Popular Today

Sabtu, Mei 10, 2008

PRM: Lawan Karpal dengan hujah

0 Komen!!!
May 10, 08 11:04am
Parti Rakyat Malaysia (PRM) berpendapat bahawa isu kenyataan pengerusi DAP, Karpal Singh mengenai Sultan Perak dan teks ucapan Yang di-Pertuan Agong perlu ditangani secara bijaksana.

Presidennya, Hassan Abdul Karim berkata, ia boleh dilakukan dengan tampil berhujah secara rasional, berdasarkan undang-undang dan fakta sejarah, bukannya menekan dan menutup mulut Karpal dengan membuat laporan polis supaya tindakan diambil terhadapnya di bawah Akta Hasutan.

"Malaysia sudah lebih 50 tahun merdeka sebagai sebuah negara yang mengamalkan sistem demokrasi berparlimen dan Raja Berpelembagaan. Cepat atau lambat, Malaysia akan berdepan dengan isu-isu perundangan seperti yang dibangkitkan oleh Karpal," katanya dalam satu kenyataan.

"Apa faedah yang Malaysia dapat sekiranya Karpal didakwa di bawah Akta Hasutan dan kemudiannya, jika didapati bersalah, dicampak ke penjara, sedangkan isu yang beliau bangkitkan tidak dijawab dan diberi penyelesaian?" soalnya.

Katanya, PRM berpendapat bahawa apa yang dibuat oleh Karpal dan cara ia dilakukan, tidak semestinya betul dan apa yang beliau cakap tidak semestinya benar.

"(Bagaimanapun), kita jangan takut membicarakan isu-isu yang Karpal luahkan dan kerana itu mahu segera mulut Karpal ditutup dengan ancaman Akta Hasutan.

"PRM percaya, sudah sampai masanya kita memikirkan dengan serius tentang keperluan menubuhkan Mahkamah Perlembagaan di Malaysia," tambahnya.

Katanya, isu yang Karpal bangkitkan tentang apa yang berlaku antara Istana Perak dan menteri besarnya, berhubung pertukaran dan perlantikan semula Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP) adalah isu perundangan membabitkan bidangkuasa kerajaan negeri dan Sultan.

Rujuk pada perlembagaan

"Perlembagaan negeri Perak dan Perlembagaan Persekutuan Malaysia perlu dirujuk. Tidak cukup itu, amalan konvensyen perundangan yang digunapakai selama ini, juga perlu diteliti," kata Hassan.

Menurutnya, Karpal perlu diperingatkan bahawa negeri ini bukan negara demokrasi ala Amerika atau Perancis yang tidak beraja.

"Di Malaysia masih ada raja. Ada sembilan Raja-Raja Melayu di 13 negeri dalam Persekutuan Malaysia. Raja-Raja itu juga ada kuasa-kuasa yang tersurat dan juga tersirat dalam Perlembagaan negeri masing-masing dan juga Perlembagaan Persekutuan.

"Kerajaan Persekutuan adalah atas nama Kerajaan Yang di-Pertuan Agong, manakala kerajaan negeri Perak adalah atas nama Kerajaan Sultan Perak.

"Dalam hal ini, maka kritikan Karpal terhadap tindakan Sultan Perak tidak semestinya tepat. Karpal mungkin silap dari segi perundangan tetapi adakah dia menghina Sultan?" soalnya.

PRM, tegas Hassan, percaya bahawa pihak-pihak tertentu tidak wajar dengan cepat menuduh seseorang itu menghina Sultan.

"Jika tanpa niat jahat tetapi demi kepentingan umum, seseorang itu perlu mempersoalkan sesuatu tindakan Sultan dari segi perundangan, maka ia tidak patut dianggap menghasut atau menghina.

"Kita perlu ingat, dalam semangat demokrasi, kita rakyat Malaysia mahu maju ke depan membebaskan diri kita dari belenggu sistem feudalisme. PRM menghormati sistem kenegeraan Malaysia waktu ini yang bersifat dualisme iaitu Demokrasi Berparlimen dan Raja Berperlembagaan.

Laporan polis

"Raja Berperlembagaan berbeza dengan sistem raja mutlak. Justeru itu, PRM membantah tindakan Umno dan pihak-pihak tertentu yang cuba menggunakan Akta Hasutan atau ISA untuk menakut-nakutkan rakyat supaya jangan menyentuh bidangkuasa istana," katanya.

Hassan berkata, PRM berpendapat, pihak-pihak seperti Umno yang mahu mempertahankan status quo yang ada sekarang, supaya jangan menghabiskan masa membuat laporan polis terhadap Karpal.

Sebaliknya, tegas beliau, mereka boleh menjawab hujah Karpal dengan mengingatkan pengerusi DAP itu bahawa Semenanjung Malaysia yang dikenali sebagai Malaya, dulunya dipanggil Tanah Melayu.

"Selepas 1957, ia digelar Persekutuan Tanah Melayu. Fakta sejarah menunjukkan sembilan negeri di Semenanjung yang masih ada Sultan dan Raja, tidak pernah terjajah secara terus di bawah Inggeris atau Jepun atau Belanda ataupun Portugis.

"Sebab itulah Sultan dan Raja-Raja Melayu masih ada kuasa hingga sekarang dan diiktiraf serta diperakui oleh Perlembagaan Persekutuan," katanya.

Oleh itu, katanya, Karpal tidak boleh mencabut kuasa yang ada pada Sultan dan Raja kalau rakyat Melayu masih mahukan Sultan dan Raja mereka terus berkuasa seperti yang ada sekarang.

"Hujah Karpal Singh sebenarnya boleh dikalahkan di Mahkamah Perlembagaan (jika ada) atau dalam pentas pendebatan perundangan pada bila-bila masa.

"Tidak perlu Akta Hasutan atau ISA digunakan untuk menutup mulut pengerusi DAP itu yang kelihatannya agak celupar dan biadap pada sesetengah orang. Hadapilah isu yang Karpal timbulkan dengan berani," tegas Hassan.

Laporan Malaysia Kini (10/5/08)

Karpal alone - queries DAP, Pakatan leaders' silence

0 Komen!!!
Fauwaz Abdul Aziz | May 10, 08 10:15am
Amidst the uproar from Barisan Nasional leaders over Karpal Singh’s remarks regarding Perak Sultan Azlan Shah’s order for a senior civil servant to be reinstated, the DAP chairperson has expressed surprise about the noticeable silence from his own party members.

The DAP boss is wondering why his own party leaders and Pakatan Rakyat coalition colleagues have not openly defended him over the sultan issue

Malaysia Kini (10/5/08)

(Terkini) Subsidi RM45b ditambah jika krisis memuncak

0 Komen!!!
10/05/2008 5:00pm


PUTRAJAYA 10 Mei - Kerajaan tidak menolak kemungkinan subsidi sebanyak RM45 bilion untuk tahun ini ditambah lagi jika krisis makanan dan harga minyak petroleum di pasaran dunia terus melarat.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, kemungkinan tersebut perlu dalam usaha kerajaan mengurangkan beban rakyat ketika menghadapi dua krisis global itu.

- Utusan

Diumum Isnin ini bagi kurangkan beban rakyat – PM, Pelan atasi inflasi

0 Komen!!!
Oleh SAMSOR JUNET

KUALA LUMPUR 9 Mei – Kerajaan akan mengumumkan pelan tindakan khusus Isnin ini bagi membendung masalah inflasi terutama kenaikan harga beras, kata Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Perdana Menteri berkata, tindakan itu diharap dapat mengurangkan beban rakyat ekoran kenaikan harga barangan serta minyak yang turut menyebabkan kerajaan terpaksa menanggung subsidi sehingga RM45 bilion pada tahun ini.

Katanya, atas arahan Kabinet, Jawatankuasa Menangani Inflasi dalam mesyuarat minggu depan akan menghalusi beberapa cadangan yang bertujuan menjaga kebajikan rakyat.

“Saya telah jelaskan dalam mesyuarat Kabinet hari ini tentang tindakan yang telah dicadangkan dan akan diambil apabila Jawatankuasa Menangani Inflasi bermesyuarat Isnin ini.

“Kita nak pastikan negara tidak mengalami kekurangan bekalan beras yang merupakan bahan makanan yang sangat penting.


“Selepas mesyuarat itu, satu keputusan akan dikeluarkan,’’ kata Abdullah pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO di sini hari ini.

Abdullah menjelaskan, kerajaan akan memastikan rakyat tidak terbeban walaupun terdapat kenaikan harga barangan.

Menurut beliau, dalam mesyuarat hari ini MT UMNO juga dimaklumkan mengenai lawatan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mustapa Mohamed ke Thailand untuk membincangkan rancangan membeli beras dari negara pengeluar beras terbesar dunia itu.

Abdullah memberitahu, isu kenaikan harga padi dan beras berkait rapat dengan krisis kekurangan bekalan makanan yang diperkatakan di seluruh dunia.

Pada mesyuarat Dewan Tertinggi Barisan Nasional (BN) pada 29 April lalu, Abdullah mengumumkan mekanisme baru bagi mengawal kenaikan mendadak harga barangan termasuk bahan-bahan binaan.

Mekanisme itu bertujuan memastikan projek-projek yang dirancang dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) dapat dilaksanakan sebaik mungkin.

Laporan Utusan Malaysia 10/5/08

MAIPP diminta beri penjelasan

0 Komen!!!
May 9, 08 7:28pm
Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP) telah diminta memberi penjelasan mengenai kegagalannya membimbing dan menjaga kebajikan golongan mualaf di negeri itu sehingga ada yang kembali ke agama asal mereka.

Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Mohammad Fairus Khairuddin berkata, Yang Dipertua MAIPP Shabuddin Yahaya perlu membuat penjelasan itu kerana kegagalan MAIPP telah memberi kesan kepada akidah seorang mualaf seperti dalam kes Siti Fatimah Tan Abdullah (kiri) yang telah keluar daripada Islam setelah dibenarkan oleh mahkamah.

Menurut laporan Bernama, beliau amat sedih dan kecewa apabila membaca laporan akhbar mengenai teguran Ketua Hakim Syarie Perlis, Othman Ibrahim, yang telah mengendalikan perbicaraan kes wanita itu, bahawa MAIPP seharusnya menyelia dan membimbing golongan yang baru memeluk agama Islam.

"Saya kesal mengapa mereka boleh membiarkan perkara seperti ini berlaku dan di manakah tanggungjawab mereka terhadap golongan mualaf itu," kata Mohamad Fairus yang juga bertanggungjawab terhadap portfolio agama dalam exco kerajaan negeri.

Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang semalam telah membenarkan permohonan Siti Fatimah, yang nama sebenarnya Tan Ean Huang, 39, untuk mengisytiharkan dirinya keluar daripada Islam setelah dia tidak mengamalkan ajaran itu sejak memeluk agama berkenaan.

Dalam tuntutannya, Siti Fatimah berkata dia memeluk Islam hanya bagi membolehkannya berkahwin dengan seorang lelaki rakyat Iran dan sepanjang memeluk agama Islam, dia masih lagi menyembah berhala Tok Pek Kong, berhala Kuang Tin Ne dan berhala Ti Kong (Dewa Langit) mengikut ajaran agama asalnya, Buddha dan memakan daging babi.

Laporan Malaysia Kini 10/5/08

K'jaan didakwa gagal urus hal ehwal Islam

1 Komen!!!
Siti Nurul Zahra Hamdan | May 9, 08 6:52pm
Seorang pemimpin PAS mencadangkan penubuhan kementerian pembangunan Islam bagi menguruskan hal ehwal agama Islam di negara ini.

Datuk Taib Azamudden Mohd Taib (PAS-Baling) berkata, bidangkuasa jabatan agama Islam seharusnya bukan terletak di bawah Jabatan Perdana Menteri (JPM).

Kerajaan gagal menguruskan hal ehwal program berkaitan Islam seperti hal pengurusan kekeluargaan Islam, ekonomi dan pendidikan Islam.

Pihak berkuasa juga gagal membimbing saudara baru dan mengendalikan isu berkaitan dengan murtad," katanya ketika berucap di Parlimen semalam.

Taib yang juga ahli jawatankuasa PAS pusat berkata, apabila seseorang memeluk Islam, dia tertakluk dengan apa saja ajaran Islam secara menyeluruh.

Oleh itu, katanya, perlu ada akta bagi membolehkan pihak berkenaan menemui orang yang mahu meninggalkan agama Islam bagi mengenalpasti sebab mereka mahu berbuat demikian.

"Kita tidak mahu ada yang salah tafsir iaitu boleh memeluk agama Islam dan keluar sesuka hati," katanya.

Program 'Bicara Mufti'

Semalam, Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang membenarkan Siti Fatimah Tan Abdullah @ Tan Ean Huang,38, untuk mendapatkan pengisytiharan keluar daripada agama Islam (murtad).

Menurut kenyataan plaintif dia tidak pernah yakin dengan ajaran agama Islam dan memeluk agama tersebut hanya untuk membolehkanya berkahwin dengan lelaki warga negara Iran.

Hakim Othman Ibrahim kesal kerana Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP) yang seharusnya menyelia dan membimbing saudara baru ini tidak menjalankan tugas mereka dengan sempurna.

Othman berkata mahkamah tiada pilihan dan mengumumkan Siti Fatimah bukan lagi seorang Islam kerana dia tidak pernah mengamalkan ajaran Islam.

Oleh itu, beliau mengarahkan supaya dibatalkan sijil (Siti Fatimah) memeluk Islam.

Siti Fatimah berkata dia tidak pernah mengamalkan ajaran Islam sejak memeluk agama itu pada 1998.

Katanya, dia memeluk agama Islam untuk berkahwin dengan seorang rakyat Iran, Ferdoun Ashanian.

Taib juga mempersoalkan program seperti Bicara Mufti yang disiarkan awal pagi setiap hari.

"Siapa yang hendak tengok rancangan tersebut?" katanya yang turut mempersoalkan rancangan ulangan khutbah Jumaat, jam 1.45 pagi hari yang sama.

Karpal terus pertahan kenyataannya

0 Komen!!!
Abdul Rahim Sabri | May 9, 08 4:31pm
Pengerusi DAP, Karpal Singh tetap mempertahankan kenyataannya bahawa kerajaan negeri Perak berhak menukar pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP), Datuk Jamry Sury.

Sebaliknya, kata Karpal, beliau berpegang teguh dengan kenyataannya kerana ia adalah kebenaran dan kebenaran mesti ditegakkan setiap masa dalam mendepani apa jua rintangan di hadapan.

Karpal juga menegaskan bahawa beliau tidak gentar kepada sesiapa atau mana-mana pihak.

Katanya, apa yang dibangkitkannya itu adalah semata-mata membabitkan isu perundangan dan beliau tidak sesekali mempersoalkan budibicara Sultan Perak sebagai ketua agama Islam di negeri tersebut, seperti yang dijamin di bawah Pasal 3(2) Perlembagaan Persekutuan.

Jumaat lalu, Sultan Azlan menitahkan menteri besar, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin supaya menarik balik arahan pertukaran terhadap Jamry yang dibuat pada 29 April selepas pengarah JAIP didakwa tidak memberi kerjasama kepada kerajaan negeri.

Karpal yang juga ahli parlimen Bukit Gelugor berkata, beliau menggesa perdana menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mendapatkan nasihat undang-undang daripada peguam negara, Tan Sri Gani Patail, sebelum mengeluarkan kenyataan menyerangnya berhubung isu tersebut.

Perdana menteri lemah

"Saya tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang terhadap perdana menteri dan timbalannya,Datuk Seri Najib Tun Razak sekiranya mereka masih mahu membuat kenyataan yang memfitnah saya," katanya.

Bercakap dalam satu sidang akhbar hari ini, Karpal berkata beliau menjangkakan perdana menteri sudah matang dalam politik tetapi sebaliknya (Abdullah) bersama-sama yang lain bertindak menyerangnya.

Oleh itu, beliau mendakwa Abdullah telah menjadikan isu tersebut - yang menurutnya satu isu perundangan - kepada isu yang berunsur perkauman.

"Kenyataan yang saya keluarkan pada 3 Mei lalu sama sekali tidak berniat untuk menimbulkan kemarahan atau menyinggung mana-mana pihak terutama sekali Sultan Perak.

"Jelas sekali, saya tidak melakukan sebarang kesalahan dan mereka yang membuat laporan (polis) terhadap saya mesti bersedia menanggung akibatnya," katanya.

Karpal mendakwa, Abdullah cuba mengalih perhatian daripada kedudukannya yang semakin goyang sebagai perdana menteri ekoran desakan bahagian-bahagian Umno supaya Abdullah meletak jawatan, di samping berdepan dengan cabaran Tengku Razaleigh yang akan bertanding jawatan presiden Umno Disember ini.

Boleh menyifatkan Abdullah sebagai seorang perdana menteri yang lemah.

Semalam tiga laporan dibuat terhadap Karpal berhubung kenyataannya itu.

Laporan polis itu dibuat oleh Umno, Kelab Ahli Parlimen Barisan Nasional (BNBBC) dan Barisan Bertindak Perpaduan Melayu (BBPM).

Sebelum itu, Pemuda Umno Perak turut membuat laporan yang sama terhadap Karpal.

Laporan Malaysia Kini 10/5/40

Hak Melayu kekal, PAS tetap pertahan kontrak sosial - Salahuddin

0 Komen!!!
Hashim Abdullah
Fri | May 09, 08 | 9:08:25 am MYT
KUALA LUMPUR, 9 Mei (Hrkh) - PAS akan mempertahankan kontrak sosial selagi mana ia dapat melindungi hak-hak orang Melayu dan bukan Melayu kata Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub.

Ketika menjawab soalan pemberita di lobi Parlimen semalam, beliau berkata prinsip mendapatkan keadilan menjadi prinsip utama, mengapa setiap ahli Parlimen PAS berada di Parlimen mempertegaskan sikap mereka.

"PAS berperanan mempertahankan hak-hak orang Melayu dan bukan Melayu, perkara ini tidak pernah berubah dan inilah yang menyebabkan kita berada disini (Parlimen)," katanya.

Dalam pada itu isu permuafakatan Melayu terus mendominasi perbincangan ahli-ahli Parlimen semasa perbahasan menjunjung titah ucapan Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong.

Sementara, dilobi Parlimen Ahli Parlimen Pakatan Pembangkang terutama dari PAS menjadi sasaran utama pertanyaan-pertanyaan oleh wartawan-wartawan yang mahukan sikap dan prinsip perjuangan mereka.

Ketua Penerangan PAS Pusat yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena, Mahfuz Omar pula menyifatkan perpecahan apa yang berlaku kepada orang Melayu berpunca daripada Umno yang mengamalkan politik perpecahan.

"Di negeri-negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat mereka gangu Jawatan Kuasa Kemajuan Kampung (JKKK). Mereka tubuh Jabatan Pembangunan Persekutuan di negeri-negeri diperintah pembangkang. Ini semua kerja jahat Umno," katanya. - mr

Laporan Harakah 10/5/08

Isu Karpal Pesongkan Perhatian Rakyat Terhadap Inflasi - Guan Eng

0 Komen!!!
PULAU PINANG, 9 Mei (Bernama) -- Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng hari ini berkata kerajaan Barisan Nasional (BN) cuba memesongkan perhatian rakyat daripada isu inflasi dan kenaikan harga bahan makanan dengan mempolitikkan kenyataan pengerusi parti, Karpal Singh mengenai bidang kuasa Sultan Perak.

Beliau mendakwa kenyataan Karpal Singh itu digunakan untuk mengalihkan perhatian rakyat daripada isu sebenar yang dihadapi negara iaitu soal ekonomi dan kebajikan rakyat.

"Adalah lebih baik bagi kita membincangkan mengenai perkara yang lebih penting dan berkaitan dengan kehidupan rakyat, iaitu soal beras dan harga barang. Adakah salah sebagai seorang peguam, Karpal memberi pandangan dari sudut undang-undang?" katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat exco negeri di pejabatnya, di sini.

Lim yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang, berkata daripada pengamatan beliau, kerajaan BN tidak bersikap adil dan mengamalkan dasar berpilih dalam menghadapi isu kedaulatan Raja-Raja Melayu.

Beliau hairan mengapa ketika anggota Umno membantah dan mempertikaikan pelantikan Menteri Besar Perlis dan Terengganu, tiada tindakan dan laporan polis dibuat sedangkan perbuatan itu jelas tidak menghormati keputusan Istana.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kecaman pelbagai pihak terhadap Karpal Singh, yang juga anggota Parlimen Bukit Gelugor, kerana mempertikaikan tindakan Sultan Perak menitahkan arahan penukaran Pengarah Jabatan Agama Islam Perak Datuk Jamry Sury ditarik balik.

-- BERNAMA 10/5/08

Cara Karpal Singh Tegur Sultan Tidak Betul Dan Dianggap Derhaka, Kata Nik Aziz

0 Komen!!!
KUALA KRAI, 9 Mei (Bernama) -- Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata tindakan Pengerusi DAP Karpal Singh mempertikaikan kuasa Sultan Perak berhubung pertukaran Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (Jaip) Datuk Jamry Sury secara terbuka adalah tidak betul dan boleh dianggap derhaka.

Nik Aziz berkata tindakan menegur secara terbuka kepada umum dianggap tidak bermoral dan tidak patut dilakukan terhadap seseorang sultan.

"Daripada segi undang-undangnya saya tidak tahu, daripada segi moral, moralnya (perbuatan Karpal itu) tidak betul," katanya.

Mursyidul Am PAS itu berkata pemimpin parti politik, terutamanya Pengerusi DAP itu, mestilah menghormati institusi raja dan menganggap Sultan seperti ibu bapa ketika di rumah.

Katanya perbuatan tidak menghormati orang tua boleh dianggap derhaka dan ini bertentangan dengan semangat Malaysia dan budaya Melayu yang sentiasa menghormati orang lain.

"Dalam negeri raja ketuanya dan di rumah ibu bapa, dan raja seperti ibu bapalah di rumah. Apa-apa masalahnya, kalau dia ada masalah berundinglah dengan baik," katanya kepada Bernama ketika ditemui selepas merasmikan Projek Mini Hidro Lata Rek, 40 kilometer dari sini.

Nik Aziz berkata demikian sebagai mengulas isu Pengerusi DAP Karpal Singh yang mempertikaikan kuasa Sultan Perak berhubung pertukaran Pengarah Jabatan Agama Islam Perak oleh kerajaan negeri baru-baru ini.

-- BERNAMA 10/5/08

Hak Melayu kekal, PAS tetap pertahan kontrak sosial - Salahuddin

0 Komen!!!
Hashim Abdullah
Fri | May 09, 08 | 9:08:25 am MYT
KUALA LUMPUR, 9 Mei (Hrkh) - PAS akan mempertahankan kontrak sosial selagi mana ia dapat melindungi hak-hak orang Melayu dan bukan Melayu kata Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub.

Ketika menjawab soalan pemberita di lobi Parlimen semalam, beliau berkata prinsip mendapatkan keadilan menjadi prinsip utama, mengapa setiap ahli Parlimen PAS berada di Parlimen mempertegaskan sikap mereka.

"PAS berperanan mempertahankan hak-hak orang Melayu dan bukan Melayu, perkara ini tidak pernah berubah dan inilah yang menyebabkan kita berada disini (Parlimen)," katanya.

Dalam pada itu isu permuafakatan Melayu terus mendominasi perbincangan ahli-ahli Parlimen semasa perbahasan menjunjung titah ucapan Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong.

Sementara, dilobi Parlimen Ahli Parlimen Pakatan Pembangkang terutama dari PAS menjadi sasaran utama pertanyaan-pertanyaan oleh wartawan-wartawan yang mahukan sikap dan prinsip perjuangan mereka.

Ketua Penerangan PAS Pusat yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena, Mahfuz Omar pula menyifatkan perpecahan apa yang berlaku kepada orang Melayu berpunca daripada Umno yang mengamalkan politik perpecahan.

"Di negeri-negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat mereka gangu Jawatan Kuasa Kemajuan Kampung (JKKK). Mereka tubuh Jabatan Pembangunan Persekutuan di negeri-negeri diperintah pembangkang. Ini semua kerja jahat Umno," katanya. - mr

Penahanan Raja Petra ancaman kepada blogger penyokong Pakatan Rakyat

0 Komen!!!
Tarmizi Mohd Jam
Fri | May 09, 08 | 9:19:53 am MYT
Apakah penahanan blogger Raja Petra merupakan sebahagian dari serang balas Barisan Nasional (BN) terhadap usaha "membunuh" pengaruh Pakatan Rakyat?

Ketika penulis diundang berceramah bersama Ahli Parlimen Batu, Tian Chua dan Naib Presiden PAS, Mohamad Sabu di Sentul pada malam Raja Petra menjadi tetamu Rancangan BLOG RTM, terdapat satu maklumat yang boleh dikongsi bersama.

Tian Chua membangkit tentang terdapatnya usaha dari dalam Umno untuk "memanaskan" pertandingan dalam parti yang kian nazak itu pada Disember depan.

Pertempuran antara kumpulan anak Badawi + Najib dengan kumpulan Ku Li dijangka akan "meletup" dan "memburai" dengan kempen-kempen yang di luar kawalan.

Sudah tentulah Ku Li akan bekerja kuat untuk menumpaskan anak Badawi dan anak Badawi juga akan bekerja keras untuk mempertahankan serambi kuasanya.

Antara Ku Li dan anak Badawi, maka kecenderungan anak Badawi untuk berbuat apa sahaja lebih berpotensi dengan segala kemudahan, modal dan penasihat rakus di sekelilingnya.

Kata Tian Chua dan kemudian disokong oleh Mohamad Sabu dalam ceramah berikutnya; apabila bahang kempen dalam Umno menjadi panas, Umno akan dikelam-kabutkan, media ligat tonjolkan isu ketidakstabilan politik yang ketara. "Negara dalam bahaya", begitulah adanya!

Macam yang dibuat MMMM di Johor itu. Membakar perkauman Melayu dengan harapan yang satu, mereka bangkit. Bangkit untuk apa? Ini kena dijawab oleh Umno! "Melayu dalam bahaya", begitulah adanya juga!

Apabila bahang panas membakar rentung hati dan perasaan perwakilan dan ahli-ahli Umno akar umbi, maka ketika ini, ada strategi licik yang dikatakan akan diatur untuk menangkap pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat dengan perangkap Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan menyumbat mereka di Kem Tahanan Kamunting, selama yang mungkin.

Apa yang menimpa Raja Petra boleh dilihat sebahagian dari taktik licik untuk memulihkan Umno dan BN pasca PRU Ke 12.

Taktik licik ini bukan sahaja menyiarkan siaran langsung sidang parlimen dan mengundang blogger ke Angkasapuri untuk berdebat dalam Rancangan BLOG, tetapi jauh lebih licik asalkan matlamatnya memulihkan Umno yang sudah mati pucuk itu berjaya bertenaga semula.

Penahanan Raja Petra saya lihat sebagai usaha "memutihkan" mana-mana blogger yang berani membongkar kepincangan BN dan juaknya, dari terus menjadi "hantu" Pakatan Rakyat.

Malah ada yang meramalkan, selepas ini lebih banyak tangkapan akan dibuat atas apa jua sebab yang boleh disabit dengan kesalahan mengikut akta-akta yang begitu banyak boleh digunakan.

Jika kebimbangan Tian Chua dan Mohd Sabu diambil kira, sudah pasti tiada apa halangan untuk anak Badawi berbuat strategi demikian bagi mengekalkan kuasa.

Ku Li barangkali hanya menjadi faktor sampingan yang diperelokkan bagi menjayakan strategi ini.

Sama seperti Umno mengeksploitasikan isu serangan Karpal Singh terhadap istana Perak dalam cerita penukaran 24 jam Pengarah JAIP oleh Menteri Besarnya, Nizar Jamaluddin.

Semua pihak dalam Umno berkokok dan menjerit mempertahankan institusi Sultan. Walhal, mereka jugalah yang menikus dan menikam institusi itu.

Paling dekat, dalam perlantikan Menteri Besar Perlis, Dr Mohd Isa Sabu. Istana dengan jelas menolak kemahuan anak Badawi (Umno) mengekalkan Shahidan Kassim.

Apa yang Shahidan buat? Penyokongnya bertindak macam mana di Perlis? Sekalipun berakhir dengan "patah hati".

Tragedi yang sama juga tercetus di Terengganu. Idris Jusoh terpelanting "ditendang" oleh istana sekalipun watikah Perdana Menteri dijadikan sandaran sokongan kerajaan BN ke atas beliau.

Slogan "Kami Nak Deris, Natang!" jauh lebih teruk sifat penghinaan dan penderhakaan oleh penyokong Idris Jusoh ketika menentang penolakan Istana Terengganu terhadap mantan MB itu berbanding Karpal yang hanya mengulas berdasarkan fakta dan undang-undang.

Nampaknya, serangan diatur rapi dalam usaha menjatuhkan Karpal Singh yang sudah tentu bertujuan untuk "membunuh" imej Pakatan Rakyat.

Kini media prmitif kuasaan mereka menggambarkan semua pemimpin PKR, PAS dan DAP tidak sensitif dengan isu-isu membabitkan kesultanan Melayu. Esok lusa, tulat tonggeng, pastinya ia terus dimainkan.

Harapan mereka, isu ini akan membangkitkan rasa kebangsaan Melayu di kalangan rakyat untuk menyokong Umno kembali.

Namun, tafsiran dan ramalan mereka kian meleset.

Jika pendedahan Tian Chua itu jadi kenyataan, maka amatlah malang bagi demokrasi di Malaysia. Rakyat harus menghalang dari perkara ini terjadi.

Namun kebimbangan Tian Chua bertempat. Logiknya ada. Relevannyapun kuat. Tiada apa sekatan untuk anak Badawi melancarkan strategi ini, selagi kuasa ada ditangan.

Strategi ini pernah dibuktikan berjaya dalam Operasi Lallang sekitar tahun 1987 oleh Dr Mahathir yang sedang "nyawa-nyawa ikan" pada waktu itu.

Niat asalnya untuk menahan ISA para pemimpin PAS dan DAP yang lantang. Namun, beberapa pemimpin Umno juga turut ditahan sebagai "wayang pacak" bagi menunjukkan tangkapan itu tidak berat sebelah.

Isu Melayu dimainkan. Poster diedar mengundang orang-orang Melayu berhimpun di Stadium TPCA, Kg. Baru. Bawa sekecil-kecil; senjata mancis api. Antara orang kuatnya ketika itu Ibrahim Ali, Tajuddin Abdul Rahman dan ramai lagi.

Beberapa akhbar termasuk The Star dan Watan, digantung permit penerbitannya. Ia kelihatan betul-betul gawat dan membahayakan.

Ketika itu bahang panas dari pertarungan Ku Li + Mahathir berebut kerusi Presiden Umno. Hingga membawa kepada pengharaman parti berpengaruh (Umno) itu dan sokongan terhadap Mahathir dinilai dengan kelebihan hanya 43 undi.

Itupun dengan beberapa taktik kotor dijalankan oleh Mahathir untuk menongkat kuasa. Taktik kotor itulah yang mnejadi punca Umno diharamkan dan akibatnya Tun Salleh Abbas, Ketua Hakim Negara dan beberapa hakim lain dipecat.

Semua penyokong Pakatan Rakyat harus memainkan peranan positif bagi menjaga keamanan dan sekaligus menyekat sebarang "niat" jahat pemimpin Umno untuk mengISAkan pemimpin terpilih dari Pakatan Rakyat ini. - mr

Laporan Harakah Daily 10/5/08

Menanti kehadiran kali kedua Anwar ke Parlimen sebagai PM

0 Komen!!!
Mohd Rashidi Hassan
Fri | May 09, 08 | 4:40:05 pm MYT
Dato' Seri Anwar Ibrahim menjejakkan kaki ke Parlimen kali pertama selepas 10 tahun, sewaktu Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin merasmikan pembukaan Parlimen, minggu lepas.

Ketika itu beliau hadir untuk menemani Ketua Pembangkang, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail.

Kehadiran pemimpin utama Pakatan Rakyat tersebut, beserta dengan 82 orang anggota Parlimen kali ini begitu menggerunkan pemimpin-pemimpin Barisan Nasional, khususnya dari Umno.

Hadirnya Anwar ke Parlimen membawa mesej yang sangat jelas, bahawa, beliau pasti akan kembali ke Parlimen, bukan untuk menjadi Ketua Pembangkang, tetapi sebagai ketua kerajaan baru.

Pakatan Rakyat memerlukan sokongan hanya dari 30 orang ahli Parlimen untuk membentuk kerajaan baru di Persekutuan menggantikan BN.

Penegasan Anwar dalam beberapa siri kenyataannya, bahawa terdapat kalangan ahli Parlimen BN yang sedia menyertai Pakatan Rakyat, dipandang sinis pemimpin Umno.

Daripada Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri, Menteri-menteri, semuanya beranggapan bahawa Anwar hanya menjual cerita. Bagi mereka Anwar hanya berilusi dan mencetuskan propaganda untuk menggoyahkan kerajaan.

Beberapa bulan lepas sewaktu Anwar mensasarkan untuk pembangkang memperolehi sekurang-kurangnya 60 kerusi Parlimen dalam pilihan raya umum, semua mereka mengatakan ianya hanya angan-angan kosong!

Sewaktu Anwar mengatakan kaum Cina dan India akan menolak BN dalam PRU ke 12, Anwar ditempelak dengan mengatakan beliau hanya berilusi dengan omongan kosong.

Sewaktu bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin mengatakan Selangor, Pulau Pinang dan Kedah dalam bahaya, tiada siapa kalangan pemimpin Umno yang mahu mempercayainya.

Kuasa memerintah selama 50 tahun menyebabkan pemimpin Umno/ BN benar-benar lupa diri.

Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi, Dato' Seri Najib Tun Razak dan ramai pemimpin Umno seolah-olahnya sedang berada di dalam 'buaian mimpi kuasa'.

Seperti kata Tun Dr Mahathir Mohamad, yang menempelak Abdullah dengan mengatakan, setelah BN terjejas teruk dengan keputusan PRU yang sedemikian rupa, Abdullah masih tidak sedar.

Mahathir mengingatkan betapa seriusnya, kemungkinan Anwar dan Pakatan Rakyat akan menubuhkan Kerajaan Persekutuan, malangnya Abdullah, Najib, Muhyiddin Yassin dan juak-juak mereka masih tidak sedar!

Peranan anggota Pakatan Rakyat di Parlimen

Kehangatan sidang Dewan Rakyat sudah dijangka. 82 orang anggota di kelompok pembangkang bukannya mudah untuk ditangani BN.

Selepas PRU 1999 yang menyaksikan Barisan Alternatif ketika itu, bersama pembangkang lain, memperolehi 45 kerusi Parlimen pun sudah cukup membuatkan BN menggelabah.

Tambahan sekarang ini. Sama ada PM, TPM, Menteri dan backbenchers BN sudah pasti tidak akan 'senang duduk' apabila bertembung dengan wakil Pakatan Rakyat.

Perbalahan anggota Parlimen dalam sidang Dewan Rakyat bukannya perkara baru. Sewaktu Allahyarham Tun Zahir Ismail menjadi Speaker dahulu, lebih gamat dan gawat daripada sekarang.

Cumanya kehangatan perdebatan itu tidak diketahui secara jelas kerana tiada siaran secara langsung.

Pada sidang kali ini, ramai orang baru. Sama ada anggota Parlimen BN atau Pakatan Rakyat, sama seperti Speaker dan Timbalan Speaker, kebanyakannya orang-orang baru yang belum mahir dengan peraturan mesyuarat Parlimen.

Apapun anggota-anggota Parlimen Pakatan Rakyat ketika ini, tidak seharusnya berperanan sebagai pembangkang yang menidakkan segala program kerajaan.

Anggota Parlimen tidak seharusnya bertindak sebagaimana pembangkang seperti dahulu.

Justeru, tidak harus ada lagi anggapan 'mencuri prime time' untuk mencetuskan berita atau mendapatkan tempat di media massa.

Khusus bagi rakan-rakan dari DAP, mereka sering dijadikan sasaran. Mereka sering 'dipergunakan media' untuk dilaga-lagakan dengan KeADILan, PAS, bangsa Melayu, agama Islam dan kini dengan Raja-Raja Melayu.

Penulis tidak mempersoalkan sama ada benar atau tidak sesuatu fakta yang disebutkan menurut undang-undang. Undang-undang bukan segala-gala, kita turut terikat dengan persoalan etika, kesopanan dan ketatasusilaan.

Lebih berat lagi jika sesuatu bentuk kebenaran, dilontar pada waktu dan kepada sasaran yang salah. Mereka harus ingat bahawa media massa dalam negara ini masih milik BN yang pada bila-bila masa sahaja sedia merosakkan Pakatan Rakyat.

Anggota Parlimen Pakatan Rakyat harus menyedari bahawa, rakyat pada ketika ini, mahukan sebuah pakatan yang ampuh dan tidak kelihatan goyah atau berkecamuk.

Mereka harus berperanan sebagai wakil 'the government in-waiting', selaras dengan komitmen Anwar, untuk membentuk Kerajaan Pusat pada 16 September 2008 atau mungkin lebih awal daripada itu.

Harapan rakyat kepada Pakatan Rakyat

Hakikatnya rakyat mahu pembentukan kerajaan yang kukuh dan stabil. Kerajaan BN dilihat tidak stabil kerana parti yang menjadi tongaknya, berserabut.

Pada waktu ini, BN tidak mungkin lagi boleh menjadi sebuah kerajaan yang boleh dipercayai rakyat.

Kekalahan besar dalam PRU ke-12 8 Mac lepas membongkar pekung sesama parti komponen BN.

Apabila ramai pemimpin kanan BN tewas, maka tuding menuding jari sesama mereka berlaku secara terang-terangan.

Pemimpin Umno, MCA, MIC dan Gerakan menyalahkan sesama sendiri. Pemimpin PPP langsung tidak berbunyi.

Malahan dalam Umno sendiri, suara-suara mendesak Abdullah Badawi meletakkan jawatan terus kedengaran.

Perang dalam parti untuk merebut jawatan utama akan berterusan sehingga Disember depan. Tidak mungkin Umno akan stabil apabila akan berlaku perang besar dalam parti.

Gerakan menentang kepimpinan Abdullah yang didakwa sedang membawa kemusnahan kepada Umno dan BN, diketuai oleh bekas Menteri Kewangan, Tengku Razaleigh Hamzah, dengan hasrat untuk mencabar beliau bagi jawatan Presiden Umno.

Gerakan menentang pemerintahan Abdullah turut disertai Dr Mahathir yang tidak henti-henti menyuruh beliau meletakkan jawatan.

Keserabutan dan kekecamukan dalam Umno, barangkali akan melanda MCA, MIC dan mungkin juga Gerakan yang akan membuat pemilihan tahun ini.

Hagemoni BN yang sudah berkuasa lebih 50 tahun kini benar-benar tercabar. Dicabar dari dalam dan luar parti.

Maka bagi rakyat, kemungkinan untuk Kerajaan BN memastikan keadilan, kesakmaan dan kestabilan amat sukar.

Dalam keadaan tekanan ekonomi dan peningkatan harga barang yang meruncing, ditambah dengan keserabutan yang dihadapi Abdullah Badawi dalam parti, sudah tentu ia gagal ditangani dengan baik.

Dari segi politik pun BN tidak stabil. Dari sudut ekonomi juga BN gagal menyeliakannya dengan baik. Daripada dua aspek ini, BN sudah kelihatan pincang.

Apabila BN goyah, rakyat tiada pilihan untuk bergantung kepada Pakatan Rakyat. Dan Anwar sebagai tonggak kepada Pakatan Rakyat harus berusaha mengemukakan jalan keluar kepada kemelut rakyat dan negara ketika ini, Rakyat mahu Anwar membantu memulihkan ekonomi negara, antaranya dengan memacu pertumbuhan dalam negara dan membawa FDI masuk dengan segera.

Sudah tentu Anwar amat bersedia sekarang ini. Segala harapan dan janji beliau sejak sebelum pilihan raya sudah dikota.

Kini rakyat menunggu janjinya untuk membentuk Kerajaan Persekutuan Pakatan Rakyat.

Maka, jika sekarang ini, Anwar mengatakan bahawa beliau sudah memperolehi 41 orang ahli Parlimen BN yang sedia menyertai Pakatan Rakyat, apakah kata-katanya boleh dipercayai dan mendapat sokongan rakyat?

Sudah tentu! Kini rakyat menanti beliau kembali menapakkan kaki kali kedua ke Parlimen sebagai Perdana Menteri Malaysia.

Laporan Harakah Daily 10/5/08

Kerajaan akan tangani isu panas - PM

0 Komen!!!
KUALA LUMPUR 9 Mei - Kerajaan akan berusaha menangani isu-isu panas termasuk kenaikan harga barangan sekarang ini sebagai salah satu cara untuk mengembalikan sokongan rakyat kepada Barisan Nasional (BN) khususnya UMNO.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, langkah tersebut juga merupakan salah satu cara untuk meyakinkan rakyat supaya terus memberikan sokongan kepada BN dan UMNO pada masa depan.

Sambil melahirkan keyakinan bahawa UMNO masih boleh memerintah dengan baik, beliau berkata, sokongan rakyat pada pilihan raya lalu bukannya terhakis memandangkan bilangan kerusi dimenangi UMNO masih banyak.

"Kita akan berusaha meyakinkan rakyat bahawa UMNO masih boleh memerintah dengan baik berikutan sokongan yang diberikan (pada pilihan raya umum lalu) bukan satu satu sokongan yang kecil.

"Ia bukannya satu sokongan yang terhakis... (atau) dah tak ada lagi dah. Sebenarnya masih ada lagi sokongan, masih banyak kerusi dimenangi.

"Daripada usaha yang dapat dicetuskan oleh kerajaan BN (dalam menangani) isu-isu panas, rakyat mahu melihat kita dapat menyelesaikannya," kata beliau.

Beliau menyatakan demikian pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) hari ini.

Menurutnya, amat penting ketika ini bagi memastikan sokongan terhadap UMNO dapat dikekalkan dengan melakukan usaha bagi menarik kembali sokongan yang hilang.

"UMNO mesti menerima hakikat bahawa sokongan telah berkurangan dan kita harus mengekalkan sokongan sedia ada tetapi semuanya bergantung bergantung kepada apa yang kita lakukan," katanya.

Beliau turut ditanya mengenai kenyataan beberapa pihak yang menguar-uarkan bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim akan menjadi Perdana Menteri tidak lama lagi.

Presiden UMNO itu berkata, perkara tersebut tidak timbul langsung kerana UMNO sentiasa dijaga dengan baik bagi memastikan ahlinya sentiasa setia dengan perjuangan.

"Tidak timbul langsung. Tak risau. Kita sentiasa jaga parti kita. Kita bawa parti dan ahli-ahli parti kita setia pada parti dan perjuangannya," kata beliau.

Harga siling besi keluli dimansuh

0 Komen!!!
Oleh HAMDEN RAMLI

PUTRAJAYA 9 Mei – Kerajaan hari ini membuat keputusan memansuhkan penetapan harga siling besi keluli di pasaran tempatan bagi menangani masalah kenaikan harga serta kesukaran mendapatkan bahan binaan itu di pasaran.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, dengan pemansuhan tersebut kontraktor bagi projek konvensional kerajaan kini boleh memohon untuk mendapatkan perubahan harga kontrak berdasarkan harga pasaran semasa besi keluli.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini, Abdullah berkata, langkah yang akan berkuat kuasa mulai 12 Mei itu adalah sebahagian daripada tiga strategi yang telah diputuskan oleh Jemaah Menteri dalam mesyuaratnya pagi ini.

Dua langkah lain ialah pengimport besi keluli akan dikecualikan daripada memperoleh lesen import dan membayar duti import manakala pengusaha besi keluli tempatan akan dibenarkan mengeksport hasil keluaran mereka.

“Usaha liberalisasi ini selaras dengan hasrat kerajaan dalam menentukan pembangunan negara berjalan lancar di samping memastikan pasaran bagi produk tersebut lebih telus dan efisien,'' kata Perdana Menteri.

Pada masa ini, harga siling besi keluli ditetapkan pada paras RM2,225 hingga RM2,419 setan metrik di Semenanjung Malaysia, manakala di Sabah dan Sarawak harga siling adalah antara RM2,275 hingga RM2,519 setan metrik.

Bagaimanapun, banyak kontraktor binaan mengeluh kerana harga besi di pasaran tempatan kini telah mencecah sehingga RM3,500 setan, memberi implikasi besar kepada kos projek-projek yang mereka sertai.


Menurut Abdullah, kerajaan telah menerima banyak aduan mengenai masalah kenaikan harga produk besi keluli dan kesukaran mendapatkan bekalan bahan itu pada harga siling.

Katanya, harga besi keluli di pasaran dunia jauh lebih tinggi daripada harga di pasaran tempatan.

Beliau memberitahu, masalah itu telah memberi kesan negatif kepada industri pembinaan dan jika tidak ditangani ia dikhuatiri akan menjejaskan pelaksanaan projek-projek pembangunan negara.

Bilet yang terlibat dalam pemansuhan harga siling ialah yang berkod 720711900, 720712900, 720719900, 720720910, 720720990 manakala bagi bar keluli kodnya ialah 721410110 dan 721220910.

Harga minyak lepasi AS$125 setong

0 Komen!!!
BANGKOK 9 Mei - Harga minyak mentah dunia terus melonjak hari ini melepasi paras AS$125 (RM395.56) setong berikutan momentum pasaran yang meningkat dan kenaikan komoditi akibat kelemahan dolar Amerika Syarikat (AS).

Bagaimanapun, penganalisis gagal memberi penjelasan terhadap harga minyak pada pasaran hadapan setelah simpanan minyak mentah di AS dilaporkan berlebihan berbanding apa yang dijangkakan kelmarin.

Sesetengah penganalisis menyifatkan kekurangan inventori minyak termasuk diesel dan minyak yang digunakan untuk tujuan pemanasan meningkatkan harga ketika musim sejuk di hemisfera utara tetapi lebih mendorong kepada spekulasi dan momentum untuk mengekalkan harga yang tinggi.

Sementara itu, harga minyak mentah berkualiti tinggi Light Sweet untuk bulan Jun naik AS$0.78 (RM2.50) kepada AS$124.47 (RM397.10) setong semasa didagangkan pada New York Mercantile Exchange di Singapura, tengah hari ini.

Kontrak hadapan semalam mencatatkan rekod apabila naik pada paras AS$123.69 (RM394.57) setong dan terus meningkat pada paras AS$125.12 (RM399.13) setong.

Penganalisis dari Goldman Sachs baru-baru ini meramalkan harga minyak akan melonjak dari paras AS$150 (RM478.5) hingga AS$200 (RM638) setong dalam tempoh dua tahun lagi.

Selain itu, mereka (penganalisis) percaya bahawa bekalan minyak global yang ketat dan permintaan yang tinggi daripada negara-negara yang mana ekonomi berkembang pesat seperti China dan India juga merupakan salah satu faktor kenaikan harga minyak mentah.

Kenaikan harga turut berlaku akibat kelemahan dolar AS berbanding mata wang lain seperti euro dan yen.

Para pelabur berpendapat bahawa komoditi seperti minyak sebagai tekanan terhadap inflasi dan kelemahan dolar menyebabkan harga minyak lebih murah kepada pelabur asing.

Semalam, kenaikan juga didorong oleh komen yang diberi oleh Setiausaha Agung Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Minyak (OPEC), Abdalla Salem El-Badri bahawa bekalan minyak mencukupi dan kartel itu tidak perlu meningkatkan pengeluaran.

Beliau berkata, walaupun beberapa projek OPEC akan dilaksanakan tetapi pertubuhan itu menghadapi masalah mencari pembeli untuk menampung bekalan

Kongsi Link Anda