Popular Today

Rabu, Mei 07, 2008

Jangan hina institusi raja

0 Komen!!!
Oleh NORAINI ABD. RAZAK
(WARTAWAN UTUSAN)

APAKAH kuasa raja atau sultan hanya terhad kepada mengisytiharkan tarikh melihat anak bulan bagi menetapkan hari yang tepat untuk umat Islam berpuasa dan menyambut Hari Raya Aidilfitri?

Ataupun raja-raja Melayu hanya berperanan sebagai penyeri upacara adat istiadat Melayu yang tidak mempunyai kepentingan dengan pentadbiran serta pemerintahan di negeri yang dinaunginya?

Mungkin juga banyak orang ingin melihat raja-raja Melayu sekadar menjadi penyeri upacara rasmi seperti pembukaan Parlimen dan tidak lebih daripada itu - sebab itu ada yang menyimpulkan bahawa kuasa raja adalah kuasa yang terhad.

Lebih memperkecilkan kuasa raja-raja apabila ada kenyataan berbunyi begini: "Rakyat kini tidak lagi hidup dalam zaman feudal.''

Ia memberi gambaran seolah-olah rakyat berketurunan Melayu dan beragama Islam di zaman serba moden ini tidak memerlukan raja-raja Melayu yang luas peranannya. Begitu juga dengan rakyat berketurunan selain daripada Melayu yang hanya mahu melihat raja-raja sekadar bersemayam di singgahsana.

Cukup sekadar raja-raja Melayu yang bertindak atas nasihat pihak eksekutif - lebih daripada itu adalah di luar keperluan dan akan dilihat sebagai cubaan istana untuk campur tangan dalam pentadbiran negara atau negeri.

Persoalannya adakah rakyat berketurunan Melayu mahu dipayungi oleh raja-raja yang terhad peranannya? Dan adakah rakyat berketurunan Cina, India dan sebagainya mahu supaya Yang di-Pertuan Agong yang memayungi semua rakyat di negara ini begitu terhad fungsinya sehingga tidak boleh berkata apa-apa?

Jawapannya sudah pasti tidak dan dalam banyak hal sekarang ini rakyat mahu peranan serta fungsi raja-raja Melayu diserlahkan di tempat yang sepatutnya. Institusi raja-raja Melayu dilihat satu-satunya tempat rakyat berketurunan Melayu dan beragama Islam menyandarkan harapan lantaran perihal Melayu dan Islam terjalin erat dengan istana.

Tiada institusi lain yang mempunyai bidang kuasa seluas itu, oleh itu jika kuasa yang luas cuba dihadkan kepada perkara-perkara ritual semata-mata semestinya payung rakyat tidak boleh dibuka ketika mana ia diperlukan.

Lebih memeritkan apabila raja-raja Melayu dipertikaikan secara lantang oleh rakyat berketurunan bukan Melayu, semacam ada pertentangan antara keperluan sebenar dan sentimen tidak gemar melihat tegak dan tegasnya institusi diraja.

Rakyat sendiri melihat bagaimana tegarnya Pengerusi DAP, Karpal Singh mempertikaikan titah Sultan Perak agar Menteri Besar menarik balik arahan pertukaran Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP).

Sebagai seorang 'peguam terkemuka' Karpal berhujah sambil mengingatkan Istana Perak supaya memahami 'kuasa terhad raja-raja'.

Karpal juga menekankan bahawa Sultan Perak tiada hak di bawah undang-undang untuk campur tangan dalam keputusan kerajaan negeri menukar Datuk Jamry Sury sebagai Pengarah JAIP. Untuk membuktikan kecerdikannya, beliau memetik kes Mahkamah Persekutuan pada tahun 1982.

Penghakiman dalam kes itu, menurut Karpal (beliau adalah peguam kes tersebut) jelas menunjukkan urusan membabitkan kakitangan awam sama ada patut dipindah dan ke mana hendak dipindah adalah di bawah bidang kuasa kerajaan negeri.

Karpal cuba menyamakan keputusan kes tersebut dalam kes Jamry di Perak sambil cuba 'mengajar' Sultan Perak yang diketahuinya pernah menjadi Ketua Hakim Negara tentang undang-undang.

Pensyarah Undang-Undang Perlembagaan Dr. Shamrahayu Abd. Aziz ketika diajak berbincang perihal 'Karpal lwn Sultan Perak' itu menarik perhatian mengenai kuasa raja-raja Melayu dalam hal ehwal agama Islam serta mempertahankan hak orang Melayu.

Beliau secara terang-terangan memperincikan perihal kes 1982 yang menurutnya tidak terpakai dalam kes arahan pertukaran Pengarah JAIP itu.

Katanya, kes 1982 adalah berkaitan arahan pertukaran seorang guru dari sebuah sekolah di Kuala Lumpur ke Terengganu yang sememangnya berada di bawah bidang kuasa kerajaan negeri. Ia juga melibatkan penurunan pangkat, gaji dan pelbagai aspek lain seperti yang dituntut oleh guru berkenaan.

Kes itu tidak melibatkan kuasa sultan atau raja-raja.

Tetapi dalam kes Jamry, menurut Dr. Shamrahayu hujahnya tidak begitu. Terdapat dua kategori kakitangan awam di kerajaan negeri iaitu kakitangan biasa seperti guru dan jururawat manakala kumpulan satu lagi berkait rapat dengan hal ehwal Islam seperti mufti dan pengarah jabatan agama.

"Kedudukan sultan dengan pegawai tinggi di jabatan agama dan mufti amat simbiotik, sinonim dan amat dekat, oleh itu urusan pelantikan, pemecatan serta pertukaran ke jawatan itu mestilah denga "Dan jawatan-jawatan ini mesti dibezakan dengan jawatan kerajaan negeri yang lain,'' katanya kepada Utusan Malaysia.

Amat jelas juga, katanya, termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan dan Perlembagaan negeri tentang kuasa yang diberi kepada sultan untuk mengetuai urusan agama.

Tegas beliau, perspektif undang-undang amat terang dan tidak perlu disuluh lagi apabila memperkatakan perihal kuasa sultan dalam hal ehwal Islam.

Paling penting, menurut pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia itu ialah setiap pegawai tinggi di jabatan agama mahupun mufti mesti mempunyai hubungan harmoni dengan ketua agama di negeri-negeri.

Apatah lagi antara sultan, pegawai tinggi jabatan agama serta mufti akan berganding bahu dalam urusan berkaitan agama yang dilangsungkan di bawah Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu.

"Hal ehwal agama Islam dan kedudukan bangsa Melayu tidak boleh dipisahkan dengan institusi istana, dan adalah menjadi keseluruhan semangat dalam masyarakat bahawa sultanlah yang akan menjaga kedua-dua bidang itu,'' katanya.

Menurut beliau, semangat Perlembagaan mesti ditegakkan dan tidak boleh dibiarkan dipijak-pijak oleh mana-mana pihak waima atas alasan apa sekalipun.

Perlu difahami dan dihayati bahawa kuasa raja atau sultan tidak rigid jauh sekali terhad kepada urusan ceremony semata-mata. Frasa yang menyebut bahawa Yang di-Pertuan Agong atau sultan perlu bertindak atas nasihat Eksekutif juga tidak bermakna mereka hanya menurut kata. Sedangkan golongan itu hakikatnya mempunyai budi bicara untuk memastikan rakyat yang berada di bawah naungannya mendapat yang terbaik terutama dari sudut kepentingan agama dan perjuangan bangsa.

Perak adalah contoh terbaik bagaimana sultannya dapat menyerlahkan peranan sebenar demi kepentingan rakyat terutama dalam urusan pelantikan Menteri Besar baru-baru ini.

Jika keadaan itu tidak dikawal secara bijak oleh sultan, boleh sahaja berlaku perselisihan kaum di negeri tersebut ketika berlaku 'perebutan' untuk menjadi Menteri Besar.

Malangnya niat suci sultan telah dimanipulasi oleh pihak-pihak yang sebenarnya tidak pernah mengiktiraf institusi diraja sebab itu Karpal berani dan tanpa segan-silu bangkit mempertikaikannya. Dan kita percaya Karpal tidak akan menarik balik kenyataan itu jauh sekali meminta maaf.

Live coverage a big hit

0 Komen!!!
KUALA LUMPUR: The live coverage of Question Time in Parliament last Wednesday was a hit, attracting 289,000 viewers – a figure considered very high for RTM.

“On a normal working day morning, our shows register below 100,000,” Information Minister Datuk Ahmad Shabery Cheek told reporters at the lobby of Parliament.

Making notes: Abdullah intently following Question Time in his office at Parliament House.

“There was very high public interest in the Parliament coverage; maybe because it was a new thing to go ‘live’.

He said public interest remained strong later that night when RTM aired highlights of the sitting,. That attracted more than 300,000 viewers.

However, Shabery hoped the public would not stay interested in Parliament coverage just because they expected to see antics. “That would not be right. Parliament is not a circus.”

He said he would recommend in the Cabinet that live air-time of Parliament be extended from the current half hour.

Earlier, replying to a question by Datuk Seri Dr Fong Chan Onn (BN – Alor Gajah), Shabery said the ministry planned to use blogs “as a channel to disseminate information and to receive feedback from the public on current issues”.

Shabery said RTM’s 20-minute interview with bloggers every Sunday was a popular programme and it drew 200,000 viewers when three bloggers who were considered “critical to the Government” appeared on the show.

Celebrity-bloggers-turned-MPs Jeff Ooi (DAP – Jelutong) and Tony Pua (DAP – PJ Utara), who sit side by side in the House, stood up three times to ask supplementary questions but were not given the chance to voice their questions.

Useful links:

Hanya Maipp boleh beri arahan

0 Komen!!!
Oleh Fazli Abdullah

Kerajaan negeri tiada kuasa lantik jawatankuasa baru kariah masjid menerusi mesyuarat agung

GEORGETOWN: Arahan kerajaan negeri melalui Jabatan Agama Islam Pulau Pinang (Jaipp) supaya kariah masjid di negeri ini mengadakan mesyuarat agung untuk memilih ahli jawatankuasa kariah baru, adalah tidak sah.

Hanya Majlis Agama Islam Pulau Pinang (Maipp) yang berkuasa mengeluarkan arahan sedemikian, seperti diperuntukkan mengikut Seksyen 104 Enakmen Pentadbiran Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (2004).

Justeru, Yang Dipertua Maipp, Shabudin Yahaya menasihati kariah masjid supaya tidak mengadakan pemilihan ahli jawatankuasa baru bagi mengelak pertindihan dengan jawatankuasa kariah sedia ada.

Katanya, pemilihan jawatankuasa kariah baru mempunyai implikasi undang-undang jika dicabar di mahkamah kerana ia dilakukan tanpa persetujuan Maipp.

"Yang nak keluarkan arahan mesti Maipp, itupun selepas mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin, bukannya kerajaan negeri.

"Surat arahan yang dikeluarkan kerajaan negeri melalui Jaipp mengenai kaedah pelantikan menerusi mesyuarat agung tidak mengikut prosedur enakmen negeri.

"Arahan yang dikeluarkan itu tidak merujuk kepada mana-mana keputusan Maipp. Jadi, mengikut undang-undang arahan itu tidak sah," katanya ketika ditemui di pejabatnya di Menara Umno di sini, semalam.

Pada 13 Mac lalu, Jaipp mengeluarkan arahan kepada semua kariah masjid di negeri ini supaya mengekalkan ahli jawatankuasa kariah sedia ada walaupun kerajaan Pakatan Rakyat sudah membentuk kerajaan negeri.

Difahamkan, arahan Jaipp tidak dipersetujui kerajaan negeri dan memintanya membatalkan arahan itu.

Berikutan itu, Pengarah Jaipp, Sazali Hussein, dikatakan diminta oleh kerajaan negeri mengeluarkan surat baru bertarikh 26 Mac lalu membatalkan surat pertamanya.

Dalam surat kedua yang dihantar kepada pengerusi kariah dan iman masjid, Sazali menjelaskan kerajaan negeri pada dasarnya setuju anak kariah masjid diberi kuasa untuk memilih jawatankuasa kariah masing-masing.

Sehubungan itu, pemilihan jawatankuasa kariah boleh dilakukan menerusi mesyuarat agung. Bagaimanapun, sehingga pemilihan diadakan, jawatankuasa kariah sedia ada boleh meneruskan tugas masing-masing.

Shabudin berkata, beliau tidak membangkitkan isu itu sebelum ini kerana mahu melepaskan jawatan sebagai Yang Dipertua Maipp selepas didesak kerajaan negeri. Bagaimanapun, apabila Tuanku Mizan Zainal Abidin memberi perkenan supaya beliau terus memegang jawatan itu sehingga 31 Disember 2009, adalah menjadi tanggungjawabnya memastikan perjalanan kariah masjid tidak terganggu.

Sehubungan itu, beliau meminta semua pihak termasuk kerajaan negeri supaya merujuk kepada enakmen sebelum membuat sesuatu perkara berkaitan urus tadbir dan hal ehwal agama Islam di negeri ini.

Mengenai sistem pemilihan ahli jawatankuasa kariah masjid, Shabudin yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Permatang Berangan berkata, beliau akan membincangkan perkara itu dalam mesyuarat majlis tidak lama lagi.

Cubaan Kit Siang hujah makan diri

0 Komen!!!
PERIBAHASA 'meludah ke langit jatuh ke muka sendiri' barang kali menepati keadaan yang berlaku ke atas Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) di Dewan Rakyat semalam.

Sikapnya yang gemar menjolok `sarang tebuan' setiap kali berhujah di Dewan Rakyat semalam menyebabkan beberapa `tebuan' menyengatnya semula dan sengatan daripada Pengerusi Kelab Ahli Parlimen Barisan Nasional (BNBBC) Datuk Seri Tiong King Sing menyebabkan Lim terpaku.

Lim yang membahaskan usul menjunjung kasih Titah Yang di-Pertuan Agong pada perasmian persidangan minggu lalu, membangkitkan beberapa isu yang didakwanya menunjukkan unsur rasuah dan salah guna kuasa oleh kerajaan Barisan Nasional (BN), selain mempertikaikan keikhlasan wakil rakyat BN memperjuangkan masalah rasuah.Tiong kemudian bangun meminta laluan dan bertanya sama ada isu kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor mengeluarkan arahan merobohkan halangan yang menutup laluan masuk ke Bandar Mahkota Cheras dari arah Lebuh Raya Kajang-Cheras baru-baru ini tidak tergolong sebagai salah guna kuasa.

Lim yang terdiam seketika kemudian menjawab beliau tidak tahu isu itu, menyebabkan suasana di Dewan Rakyat kecoh apabila BNBBC dan pembangkang saling bertukar ejekan.

Desakan Tiong yang bertalu-talu agar Lim membuat pendirian berhubung isu itu hanya menerima jawapan "saya langsung tidak tahu kes apa itu," daripada Lim yang jelas cuba mengelak.

Lim `diselamatkan' oleh Teo Nie Ching (DAP-Serdang) yang bangun meminta laluan dan berkata kerajaan negeri yang dipimpin oleh Parti Keadilan Rakyat, DAP dan Pas itu tidak salah guna kuasa dalam hal itu kerana penutupan laluan berkenaan yang dilakukan pada 2005 dibuat secara tidak sah.

Turut `dijolok' Lim ialah anak bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, Datuk Mukhriz yang juga Ahli Parlimen Jerlun yang ditanya sama ada bersetuju atau tidak era pentadbiran Dr Mahathir terkenal sebagai era `KKN' iaitu era kronisme, korupsi dan nepotisme.

Tindakan Lim yang berterusan menyentuh karektor dan peribadi pemimpin, bekas pemimpin dan wakil rakyat menyebabkan Timbalan Pengerusi BNBBC, Datuk Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan) bangun dan mengemukakan Peraturan Mesyuarat 36(6) dan 36(3).

Kedua-dua peraturan itu mensyaratkan anggota Dewan Rakyat tidak menyentuh peribadi wakil rakyat dan anggota kerajaan.

Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia yang mempengerusikan persidangan ketika itu bersetuju dan meminta Lim agar berhenti daripada secara langsung menyentuh peribadi individu.

Bagaimanapun pada akhir perbahasannya, Lim sekali lagi sengaja melanggar kedua-dua peraturan itu apabila merujuk Ahli Parlimen BN Rembau, Khairy Jamaluddin sebagai `the richest unemployed man in the world'.

Kenyataan Lim menyebabkan Khairy bangun mengemukakan peraturan mesyuarat 36(3) dan 36(6).

"Saya hanya meminta penjelasan yang ringkas tetapi Yang Berhormat Ipoh Timur menyentuh peribadi saya. Saya minta Yang Berhormat Ipoh Timur berhenti daripada mengeluarkan kenyataan seperti itu," kata Khairy.

Khairy sebelum itu bangun bertanya kepada Lim sama ada semua kerajaan yang ditadbir Pakatan Rakyat akan melaksanakan sistem tender terbuka sepenuhnya seperti dibuat oleh kerajaan Pulau Pinang.

Lim pada awal perbahasannya juga beberapa kali membangkitkan nama Ketua Menteri Melaka dan Umno sebagai memberi arahan kepada polis untuk menahan tiga wakil rakyat DAP kerana didakwa melakukan `vandalisme'.

Kenyataan itu menyebabkan beberapa wakil rakyat BN dari Melaka bangun menuntut Lim menarik balik kenyataan itu, antaranya ialah Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Idris Haron (BN-Tangga Batu). – Bernama

Berita Harian 7/5/08

Undang-undang khusus isu murtad perlu digubal

0 Komen!!!
Laporan Saufi Hamzah Magendran Rajagopal dan Sazarina Shahrim

Ketiadaan garis panduan jelas timbul pelbagai masalah kes keluar Islam

KUALA LUMPUR: Penggubalan undang-undang khusus lebih terperinci mengenai isu murtad perlu disegerakan bagi meleraikan segala kekusutan berhubung perkara itu, baik di kalangan umat Islam atau bukan Islam.

Dr Mohd Puad Zarkashi (BN-Batu Pahat), berkata ketiadaan garis panduan jelas mengenai murtad kini menimbulkan banyak masalah, terutama apabila seseorang yang memeluk agama Islam mahu kembali kepada agama asalnya.

"Kita tidak boleh biarkan seseorang itu keluar dan masuk sesuatu agama sewenang-wenangnya walaupun Perlembagaan negara membenarkan kebebasan beragama.

"Kalau kita hormati sebarang agama, kita harus hormati ajaran yang disampaikan. Islam tak benarkan seseorang murtad sesuka hati, itulah sebabnya kita perlu ada garis panduan yang jelas.

"Kita hormati agama lain. Kalau agama lain boleh keluar masuk sesuka hati, kita hormati ajaran agama itu seperti orang lain harus hormati ajaran Islam," katanya ketika membahaskan usul menjunjung kasih titah Yang di-Pertuan Agong di Dewan Rakyat semalam.

Menjawab kemusykilan Chong Eng (DAP-Bukit Mertajam), Mohd Puad menjelaskan tidak ada paksaan untuk memeluk agama Islam, tetapi perlu ada rasional yang munasabah jika seseorang itu ingin kembali kepada agama asalnya.

Katanya, kewujudan akta yang khusus berhubung murtad dan menjawab segala persoalan yang dihadapi terutama bagi golongan bukan beragama Islam yang mempunyai anggota keluarga memeluk agama Islam.

Nasharuddin Mat Isa (Pas-Bachok), yang bangun mencelah, mengesyorkan akta yang dicadangkan itu perlu membuat perbezaan jelas antara undang-undang substantif dan yang berkaitan prosedur.

"Kita tak boleh paksa sesiapa untuk menerima sesuatu agama dan begitu juga dalam Islam, apabila seseorang itu sudah menganuti agama Islam, dia tertakluk kepada akidah dan ajaran dalam Islam.

"Banyak pertikaian yang kita lihat sekarang adalah berkaitan prosedur walaupun dari segi substantif sudah agak jelas," katanya.

Taib Azamuddin Md Taib (Pas-Baling) pula mahu pendekatan terperinci digubal dalam perkara berkaitan cara menangani permasalahan seseorang yang mahu meninggalkan Islam untuk kembali kepada agama asal.

"Bila seseorang memeluk Islam, dia tertakluk dengan apa saja ajaran Islam secara menyeluruh.

"Oleh itu, perlu ada akta menyeluruh bagi membolehkan seseorang yang mahu meninggalkan agama Islam itu menemui orang berkenaan untuk dikenal pasti permasalahan, sebab musabab kenapa beliau nak meninggalkan Islam.

"Jangan ada yang salah tafsir boleh memeluk agama Islam dan meninggalkannya secara mudah ikut suka hati," katanya.


Berita Harian 7/5/08

Ooi: Raja Petra must bear responsibility

0 Komen!!!
THE editor of news portal Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin, must be responsible for what he has written in his blog, said Jeff Ooi (DAP-Jelutong).

Ooi, whose blog is Screenshots and is hailed as the “Father of Malaysia’s Blogs” by the blogging community, said Raja Petra must be ready to bear the responsibility when he posted opinions on his blog.

“He is disseminating opinion and he is in a position to influence public opinion. Of course people like this will have to be responsible for what they say. You stand up and you are ready to be counted,” he said when commenting on the case of Raja Petra being charged for sedition.

Ooi, however, said action taken against Raja Petra was “high-handed” as he should be allowed to give his views, and that there was no riot or public disorder as a result of what he had written on a particular high-profile murder case.

He added that this showed it was time for the Government to review archaic laws such as the Sedition Act.

Inside the Dewan, DAP Ipoh Timur MP Lim Kit Siang questioned the decision to prosecute Raja Petra for his posting. He said it should fall under contempt of court.

The Star 7/5/08

Kos sebenar program angkasawan pertama RM39.11j

0 Komen!!!
KUALA LUMPUR 6 Mei - Kos sebenar program angkasawan negara yang pertama ialah sebanyak RM39.11 juta, kata Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Dr. Maximus Ongkili.

Menurut beliau, daripada jumlah tersebut, sebanyak RM16.8 juta ditanggung oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi manakala RM22.28 juta lagi oleh agensi-agensi kerajaan lain.

Katanya, kos sebanyak RM75.8 juta ditanggung oleh kerajaan Rusia berdasarkan kepada program timbal balas daripada pembelian pesawat Sukhoi oleh Kementerian Pertahanan.

''Anggapan bahawa kita telah menggunakan ratusan juta ringgit duit rakyat adalah tanggapan yang tidak benar," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Datuk Ismail Abd. Muttalib (BN-Maran) dan Datuk Mohd. Nasir Ibrahim Fikri (BN-Kuala Nerus) mengenai program angkasawan negara.

Menjawab soalan tambahan Datuk Bung Moktar Radin (BN- Kinabatangan) yang ingin tahu sama ada misi kedua akan diteruskan, beliau memberitahu, ia akan dilaksanakan.

''Kerajaan akan meneruskan program angkasawan negara dengan mengadakan kerjasama de- ngan agensi-agensi antarabangsa iaitu Agensi Angkasa Persekutuan Rusia (Roscosmos), Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA), Agensi Ang- kasa Jepun (JAXA) dan Agensi Angkasa Eropah (ESA)," katanya.

Maximus bagaimanapun memberitahu, program itu tertakluk kepada peruntukan yang bakal di- tentukan kemudian.

''Program angkasawan ini akan menumpukan kepada impak ekonomi dengan tempoh pelaksanaan misi yang lebih panjang," katanya.

Maximus menegaskan, kementerian sedang membuat analisis faedah kos bagi mengkaji pelbagai aspek berkaitan program angkasawan negara.

Jelas beliau, kajian yang dijangka selesai dalam tempoh terdekat akan diambil kira oleh kerajaan dalam membuat keputusan mengenai penerusan program tersebut.

''Keputusan mengenai program itu juga akan mengambil kira pandangan umum termasuk golongan saintis tempatan dan ahli-ahli Parlimen," katanya.

Menjawab soalan tambahan Ibrahim Ali (Bebas-Pasir Mas) sama ada kerajaan akan membangunkan pesawat prototaip subobintang memandangkan ia lebih murah, efektif dan canggih, Maximus memberitahu, kerajaan tidak bercadang menggunakan teknologi tersebut.

Katanya, teknologi sedia ada dan sedang digunakan oleh kebanyakan negara hanya perlu diteliti dan yang mana sesuai akan digunakan.

Tiada individu bawa masuk dakwat tanda kuku

0 Komen!!!
KUALA LUMPUR 6 Mei - Polis tidak menemui sebarang bukti terdapat individu yang membawa masuk dakwat penanda kuku dari Thailand untuk digunakan pada Pilihan Raya Umum Ke- 12.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar memberitahu, polis telah mem- buka tiga kertas siasatan di bawah Seksyen 420/511 Kanun Keseksaan berikutan terdapat laporan daripada beberapa individu bahawa dakwat itu telah dibawa masuk dari Thailand.

''Polis telah menemu bual pengadu serta saksi-saksi, didapati tiada sebarang bukti menunjukkan dakwat tersebut dibawa dari Thailand.

''Ini kerana tidak ada sebarang saksi pun yang pernah melihat dakwat tersebut dan daripada keterangan saksi, tiada sebarang individu, sindiket atau pihak-pihak tertentu yang dikenal pasti terlibat dengan kegiatan ini," katanya.

Beliau berkata demikian dalam jawapan bertulis kepada soalan Fong Po Kuan (DAP- Batu Gajah) yang ingin tahu hasil siasatan ekoran pembatalan penggunaan tanda dakwat kuku semasa Pilihan Raya Umum Ke-12 pada sidang Dewan Rakyat hari ini.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membatalkan penggunaan tanda dakwat di kuku pada pilihan raya umum lepas berikutan terdapat laporan bahawa beberapa individu mengimport dakwat itu untuk ditandakan kepada kuku pengundi.

Syed Hamid memberitahu, keterangan pengadu dan saksi adalah merupakan khabar angin dan tiada sebarang individu yang dicam atau dikenali secara positif.

Jelasnya, kertas siasatan tersebut telah dirujuk kepada pejabat Timbalan Pendakwa Raya pada 14 Mac lepas dan pada 21 Mac kes tersebut telah diklasifikasikan sebagai tiada tindakan lanjut dan kertas untuk simpanan (KUS).

'Pengajaran kepada rakyat'

0 Komen!!!
Oleh SAIFULIZAM MOHAMAD


KUALA LUMPUR 6 Mei - Keputusan kerajaan Selangor tidak menunaikan salah satu janji pilihan raya umum lalu iaitu menurunkan cukai taksiran sebanyak 20 peratus wajar dijadikan iktibar serta pengajaran kepada rakyat.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, rakyat harus 'membuka mata' terhadap perkembangan yang berlaku itu kerana ia menggambarkan kemampuan sebenar kerajaan negeri berkenaan.

Beliau berkata, apa yang pasti kerajaan Selangor yang kini dipimpin oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Pas gagal menunaikan salah satu janji mereka seperti mana yang terkandung dalam manifesto Pilihan Raya Umum Ke-12 lalu.

''Kita sudah jangka apabila sampai pada masanya mereka akan menghadapi kesukaran untuk menunaikan semua janji pilihan raya. Pada waktu pilihan raya sesiapa pun boleh membuat janji tetapi untuk menunaikannya bukan satu perkara mudah.

''Kemungkinan pengundi-pengundi termakan dengan janji-janji yang mereka buat. Sebut sahaja turun cukai sudah tentu akan ada pihak yang termakan dengan janji-janji ini tanpa memikirkan sama ada ia boleh ditunaikan atau sebaliknya,'' katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyempurnakan Majlis Sambutan Hari Pekerja dan Penyampaian Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2008 Kementerian Pertahanan di sini hari ini.

Akhbar hari ini melaporkan kerajaan Selangor tidak akan menurunkan cukai taksiran sebanyak 20 peratus seperti yang dijanjikan dalam manifesto pilihan raya umum 8 Mac lalu.

Menteri Besarnya, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, keputusan itu dibuat kerana keadaan ekonomi Selangor ketika ini masih belum mencapai tahap yang memuaskan bagi membolehkan janji tersebut dilaksanakan.

l Komen Khir Toyo di muka 14

Selain itu, Abdul Khalid bimbang langkah menurunkan cukai taksiran akan menambah beban kerajaan negeri dan mengurangkan hasil.

Najib berkata, sebelum memilih kerajaan pada setiap kali pilihan raya umum, rakyat harus mempunyai kemampuan untuk membuat satu penilaian yang wajar terhadap semua parti yang bertanding.

''Saya harap semua orang sedar tentang perkara ini. Apa yang penting bukan setakat membuat janji tetapi apakah janji ini mampu ditunaikan.

''Rakyat harus tahu membeza antara janji dan realiti. Adakah sesuatu yang dijanji itu hanya semata-mata sebagai percakapan politik yang akhirnya tidak dapat ditunaikan,'' katanya.

Beliau berkata, dalam memilih kerajaan, antara elemen terpenting ialah kemampuan sesebuah parti menunaikan setiap janji selepas membentuk kerajaan.

''Saya harap pengundi kita selepas ini lebih tahu menilai. Adakah janji itu hanya sekadar menjadi sebutan sebelum pilihan raya atau ia akan ditunaikan sebaik sahaja berakhir pilihan raya,'' tambahnya.

Komen tidak bermaksud menghina Sultan: Karpal

0 Komen!!!
KUALA LUMPUR: Pengerusi DAP, Karpal Singh berkata kenyataannya bahawa Sultan Azlan Shah tidak mempunyai kuasa ke atas pertukaran seorang pegawai kerajaan tidak bermaksud untuk menghina Sultan Perak.

Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu berkata, komen yang dibuatnya itu semata-mata berdasarkan kepada pandangan daripada sudut undang-undang tetapi dipolitikkan oleh ahli politik Umno.

“Ia adalah satu isu perundangan (tetapi) ahli politik Umno menjadikannya sebagai isu perkauman. Saya tidak menentang Sultan. Dalam apa cara sekalipun saya tidak mahu menghina Sultan Perak atau mempersoalkan kedudukan baginda,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini hari ini.

Minggu lalu, Sultan Azlan Shah menitahkan Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar supaya melantik semula Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (Jaip), Datuk Jamry Sury memandangkan beliau ditukarkan tanpa terlebih dahulu mendapat perkenan Sultan, selaku ketua agama Islam negeri.

Bagaimanapun, semalam Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata titah Sultan Perak itu selari dengan Perlembagaan Persekutuan serta negeri dan kenyataan Karpal itu boleh membangkitkan kemarahan dalam kalangan mereka yang mempertahankan kuasa Sultan. — Bernama

Karpal pertahan kenyataan pertikai kuasa Sultan Perak

0 Komen!!!
Oleh Rohani Ibrahim

KUALA LUMPUR 6 Mei - Pengerusi DAP, Karpal Singh mempertahankan tindakannya mempertikaikan keputusan Sultan Perak sebagai isu perundangan semata-mata dan berdasarkan satu keputusan yang dikeluarkan oleh Mahkamah Persekutuan pada tahun 1981.

Beliau berkata, bidang kuasa sultan dalam hal-hal berkaitan agama Islam dan adat-istiadat Melayu serta status Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (IJAUP) Datuk Jamry Sury sebagai seorang kakitangan kerajaan negeri merupakan dua perkara yang berbeza.

"Tidak dinafikan Sultan Perak mempunyai bidang kuasa dalam hal-hal berkaitan agama Islam dan adat-istiadat Melayu.

"Sesiapa pun tidak boleh menafikan hak tersebut. Bagaimanapun, semua pihak perlu melihat perbezaan di antara bidang kuasa Sultan dan status Jamry sebagai seorang kakitangan kerajaan negeri,'' katanya dalam kenyataannya di sini hari ini.

Laporan polisSemalam, Ketua Pemuda UMNO, Zainol Fadzi Paharuddin membuat laporan polis terhadap kenyataan Karpal yang juga Ahli Parlimen Bukit Gelugor bahawa Sultan Perak tidak mempunyai kuasa untuk menukar Jamry sebagai Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP).

Karpal menambah, beliau tidak faham bagaimana Zainol Fadzi menganggap kenyataannya bahawa Jamry sebagai seorang kakitangan kerajaan negeri hanya berhak ditukarkan dengan perintah kerajaan negeri yang terlibat.

Sambil memberi contoh kes Pengarah Pelajaran Wilayah Persekutuan melawan Loot Ting Yee, Karpal berkata dalam kes itu, Mahkamah Persekutuan Kuala Lumpur berpendapat, tidak ada pegawai yang mempunyai hak untuk tidak ditukarkan memandangkan tindakan menyertai sektor awam membolehkan pegawai berkenaan bertukar.

Kementah jawap isu Scorpene, Sukhoi

0 Komen!!!
Kementerian Pertahanan hari ini ingin memberi penjelasan berhubung kenyataan-kenyataan yang dibuat oleh pihak- pihak tertentu tentang perolehan pesawat Sukhoi SU30MKM dan kapal selam Scorpene oleh Angkatan Tentera Malaysia.

Kementerian Pertahanan mendapati bahawa kenyataan-kenyataan yang dibuat terutama oleh parti- parti politik tertentu mengenai perolehan kelengkapan tersebut sejak akhir-akhir ini telah menimbulkan banyak kekeliruan dan salah faham dalam masyarakat.

Selain itu, ia juga menimbulkan persepsi negatif dan prasangka bahawa perolehan kelengkapan untuk keperluan Angkatan Tentera Malaysia telah dilaksanakan tanpa mengikut prosedur yang ditetapkan, tidak telus dan membazir.

Di sini, pihak kementerian ingin memaklumkan bahawa semua rundingan perolehan adalah dijalankan mengikut Tatacara Perlaksanaan Kontrak-Kontrak Perolehan Peralatan Pertahanan Negara oleh pegawai-pegawai kerajaan. Ia melibatkan pelbagai peringkat kelulusan termasuk Jawatankuasa Teknikal dan Jawatankuasa Rundingan Harga setelah penilaian-penilaian yang teliti dibuat demi memastikan perolehan tersebut menepati keperluan Angkatan Tentera Malaysia.

Selain itu, rujukan juga dibuat kepada pihak Jabatan Peguam Negara bagi mendapatkan kelulusan ke atas klausa-klausa kontrak tersebut. Semua terma-terma dan kelulusan untuk rundingan terus dikemukakan kepada Kementerian Kewangan dan kontrak hanya akan ditanda tangani selepas kelulusan kementerian kewangan diperolehi.

Berhubung dengan perolehan kapal selam Scorpene, Kementerian Pertahanan ingin menegaskan bahawa dakwaan kononnya kerajaan telah membayar komisen sebanyak RM540 juta kepada Encik Abd. Razak Baginda merupakan satu tuduhan yang tidak berasas sama sekali.

Kementerian juga ingin menegaskan bahawa dalam soal perolehan kapal selam Scorpene, TIDAK ADA sebarang komisen yang dibayar kepada syarikat Perimekar Sdn. Bhd. seperti yang didakwa. Ini kerana perolehan kapal selam telah dibuat secara rundingan terus-selaras dengan tatacara perolehan kerajaan-dengan syarikat pembuat iaitu ARMARIS (Perancis) dan NAVANTIA (Sepanyol) yang telah mendapat persetujuan kerajaan masing-masing.

Sebaliknya, syarikat Perimekar Sdn. Bhd yang didakwa menerima komisen, sebenarnya diberikan kontrak menyediakan perkhidmatan sokongan dan koordinasi untuk tempoh selama enam tahun. Nilai kontrak tersebut adalah sebanyak 114.96 juta Euro, yang dibayar secara berperingkat-peringkat mengikut kemajuan perlaksanaan projek.

Perimekar Sdn. Bhd. dimiliki bersama oleh Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Boustead Holdings dan K.S. Ombak Laut Sdn. Bhd.

Skop kerja perkhidmatan sokongan adalah seperti berikut:

l Menyediakan kemudahan kediaman berserta kelengkapan untuk tim projek bagi 27 keluarga di Perancis dan Sepanyol untuk tempoh enam tahun.

l Menyediakan pejabat urusan dan kediaman berserta kelengkapan bagi krew kapal selam TLDM seramai 156 orang untuk tempoh empat tahun di Perancis dan Sepanyol.

l Menyediakan insurans kesihatan bagi anggota serta keluarga tim projek dan krew kapal selam di Perancis dan Sepanyol.

l Membayar elaun harian dan elaun krew kapal selam sebanyak 50 Euro sehari seorang untuk tiga tahun pertama dan 60 Euro sehari seorang untuk tiga tahun kedua.

l Membiayai kos penerbangan pergi dan balik bagi setiap krew kapal selam untuk balik bercuti ke Malaysia pada setiap empat bulan (tiga kali setahun).

l Lain-lain keperluan tim projek dan krew kapal selam di Perancis dan Sepanyol.

Perkhidmatan koordinasi pula melibatkan:

l Bertanggungjawab memastikan penyertaan syarikat Malaysia dalam pembinaan dan membantu syarikat-syarikat Malaysia yang berpotensi untuk menyertai program off-set.

l Membantu kontraktor utama dalam memberi maklumat tentang prosedur kerajaan berhubung perlaksanaan kontrak.

l Menyelaras latihan krew kapal selam antara kontraktor dan kerajaan.

l Menyediakan laporan koordinasi setiap enam bulan.

Jumlah kontrak 114.96 juta Euro bukanlah merupakan keuntungan bersih milik syarikat Perimekar Sdn. Bhd, sebaliknya jumlah ini adalah meliputi segala pembayaran kos langsung bagi skop perkhidmatan sokongan dan tanggungan ke atas kos tidak langsung bagi perkhidmatan koordinasi seperti yang ditetapkan dalam kontrak tersebut.

Kementerian Pertahanan membuat keputusan untuk melantik sebuah syarikat tempatan bagi menyediakan perkhidmatan sokongan dan koordinasi kerana kaedah tersebut dianggap lebih sesuai dan berkesan. Ia juga bagi tujuan melicinkan kerja-kerja Tim Projek membuat pemantauan ke atas pembinaan dan latihan krew kapal selam di Perancis dan Sepanyol.

Selain itu, segala perbelanjaan untuk projek kapal selam ini dapat dikawal dan dijadualkan manakala perbelanjaan di luar jangka (cost over-run) dapat dielakkan memandangkan perlaksanaan projek perolehan kapal selam memakan masa yang panjang iaitu selama enam tahun serta melibatkan anggota yang ramai.

Berdasarkan kepada keperluan tersebut, maka syarikat Perimekar Sdn. Bhd. telah dilantik untuk menyediakan perkhidmatan yang diperlukan mengikut skop kerja yang ditetapkan.

Tentang perolehan pesawat Sukhoi SU30MKM pula, Kementerian Pertahanan ingin menyatakan bahawa perolehan adalah dibuat dibuat secara rundingan terus dengan Rosoboronexport, syarikat milik negara Rusia.

Rundingan terus ini adalah selaras dengan dasar Rusia dan negara-negara lain yang mempunyai polisi bagi mengawasi penjualan peralatan ketenteraan keluaran syarikat negara masing-masing agar tidak terlepas kepada pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab.

Berdasarkan senario tersebut, semua kontrak-kontrak perolehan peralatan pertahanan ditandatangani oleh wakil Kementerian Pertahanan bagi pihak Kerajaan Malaysia dengan syarikat-syarikat Principal Negara asing, termasuk dalam soal pembelian pesawat Sukhoi. Perolehan pesawat ini juga mematuhi Tatacara Perlaksanaan Kontrak-Kontrak Perolehan Peralatan Pertahanan Negara.

Dalam soal pembelian pesawat Sukhoi, syarikat Rosoboronexport telah melantik sebuah syarikat tempatan untuk memudahkan urusan mereka di negara ini. Justeru, Kementerian ingin menegaskan bahawa sebarang urusan perniagaan antara Rosoboronexport dan syarikat tempatan yang dilantik adalah merupakan urusan perniagaan biasa semata-mata dan sama sekali tidak melibatkan kerajaan Malaysia.

Dengan penjelasan ini, maka Kementerian Pertahanan berharap agar semua pihak memahami keadaan sebenar dan tidak lagi mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang mengelirukan dan boleh menimbulkan persepsi negatif terhadap Angkatan Tentera Malaysia, Kementerian Pertahanan dan Kerajaan Malaysia.

Cawangan Perhubungan Awam

Kementerian Pertahanan Malaysia, Kuala Lumpur

Isu Sukhoi akhirnya dijawab - Beli Sukhoi, Scorpene ikut tatacara

0 Komen!!!
KUALA LUMPUR 6 Mei – Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, rundingan perolehan bagi pesawat Sukhoi SU30MKM dan kapal selam Scorpene oleh Angkatan Tentera Malaysia (ATM) mendapat kelulusan daripada semua peringkat serta mematuhi Tatacara Pelaksanaan Kontrak-Kontrak Perolehan Peralatan Pertahanan Negara.

Katanya, rundingan mengikut prosedur itu melibatkan pelbagai peringkat kelulusan termasuk Jawatankuasa Teknikal dan Jawatankuasa Rundingan Harga setelah penilaian dibuat bagi memastikan perolehan tersebut menepati keperluan ATM.

“Semuanya telah diperiksa oleh agensi pusat sebelum kita menandatangani kontrak tersebut.

“Janganlah kita membuat tuduhan melulu, (sebaliknya) mesti fokus pada fakta sebenarnya,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Sambutan Hari Pekerja dan Majlis Penyampaian Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Kementerian Pertahanan di sini hari ini.

Najib yang juga Menteri Pertahanan berkata demikian ketika diminta mengulas desakan Ketua Pembangkang, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail di Dewan Rakyat semalam yang meminta kerajaan menubuhkan satu suruhanjaya bebas bagi menyiasat rundingan perolehan kapal selam Scorpene dari Perancis dan pesawat Sukhoi dari Rusia.

Sementara itu, Kementerian Pertahanan dalam satu kenyataan yang diedarkan kepada media berhubung perolehan kapal selam Scorpene dan pesawat Sukhoi menjelaskan, rundingan perolehan tersebut turut dirujuk kepada Jabatan Peguam Negara bagi mendapatkan kelulusan ke atas klausa-klausa kontrak tersebut.

Menurut kementerian itu, semua terma dan kelulusan untuk rundingan terus telah dikemukakan kepada Kementerian Kewangan dan kontrak hanya ditandatangani selepas kelulusan Kementerian Kewangan.

Kenyataan itu memberitahu dakwaan Dr. Wan Azizah bahawa kerajaan membayar komisen sebanyak RM540 juta kepada penganalisis politik, Abdul Razak Baginda berhubung pembelian kapal selam Scorpene adalah tidak berasas kerana tiada sebarang komisen dibuat.

“Ini kerana perolehan kapal selam dibuat secara rundingan terus selaras dengan tatacara perolehan kerajaan dengan syarikat pembuat iaitu Armaris (Perancis) dan Navantia (Sepanyol) yang telah mendapat persetujuan daripada kerajaan masing- masing,” katanya.

Kementerian Pertahanan turut menjelaskan Syarikat Perimekar Sdn. Bhd. yang didakwa menerima komisen sebenarnya hanya diberikan kontrak menyediakan perkhidmatan sokongan dan koordinasi untuk tempoh enam tahun dan nilai kontrak sebanyak euro 114.96 juta itu dibayar secara berperingkat-peringkat mengikut kemajuan pelaksanaan projek.

“Syarikat ini adalah kerjasama dengan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) dan akaun syarikat itu diaudit dan semua pihak boleh melihat akaun syarikat berkenaan,” katanya.

Mengikut kenyataan itu, skop sokongan Perimekar ialah menyediakan kemudahan dan kelengkapan serta insurans kesihatan bagi 27 keluarga pasukan projek di Perancis dan Sepanyol untuk tempoh enam tahun.

Katanya, syarikat itu juga menyediakan pejabat urusan dan kediaman berserta kelengkapan bagi krew kapal selam Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) seramai 156 orang untuk tempoh empat tahun di Perancis, menyediakan insurans kesihatan bagi anggota serta keluarga yang terlibat, membayar elaun harian dan krew kapal selam sebanyak euro 50 sehari seorang untuk tiga tahun pertama dan euro 60 sehari seorang pula untuk tiga tahun kedua.

Perkhidmatan koordinasi pula antaranya melibatkan tanggungjawab memastikan penyertaan syarikat Malaysia dalam pembinaan dan membantu syarikat-syarikat Malaysia berpotensi untuk menyertai off-set dan menyelaras latihan krew kapal selam.

Mengenai perolehan pesawat Sukhoi SU30MKM pula, Kementerian Pertahanan berkata, perolehan dibuat secara rundingan terus dengan Rosoboronexport, syarikat milik negara Rusia.

“Syarikat Rosoboronexport telah melantik sebuah syarikat tempatan untuk memudahkan urusan mereka di negara ini dan kementerian ingin menegaskan urusan perniagaan antara syarikat Rusia dan syarikat tempatan yang dilantik adalah merupakan urusan perniagaan biasa semata-mata dan sama sekali tidak melibatkan kerajaan Malaysia.”

– Bernama

Kongsi Link Anda