu Malaysiakini yang beliau akan mengeluarkan kenyataan mengenainya minggu depan.

Menurut Tian Chua lagi, parti itu akan sentiasa menghargai perjuangan dan sumbangan Ezam.

"Saya rasa beliau telah berkorban untuk perjuangan kita dan beliau telah membuat pendirian yang kritikal untuk membawa perubahan.

"Tetapi apabila perubahan itu telah diterima oleh rakyat, maka adalah aneh untuk menentang arus tersebut - untuk bersama dengan pihak yang kita tentang selama ini," katanya.

"Ini adalah sesuatu yang saya tidak faham dan saya fikir ianya bukan satu keputusan yang bijak," tambahnya.

Reaksi pemimpin Umno

Bagaimanapun, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mohd Nazri Abdul Aziz gembira dengan kepulangan Ezam ke pangkuan Umno.

Beliau berkata, Ezam adalah salah seorang yang paling dipercayainya ketika beliau (Ezam) masih dalam Umno.

"Saya memberi kepercayaan kepadanya untuk menyediakan ucapan saya dan banyak benda lain lagi dan saya amat sedih bila beliau meninggalkan Umno," kata Nazri

"Saya begitu gembira bila mendengar beliau akan menyertai semula Umno. Keahlian Umno adalah terbuka kepada semua orang, mereka yang layak dan mahu menjadi ahli, mesti diterima," katanya.

Menurutnya, dengan kedudukan Umno yang tercorot sekarang, maka parti itu tiada pilihan, kecuali untuk naik semula ke atas.

"Umno akan mempunyai prospek yang lebih baik pada masa akan datang," kata Nazri.

Menteri Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Datuk Shafie Apdal juga menyambut baik Ezam menyertai semula Umno, dan menegaskan keputusan akhir adalah di tangan perdana menteri.

"Mengapa tidak, sekiranya ia merupakan langkah untuk memperkukuhkan parti," tanya.

Ezam, 40, mengikut Anwar meninggalkan Umno pada 1998.

Ketika itu, beliau merupakan setiausaha politik Anwar dan pernah ditahan di bawah ISA dan menjalani hukuman penjara bagi kesalahan di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).

Kongsi Link Anda