Popular Today

Rabu, November 26, 2008

Caj 1% PTPTN mulai Jan, bukan 1 Jun

0 Komen!!!
Nampaknya isu caj PTPTN hampir sampai dipenghujung apabila Caj satu peratus terhadap peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) mula dilaksanakana pada 1 Jan tahun depan dan bukan 1 Jun tahun ini seperti yang diumumkan sebelumnya.

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Khaled Nordin berkata tarikh penguatkuasaan itu ditunda kerana beberapa perkara yang perlu diteliti dan diselesaikan oleh perbadanan itu termasuk proses dokumentasi.

"Kita telah menyatakan ia (caj) bermula 1 Jun tahun ini tetapi memandangkan ada beberapa perkara yang perlu diteliti dari segi dokumentasi, penerimaan dan sebagainya, maka pelaksanaan itu ialah pada 1 Jan depan," katanya, lapor Bernama.

Ogos lepas, kerajaan mengumumkan pengurangan caj PTPTN kepada satu peratus bagi semua pelajar universiti berkuatkuasa Jun tahun ini.

Sebelum ini, caj perkhidmatan PTPTN yang dikenakan terhadap penuntut peringkat siswazah ialah sebanyak tiga peratus, manakala pasca siswazah pula lima peratus.

Namun akhirnya caj PTPTN ini diturunkan... tidak cukup lagi ke?... terima kasih daun keladi... nampaknya lepas ni mahasiswa kita boleh lah menarik nafas lega... Tapi bila dah pinjam pandai-pandailah banyar balik. Janganlah nak 'enjoy je'....

Perintis Piawaian pengurusan berasaskan syariah

0 Komen!!!
Biar apapun tuduhan yang dilemparkan terhadap kerajaan, Melayu dan Islam. Sebagai sebuah negara Islam contoh, Malaysia bakal muncul sebagai negara Islam pertama memperkenalkan piawaian pengurusan organisasi berasaskan syariah apabila melancarkan Sistem Pengurusan Kualiti (MS1900:2005) pada pertengahan tahun depan.

Sistem piawaian itu diperkenalkan sebagai salah satu usaha kerajaan melalui Jabatan Piawaian Malaysia bagi meningkatkan tahap prestasi sesebuah organisasi meliputi pelbagai sektor di negara ini. Pengerusi Jawatankuasa Piawaian Industri Halal, Nik Mustapa Nik Hassan berkata, sistem piawaian itu dijangka mampu menangani masalah ketidakcekapan serta kelemahan pentadbiran yang dialami oleh syarikat serta organisasi terutamanya yang dimiliki oleh mereka yang beragama Islam.

Katanya, sistem itu berbeza dengan piawaian ISO 9001:2000 kerana ia dirangka berdasarkan prinsip-prinsip syariah yang menjadikan al-Quran dan hadis sebagai elemen utama piawaian pengurusan.

''Walaupun kita mengambil model piawaian ISO 9001:2000 sebagai asas kepada sistem ini, kita masukkan prinsip serta hukum syariah dalam pelaksanaan pengurusan sesebuah organisasi.

''Malah, sistem piawaian ini juga boleh dilaksanakan di organisasi yang dimiliki oleh bukan Islam. Kita yakin ia mampu meningkatkan produktiviti pengeluaran produk supaya boleh bersaing di peringkat tempatan mahupun antarabangsa,'' katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis perasmian seminar "Quality Management Systems (MS1900:2005) Requirement From Islamic Perspective" yang disempurnakan oleh Timbalan Presiden Dewan Perdagangan Islam Malaysia (DPIM), Datuk Seri Mohd. Yussof Latiff di sini hari ini.

Dalam pada itu, Nik Mustapa memberitahu, setakat ini, sebanyak lima buah syarikat telah menerima pakai sistem MS1900:2005 yang terlibat dalam pelbagai aktiviti seperti pembuatan, industri makanan serta perkidmatan.

Pada masa yang sama, pihaknya turut mengadakan kerjasama dengan DPIM bagi memperkenal serta memperluaskan sistem piawaian tersebut di kalangan syarikat serta industri sama ada dalam mahupun luar negara.

''Sasaran kerajaan ialah menghasilkan sebanyak 6,000 dokumen piawaian dalam pelbagai aspek pada tahun 2010 bagi menaikkan tahap pembangunan negara.

''Sistem ini merupakan salah satu daripadanya. Kita harap dapat menarik minat lebih banyak syarikat dan organisasi untuk menyertai sistem piawaian bagi meningkatkan kemampuan mereka,'' ujarnya.

Hakikatnya usaha sentiasa dibuat untuk memertabatnya syiar Islam di negara ini. Dengan adanya paiwaian yang berasaskan Syariah, ianya merupakan antara produk yang dikeluarkan oleh kerajaan BN yang sentiasa akan mendokong Islam sebagai agama rasmi Persekutuan samapi bila-bila. Al-Quran dan as-Sunnah perlu terus digali bagi manfaat umat Islam keseluruhannya bukan untuk kepentingan politik sempit parti politik tertentu.

Satu lagi lakonan PAS......?

9 Komen!!!
PAS dianggap "bongkak dan sukar bekerjasama" apabila cuba memperkenalkan peraturan membataskan jualan alkohol di Selangor tanpa merujuk parti-parti lain dalam Pakatan Rakyat.

Tindakan parti Islam yang membelakang sentimen sokongan pengundi bukan Islam yang memberikan kemenangan kepada Pakatan boleh melemahkan kerajaan gabungan itu, kata ketua publisiti DAP Tony Pua.

beer alcohol banAhli parlimen Petaling Jaya Utara menambah, tindakan PAS sedemikian boleh membawa keretakan dalam pentadbiran kerajaan negeri.

Tony mengulas laporan akhbar-akhbar berbahasa Cina hari ini yang menyebut PAS sedang memperkenalkan langkah sedemikian di restoran, kedai runcit dan kedai serbaguna 24 jam melalui anggota-anggotanya yang berada di majlis-majlis pihak berkuasa tempatan.

"Walaupun PAS Selangor berhak mencadangkan sebarang peraturan yang difikirkannya perlu, mereka jangan lupa bahawa di negeri ini, mereka sebahagian gabungan bersama dua lagi parti dengan menguasai lapan daripada 36 kerusi yang dikuasai Pakatan Rakyat," kata Tony.

"Oleh itu, sebarang percubaan oleh PAS Selangor untuk menegakkan dasarnya tanpa mengambil kira rakan gabungannya booleh dianggap bongkak dan sukar bekerjasama, yang hanya boleh melemahkan kerajaan campuran."

Kata Aspirasi : Ini semua lakonan PAS yang semakin terdesak untuk mempertahankan imejnya setelah sekian lama dicalari oleh DAP. Macam biasa bagi pakatan pembangkang bercakap depan lain dan bercakap di belakang lain.

DIGUGUR AKIBAT TIDAK TAHAN DITEGUR

2 Komen!!!
Bagi kebanyakan penyokong pembangkang jika berita ini keluar dari media massa mereka akan katakan ini sebagai dakyah kerajaan. Tetapi jika menunggu media mereka mengeluarkan artikel yang tidak baik pasti umpama pungguk rindukan bulan yang tidak akan kunjung tiba. Kini menjadi trend media pembangkang untuk menyatakan hanya yang betul tentang mereka... walaupun mereka menuduh media massa dalam masa yang sama. Mereka kini hanya menyebarkan berita-berita baik sahaja tetapi mengenai masalah dalaman mereka pasti tidak akan ditimbulkan.

Terbaru ialah berita pengguguran dua pemimpin kanan parti itu yang dilaporkan oleh Malaysiakini. Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hassan Mohd Ali didakwa menggugurkan dua pemimpin kanan parti itu kerana "kepanasan" dengan kritikan yang diterimanya berhubung isu agama dan kaum dalam pentadbiran negeri.

Ahli parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad dilucutkan jawatan sebagai timbalah pesuruhjaya II PAS negeri itu digantikan ahli parlimen Hulu Langat Dr Che Rosli Che Mat, Jumaat lepas.

Sementara ketua penerangan diserahkan kepada setiausaha akhbar presiden PAS, Roslan Shahir Mohd Sharir bagi menggantikan wakil rakyat Hulu Kelang, Saari Sungib.

Keputusan mendadak itu diputuskan dalam mesyuarat Dewan Harian parti itu yang diumumkan dan diluluskan dalam mesyuarat badan perhubungan PAS negeri itu pada hari yang sama.

hasan ali umno pas selangor talk quality hotel 300708 05Sumber-sumber dalaman PAS Selangor memberitahu Malaysiakini, pengguguran itu dicadangkan sendiri oleh Dr Hassan menggunakan kuasanya sebagai pemimpin nombor satu dengan mendominasi kedua-dua mesyuarat itu.

Menurut sumber lagi, keputusan pengguguran Khalid dan Saari itu tidak dipersetujui di kalangan ahli mesyuarat yang terdiri daripada yang dipertua PAS kawasan.

Ramai di antara mereka dikatakan berdiam diri kerana tidak berpeluang mengeluarkan pandangan.

"Tidak ada kebebasan bersuara dalam mesyuarat. (Agenda) tidak bincang isu betul-betul dan selalu disapu di bawah permaidani," kata sumber.

Kedua-dua tokoh gerakan Islam itu dikatakan sering bersuara lantang menyebabkan Dr Hassan jadi sensitif, terutamanya dalam isu pelantikan Low Siew Moi sebagai pemangku pengurus besar Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan peruntukan RM10 juta kepada rumah ibadat bukan Islam di negeri itu.

Nampaknya apa yang berlaku dalam parti ini menampakkan kelemahan dan perpecahan serta tidak mahu mendengar suara dan pendapat akar umbi.

Malaysiakini difahamkan kedua-dua tokoh yang digugurkan itu berpandangan, isu-isu berunsur perkauman melibatkan penyertaan golongan bukan Melayu dalam kerajaan Selangor tidak harus menjadi keutamaan PAS di negeri itu.

"Isu-isu Melayu ini kita sudah tidak mahu layan," kata sumber... Persoalannya ini bukan isu Melayu sahaja bahkan isu agama Islam yang sepatutnya menjadi perjuangan PAS... Apakah Pas telah meninggalkan perjuangan Islam!?

Bagaimanapun, pandangan Khalid dan Saari ini dikatakan bertentangan dengan pendekatan Dr Hassan yang didakwa tidak mengendahkan teguran-teguran yang dibuat terhadapnya.

Dr Hassan sebelum ini dilaporkan menolak pelantikan Low atas alasan beliau bukan Melayu dan beliau mahu segera menggantikan pemimpin korporat itu dengan seorang calon Melayu.

Tindakan Dr Hassan itu mengundang kontroversi dan reaksi pelbagai pihak.

dap abolish isa forum 230908 khalid samad 02Isu-isu sebegitu, kata sumber, tidak selari dengan slogan "PAS Untuk Semua" yang dilaungkan parti itu.

Penyingkiran kedua-dua tokoh itu juga dikatakan kesan daripada tindakan mereka yang mahukan PAS "kembali kepada asal" dengan memfokuskan kepada usaha mengukuhkan Pakatan.

Dihubungi selepas sidang parlimen hari ini, Khalid (foto atas, kiri) mengakui rombakan PAS negeri terpaksa dibuat kerana perbezaan pendapat, kaedah dan cara beliau menyebabkan Dr Hassan tidak dapat melaksanakan tugas dengan berkesan.

Nampaknya Dr Hassan terpaksa mengorbankan ahli yang tidak bersependapat dengan beliau yang terpaksa mengikut 'buntut' DAP dan PKR. Sungguh malang bagi orang yang mempunyai idea dan pandangan akar umbi ditolak oleh kepimpinan PAS Selangor. Namun itu hakikatnya demi kepentingan politik, kepentingan kaum Melayu dan agama Islam dipinggirkan walau terpaksa mengorbankan suata akar umbi. Pas kini tidak boleh lagi melaungkan slogan membangun bersama Islam kerana kini tidak relevan untuk selamanya.

Artikel Berkaitan :

Apakah Pas menuju pertarungan hebat
Pas mula mencantas puak erdogan
Dr Shafie Khalid digugur kerana rapat dengan PKR


Laporan ke III Sidang Maya Blogger Pembela Negara

0 Komen!!!

LAPORAN PERSIDANGAN MAYA BLOGGER PEMBELA NEGARA KALI KE III ( 3/2008 )

bertarikh 24 NOVEMBER 2008 HARI SELASA.

Sidang Parlimen Blogger Pembela Negara ( BPN )semalam telah dihadiri seramai 17 peserta termasuk pemerhati. Jumlah ini menyamai rekod sebelumnya dan ada yang hadir merupakan buat kali pertama.

Sidang yang sepatutnya membahaskan tajuk Hudud antara arah PAS dan sikap UMNO ditangguhkan oleh majoriti memandangkan ahli merasa ia satu tajuk yang berat dan memerlukan masa yang banyak untuk mengkajinya.


Semakan terkini bagi blog ahli baru yang mendaftar boleh dilihat di senarai blog induk BPN atau di blog Speaker Dewan Parlimen Blogger iaitu Panglima Perang Cyber


Berikut antara agenda yang telah dibincangkan :

1. Logo diterima sebulat suara dan turut dihadiri perekanya iaitu Desperado Blogger Pilihan Anda,,,Namun keputusan berubah kemudiannya apabila Dr Novandri Blogger Minda Intelek mencadangkan untuk mengubah kedudukan keris dan juga saiz. Ahli lain turut sependapat dan mencadangkan untuk warna yang lebih terang lagi.

Serta dimasukkan kalimah Allah dan Rasulullah dalam logo seperti komen SangTawal dalam blog Penembak Tepat . Cadangan ini harapnya dibaca oleh Desperado dengan hati terbuka dan sedia berkhidmat demi negara.

2. Desperado juga dilantik mengetuai Biro Multimedia bagi menjadi pakar rujuk kepada permasalahan IT para ahli BPN..Memandangkan kemahirannya di dalam bidang tersebut.

3. Selendang Delima seorang peserta bertaraf Senator ( kerana tidak ada blog ) turut dilantik sebagai Biro Promosi pasukan BPN ini..

4. Sumandak Bayu dipilih sebagai Exco Negeri Sabah. Yang lain belum ada cadangan dan perlantikan lagi setakat ini.

5. Semua besetuju agar ahli ahli memberi laporan melalui Yahoo Messenger kepada Penembak Tepat selaku Speaket Dewan jika mereka menemui blog yang membuat fitnah atau menghasut untuk tindakan lanjut.

Seterusnya beliau akan membuat pengumuman kepada pasukan untuk buat tindakan sewajarnya samada digerakkan pasukan untuk menjawab kembali di blog ahli dengan membuat artikel atau memberi komen penjelasan beramai ramai di blog tersebut…

6. Ipoh Malay cadangkan dibuat hari tertentu untuk bahas sesuatu tajuk dan juga dibuat nombor untuk setiap resolusi seperti 3/08 untuk rujukan.. Dicadangkan hari Isnin Rabu dan Jumaat untuk perbahasan. Hari lain untuk perbincangan tentang organisasi BPN..

7. Abang Tuah telah dilantik sebagai Biro Etika dan Tatacara bagi mengawal etika blogger BPN agar sentiasa mengikut lunas undang undang negara Malaysia..

8. Dr Novandri dilantik menjadi Penasihat Blogger Pembela Negara dan Panglima sedang menunggu persetujuan beliau…Jika tidak calon lain akan dipilih..

9. Biro Akhbar dicadangkan kepada sidang dengan melantik Ipoh Malay yang sering menulis kepada utusan Malaysia sebelum ini dan sering juga disiarkan artikelnya di sana.Blog himpunan artikel beliau ialah http://tempelak.blogspot.com/

10. Speaker ( Penembak Tepat ) juga dipersetujui untuk membina Yahoo Group bagi memudahkan edaran email sesama anggota BPN bagi melicinkan lagi gerak kerja semua dalam memerangi musuh negara.

Itulah antara hasil permesyuarahan ahli Parlimen Bloggers dan semoga ia akan menjadi asas kepada pergerakan ini untuk terus cemerlang gemilang dan terbilang dengan SATU SUARA SATU ARAH DAN SATU AKIDAH dalam memberi manfaat kepada Agama Bangsa dan Negara.

Diharap semua ahli menyalin kembali laporan ini untuk disiarkan di blog peribadi masing masing...

Sekian.

Laporan disediakan oleh

Panglima Perang Cyber

Http://penembak-tepat.blogspot.com

Apakah Pas menuju pertarungan hebat?

0 Komen!!!
Artikel berkaitan I : (themalaysianinsider)


NOV 25 — Apabila Zubaidah Abu Bakar menulis dalam NST Isnin (24 November) lepas, orang-orang Erdogan mula dipancung di Selangor, ramai yang terkejut dengan berita itu. Ini kerana, bagi kebanyakan orang yang mengikuti politik Pas dengan baik, isu ini sudah selesai pada 12 Oktober lalu. Di mesyuarat Lajnah Politik (lajnah paling berkuasa dalam menentukan hala tuju politik Pas), sudah berlaku genjatan senjata. Namun jika benarlah apa yang ditulis itu sebagai tindakan memancung kumpulan Erdogan, ia satu yang dikesali.

Ekoran tulisan Zubaidah itu, saya diperkenalkan dengan satu blog baru muncul oleh penulis The Star, Joceline Tan. Blog itu bernama scandalasia.blogspot.com.

Tolak ketepi bahasa-bahasa kasarnya, ramai yang terkesan dengan kandungan tulisan pertama dalam blog ini. Ia memberikan satu imput yang sangat bernilai untuk mereka yang ingin faham dengan apa yang berlaku dan pemikiran yang bersimpang siur dalam Pas.

Hasilnya, Joceline berpendapat, boleh jadi pertandingan yang akan berlaku dalam Pas tahun depan lebih sengit dari apa yang berlaku dalam Umno kini.

Inilah persepsi pihak luar terhadap Pas. Benar atau tidak, persepsi tetap persepsi. Ia bakal membawa kepada kotak undi jika tidak ditangani dengan baik oleh pimpinan Pas.

Dengan apa yang berlaku di Selangor, orang sudah membuat andaian bahawa akan berlaku perpecahan dalam Pas. Ia adalah pertembungan antara kumpulan yang dinamakan Erdogan dengan kumpulan penyokong kepimpinan ulama yang memimpin Pas sekarang.

Tindakan Datuk Dr Hassan Ali sebagai pesuruhjaya Pas negeri mengenepikan Khalid Samad dan Shaari Sungib dari barisan kepimpinan utama Pas Selangor telah menyebabkan keyakinan orang terhadap persepsi adanya dua kumpulan dalam Pas ini semakin kuat.

Tambahan pula dengan rekod-rekod kenyataan Hassan Ali dan Khalid selama ini. Hassan dianggap berbeza dengan Khalid dalam mengendalikan isu perlantikan Madam Low sebagai pemangku Pengurus Besar PKNS. Hassan membantah secara terbuka perlantikan itu dengan mempersoalkan “kenapa tidak melantik dua lagi timbalan pengurus besar” (yang Melayu) dianggap tidak menyokong perlantikan Madam Low kerana kecinaannya.

Khalid pula dalam kenyataan berkata, ketidaksetujuan beliau terhadap perlantikan itu kerana “mahu darah baru dari luar untuk memperkukuhkan PKNS”.

Bagi saya, isu hubungan Hassan dengan Khalid ini menjadi runcing bukan kerana erdorgan atau tidak. Ini kerana, isu ini sudah selesai dan tidak perlu berbangkit lagi. Isu sebenarnya, bagi saya, adalah hubungan tidak rapat antara Hassan Ali sebagai Exco kerajaan negeri Selangor dan juga pesuruhjaya Pas Selangor dengan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.

Sejak awal lagi, nampak sangat hubungan kedua-duanya tidak berapa baik. Sejak isu konsert Mas Idayu lagi nampak hubungan antara keduanya kurang baik. Kebetulan pula Khalid Samad ini baik dan rapat dengan MB Selangor itu.

Banyak situasi berlaku yang menunjukkan hubungan kurang baik antara Hassan dengan kedua-dua Khalid ini. Misalnya, Hassan Ali selalu sahaja merungut dan melaporkan beliau tidak mendapat kepercayaan penuh Khalid Ibrahim. Tidak dilantik sebagai Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor, tidak dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Zakat dan sebagai sebagainya. Dalam situasi sebegitu, Khalid Samad pula dilihat mempertahankan MB Selangor itu.

Menurut ceritanya, perkara ini selalu berlaku dalam mesyuarat yang disertai Hassan dan Khalid Samad itu. Yang terakhir adalah Dewan Harian Pas Selangor yang membawa kepada keputusan menggugurkan Khalid Samad itu.

Bagi Khalid Samad, Hassan Ali sepatutnya mempergunakan hubungan baik beliau dengan MB Selangor itu untuk kepentingan Pas, Pakatan Rakyat dan kerajaan Selangor. Tetapi, baginya, Hassan Ali tidak menggunakan peluang itu.

Kini, apa yang dibimbangi berlaku sudah berlaku. Hassan telah mengeluarkan Khalid dan Shaari dari inner circlenya. Beliau telah membawa dua pemimpin yang dianggap banyak bersama beliau selama ini ke dalam inner circle beliau itu.

Yang membuatkan saya tidak risau dengan apa yang berlaku adalak kenyataan Khalid Samad dan Shaari Sungib selepas mereka berdua dipecat. Shaari dengan jelas berkata, beliau menerima tindakan itu kerana itu hak pesuruhjaya manakala Khalid pula berkata, beliau boleh bermain dipadang yang lebih luas dengan tindakan ini.

"Kalau sebagai timbalan pesuruhjaya, saya hanya boleh aktif bercakap dalam mesyuarat Dewan Harian sahaja, masa mesyuarat Perhubungan (yang lebih ramai ahlinya), saya kena pertahankan keputusan harian.

"Kini saya bebas untuk bercakap kepada ahli mesyuarat yang lebih besar dengan disertai oleh lebih ramai ahli tanpa terikat dengan keputusan Dewan Harian," kata Khalid Samad.

Dewan Harian Pas Selangor dianggotai 10 anggota iaitu pesuruhjaya, timbalan pesuruhjaya (tiga orang), ketua-ketua dewan Pemuda, Ulama dan Muslimat, setiausaha perhubungan, bendahari dan ketua penerangan.

Kalau masing-masing mengambil positif perkara ini, percayalah apa yang dinyatakan oleh Joceline Tan “pertarungan yang lebih hebat dari yang berlaku dalam Umno akan berlaku dalam Pas tahun depan” tidak akan berlaku.

Namun, semuanya terserah kepada mereka yang terlibat. Mereka yang melihat boleh menelah sahaja apa sebenarnya yang berlaku dan membuat persepsi masing-masing. Tuan ampunya dirilah yang lebih tahu apa yang mereka hendak sebenarnya.


Pas mula mencantas puak 'Erdogan'

0 Komen!!!
Artikel berkaitan II : (AIDC.COM)


oleh : Zubaidah Abu Bakar

Pembersihan kumpulan "pro-Anwar" dalam Pas, yang secara popularnya dikenali sebagai puak Erdogan, telah bermula.

Ia tidak mengejutkan apabila Pas Selangor memulakannya pada Jumaat, menyingkirkan 2 pemimpin terkenal, Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Abdul Samad dan Ahli Dewan Undangan Negeri Hulu Kelang Saari Sungip – daripada barisan jawatankuasa utamanya.

Seorang pemimpin bahagian yang menghadiri mesyuarat jawatankuasa perhubungan di pejabat Pas Selangor di Shah Alam mendakwa bahawa keputusan tersebut adalah sebulat suara memandangkan ahli-ahli berasakan bahawa ketua Pas Selangor Datuk Dr Hassan Mohd Ali perlu mempunyai orang-orang yang mana boleh bekerja dengannya dalam jawatankuasa tersebut.

Penyingkiran mereka telah dibuat selepas satu perbincangan yang mengambil masa yang lama di Dewan Harian Pas negeri, atau mesyuarat jawatankuasa pengurusan, yang mana telah diadakan sebelum jawatankuasa perhubungan bertemu.

Kedua-dua Khalid dan Saari mengatakan mereka telah menjangka untuk dicantas.
Orang dalaman parti telah memberikan amaran bahawa ia menunggu masa sebelum lebih banyak malapetaka muncul dalam barisan kepimpinannya memandangkan ketegangan telah terbentuk sejak pilihan raya umum pada Mac di antara Erdogan, rujukan kepada presiden Muslim Turki yang liberal, Recep Tayyip Erdogan digunakan untuk melabelkan golongan moderat muda yang diketuai oleh timbalan presiden Husam Musa, dan kumpulan ulama yang pragmatik.

Terdapat cakap-cakap mengenai malapetaka di kalangan pemimpin nasional yang dilantik sebelum pemilihan parti, dijadualkan pertengahan tahun hadapan.
Seorang pegawai parti menyatakan bahawa terdapat cadangan kepada kepimpinan untuk menyingkirkan Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr. Dzulkifly Ahmad sebagai pengarah kumpulan pemikir parti.

Perpecahan di antara puak yang sedang bertelagah, berpusat kepada obsesi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjadi perdana menteri, telah membawa kepada spekulasi terhadap pertandingan yang akan berlangsung tidak lama lagi untuk jawatan kanan dalam pemilihan parti akan datang. Yang paling menjadi sebut-sebutan adalah tentang Husam yang akan mengambil tempat Nasharuddin Mat Isa untuk jawatan timbalan presiden.

Penentangan secara sembunyi ini menjadi semakin kuat walaupun selepas muktamar parti pada Ogos (perhimpunan umum) di Ipoh yang mengesahkan komitmen Pas untuk bersama Pakatan Rakyat berikutan perdebatan hangat di kedua-dua perhimpunan utama dan belia.

Kali terakhir keretakan timbul adalah terhadap dakwaan Anwar – yang telah dibuktikan sebagai satu pembohongan – untuk membentuk kerajaan baru pada 16 Sept.

Pesuruhjaya Pas Terengganu Datuk Mustaffa Ali diserang apabila dia memberikan sebab dalam satu artikel yang diterbitkan dalam Harakah, lidah Pas, kenapa Anwar tidak dapat merealisasikan tarikh 16 Sept.

Dia telah dipanggil oleh mursyidul am Pas Datuk Nik Abdul Nik Mat, yang secara lantang membela Husam dan rakan- rakannya dalam sokongan mereka merealisasikan mimpi Anwar untuk menjadi perdana menteri.

Sumber dalaman Pas, bagaimanapun, bimbang bahawa konflik dalaman dapat memberikan kesan kepada masa depan pejuang Islam parti dalam Pakatan Rakyat, terutamanya dengan Anwar yang secara berterusan tidak mampu menunaikan janjinya untuk menumbangkan Barisan Nasional dari Kerajaan Persekutuan.

Khalid, yang mendapat pujian daripada bukan Muslim terhadap pendekatan yang “sangat terbuka” dalam bergaul dengan mereka, telah disingkirkan sebagai Timbalan Pesuruhjaya II dan digantikan dengan Ahli Parlimen Hulu Langat Dr Che Rosli Che Mat.

Lawatannya ke Catholic Church of the Divine Mercy dalam kawasan pengundiannya, yang telah berdepan dengan pergelutan panjang dengan kerajaan BN negeri sebelum mendapat kebenaran untuk dibina, telah memberikan kesan yang sangat besar terhadap masyarakat Kristian Malaysia.

Dia juga kritikal terhadap cara BN menangani isu yang melibatkan masyarakat India.

Ketua bahagian Kelana Jaya Roslan Shahir Mohd Sharir, yang juga setiausaha akhbar kepada presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang, telah mengambil alih jawatan ketua penerangan daripada Saari.

Sekarang, adakah perkembangan terbaru ini akan mengganggu cubaan Pas untuk mendekati masyarakat melangkaui masyarakat Melayu/Muslim?

Ya, terdapat sokongan yang amat besar daripada pengundi Cina dan India dalam pilihan raya umum yang lepas yang mana melihat satu anjakan yang tidak dijangka terhadap Pas di pantai barat semenanjung dan perkembangan kelab penyokong bukan Muslim Pas, tetapi ramai bukan Muslim masih mempunyai rasa tidak percaya terhadap Pas.

Mereka tidak yakin bahawa Pas komited terhadap slogannya, “Pas Untuk Semua”, secara mudahnya disebabkan oleh pemimpin Pas telah mengeluarkan kenyataan kontroversi dan tindakan yang bercanggah dengan dakwahnya terhadap bukan Muslim.

Kemenangan Pas dalam pilihan raya pada Mac telah memberikan parti satu imej pelbagai kaum tetapi ini dan juga keterbukaan puak “Erdogan” telah berhadapan dengan tentangan daripada mereka yang konservatif dalam parti.

Peranan yang dimainkan oleh “kumpulan Terengganu”, secara meluas dilihat seolah-olah dipimpin oleh Hadi dan Mustaffa dan disokong oleh ulama muda untuk membersihkan parti daripada orang seperti Khalid, mungkin dilihat sebagai tindakan Pas yang akan kembali kepada kepompong yang lama.

AIDC menterjemah artikel NST online, bertajuk " Pas begins to axe 'Erdogan' faction". Artikel asal klik di siniDr Shafie: Khalid digugur kerana rapat dengan PKR

0 Komen!!!
Artikel berkaitan III : (malasyia kini)Ahli parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad digugurkan sebagai timbalan pesuruhjaya II PAS Selangor kerana beliau dianggap rapat dengan PKR dan tidak mewakili kepentingan partinya sendiri apabila berdepan dengan rakan kongsinya itu, kata bekas timbalan pesuruhjaya I PAS Selangor.

Menurut Dr Shafie Abu Bakar, hubungan erat Khalid dengan PKR telah menyukarkan PAS menyalurkan rasa tidak puas hati mereka berhubung pengagihan kuasa dalam pentadbiran kerajaan Selangor.

"Realitinya, (walaupun) sesama Pakatan Rakyat, PAS rasa terpinggir. Kita mahu diberikan kedudukan yang wajar dalam pemerintahan," katanya, yang juga wakil rakyat Bangi.

shafie abu bakar"Walaupun daripada segi bilangan kerusi kita berada di tempat ketiga, tetapi daripada aspek pengalaman dan akar umbi, (PAS) ada peranan yang sama besar (dengan PKR dan DAP)."

Beliau berkata, dua daripada tiga portfolio yang dipegang PAS termasuk pesuruhjayanya Datuk Dr Hasan Ali - agama dan pendidikan – juga masih "terbatas dan tidak stabil".

hasan aliDr Hasan dilantik pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan, sementara Dr Halimah Ali memegang Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan.

Ruang kedua-dua mereka untuk bertindak dan menjalankan tugas juga dikatakan selalu "diambil alih dan disabotaj" dalam mesyuarat exco kerajaan negeri.

Dr Shafie bagaimanapun tidak menamakan dengan jelas pihak yang didakwa mensabotaj itu.

iskandar abdul samadSeorang lagi exco PAS, Iskandar Abdul Samad yang memegang Jawatankuasa Tetap Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan bagaimanapun tidak menghadapi masalah dalam pentadbiran kerajaan Selangor.

Beliau, wakil rakyat Chempaka, juga seorang timbalan pesuruhjaya PAS Selangor.

Dr Shafie menambah, Khalid bersama beberapa pemimpin muda PAS yang dekat dengan penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika mengusahakan projek pembentukan kerajaan baru persekutuan pada 16 September lalu dilihat lebih terikat dan bersimpati dengan parti itu.

"Beliau (Khalid) dilihat terikat, lantang, simpati ke sana (PKR)," kata bekas ahli akademik Universiti Kebangsaan Malaysia itu.

Hubungan erat Khalid itu, tambahnya, menyebabkan rasa tidak puas hati PAS "sulit disuarakan" kepada PKR.

Dihubungi Malaysiakini petang ini, Dr Shafie menambah, keluhan PAS negeri itu perlu diketengahkan sebagai suatu "peringatan" kerana "mereka (PKR) mungkin tidak tahu".

khalid samadBeliau, yang juga yang dipertua PAS Serdang berkata, Khalid (foto) seorang pemimpin yang bagus daripada aspek intelektual dan keberaniannya menyampaikan pandangan.

Bagaimanapun, tambahnya, kelantangannya itu dilihat oleh sesetengah pihak "melanggar batasan, kasar dan menyebabkan banyak (pihak) kecil hati".

Seorang lagi ahli jawatankuasa perhubungan negeri Selangor berkongsi pandangan yang hampir sama dengan Dr Shafie.

Setiausaha PAS Gombak, A Yazid Alias berkata, Dr Hasan dan Khalid malah berbeza pandangan berhubung ruang bergerak PAS yang terbatas di Selangor akibat peranan PKR.

Wujud tanggapan dalam PAS, termasuk ditimbulkan sendiri oleh Dr Hasan, bahawa parti itu tidak diberi tempat untuk bergiat dan mengadakan program dalam kawasan yang dikuasai PKR.

Hasan didakwa menyuarakan perkara itu dalam satu mesyuarat, tetapi tanggapan itu dibantah oleh Khalid yang mendakwa ia tidak berasas.

Khalid juga didakwa berkata, PAS juga bertindakan sedemikian terhadap PKR dalam kawasan yang mereka kuasai.

Menurut A Yazid lagi, oleh itu, Khalid berkata, tanggapan itu tidak perlu dibesar-besarkan kerana boleh merosakkan hubungan baik PAS-PKR dalam Pakatan Rakyat.

Setiausaha kawasan itu menambah, daripada 22 bahagian, tanggapan sedemikian hanya wujud di "dua, tiga tempat sahaja".

Perbezaan pandangan Dr Hasan dan Khalid itu, menurut A Yazid lagi, perkara kecil yang lebih bersifat peribadi dan melibatkan ego masing-masing.

Ketua Pemuda PAS Selangor, Sallehen Mukhyi pula menafikan pengguguran Khalid daripada hirarki PAS disebabkan kelantangngan ahli parlimen itu.

"Kalau kata beliau lantang, saya lagi lantang. Beliau ada juga bertahan-tahan," katanya.

Tambahnya, keputusan yang dibuat Dewan Harian dan badan perhubungan negeri Jumaat lalu itu bawah bidang kuasa pesuruhjaya dengan persetujuan ahli mesyuarat.

"Jika tidak setuju, tentu akan dibantah dan keputusannya hendaklah ditangguhkan."

Sebaliknya, kata beliau lagi, bantahan itu tidak berlaku.

Selain Khalid, wakil rakyat Hulu Kelang, Saari Sungib turut digugurkan daripada jawatan ketua penerangan PAS Selangor.

Kongsi Link Anda