Popular Today

Khamis, Mei 29, 2008

BATU PENGHADANG CHERAS, PKR SELANGOR HARUS SELESAIKAN

0 Komen!!!
MP Ipoh Timur (DAP) bertanya soalan kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN) dalam perbahasan rang undang-undang dan bajet telah menimbulkan beberapa perkara. Beliau mengalu-alukan langkah untuk menjadikan pasukan polis sebagai sebuah pasukan 'world class' dan bebas rasuah. Pasukan polis telah menikmati kenaikan gaji dan umur persaraan.

Sebenarnya beliau bangkit untuk menimbulkan isu penghadang jalan di Cheras yang dibina semula oleh Syarikat Grand Saga. Didapati bahawa ada sekumpulan samseng mengawal serta memukul orang awam yang cuba mengalihkan batu penghadang.

MP Ipoh Timur mendapati polis tidak mengambil sebarang tindakan. Ini telah menimbulkan tanda tanya terhadap pasukan polis. Beliau juga membaca petikan yang menyatakan seorang awam telah dipukul oleh 20 anggota FRU. Beliau menyeru agar kabinet mengambil perhatian serius terhadap perkara ini.

Pemerhati berpendapat isu batu penghadang di sebatang jalan Cheras adalah isu yang melibatkan syarikat swasta dan perkara ini telah diputuskan oleh mahkamah bahawa Syarikat Grand Saga boleh meletak batu penghadang.

Perkara ini sepatutnya diselesaikan oleh kerajaan negeri Selangor dan ada baiknya MP Ipoh Timur berbincang terus dengan kerajaan negeri Selangor yang diketuai oleh Tan Sri Khalid Ibrahim.

Ternyata MP Ipoh Timur hanya ingin mencari publisiti murahan di sebalik isu ini juga semakin kuat MP Ipoh Timur melaungkan kes ini hanya akan menunjukkan kelemahan dan kebuntuan fikiran pemimpin PKR di Selangor.

Dua lagi bekas orang kanan PKR masuk UMNO

0 Komen!!!
29/05/2008 3:40pm


KUALA LUMPUR 29 Mei – Dua lagi bekas orang kanan Parti Keadilan Rakyat (PKR) menyertai UMNO dengan menyerahkan borang keahlian kepada Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak di bangunan Parlimen hari ini.

Mereka ialah bekas Setiausaha Sulit Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika menjadi Menteri Kewangan, Anuar Shaari dan bekas Ketua Angkatan Muda PKR Kedah, Khairul Anuar Ramli. – Utusan.

Umno, landasan Ezam perangi rasuah

0 Komen!!!
May 29, 08 4:47pm
Bekas ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Ezam Mohd Nor berkata beliau kembali semula menyertai Umno untuk meneruskan perjuangannya memerangi rasuah dan penyelewengan.

"Semalam, saya menyatakan hasrat secara rasmi untuk kembali menyertai Umno di hadapan Presiden (Umno) Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dengan niat yang sama iaitu melakukan perubahan ke arah kebaikan, mempertahan dan meneruskan cita-cita serta pengorbanan besar bapa-bapa pengasas negara ini," katanya dalam satu kenyataan yang dibacanya dalam satu sidang akhbar di Petaling Jaya hari ini.

"Saya ingin mengotakan janji selama ini, bahawa saya akan membantu siapapun perdana menteri yang mempunyai komitmen dan berani memberikan Badan Pencegan Rasuah (BPR) kebebasan untuk melakukan tindakan terhadap setiap penjenayah rasuah.

"Kerana bagi saya, inilah komitmen yang paling sukar dilakukan oleh seorang perdana menteri yang sedang berkuasa," kata Ezam sambil menambah, beliau pernah dipecat dari Umno pada 1998 kerana lantang mengkritik presiden parti ketika itu.

Sebelum menyertai Parti Keadilan Nasional (sebelum PKR) pada 1999, Ezam, 41, adalah ketua Umno bahagian Petaling Jaya Selatan dari 1993 hingga 1996, setiausaha pemuda Umno Selangor dan timbalan ketua Umno bahagian Petaling Jaya Selatan.

Beliau juga merupakan bekas setiausaha politik kepada menteri kewangan dari 1996 hingga 1998 dan merupakan felo Institut Kajian Dasar (IKD) dari 1998 hingga 2005.

Setelah melepaskan jawatannya sebagai ketua AMK, Ezam mengasaskan penubuhan Gerakan Rakyat anti Korupsi (GERAK) untuk memerangi rasuah di negara ini.

Berikut adalah kenyataan media Ezam

Sebaik selesai pengajian di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) pada tahun 1991, saya menyedai Umno dengan semangat melakukan perubahan ke arah kebaikan di samping meneruskan besar bapa-bapa pengasas negara ini (the founding fathers).

Saya dipecat dari Umno pada tahun 1998 kerana lantang mengkritik presiden parti pada masa itu.

Semalam, saya menyatakan hasrat secara rasmi untuk kembali menyertai Umno di hadapan Presiden Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi dengan niat yang sama iaitu - melakukan perubahan ke arah kebaikan, mempertahan dan meneruskan cita-cita serta pengorbanan besar bapa-bapa pengasas negara ini.

Sepanjang 10 tahun saya melalui liku perjuangan yang getir, pelajaran paling berharga bagi saya dalam tempoh tersebut adalah terbitnya keyakinan di hati bahawa kemelut masyarakat dan negara ketika ini berpunca daripada persoalan rasuah dan penyelewengan.

Ini juga sesuai dengan hadis Rasulullah SAW yang kebetulan saya membacanya tatkala di penjara, "Setiap ummat ada cabarannya dan cabaran bagi ummatku adalah harta". (riwayat muslim).

Dan berdasarkan keyakinan itu, saya mengorbankan segenap jiwa dan tenaga untuk mengajak pemimpin dan masyarakat menghadapi cabaran utama kita hari ini iaitu membanteras rasuah.

Bertolak dari kesedaran itu, saya menubuhkan Gerakan Rakyat anti Korupsi (GERAK) dengan segala kepayahan dan keterbatasan tetapi tetap dengan semangat melawan demi menjadikan rasuah musuh nombor satu negara.

Kenyataan Perdana Menteri Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi sebaik memegang tampuk pemerintahan bahawa memerangi rasuah adalah agenda utamanya amat menarik minat saya dan saya ikutinya secara dekat dan mendalam.

Sementara, pengumurnan Perdana Menteri beberapa minggu lalu mengenai komitmen.untuk melakukan perubahan besar terhadap Badan Pencegah Rasuah (BPR) dengan penubuhan Suruhanjaya Anti Rasuah Malaysia, ditambah dengan struktur yang menjamin kebebasannya bertindak merupakan kenyataan paling bermakna bagi saya dan paling penting serta signifikan dalam perjuangan melakukan perubahan (reform) di negara ini.

Setelah berjumpa Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi baru-baru ini, saya percaya beliau komited di dalam memastikan proses perubahan itu berlaku.

Dengan semangat reformasi itulah, saya di sini, pada hari ini menyatakan dengan jelas hasrat, sokongan dan komitmen saya untuk bersama-sama Perdana Menteri dan pemimpin-pemimpin negara meneruskan pe juangan mdakukan perubahan tersebut.

Saya ingin mengotakan janji pada diri saya sendiri selama ini, bahawa saya akan membantu siapapun Perdana Menteri yang mempunyai komitmen dan berani memberikan BPR kebebasan untuk melakukan tindakan terhadap setiap penjenayah rasuah. Kerana bagi saya inilah komitmen yang paling sukar untuk dilakukan oleh seorang perdana menteri yang sedang berkuasa.

Seperti yang saya nyatakan awal tadi, niat saya di dalam politik selain melakukan perubahan juga mempertahan dan meneruskan cita-cita bapa-bapa pengasas negara ini. Mereka yang terdiri daripada pemimpin pelbagai kaum yang berusaha membina negara ini dengan cita-cita besar dan sejumlah pengorbanan.

Mereka menggubal dasar untuk menjamin negara ini ditadbir dengan penuh hemah dan keutamaan nombor satu mereka adalah Malaysia. Hari ini semangat dan pengorbanan mereka telah dinodai oleh pemimpin-pemimpin yang meletakkan kepentingan diri menguasai kepentingan negara.

Kerakusan kepada kuasa menyebabkan mereka sanggup mencemuh dasar dan asas negara yang dibina oleh pemimpin terdahulu hanya atas tujuan untuk memancing undi dengan meniupkan sentimen perkauman.

Mereka mendakwa mereka membawa politik baru berbilang kaum tetapi hakikatnya memainkan sentimen kaum yang sempit dan politik tanpa batasan.

Pengasas negara ini dahulu yang memulakan politik berbilang kaum dengan asasnya Melayu di samping pengiktirafan wajar kepada bangsa lain dengan semangat menghormati dan berkerjasama membina Malaysia ini.

Sebab itulah budaya orang Cina mengundi calon Mdayu dan India dan sebaliknya berlaku semenjak awal penubuhan negara ini lagi. Pertimbangan utama pemimpin pada ketika itu adalah kepentingan negara. Justeru mereka saling memahami dan berkorban dalam
mempertahan asas negara ini.

Sayangnya terdapat segelintir pernimpin hari ini pertimbangan utama adalah kepentingan diri dan kelompok mereka. Mereka mempopularkan budaya politik tanpa batasan - iaitu apa sahaja boleh asal aku dan kelompok aku berkuasa. Sebab itulah hari ini kita melihat politik melampau berleluasa, politik fitnah, menjatuh dan melompatkan orang menjadi agenda paling utama.

Budaya matlamat menghalalkan cara ini, amat asing di awal penubuhan negara ini. Hari ini kita melihat lenyapnya jiwa kenegaraan (sfatemanship) dalam kepimpinan bangsa ini. Yang menonjol adalah pemimpin yang hebat percaturan politik untuk kepentingan individu dan kelompok sendiri sehingga sanggup menggadai persoalan asas negara yang dibina dengan semangat dan cita-cita bersama.

Saya kembali untuk bersama teman-teman saya dalam Umno dan Barisan Nasional meneruskan perjuangan dengan keyakinan bahawa formula BN merupakan formula terbaik untuk negara ini. Sedikit pengalaman saya di 'luar' BN mungkin dapat membantu meyakinkan orang ramai bahawa formula lain tidak mampu membina negara ini dengan berkesan dan bertahan (sustainable).

Dan formula BN yang terbukti berjaya selama lebih 50 tahun ini juga dibina dengan nilai kesederhanaan, humiliti (tawadu') tolak ansur, hormat-menghormati dan yang paling penting semangat kenegaraan (sfatemanship) yang utama di kalangan pengasas-pengasas BN.

Ciri-ciri negatif keangkuhan dan kemewahan yang menghakis nilai integriti hampir tidak wujud di kalangan pengasas BN pada ketika itu.

Saya melihat dan yakin komitmen Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri serta beberapa pemimpin utama BN untuk membina kembali nilai-nilai integriti pengasas-pengasas BN yang menjadi tunjang kekuatan bangsa dan negara selama ini.

Justeru, saya menawarkan diri saya untuk bersama mereka membina kembali kekuatan nilai integriti tersebut demi rakyat dan negara yang tercinta ini.

Ezam ibarat ayam jantan yang gah berkokok tetapi ekornya dipenuhi najis

0 Komen!!!
Mohd Rashidi Hassan
Thu | May 29, 08 | 4:33:19 pm MYT
Ada banyak rumours diperkatakan apabila Ezam Mohamed Nor menyerahkan borang keahlian Umno seumur hidup kepada Presiden Umno yang juga Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi di Parlimen semalam.

Ezam mengatakan beliau berhasrat masuk Umno bukan kerana mengkagumi personaliti Abdullah, sebaliknya perubahan dasar yang dijalankan khususnya dalam persoalan Badan Pencegah Rasuah dan isu kehakiman, begitu menarik minatnya.

Hakikatnya pada beliau perubahan dasar yang dibuat oleh Abdullah, Kerajaan Barisan Nasional yang ditunjangi Umno begitu mendorong pendiriannya untuk berubah.

BN dan Umno sudah berubah? Benarkah begitu? Apakah pendirian yang diambil Ezam sekarang ini, sinomin dengan perjuangan beliau selama ini?

Ezam sejak dua tahun lepas adalah orang yang tidak berparti. Kisah Ezam keluar KeADILan bukan lagi menjadi isu. Dua tahun lalu beliau meletakkan jawatan sebagai Ketua Angkatan Muda atas alasan hendak menumpukan kepada Gerak.

Namun, ada yang mengatakan beliau bergaduh dengan Naib Presiden KeADILan, Mohamed Azmi Ali, ada juga yang mendakwa Ezam bergaduh dengan Dato' Seri Anwar Ibrahim.

Ketika Anwar dipecat pada tahun 1998, Ezam adalah Setiausaha Politiknya, manakala Azmin sebagai Setiausaha Sulit.

Kedua-dua anak muda ini merupakan antara tonggak utama dan orang kepercayaan Anwar untuk menggerakkan gerakan reformasi semasa Anwar merengkok dalam tahanan.

Dalam parti politik, pemimpin memang ada banyak perbezaan pendapat. Soal pergaduhan dan bagaimana bentuk pendekatan masing-masing tidak perlu dihuraikan di sini.

Kunjungan Ezam ke Harakah

Kira-kira tiga minggu sebelum Parlimen dibubarkan Februari lepas, Ezam Mohd Noor berkunjung ke pejabat Harakah, menemui Ketua Pengarang Kumpulan, Ahmad Lutfi Othman.

Jika tidak silap, hari itu hari Ahad. Hari cuti. Banyak pejabat ditutup, begitu juga dengan Harakah. Hanya dua tiga orang sahaja yang bekerja.

Kami mencadangkan perjumpaan dibuat pada hari lain, namun beliau tetap mahu berjumpa katanya, atas urusan yang amat penting.

Saya dimaklumkan oleh Ketua Pemberita, Wan Nordin Wan Yaacob tentang kehadiran Ezam bertemu dengan Lutfi, tetapi tidak dapat turut serta kerana ada tugasan di Alor Setar.

Butiran mengenai pertemuan tersebut dimaklumkan oleh Lutfi dalam mesyuarat Jabatan Pengarang selepas itu.

Dalam pertemuan tersebut saya dimaklumkan Ezam begitu beriya-iya meminta dibekalkan bahan-bahan untuk membantunya berkempen membantu pembangkang, khususnya PAS dalam Pilihan Raya Umum ke 12.

Bahan utama yang diminta beliau ialah mengenai laporan Badan Pencegah Rasuah dan sebarang dokumen mengenai penyelewengan yang membabitkan Menteri Besar Selangor ketika itu, Dato' Seri Mohd Khir Toyo.

Bahan-bahan tersebut sememangnya ada pada Lutfi, kerana sebelum ini beliau begitu giat mendedahkan apa yang disifatkan penyelewengan, salah laku dan rasuah yang membabitkan seorang bertaraf MB.

Pada saya, apa yang diminta Ezam barangkali ada relevannya dengan peranan beliau sebagai Pengerusi Gerak, yang digiat memperjuangan budaya bersih rasuah dalam negara.

Namun, sampai kesudah Lutfi enggan menyerahkan dokumen tersebut, setelah didesak beberapa kali oleh Ezam.

Saya bertanya kepada Lutfi, mengapa tidak diberikan sahaja dokumen itu kepada Ezam, barangkali boleh membantu kempen PAS di Selangor.

Namun Lutfi enggan memberikan, katanya, dia berasa hairan mengapa Ezam tiba-tiba meminta dokumen mengenai Khir dan merasakan ada sesuatu yang pelik berlaku.

Benarkah Ezam dibeli?

Sewaktu saya berbual-bual dengan rakan-rakan KeADILan di pejabat Anwar di seksyen 16 Petaling Jaya beberapa hari sebelum PRU, saya ada memaklumkan kepada mereka bahawa bekas sahabat baik mereka ada mengunjungi Harakah.

"Ah! Engkau pedulikan sahaja dia tu, dia dah kena beli dengan Khairy (Khairy Jamaluddin)," dakwa seorang bekas Setiausaha Anwar.

Belum pun saya bertanya lebih lanjut beliau mendakwa, "Kami dapat maklumat dari budak-budak Gerak, RM1 juta dah masuk dalam akaun dari Norza, budak Khairy."

Saya faham mereka mendakwa seolah-olahnya Ezam sudah memperolehi sesuatu dari Khairy, melalui Dato' Norza Zakaria, Ahli Majlis Tetinggi Umno, yang dikaitkan sebagai kroni rapat menantu PM itu.

Persoalan mengapa Ezam meminta dokumen mengenai Khir Toyo terjawab. Khairy dikatakan tidak menyukai bekas MB Selangor itu dan berusaha untuk menjatuhkannya dengan menggunakan Ezam.

Oleh kerana itu pada saya, kebimbangan Lutfi di atas gaya body language Ezam dalam pertemuan mereka barangkali juga ada asasnya.

Di kalangan KeADILan diberitahu, Ezam ada membuat beberapa kali pertemuan dengan Khairy, sebelum ini.

Kes tentang apa yang didakwa membabitkan 'perundingan' Ezam dengan pemimpin-pemimpin Umno bukannya baru.

Beberapa tahun lepas, didedahkan kes yang sama timbul sewaktu 'perundingan' diadakan dengan Dato' Seri Abdul Aziz Shamsuddin, bekas Menteri Pembangunan Luar Bandar.

Kalangan yang masuk Umno ketika itu, membabitkan bekas Naib Ketua Pemudanya, Zahid Mat Arif dan bekas tahanan ISA, Lokman Nor Adam yang didakwa memperolehi sejumlah wang atau 'ghanimah politik' di atas penggadaian prinsip perjuangan mereka.

Zahid dan Lokman beserta beberapa yang lain, ditempelak hebat kerana meninggalkan perjuangan untuk memasuki Umno.

Ketika Lokman ditempelak, untuk menjawab segala tohmahan, Lokman mengatakan bukan inisiatif beliau pada asalnya pertemuan yang diadakan di sebuah hotel di Subang dibuat.

Katanya, beliau ada bukti dan gambar ada pimpinan tertinggi KeADILan yang mengetuai delegasi perundingan untuk memasuki Umno, ketika itu.

Ada yang mengatakan dakwaan mereka ada kaitannya dengan Ezam.

Jika ini benar, soal Ezam hendak masuk Umno, bukannya perkara baru. Maka Ezam tidak boleh mengelak untuk dikaitkan dengan persepsi bahawa, perundingan beliau masuk Umno barangkali membabitkan soal jawatan dan 'peruntukan'.

Soal banyak mana, apa yang diperolehi oleh Ezam dan rakan-rakan rapatnya, yang mendorong mereka memasuki Umno, tidak dapat dipastikan.

Apa yang Ezam mampu lakukan dalam Umno?

Sebelum ini, khususnya sewaktu Ezam 'bercerai' dengan KeADILan, beliau begitu rapat dengan pemimpin-pemimpin PAS, antaranya Dato' Husam Musa, Mohamad Sabu, Mahfuz Omar dan Salahuddin Ayub.

Ezam juga sering berjumpa dengan Tuan Guru Dato' Nik Aziz Nik Mat dan Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Ada banyak janji 'tidak akan masuk Umno' yang sering Ezam ulang-ulangkan di hadapan pemimpin PAS.

Ada banyak "Sumpah Keramat" Ezam dalam ceramah-ceramahnya yang menempelak, mengecam bekas PM Tun Dr Mahathir Mohamad, Abdullah Badawi, Najib dan banyak lagi yang masih ada dalam rekod berbentuk kaset dan VCD.

Semua rekod-rekod ini menjadi bukti bahawa Ezam sebenarnya sudah menggadaikan prinsip perjuangan yang beliau sendiri bersumpah acapkali.

Tanpa disedarinya sumpah-sumpah ini semua sedang memakan diri Ezam. Hanya masa dan waktu sahaja akan menentukan. Wallahu a'lam.

Apa pun yang berlaku, sama ada ungkapan Ezam berbentuk janji, sumpah dan sebagainya, hakikat yang dibuktikan sekarang di hati Ezam hanya ada Umno, bukan PAS, jauh sekali KeADILan.

Ezam barangkali berfikir, laluannya memasuki Umno, menerusi Khairy terus kepada Abdullah boleh menjadi suatu advantage baginya.

Semuanya belum tentu! Orang-orang Umno sedang mencongak, ada tiga kemungkinan yang boleh berlaku dengan kemasukan Ezam ke dalam parti yang hampir karam itu.

Pertama, seperti kata Dato' Seri Najib Tun Razak, 'Ezam ada banyak maklumat'. Mungkin maklumat-maklumat ini boleh digunakan untuk membelasah Anwar dan menghalang pembentukan Kerajaan Pakatan Rakyat.

Kemungkinan kedua; Tidak boleh dinafikan wujud persepsi bahawa Ezam masih agen Anwar Ibrahim. Dalam keadaan sekarang, ada kalangan ahli Umno yang bimbang, Ezam boleh digunakan Anwar untuk menambahkan kerosakan dalam Umno.

Kemungkinan ketiga; Tiada apa-apa pun perubahan yang boleh berlaku kepada Umno! Sewaktu berbondong-bondong ahli Umno diketuai bekas Presidennya, Dr Mahathir keluar Umno kerana kegagalan Abdullah Badawi, Ezam pula hendak masuk Umno atas alasan Abdullah sudah mengubah Umno dan kerajaan.

Apa yang Abdullah ubahkan pun tidak diketahui. Malah Abdullah, BN dan Umno ditolak rakyat dalam PRU Mac lepas kerana dasar-dasar yang lapuk yang tidak boleh diterima.

Malahan sebahagian besar orang-orang Umno berpendapat, parti itu hanya akan berubah hanya apabila Abdullah Badawi meletakkan jawatan.

Umno ibarat Titanic dan tongkang pecah yang sedang menanti untuk karam. Mudah-mudahan 'niat' baik Ezam dan suku sakatnya menyertai kapal, boleh menampung kerosakannya untuk terus berlayar.

Barangkali Umno/BN boleh terus berlayar, tetapi bukan sebagai kerajaan, tetapi sebagai pembangkang.

Ikutlah, mungkin juga nasib Ezam untuk terus menjadi pembangkang.

Cuma, pesanan bekas rakan-rakan seperjuangan kepada anda, jangan jadi seperti "Ayam jantan yang gah berkokok berderau-derau, tetapi ekornya bergelumang dengan najis."

Apa pun, well...good luck saudara Ezam!

7 bekas pemimpin AMK ikut Ezam

0 Komen!!!
Muda Mohd Noor & Zahra Hamdan | May 29, 08 1:01pm
Tujuh orang bekas pemimpin utama Angkatan Muda Keadilan (AMK), termasuk bekas setiausaha sulit Datuk Seri Anwar Ibrahim, akan menurut jejak langkah bekas ketua AMK, Ezam Mohd Nor untuk menyertai Umno.

Mereka ialah Anuar Shaari (foto), Abdul Ghani Haron, Khairul Anuar Ramli, Ahmad Daud Che Ghani, Azwan Hamzah, Mohd Nazmi dan S D Johari.

Hasrat mereka itu diumumkan oleh Ezam dalam satu sidang akhbar di Petaling Jaya pagi tadi.

Azwan dan Abdul Ghani adalah bekas exco AMK, manakala Anuar merupakan setiausaha sulit Anwar di Kementerian Kewangan dan juga bekas ketua PKR Permatang Pauh.

Nazmi pula adalah bekas setiausaha AMK Selangor dan Johari merupakan bekas setiausaha AMK pusat.

Khairul Anuar pula adalah bekas ketua AMK Kedah dan Ahmad Daud pula bekas ketua AMK Perlis.

Anuar dan Khairul Anuar telah menyerahkan borang keahlian mereka kepada Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di bangunan Parlimen petang ini.

Manakala yang lainnya akan menyerahkan borang keahlian masing-masing dalam masa terdekat ini.

Majlis penerangan

"Saya dapat kira-kira 1,000 sistem pesanan ringkas (SMS) dengan majoriti positif apabila saya menyertai semula Umno.

"Reaksi itu termasuk dari pemimpin PKR di negeri yang diperintah oleh parti itu sendiri," kata Ezam.

Ezam berkata, beliau akan membuat penerangan ke seluruh negara untuk memberitahu ahli PKR mengenai keputusannya menyertai semula Umno.

Bagaimanapun, katanya, beliau tidak akan memaksa mereka untuk mengikut jejaknya menyertai Umno.

"Saya membuat penerangan supaya mereka dapat membuat keputusan sendiri," katanya lagi.

Ketika ditanya sama ada beliau akan terus berada dalam Umno jika agendanya membawa perubahan di dalam Umno tidak berjaya, Ezam berkata, beliau tidak boleh meramalkan masa depan.


"Kita tidak tahu masa akan datang. Dalam politik ada keluar masuk. Tetapi saya bukan keluar Umno tetapi dipecat pada 1999 kerana mengkritik presiden parti ketika itu (Tun Dr Mahathir Mohamad)," katanya.

BMC: Penduduk buang semula benteng

0 Komen!!!
May 29, 08 11:50am
Penduduk Bandar Mahkota Cheras (BMC) telah membuang semula benteng yang dibina oleh syarikat konsesi tol, Grand Saga, yang menutup jalan yang mengelak tol di Lebuhraya Cheras-Kajang, malam tadi.

Ini merupakan kali ketiga batu benteng yang dibina di jalan tersebut, dibuang oleh penduduk di situ.

Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar yang turut berada di situ pada kira-kira jam 7.30 malam, memberi lampu hijau kepada penduduk untuk mengalihkan batu benteng tersebut.

Pada penduduk selesai mengalihkan batu benteng di jalan tersebut pada jam 9.30 malam.

Pihak polis, yang sebelum ini didakwa menyebelahi syarikat konsesi itu, memantau keadaan ketika penduduk mengalihkan batu benteng yang menutup jalan tersebut.

Khalid juga memberi amaran kepada Grand Saga supaya jangan membina semua benteng menutup jalan tersebut.

Selasa lalu, kira-kira 12 penduduk cedera serius dalam satu pergaduhan yang berlaku ketika Grand Saga membina semula benteng tersebut.

Penduduk menuduh syarikat konsesi tol itu mengupah ‘samseng' yang bersenjatakan kayu untuk menghalang mereka mengalih batu benteng di situ.

Menurut Bernama, polis telah menjalan siasatan untuk mengesan ‘samseng' yang membelasah penduduk terbabit.

Sekumpulan penduduk BMC pergi ke Parlimen hari ini untuk menemui Menteri Kerja Raya, Datuk Mohd Zin Mohamed.

Tidak adil 45% untuk bukan bumiputera

0 Komen!!!
May 29, 08 3:50pm
Membuka peluang besar sehingga 45 peratus kepada bukan bumiputera menikmati biasiswa tidak "mewujudkan keadilan sosial" di negara ini, kata Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim).

Kerajaan semalam mengumumkan pengenalan dasar baru itu untuk biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) bagi program ijazah luar negara berkuatkuasa mulai tahun ini.

Langkah menaikkan peluang tersebut, yang asalnya dengan peratusan 10 bukan bumiputera dan 90 untuk bumiputera, adalah "tidak tepat dan tersasar daripada matlamat" dalam Perlembagaan Persekutuan seperti termaktub sebagai keistimewaan Melayu, kata setiausaha agungnya Khairul Arifin Mohd Munir.

"Mengambil kira tiga faktor, sudah pasti menaikkan peratusan pembahagian biasiswa (untuk) bukan bumiputera kepada 45 peratus, iaitu peratusan hampir sama dengan bumiputera, sama sekali tidak mencerminkan sebuah dasar yang dilaksanakan ke arah mewujudkan keadilan sosial di negara ini," katanya, .

Faktor-faktor tersebut, tambahnya, jumlah penduduk bumiputera lebih tinggi, kadar kemiskinan dalam kalangan bumiputera juga tinggi, dan mereka khususnya di Sabah dan Sarawak masih ketinggalan dalam bidang profesional.

"Adalah jelas bahawa kedudukan bumiputera masih perlu diperkasakan," kata Khairul Arifin lagi.

"Dalam jangka masa panjang, keputusan ini akan terus merugikan dan menyebabkan bumiputera terus ketinggalan di belakang."

Beliau bagaimanapun berhujah, peruntukan hak istimewa bumiputera, khususnya Melayu, bukanlah untuk mengatasi kemiskinan semata-mata tetapi ia menjadi "kontrak sosial dan quid pro quo" antara Melayu dengan kaum-kaum lain menjelang kemerdekaan.

"Maka, walaupun selepas 50 tahun (merdeka), peruntukan ini perlu dipertahankan kerana ia menjadi elemen asasi yang mencirikan Perlembagaan Persekutuan dan pembinaan negara ini," tambahnya.

Abim turut mempertikaikan langkah ini yang dibuat tanpa penjelasan lanjut dan "tergesa-gesa" tanpa kajian terperinci untuk mengenal pasti permasalahan sebenar.

Berlatar senario politik pasca pilihanraya umum 8 Mac, katanya, pertubuhan itu bimbang sentimen perkauman khususnya bumiputera akan memuncak jika mereka tidak menerima penjelasan tersebut.

"Tindakan menaikkan peratusan (bukan bumiputera) ini ... akan menyebabkan banyak pihak, khususnya bumiputera berasa marah dan tidak berpuas hati," katanya.

"(Tanpa penjelasan meyakinkan), secara pasti (dasar baru) akan menimbulkan kesan sentimen perkauman dan rasialisme ... tanpa dielakkan lagi."

Dua skim tambang bas - Pastikan rakyat kurang mampu nikmati caj berpatutan – Najib

1 Komen!!!
Oleh hata wahari

KUALA LUMPUR 28 Mei – Kerajaan akan memperkenalkan dua skim tambang pengangkutan awam terutama bas bagi memastikan rakyat berpendapatan rendah dapat terus menikmati tambang pada kadar berpatutan.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, dua skim yang akan diperkenalkan oleh kerajaan itu ialah skim tambang biasa dan skim tambang mewah.

“Prinsip yang akan kita gunakan ialah sekiranya khidmat pengangkutan awam itu digunakan oleh mereka yang berpendapatan tinggi atau mewah, kerajaan tidak akan kawal tetapi akan menetapkan harga minimum.

‘‘Bagi sistem pengangkutan awam yang digunakan oleh golongan berpendapatan rendah, sistem dan tambang akan terus dikawal secara berterusan,” katanya.

Najib berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pengangkutan Awam di Bangunan Parlimen di sini hari ini.

Beliau mengulas cadangan Persatuan Pengusaha-Pengusaha Bas SeMalaysia (PMBOA) untuk menaikkan tambang bas ekspres, bas henti-henti dan bas mini sehingga 100 peratus berikutan peningkatan kos operasi terutama diesel serta penyelenggaraan kenderaan.

Keputusan menaikkan tambang bas itu dicapai oleh 111 syarikat bas yang menganggotai PMBOA seperti terkandung di dalam memorandum yang diserahkan kepada Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Noh Omar bertarikh 10 April lalu.

Presidennya, Datuk Mohamad Ashfar Ali dalam sidang akhbarnya hari ini berkata, pihaknya berharap kenaikan itu berlaku pada minggu depan seperti yang telah dijanjikan oleh kerajaan pada Oktober tahun lalu.

Katanya, jika cadangan itu tidak dipersetujui kerajaan, berkemungkinan banyak syarikat bas yang akan gulung tikar.

Najib menambah, perkara itu akan diputuskan dalam mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pengangkutan Awam akan datang.

Cadang naik 100 peratus

0 Komen!!!
Oleh SAIFULIZAM MOHAMAD

KUALA LUMPUR 28 Mei - Persatuan Pengusaha-Pengusaha Bas Se-Malaysia (PMBOA) bercadang menaikkan tambang bas ekspres, bas henti-henti dan bas mini sehingga 100 peratus berikutan peningkatan kos operasi terutama diesel serta penyelenggaraan kenderaan.

Keputusan menaikkan tambang bas itu dicapai oleh 111 syarikat bas yang menganggotai PMBOA seperti terkandung di dalam memorandum yang diserahkan kepada Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Noh Omar bertarikh 10 April lalu.

Presidennya, Datuk Mohamad Ashfar Ali berkata, pihaknya berharap kenaikan itu berlaku pada minggu depan seperti yang telah dijanjikan oleh kerajaan pada Oktober tahun lalu.

''Berdasarkan kenyataan Pengerusi Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) pada Oktober tahun lalu, kerajaan akan mengumumkan perkara ini pada bulan depan dan saya amat berharap kerajaan dapat menunaikan janji tersebut,'' katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Kali terakhir tambang semua kategori bas dinaikkan ialah pada 1 Mei 2005 iaitu sebanyak 20 peratus.

Kenaikan tambang bas pernah dibangkitkan oleh PMBOA pada Januari lalu berikutan kenaikan harga diesel sebanyak 70 sen atau 79 peratus antara tahun 2005 hingga sekarang.

Mohamad Ashfar berkata, kerajaan perlu memberi perhatian serius cadangan kenaikan tersebut berikutan sebahagian besar syarikat bas kini dalam keadaan 'nazak' dan boleh gulung tikar pada bila-bila masa.

''Setakat ini kerajaan masih belum membuat apa-apa keputusan tetapi kami sebulat suara telah bersetuju supaya harga tiket dinaikkan,'' katanya.

Beliau berkata, antara struktur kadar tambang baru yang telah dipersetujui ialah bagi Semenanjung, kadar tambang bas henti-henti tanpa hawa dingin adalah RM1 untuk dua kilometer pertama atau sebahagian daripadanya berbanding 48 sen ketika ini.

''Tambahan bagi setiap kilometernya pula ialah 15 sen berbanding 7.2 sen,'' katanya.

Kata beliau, bagi bas henti-henti berhawa dingin pula, kadar tambang yang diminta ialah RM1.50 bagi dua kilometer pertama atau sebahagian daripadanya berbanding 72 sen pada masa ini.

''Manakala perjalanan tambahannya pula ialah 20 sen bagi setiap kilometer. Ketika ini kadar perjalanan tambahan yang ditetapkan bagi bas henti-henti berhawa dingin ialah 7.2 sen sekilometer,'' ujarnya.

Katanya, bagi bas ekspres berhawa dingin pula kadar tambang baru yang dituntut ialah 15 sen bagi tiap-tiap kilometer berbanding 6.5 sen ketika ini.

''Perkara yang sama juga berlaku pada bas ekspres tanpa berhawa dingin. Kita mahu kadar tambangnya dinaikkan sehingga 10 sen dan bukannya 5.5 sen sekilometer seperti sekarang.

''Kadar kenaikan tambang di Sabah dan Sarawak juga terpaksa dinaikkan sehingga 100 peratus. Pengusaha di sana turut mengalami nasib yang sama seperti rakan-rakan mereka di Semenanjung,'' katanya.

Kata Mohamad Ashfar, bagi kategori bas mini berhawa dingin, kadar baru yang dituntut ialah RM1.10 untuk satu tiket berbanding 80 sen ketika ini.

''Sementara bagi bas mini tanpa hawa dingin harga baru yang diminta ialah RM1 berbanding 70 sen pada masa ini,'' katanya.

Dalam pada itu, Mohamad Ashfar berkata, antara syarikat bas yang menjadi mangsa dan terpaksa gulung tikar ialah Chin Wah Omnibus yang beroperasi di Port Dickson; Sum Omnibus (Kajang-Bangi); Penang Yellow Bus (Pulau Pinang) dan Foh Hup Omnibus (Seremban-Kajang-Kuala Lumpur).

''Syarikat lain yang terpaksa menamatkan perkhidmatan ialah Len Omnibus (Kuala Lumpur-Rawang-Tanjung Malim) dan Lian Hoe Omnibus (Muar-Batu Pahat).

''Untuk terus kekal beroperasi, syarikat-syarikat sedia ada telah mengurangkan perkhidmatan dan antara langkahnya ialah menghentikan operasi di laluan yang tidak menguntungkan,'' katanya.

Kata beliau, dalam keadaan kewangan yang semakin genting, pengusaha terpaksa mengenepikan soal tanggungjawab sosial.

''Memang berat untuk kita menamatkan perjalanan di laluan yang tidak menguntungkan khususnya di kawasan luar bandar namun begitu kita terpaksa mengambil keputusan ini kerana kita tidak ada pilihan,'' katanya.

Ditanya adakah tindakan PMBOA itu akan membebankan rakyat yang kini terpaksa berhadapan dengan kesan kenaikan harga barang, beliau berkata, terdapat dua pilihan iaitu rakyat mendapat perkhidmatan lebih berkualiti atau perkhidmatan bas terpaksa ditamatkan.

''Selain rakyat, pengusaha-pengusaha bas juga menderita dan saya percaya rakyat sedia membayar lebih asalkan mereka mendapat perkhidmatan bas berkualiti,'' katanya.

Wajar jawab tohmahan

0 Komen!!!
KUALA LUMPUR 28 Mei - Ahli-ahli akademik menyokong tindakan kerajaan yang tidak mahu berdiam diri lagi terhadap laman blog berunsur tohmahan dan fitnah yang dilemparkan oleh penulis laman terbabit.

Presiden Institut Perhubungan Awam Malaysia, Prof. Datuk Dr. Hamdan Adnan berkata, tindakan kerajaan itu adalah wajar bagi memastikan negara bebas daripada segala tuduhan yang boleh menghancurkan negara.

''Jika kerajaan hanya berdiam diri dalam menghadapi ledakan tohmahan di laman web dan blog di Internet, ia akan menunjukkan seolah-olah segala tuduhan itu adalah benar,'' katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan kerajaan yang tidak akan berdiam diri lagi dalam menghadapi ledakan tohmahan di alam siber yang bertujuan meracuni pemikiran rakyat.

Tambah Dr. Hamdan, kerajaan perlu segera menjawab segala tuduhan atau fitnah yang dilemparkan itu di dalam blog yang membuat dakwaan berkenaan.

Sehubungan itu, katanya lagi, kerajaan perlu menyediakan satu program latihan tentang kaedah-kaedah penulisan blog di kalangan pegawainya supaya ia dapat dilakukan dengan berkesan dan menarik.

Menurutnya, para pegawai penerangan yang terlibat juga perlu lebih agresif dalam melakukan tugas pemantauan blog dan mengambil tindakan selanjutnya.

Sementara itu, Ketua Program Komunikasi Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Prof. Dr. Naim Ahmad turut menyokong langkah kerajaan untuk menjawab segala tuduhan berkaitan.

''Kerajaan juga perlu mengambil tindakan terhadap penulis blog yang melemparkan tohmahan yang membangkitkan perkara sensitif di negara ini,'' katanya.

Beliau menambah, pelaksanaan undang-undang terhadap penulis blog juga merupakan perkara yang perlu diberikan perhatian supaya penulisan di dalam Internet dilakukan secara beretika.

Penyelidik Kanan Pusat Penyelidikan Kajian Antarabangsa Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Madya Zaharom Nain pula berpendapat, tindakan kerajaan itu wajar sekiranya mereka ingin berinteraksi dengan penulis blog berhubung sesuatu perkara yang ditimbulkan.

Bagaimanapun, beliau tidak bersetuju sekiranya langkah kerajaan itu dilakukan dengan maksud yang terselindung seperti mahu menghukum atau menindas para penulis blog terlibat.

Grand Saga: Syarikat konsesi, pemaju mesti selesai isu segera

0 Komen!!!
KUALA LUMPUR 28 Mei - Polis menasihatkan kedua-dua pihak yang terbabit dalam isu penutupan jalan ke kawasan perumahan Bandar Mahkota Cheras supaya menyelesaikan masalah mereka seberapa segera.

Syarikat yang terlibat ialah syarikat konsesi Lebuh Raya Cheras-Kajang, Grand Saga Sdn. Bhd., (Grand Saga) dan syarikat Narajaya Sdn. Bhd., (Narajaya) pemaju kawasan perumahan tersebut.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Ismail Omar (gambar), berkata, kedua-dua pihak mesti mencari jalan sama ada melalui tindakan undang-undang atau menerusi perundingan bagi mengelak keadaan menjadi bertambah buruk.

''Ini kerana pihak polis tidak terlibat dalam perkara ini, kita hanya mampu memantau keadaan agar aman dan tenang serta tidak bergaduh.

''Saya percaya, pihak yang tidak sehaluan ini cuba memperjuangkan hak masing-masing tetapi mereka juga perlu mengambil kaedah penyelesaian terbaik bagi mengelak pergaduhan berlaku,'' katanya.

Beliau menyatakan demikian kepada pemberita selepas menghadiri majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) di Jalan Semarak di sini hari ini.

Perjanjian itu bertujuan mempertingkatkan kepakaran PDRM dalam bidang sains forensik agar sejajar dengan kemajuan kes-kes jenayah yang semakin canggih menerusi perkongsian bijak dengan UTM.

Insiden terbaru, beberapa penduduk dan pemberita termasuk jurugambar Utusan Malaysia cedera akibat diserang sekumpulan lelaki dengan kayu, topi keledar dan paip besi dalam kekecohan di Lebuh Raya Grand Saga, malam semalam.

Ketika kejadian, seramai 200 penduduk sedang merobohkan tembok yang dibina buat kali kedua oleh Grand Saga selepas pemasangan penghadang konkrit oleh Grand Saga turut mendapat bantahan penduduk, 7 Mei lalu.

Difahamkan penduduk bertindak demikian kerana jika laluan itu disekat menyebabkan mereka terpaksa membuat lencongan sejauh lapan kilometer dan membayar sekurang-kurangnya dua tol sehari untuk keluar dan masuk ke kawasan perumahan tersebut.

Sementara itu, ketika mengulas mengenai perkembangan siasatan kes rasuah bola sepak dalam pasukan PDRM, Ismail memberitahu, ia kini di peringkat akhir untuk disiapkan.

Beliau berkata, apabila semua bukti sudah dikumpulkan ia akan diserahkan kepada pejabat Peguam Negara untuk tindakan selanjutnya.

Ekonomi kita tumbuh 7.1 peratus

0 Komen!!!
Oleh Ainul Asniera Ahsan

KUALA LUMPUR 28 Mei - Ekonomi Malaysia terus menunjukkan prestasi mampan apabila mencatat pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) 7.1 peratus bagi suku pertama tahun ini berbanding 5.5 peratus untuk tempoh yang sama tahun lalu.

Malaysia mencatat KDNK sebanyak 6.3 peratus pada 2007 dan 5.9 peratus pada 2006. Unjuran awal KDNK negara pada tahun ini ialah pada kadar enam peratus.

Malah ekonomi Malaysia diunjur terus berkembang pada separuh kedua 2008 meskipun terpaksa berhadapan dengan ketidaktentuan ekonomi global.

Gabenor Bank Negara (BNM), Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz berkata, ekonomi negara dijangka mampu berdaya tahan menerusi sokongan pertumbuhan permintaan dalam negeri yang mampan dan ia diperkukuhkan oleh peningkatan dalam perdagangan.

‘‘Berikutan itu, setakat ini Malaysia tidak perlu merangka pelan rangsangan ekonomi,’’ katanya pada sidang akhbar selepas mengumumkan prestasi ekonomi negara bagi suku pertama 2008 di sini hari ini.

Menurut beliau, selain sokongan berterusan daripada permintaan domestik, Malaysia juga memiliki kelebihan daripada kepelbagaian struktur ekonomi.

‘‘Kita ada komoditi, Malaysia juga pengimport bersih minyak, kaya dengan sumber asas yang menjana ekonomi ...semua faktor ini akan memberi sumbangan positif kepada pertumbuhan ekonomi negara,’’ ujar beliau.

Menyentuh tentang prestasi KDNK suku pertama, Zeti berkata, momentum pertumbuhan kukuh itu didorong oleh pengembangan dalam perbelanjaan penggunaan swasta dan awam serta aktiviti pelaburan yang kekal berdaya tahan.

Selain itu jelas beliau, pertumbuhan tersebut turut disokong sumbangan lebih besar daripada permintaan luar berikutan peningkatan eksport yang teguh.

‘‘Pertumbuhan yang dicatatkan adalah menyeluruh dengan kesemua sektor ekonomi mencatatkan pertumbuhan yang kukuh,’’ katanya.

Tambah beliau, sektor perkilangan meningkat 6.9 peratus mencerminkan pertumbuhan lebih tinggi bagi industri berorientasikan eksport dan dalam negeri.

Sektor perkhidmatan juga naik lapan peratus, sekali gus kekal menjadi pemacu utama pertumbuhan, katanya.

Zeti berkata, sektor komoditi utama mencatatkan prestasi lebih baik hasil daripada pertumbuhan 6.3 peratus bagi sektor pertanian dan 3.7 peratus bagi sektor perlombongan.

‘‘Pertumbuhan sektor pertanian yang teguh disumbang oleh pengeluaran minyak sawit mentah yang lebih tinggi, sementara pertumbuhan lebih kukuh sektor perlombongan disokong peningkatan pengeluaran minyak mentah berikutan pertambahan keluaran daripada telaga minyak Kikeh di Sabah,’’ ujar beliau.

Jelasnya, sektor pembinaan terus mengekalkan pertumbuhan disokong oleh projek infrastruktur berkaitan dengan sektor minyak dan gas serta Rancangan Malaysia Kesembilan.

Tambah Zeti, permintaan dalam negeri meningkat pada kadar lebih tinggi sebanyak 10.1 peratus pada suku pertama 2008 dan perbelanjaan swasta bertambah 11.8 peratus disokong oleh pendapatan boleh guna yang terus meningkat.

‘‘Penggunaan awam juga meningkat 10.5 peratus ekoran perbelanjaan yang lebih tinggi terhadap emolumen, pertahanan, bekalan dan perkhidmatan,’’ katanya.

Bagi sektor luaran jelasnya, akaun perdagangan mencatatkan lebihan sebanyak RM26.8 bilion pada suku pertama tahun ini dengan eksport kasar bertambah 9.8 peratus iaitu kadar terpantas sejak suku ketiga 2006, terutama hasil daripada pertumbuhan kukuh eksport komoditi.

Beliau berkata, import kasar juga berkembang pada kadar lebih sederhana sebanyak 6.7 peratus terutama bagi import barangan pengantara lebih rendah khususnya input untuk industri elektrik dan elektronik.

Zeti memberitahu, bagi akaun kewangan, aliran masuk pelaburan langsung asing (FDI) pada asas pembayaran tunai berjumlah RM6.8 bilion pada suku pertama tahun ini.

Daripada jumlah itu katanya, lebih separuh FDI disalurkan kepada sektor perkhidmatan, minyak dan gas serta perkilangan.

‘‘Pelaburan luar negeri oleh syarikat Malaysia pula mencatatkan aliran keluar bersih RM4.9 bilion,’’ tambah beliau.

Menyuarakan Kekecewaan Bukan Bermakna Mahu Lompat Parti

0 Komen!!!
Oleh Alan Ting

KUALA LUMPUR, 28 Mei (Bernama) -- Kebelakangan ini hangat diperkatakan mengenai anggota Parlimen Barisan Nasional (BN) di Sabah dan malahan di Sarawak diumpan untuk berpaling tadah menyertai Pembangkang kerana mereka serta pengundi mereka didakwa dipinggirkan kerajaan persekutuan daripada segi jawatan Kabinet dan pembangunan.

Hal ehwal politik di negeri berkenaan telah menjadi topik perbualan atau perbahasan dalam negara berikutan anggota Parlimen terbabit telah menyuarakan rintihan dan rasa tidak puas hati mereka itu di Parlimen dan juga di media.

Rasa tidak puas hati mereka itu membabitkan jumlah sedikit jawatan menteri yang diberikan kepada wakil rakyat dari negeri berkenaan, kekurangan kemudahan infrastruktur dan isu sosial seperti kebanjiran pendatang asing tanpa izin.

Ahli politik di Sabah juga tidak ketinggalan membangkitkan hakikat bahawa "negeri di bawah bayu itu" telah memberikan kepada Barisan Nasional 24 daripada 140 kerusi BN di Dewan Rakyat atau kira-kira 17 peratus daripada jumlah keseluruhan.

Ditambah dengan 30 kerusi daripada anggota Parlimen Sarawak, kedua-dua negeri itu memberikan 54 kerusi atau hampir 40 peratus daripada kerusi BN di Dewan Rakyat.

Pembangkang yang kini menguasai 82 kerusi di Dewan Rakyat, mendakwa mereka akan berjaya mendapatkan 30 kerusi lagi untuk membentuk kerajaan dengan majoriti mudah sebanyak 112 kerusi, pemerhati politik turut mengikuti dengan teliti sama ada ahli politik dari Malaysia Timur dijadikan sasaran untuk meninggalkan BN.

Sesetengah anggota Parlimen menolak mentah-mentah tanggapan bahawa mereka dari Sabah mungkin lompat parti dan mereka amat tersinggung dengan cadangan atau andaian seumpama itu.

"Jangan sembarangan menuduh kami akan berpaling tadah.

Sebaliknya kaji dengan mendalam apa yang kata telah katakan," kata anggota Parlimen Kimanis Datuk Anifah Aman semasa ditanya sama ada beliau pernah terfikir untuk lompat parti ekoran beliau agak lantang membangkitkan beberapa isu yang dihadapi negerinya.

"Ia telah sampai ke tahap mendidih. Bukan hanya dalam kalangan anggota Parlimen (di Sabah) tetapi juga rakyat biasa.

Tolong jangan mainkan isu ini dengan menuduh kami (berminat) untuk lompat parti. Jika gagal melihat kepada isu sebenar yang telah kami bangkitkan, dengan itu isu "lompat" (menyertai Pembangkang) mungkin menjadi kenyataan," katanya kepada Bernama.

Namun jika dilihat kepada komen-komen yang diberikan oleh ahli politik Sabah ketika ini, boleh membuatkan seseorang berfikir bahawa apa yang disuarakan itu lebih menjurus kepada mengugut kerajaan persekutuan.

Dengan kejayaan Pembangkang menguasai beberapa negeri pada pilihan raya umum baru-baru ini, adalah adil untuk mengatakan bahawa kepimpinan BN telah mengambil masa yang agak lama untuk bertindak dan membuat perubahan yang perlu.

Apa yang penting ialah perubahan dan penyesuaian perlu dilakukan, dengan mengambil kira kedudukan berbahaya BN sekiranya Pembangkang berterusan cuba mengumpan anggota Parlimen yang tidak berpuas hati.

Untuk itu, Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi perlu menyelesaikan masalah itu secara berdepan kerana beliau akan berada di Sabah dalam masa beberapa hari lagi untuk membincangkan perkara itu demi kebaikan rakyat dan parti pemerintah.

Anifah, yang malahan menolak pelantikan sebagai timbalan menteri pengangkutan selepas pilihan raya umum 8 Mac, berkata rintihan dan kekecewaan yang dibangkitkan oleh anggota Parlimen dari Sabah dan Sarawak, akhir-akhir ini semakin lantang kerana mereka merasakan "tiada apa dilakukan setakat ini".

Pandangan beliau turut dikongsi anggota Parlimen Kinabatangan Datuk Bung Mokhtar Radin, yang berkata: "Ia telah berlaku terlalu lama. Kami sepatutnya bercakap mengenai meningkatkan taraf kehidupan tetapi (di Sabah) kami masih bercakap mengenai kekurangan kemudahan asas."

"Macamana kami nak bincang mengenai ICT (teknologi maklumat dan komunikasi) sedangkan kemudahan asas pun tidak ada?" soalnya.

Kedua-dua mereka berkata rayuan daripada mereka dan juga rakyat yang mereka wakili dilakukan dengan penuh ikhlas, tidak lebih daripada itu.

Anifah turut memberikan perbandingan mengenai jurang pembangunan di antara Sabah dan negeri-negeri lain di Semenanjung Malaysia: "Sebagai contohnya -- kita semua tinggal dalam sebuah banglo yang indah dan besar, tetapi hanya beberapa penghuni yang menikmati kemudahannya.

Hanya sedikit yang menikmati bekalan air paip tetapi yang lainnya menggunakan telaga. Sesetengahnya menggunakan pendingin hawa sedangkan lainnya malahan tidak mempunyai kipas."

Anifah, yang merupakan adik kepada Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman, berkata sebenarnya tidak timbul persoalan anggota Parlimen Sabah dan Sarawak akan berpaling tadah. Beliau berkata apa yang mereka lakukan adalah untuk memperjuangkan apa yang sepatutnya untuk rakyat di Sabah dan Sarawak.

"Meningkatkan infrastruktur, maksud saya infrastruktur asas, bukan minta benda-benda yang istimewa.

Saya telah menjadi anggota Parlimen sejak 1990 dan setiap kali kami balik ke kawasan, penduduk minta kami menunaikan janji kami. Mereka tanya bila air paip, elektrik dan jalan akan datang ke kawasan mereka.

Apabila kami kata kerajaan sedang mengusahakannya, mereka rasa seolah-olah kami bercakap bohong," katanya.

"Kami telah menjadi sebahagian Malaysia sejak 40 tahun lepas. Sehingga sekarang, masih banyak kawasan yang masih belum dihubungi jalan raya, tiada bekalan elektrik dan bekalan air bersih. Kami tidak boleh lagi cakap banyak, malahan janji yang lepas-lepas juga belum ditunaikan," katanya.

Anifah berpendapat pemimpin-pemimpin persekutuan perlu melawat ke kawasan pedalaman Sabah dan Sarawak "untuk melihat sendiri" keadaan sebenar di kawasan yang amat memerlukan kemudahan asas.

"Sabah merupakan negeri kedua termiskin di Malaysia. Jika saya tak salah, paras kemiskinan ialah 23 peratus, lebih tinggi daripada purata peringkat kebangsaan," katanya.

Anifah agak marah dan terkilan dengan perbandingan bahawa peruntukan sebanyak RM3.5 bilion bagi kemudahan pendidikan di Sabah adalah lebih besar daripada dana yang disediakan bagi seluruh Pulau Pinang.

"Kenapa nak bandingkan Sabah dan Pulau Pinang sedangkan kawasan Parlimen di Sabah seperti Papar sendiri adalah sebesar Pulau Pinang?"

Anifah berkata pandangan sebegitu boleh menyebabkan anggota Parlimen dari Sabah berasa mereka dipinggirkan atau diabaikan.

Beliau berharap anggota Parlimen Sabah diberikan peranan yang lebih penting dalam Kabinet supaya mereka dapat membantu membangunkan negeri itu dengan lebih baik.

Bung Mokhtar berpendapat kekurangan wakil dari Sabah dalam barisan Kabinet boleh ditangani melalui rombakan Kabinet. Dalam soal itu, ia merupakan kuasa mutlak perdana menteri untuk diputuskan. "Kenapa kita tidak mempunyai satu lagi kementerian bagi Sabah dan Sarawak?" katanya dan menurutnya sudah ada kementerian bagi Wilayah Persekutuan.

"Masalah itu perlu diselesaikan sekarang. Jika tidak, dalam pilihan raya akan datang, negeri ini mungkin jatuh ke tangan Pembangkang, jika kita tidak berbuat sesuatu untuk rakyat dari sekarang."

Bung Mokhtar memberikan contoh kes sebuah klinik desa kerajaan yang amat daif di Pinangeh sedangkan hanya kira-kira RM800,000 diperlukan untuk membina klinik baru.

"Tetapi sehingga sekarang, peruntukan masih belum diberikan walaupun perkara itu telah dibangkitkan 15 tahun lepas.

Diambil kira -- itu yang kami mahukan. Berikan pembangunan yang adil kepada kami, ia merupakan perkara asas.

Bagaimana kami nak bercakap mengenai ICT apabila infrastrukturnya masih seperti 50 tahun lepas?" soalnya.

Anggota Parlimen Tenom Raime Unggi, ketika ditanya mengenai kemungkinan lompat parti itu, berpegang teguh kepada pendapat bahawa rakyat di Sabah dan Sarawak akan terus menyokong BN kerana mereka yakin hanya BN yang dapat membawa pembangunan.

Bagaimanapun, katanya pemimpin-pemimpin persekutuan tidak sepatutnya terus mengambil mudah perkara itu kerana ia sudah sampai ke tahap tidak akan mendapat sokongan sekiranya tiada apa dilakukan untuk memperbaiki keadaan.

"Misalnya, di kawasan saya, yang terletak di pedalaman, penduduk perlukan jalan raya untuk mengangkut produk pertanian ke pasar.

Mulanya, mereka boleh kata "kami dapat menanggung semua ini buat seketika kerana akan mengambil masa untuk membina jalan raya yang baik".

Tetapi selepas hampir 40 tahun dan masih tiada jalan raya, mereka akan tertanya-tanya sama ada BN masih boleh melakukannya."

Anggota Parlimen Serian Datuk Richard Riot, pernah dispekulasi akan menyertai Pembangkang selepas 8 Mac, berkata hakikat yang ahli politik menyuarakan kekecewaan penduduk yang diwakili mereka tidak bermakna yang mereka akan meninggalkan BN.

Menegaskan bahawa beliau berpendapat yang pengundi di kawasannya tidak diberikan perhatian sewajarnya berdasarkan hakikat bahawa walaupun kawasannya terletak hanya sejam perjalanan dari Kuching, hanya 70 peratus penduduknya mendapat kemudahan bekalan elektrik dan 40 peratus mendapat bekalan air dirawat.

Dan berdasarkan tahap pelaksanaan pembangunan di kawasan itu, beliau menjangkakan akan mengambil masa 20 tahun lagi bagi semua penduduk menikmati kemudahan asas itu. "Menyuarakannya bukan bermakna yang kami akan keluar BN. Umumnya, kami hanya mahukan lebih perhatian," kata Riot.

"Kami merayu diberikan peruntukan berdasarkan saiz kawasan, bukan kadar standard RM1.5 juta bagi setiap kawasan.

Bagi kawasan saya yang sebesar negeri Melaka, tidak banyak jalan raya dapat dibina dengan RM1.5 juta. Tidak perlu salurkan RM1.5 juta bagi kawasan di bandar kerana kebanyakan jalan raya telah dibina oleh pihak berkuasa tempatan."

Anggota Parlimen Kapit Alexander Nanta Linggi berkata menggunakan pendekatan mendesak bukan bermakna mahu mengugut kerajaan kerana anggota Parlimen dari Sabah dan Sarawak hanya membangkitkan isu asas dan keperluan yang masih belum ditunaikan yang perlu ditangani dengan serius.

"Contohnya, kami meminta dibina jalan raya dari Sibu ke Song dan Kapit sejak kami menyertai Malaysia (pada 16 Sept, 1963).

Bagaimanapun, sehingga sekarang ia masih kekal sebagai satu cadangan," katanya.

Kapit merupakan pekan yang terletak paling jauh di pedalaman Sarawak dan hanya boleh dihubungi melalui jalan sungai dengan mengambil masa dua jam perjalanan dengan bot laju dari Sibu.

"Di kawasan saya sendiri, penduduk perlukan banyak jalan raya. Lebih-lebih lagi kini dengan kenaikan harga minyak dan pengangkutan menggunakan sungai kini semakin mahal dan tidak boleh diharapkan.

"Kami perlukan jalan raya untuk mengurangkan kos pengangkutan. (Bayangkan) jarak antara Song dan Kapit hanya kira-kira 145 kilometer tetapi tidak dihubungkan dengan jalan raya. Kami telah meminta kemudahan ini sejak menyertai Malaysia.

Malahan mendiang datuk semasa hayatnya turut meminta perkara yang sama," kata Alex, yang merupakan cucu kepada mendiang Tun Temenggong Jugah, seorang daripada penandatangan bagi Sarawak semasa menyertai Malaysia.

-- BERNAMA

Exco: Beras percuma untuk rakyat S'gor @ penyokong Pakatan Rakyat

0 Komen!!!
Jimadie Shah Othman | May 28, 08 10:50pm
Golongan miskin berpendapatan bawah RM1,500 sebulan di Selangor akan mendapat bantuan beras bagi menampung kenaikan harga makanan ruji itu, kata exco kebajikan negeri Dr A Xavier Jayakumar.

"Kita akan beli RM500,000 beras untuk diberikan kepada golongan miskin dalam negeri Selangor," katanya di sidang media bersama menteri besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim selepas mesyuarat exco negeri di Shah Alam petang ini.

"Dengan kenaikan harga-harga komoditi di Malaysia, (pemberian) ini memberi sedikit pertolongan pada penduduk Selangor (yang berada) dalam kemiskinan."

Bantuan tersebut akan disalurkan melalui wakil-wakil Pakatan Rakyat di kawasan masing-masing kecuali tempat yang dimenangi BN.

Beliau (foto, paling kiri) menambah, kawasan itu akan disalurkan melalui exco kerajaan negeri.

"Exco kita 10 orang ini telah dibahagikan (untuk menyalurkan bantuan) kepada 20 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dimenangi BN.

"Mereka (wakil rakyat BN) telah pun menggunakan (90 peratus) peruntukan untuk setahun, dihabiskan dalam masa dua bulan. Yang ini adalah tambahan yang akan digunakan oleh exco-exco tertentu," katanya.

Wakil-wakil rakyat BN dilaporkan membelanjakan lebih 90 peratus daripada peruntukan RM29.5 juta antara Januari hingga Februari sehingga ditegur oleh Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah ketika merasmikan pembukaan persidangan penggal pertama DUN Selangor minggu lepas.

Sementera itu, mengulas peruntukan tambahan untuk kegunaan wakil rakyat selepas perbelanjaan boros BN dahulu, Khalid menjawab:

"Penggunaan Adun (ahli DUN) akan datang kita sudah bagi. Kita sudah bagi serupa macam dulu dan tiap-tiap DUN mendapat peruntukan sebanyak RM375,000," katanya.

Mufti Perak: tak salah kita gunakan konsep tersebut untuk memajukan Islam

0 Komen!!!
Perak disaran mengikut jejak langkah kerajaan Selangor dan Pulau Pinang mengharamkan program dan promosi yang ada kaitan dengan konsep Islam hadhari yang diperkenalkan oleh perdana menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Saranan tersebut dibuat oleh Pemuda PAS kawasan Ipoh Timur dan Pasir Salak hari ini.

"Kami menyarankan kepada kerajaan Pakatan Rakyat Perak supaya mengambil pendirian yang sama bagi mengembalikan ajaran Islam yang sebenar," kata dua kawasan itu dalam satu kenyataan bersama hari ini.

Kenyataan itu ditandatangani oleh ketua Pemuda PAS Ipoh Timur, Salman Salleh dan ketua Pemuda kawasan Pasir Salak, Zamarul Aini Abd Malik.

"Bagi kami Islam hadhari amat menyalahi prinsip sebenar Islam kerana ajaran Islam sekarang sudah sempurna seluruhnya.

"Kami amat yakin bahawa Islam yang telah kita amalkan dari dahulu dan hari ini, tidak berubah dan sudah cukup," kata mereka lagi.

Berikutan itu, mereka menyarankan supaya semua masjid dan surau tidak dibenar mengadakan program, termasuk khutbah yang menyentuh atau ada kaitan dengan Islam hadhari.

"Kami juga menegaskan supaya semua pihak menghormati keputusan yang akan dibuat oleh kerajaan Pakatan Rakyat Perak kelak untuk memastikan agama Islam didaulat di tempat yang terbaik," katanya.

Mufti Perak semalam dilaporkan berkata kerajaan Selangor, satu daripada lima negeri Pakatan Rakyat, tidak wajar mengharamkan program berkonsepkan Islam hadhari.

Datuk Seri Dr Harussani Zakaria berkata, tindakan tersebut boleh mengelirukan umat Islam terhadap konsep Islam tersebut yang diperkenalkan perdana menteri.

"Saya rasa kita kena faham betul-betul dahulu tentang konsep Islam Hadhari itu sebelum mengambil tindakan.

"Apa yang saya faham setelah berbincang dengan perdana menteri dahulu, Islam hadhari menepati tujuan Islam... Antara yang wajib adalah memperkasakan agama, akal, jiwa, keturunan dan harta.

"Namun, ulama telah menambah untuk memperkasakan akhlak juga.

"Islam hadhari boleh diambil sebagai sifat kemajuan Islam. Saya rasa tak salah kita gunakan konsep tersebut untuk memajukan Islam," katanya kepada mStar Online.

Prinsip Pas tubuh negara Islam semakin kabur?

0 Komen!!!
Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr. Hassan Ali selaku salah seorang Ahli Dewan Undangan Negeri telah membuat satu kenyataan yang amat meyakinkan semasa sesi penggulungan sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) 26 Mei lalu. Kenyataan beliau berbunyi: "Tidak pernah berjanji akan menjadikan Malaysia negara Islam, tidak berjanji akan menutup tempat-tempat maksiat; kilang arak dan pusat hiburan".

Adakah kini Pas menukar perjuangan atau memang dari dulu bukan pembentukan negara Islam yang menjadi asas perjuangan mereka?

Jika mereka terpaksa menukar prinsip perjuangan demi Pakatan Rakyat, maka tahniah DAP, dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) terutamanya Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Jika pada tahun 80-an dahulu, Pas cuba menarik Anwar menyertai mereka tapi gagal, tapi kini ternyata Anwar berjaya menarik Pas menyertai perjuangannya. Adakah ini bermakna Pas akan dibubarkan atau adakah kemungkinan Anwar bakal menjadi Tuan Guru atau Mursyidul Pas yang akan datang?

Jika ini tidak pernah menjadi asas perjuangan Pas, maka tertipulah saya dan kawan-kawan dalam jemaah semasa di universiti dahulu. Pemimpin-pemimpin Pas dalam kaset-kaset yang diedarkan menyatakan UMNO taghut dan sekular kerana tidak menegakkan daulah Islamiah. Masih terngiang-ngiang di telinga kata-kata "Undi UMNO bermakna menolak Pas. Menolak Pas bermakna menolak negara Islam. Maka tidak akan masuk syurga sesiapa yang menolak negara Islam". Berapa ramai anak muda terpengaruh semasa itu sehingga menimbulkan ketegangan dalam keluarga kerana krisis fahaman politik yang berbeza. Apakah rakyat Malaysia sudah lupa ketaksuban politik Pas terhadap UMNO pada tahun-tahun 70-an dan 80-an dahulu sehingga menimbulkan isu kafir-mengkafir.

Saya dan rakan-rakan yang kebingungan kini mengharapkan penjelasan Pas mengenai perkara itu. Mengapakah bersekongkol dengan DAP, ekstremis bangsa Cina dan PKR, gabungan Parti Sosialis dan Parti Keadilan yang memperjuangkan supaya Anwar menjadi Perdana Menteri.

JAMLIAH

Kuala Lumpur

Khalid: Islam hadhari 'bukan isu besar'

0 Komen!!!
Jimadie Shah Othman | May 28, 08 6:41pm
Selangor menyifatkan larangan penyebaran Islam hadhari di institusi agama di negeri itu "bukan isu besar", kata menteri besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

"Isu Islam hadhari itu adalah masalah konsep, bukan praktikal. Ini bukan isu besar," katanya apabila diminta mengulas kenyataan exco hal-ehwal agama negeri Datuk Dr Hassan Mohamed Ali kelmarin.

"Kita dah bincangkan. Isu Islam hadhari adalah isu konsep. Konsepnya, adakah tamadun Islam atau satu usaha meningkatkan tamadun Islam?

"Jawapan negeri Selangor, tamadun Islam sudah ada. Jadi kita meneruskan tatacara tamadun Islam. Terjemahan Islam hadhari adalah 'Islam bertamadun'.

"Maknanya, kita masih dalam proses lagi. Pada pendapat kita, tidak ada lagi proses, hanya tatacara. Itu pandangan (Selangor)," kata Khalid di sidang media selepas mesyuarat exco kerajaan negeri di Shah Alam petang ini.

Mengulas sama ada Selangor mempolitikkan isu Islam hadhari, Khalid menjawab:

"Ini bukan isu yang besar. Tetapi kalau orang tanya saya apa bezanya (Islam hadhari dan tamadun Islam), saya terangkan sebagai (seseorang) yang pernah mengikuti kursus kebudayaan, dan kebudayaan Islam.

"Sekurang-kurangnya saya terangkan maknanya. Itu saja. Tapi sebenarnya tak ada apa," katanya.

Di sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Isnin lalu, exco Selangor itu tidak membenarkan semua masjid dan surau mengadakan sebarang program yang menyentuh konsep Islam itu yang diperkenal oleh perdana menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sejak empat tahun lalu.

"Kita haramkan Islam hadhari di Selangor ini kerana Islam yang kita amalkan dulu dan hari ini tidak berubah dan sudah cukup.

"Oleh yang demikian, kita mahu sandarkan ajaran Islam sebenar untuk memerintah Selangor ini dan bukannya Islam hadhari," kata Dr Hassan.

Mengulas kenyataan exco itu yang memberi amaran akan menarik balik tauliah imam-imam yang menyebarkan konsep Islam hadhari, Khalid berkata "tidak, tidak, tidak, belum ada tarikan (balik tauliah)."

Dr Hassan memberitahu Malaysiakini semalam: "Kita mengambil keputusan tidak mempromosikan Islam hadhari di sekolah, dalam khutbah Jumaat dan program- program keagamaan."

Menurut Harakahdaily.net pula, beliau mengingatkan imam-imam yang membaca khutbah berunsurkan Islam Hadhari boleh dikenakan tindakan sedemikian.

Tiada cacat celanya

Sementara itu, Perak pula disaran mengikut jejak langkah kerajaan Selangor mengharamkan program yang promosi konsep Islam hadhari.

Saranan tersebut dibuat oleh Pemuda PAS kawasan Ipoh Timur dan Pasir Salak hari ini.

Mufti Perak semalam bagaimanapun dilaporkan berkata kerajaan Selangor tidak harus mengharamkan program berkonsepkan Islam hadhari.

Datuk Seri Dr Harussani Zakaria berkata, tindakan tersebut boleh mengelirukan umat Islam terhadap konsep Islam tersebut yang diperkenalkan perdana menteri.

Pulau Pinang, sebuah lagi daripada lima negeri Pakatan Rakyat, bercadang mencontohi Selangor dalam satu kenyataan negeri itu semalam.

"Negeri (Pulau Pinang) akan mengambil tindakan yang sama dalam masa terdekat," kata timbalan ketua menteri Mohammad Fairus Khairuddin kepada Malaysiakini.

Tarikh pelaksanaannya bagaimanapun tidak dinyatakan.

Manakala beberapa pihak, khususnya yang dekat dengan kerajaan persekutuan, semalam tidak menyokong langkah Selangor.

Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) menyifatkan langkah Selangor mengharamkan program berkaitan Islam hadhari merugikan umat Islam.

Yang dipertuanya Datuk Mohd Nakhaie Ahmad berkata, konsep itu yang diperkenalkan oleh perdana menteri bertujuan memajukan pemikiran umat Islam, meliputi semua bidang yang mengambil kira kedudukan masyarakat majmuk di negara ini.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menyifatkan arahan itu tidak wajar kerana pendekatan Islam hadhari yang mengandungi 10 prinsip "tiada cacat celanya".

Ketua pengarahnya Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz berkata satu persidangan Islam di Putrajaya tahun lepas yang dihadiri lebih 90 ulama Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) dan 1,000 ulama yang menghadiri multaqa alumni al-Azhar awal tahun ini, "telah sepakat menerima pendekatan Islam hadhari".

Apa 'dosa' Islam Hadhari sehingga diharamkan

0 Komen!!!
KERAJAAN Selangor telah mengarahkan pengharaman sebarang program untuk menyebarkan Islam Hadhari, tafsiran agama yang dikembangkan sejak Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menjadi Perdana Menteri.

Peliknya mengapa Islam Hadhari yang menjadi mangsa Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr. Hassan Ali? Adakah langkah itu memberi kepuasan kepada dirinya sehingga Pulau Pinang pun mengambil tindakan yang sama dengan Selangor. Adakah bersubahat dengan DAP untuk meluluskan ladang ternakan babi di Sepang itu lebih mulia dari Islam Hadhari. Tidakkah ini dinamakan pembelot kepada agama Islam itu sendiri.

Bagaimana pula dengan pusat-pusat hiburan yang semakin bersepah di seluruh negeri Selangor sekarang.

Mengapa tidak ada apa-apa tindakan dari exco hal ehwal agama untuk mengharamkannya. Ini termasuk juga dengan kilang-kilang arak di Selangor.

Sepatutnya kalau benar-benar mahu sandarkan ajaran Islam sebenar untuk memerintah Selangor, perkara-perkara ini yang sepatutnya diharamkan terlebih dahulu.

Rakyat menggesa agar kerajaan negeri Selangor tidak mempolitikkan Islam Hadhari sebaliknya menumpukan usaha untuk menunaikan segala janji yang terkandung dalam manifesto mereka.

Mungkin Dr. Hassan sedang berusaha 'mengulamakan' diri beliau supaya dapat diterima kembali menjadi salah seorang ahli ulama di dalam kepimpinan Pas Pusat. Dan mungkinkah Islam Hadhari menjadi salah satu 'ujian' nya? Atau ini mungkin untuk menutup malu Pas di Selangor berikutan kes ladang babi di mana Pas bersubahat meluluskan pembiakan babi di Selangor.

Pas juga bersubahat tidak menutup kilang arak di Shah Alam dan Petaling Jaya serta pusat hiburan di seluruh Selangor. Apa hukumnya bersubahat dengan DAP. Adakah disebabkan DAP adalah 'abang besar', Pas terpaksa bersetuju dan bersubahat. Maknanya Pas lebih takutkan DAP dari hukum Allah.


Sebenarnya banyak perkara yang menbuatkan Dr. Hassan Ali marah, kecewa dan menyimpan dendam. Setelah mendapat bantahan yang bertubi-tubi dari rakyat Selangor dengan kes babi, marahkan UMNO dengan pelbagai isu rupa-rupanya dia sendiri kecewa dengan rakan-rakan pemimpin di dalam Pas.

Hakikatnya Islam Hadhari tidak menyesatkan dan memesongkan akidah. Jika ulama sedunia termasuk Sheikhul Azhar pun boleh menerima dan memuji pendekatan tersebut kenapa ia perlu diharamkan.

Kerajaan negeri Selangor tidak perlu berasa takut dan terancam dengan pendekatan Islam Hadhari ini. Mereka sepatutnya perlu lebih takut kalau mereka tidak mampu menunaikan janji-janji pilihan raya lalu.

- TAMINSARI

Shah Alam Selangor Darul Ehsan.

BISIK-BISIK AWANG SELAMAT

0 Komen!!!
Awang tidak terkejut dengan usaha berterusan oleh pihak tertentu termasuk DAP mahu merungkai kontrak sosial dan semangat perlembagaan negara.

Terbaru DAP mempertikaikan konsep ketuanan atau kedaulatan Melayu dan mahu digantikan dengan konsep ketuanan Malaysia atau rakyat.

Sesuaikah konsep baru itu? Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Dr. Khir Toyo pernah mengulas bahawa ketuanan Malaysia dan rakyat adalah cubaan untuk menjadikan Malaysia negara republik.

Seorang lagi ahli MT, Noh Omar dalam reaksinya kelmarin pula mencabar DAP supaya membuktikan konsep ketuanan Melayu menyalahi perlembagaan negara.

Tegas beliau, golongan yang terus mempertikaikan hal itu sebagai buta sejarah dan mengungkit perkara yang telah lama dipersetujui.

Jika itu mahu dilakukan, kita juga boleh mengungkit dan mempersoalkan banyak perkara. Realiti di Malaysia, Melayu adalah kaum teras sebagaimana penduduk Cina di Singapura dan etnik Jawa di Indonesia.

Jangan jadi kaduk naik junjung. Jika ada sesiapa yang tidak dapat menerima realiti itu dan merasakan serba serbi tidak kena di tanah air ini – pilihan terbentang luas. Tepuk dada tanya selera.


Awang – Bosan banyak beralah.

Segambut MP Lim Lip Eng reported abandoned’ Bandar Mahkota Cheras.

0 Komen!!!
Bandar Mahkota Cheras residents urge Federal Govt to intervene
By YIP YOKE TENG and FAZLEENA AZIZ

RESIDENTS of Bandar Mahkota Cheras are calling on the Federal Government to intervene to end the access road crisis that has been brewing in their housing estate over the last three months.

“This case has gone national and we have brought it up in parliament three times. Blood has already been shed, what if someone dies because of this?,” questioned resident Eric Lee.

Taking matters into his hand: One of the residents trying to break the boulders.

The township hit the news once again on Tuesday when residents clashed with workers hired to re-build a concrete barrier across the access road.

Federal Reserve Unit personnel called in to quell the fracas left the scene at 2am yesterday.

About 200 residents returned to the site to remove the barricade’s concrete blocks. They deliberately placed two blocks in the middle of the road to obstruct traffic from Bandar Tun Hussein Onn heading to Kajang, in order to “let everywhere be congested”. Starting at 8am yesterday, residents took turns to guard the area.

At about 1.30pm, they tried in small groups to remove the barricade and even collected money to hire trucks to do the job. Some RM800 were collected instantly but no truck was seen arriving at the scene.

At 3.30pm, the group tried to remove the blocks again with carjacks. Police helicopters were seen patrolling the area for about five minutes.

At 4pm, they successfully brought down three blocks and continued on.

Bandar Mahkota Cheras Open Access Road Committee chairman Tan Boon Wah said as of 11.30pm on Tuesday, 12 injured residents sought treatment at the Kajang Hospital while five others lodged police reports.

He said he was informed that a woman was beaten by a group of eight men, adding that she was in intensive care unit and could not be contacted.

He believed 45% of the people who turned up at the fracas were not Bandar Mahkota Cheras residents, who had been told to leave the matter to the state government, but were nearby residents who championed the same cause.

He urged victims of the fracas to lodge police reports.

“Disappointed, disappointed, very disappointed, that’s all we can say about the whole situation,” he said.

Meanwhile, Grand Saga Sdn Bhd’s business development and corporate affairs executive director Zainal Abidin Ali issued a statement disassociating the company from the altercation between the parties involved.

“Grand Saga wishes to inform that it has also received a report from its contractor that several of its workmen were injured while carrying out their duties. A police report has been lodged.

“Grand Saga was given to understand that the incident was instigated by certain parties. It will be filing a police report and hopes that the police will carry out an investigation immediately,” it read, while extending sympathy to persons who sustained injuries.

In Parliament yesterday, Loong Meng Yee reported Segambut MP Lim Lip Eng denying he had ‘abandoned’ Bandar Mahkota Cheras.

“I was at Parliament on Tuesday and also needed to attend some other pre-arranged functions. The matter should be left to the court as there are three legal actions pending,” said Lim at the Parliament lobby yesterday.

He also stayed away because he had been informed on Tuesday afternoon that there would be “thugs” present that evening.

“I did not want to face thugs although I am willing to face the authorities,” said Lim.

He added that he had warned DAP members in the area and the residents not to take matters into their own hand over Grand Saga’s action to rebuild the barricade.

“The committee also gave their word they would not remove the barricade after it was erected,” said Lim.

Pengerusi Gerakan WP Terima Tawaran Pakatan Rakyat Ketuai Pasukan Petugas Khas Mengenai Tanah

0 Komen!!!
KUALA LUMPUR, 29 Mei (Bernama) -- Pengerusi Parti Gerakan Wilayah Persekutuan Datuk Dr Tan Kee Kwong hari Rabu mengesahkan bahawa beliau menerima tawaran daripada kerajaan Selangor pimpinan Pakatan Rakyat untuk mengetuai pasukan petugas khas mengenai pengurusan tanah.

Tan, 61, yang juga bekas timbalan menteri tanah dan pembangunan koperasi, mengikut jejak langkah bekas timbalan setiausaha agung Datuk Lee Kah Choon yang menerima tawaran kerajaan Pulau Pinang yang ditadbir Pakatan Rakyat bagi mengetuai dua agensi kerajaan negeri -- investPenang dan Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang.

"Ya, saya telah menerima tawaran untuk menjadi pengerusi bersama bagi pasukan petugas khas enam anggota. Saya berterima kasih kepada kerajaan negeri Selangor yang memberi kepercayaan dan menggunakan pengalaman saya untuk menangani urusan tanah.

"Banyak perkara yang perlu dilakukan dan kami telah diberi masa tiga bulan untuk mengemukakan laporan kepada Kerajaan Selangor berhubung hak milik tanah," katanya kepada Bernama ketika dihubungi Rabu malam.

Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari Rabu mengumumkan pembentukan pasukan petugas khas enam anggota yang dipengerusikan bersama oleh Tan dan Datuk Dr Nik Mohd Zain Nik Mohd Yusof.

Tan merupakan timbalan menteri tanah dan pembangunan koperasi daripada 1999 hingga 2004 manakala Mohd Zain adalah ketua setiausaha kementerian berkenaan daripada 1996 hingga 2002.

Ditanya mengapa beliau menerima tawaran berkenaan, Tan berkata : "Seperti yang anda tahu, saya sering kali dilihat sebagai duri dalam daging atau pembuat kacau di dalam parti."

"Saya telah mencuba melakukan sesuatu untuk Gerakan tetapi sering dianggap sebagai seorang yang menentang sistem. Saya telah berusia 61 tahun sekarang dan saya berasa gembira apabila Tan Sri Khalid ingin menggunakan pengalaman saya. Parti saya tidak menghargai saya," katanya.

Ditanya sama ada beliau akan meletak jawatan daripada parti, Tan berkata: "Biarlah pemimpin parti membaca berita ini esok dan lihat apa yang mereka akan lakukan."

Sementara itu, Setiausaha Agung Gerakan Datuk Seri Chia Kwang Chye apabila dihubungi berkata parti itu ingin mendengar sendiri apa yang ingin diperkatakan Tan mengenai keputusannya menerima tawaran Kerajaan Selangor sebelum membuat apa-apa kenyataan.

"Setakat itu sahaja komen saya. Sehingga kini, kami masih belum menerima apa-apa pemberitahuan daripada beliau," katanya.

-- BERNAMA

Harga yang perlu dibayar oleh orang Melayu - Biasiswa JPA pelajar bukan Melayu naik kepada 45 peratus

0 Komen!!!
Hari ini terdapat laporan akhbar yang menyebutkan Biasiswa JPA pelajar bukan Melayu naik kepada 45 peratus dari 10% sebelum ini.

Kalau dahulu pelajar Melayu menikmati sehingga 90% tawaran biasiswa tetapi kini hanyalah 55% sahaja. Namun orang Melayu tidak boleh marah kepada kerajaan kerana mereka memilih keadaan ini ketika Pilihan Raya Umum ke-12 yang lalu.

Satu persatu hak keistimewaan orang Melayu telah terhakis, mula-mula pemberian biasiswa kepada orang Melayu semakin berkurang dan apakah selepas ini. Apakah orang Melayu bersedia untuk hilang hak keistimewaan mereka.

Telah terbukti sekarang bahawa melalui PKR dan PAS tidak mungkin hak Melayu terjamin dibawah mereka. Walaupun hal ini jelas tidak menguntungkan orang Melayu tetapi mereka hanya senyap sahaja.

P.s: Suara Melayu semakin hilang

Biasiswa JPA pelajar bukan Melayu naik kepada 45 peratus

0 Komen!!!
Oleh aznan bakar

KUALA LUMPUR 28 Mei – Biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk program ijazah di luar negara kepada pelajar bukan bumiputera dinaikkan kepada 45 peratus daripada 10 peratus mulai tahun ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata, secara keseluruhan sebanyak 2,000 biasiswa disediakan oleh JPA iaitu 1,100 untuk bumiputera dan 900 untuk bukan bumiputera.

“Pecahannya ialah 50 peratus untuk bumiputera dan 45 peratus kepada bukan bumiputera berbanding sebelum ini hanya 10 peratus sahaja diberikan kepada bukan bumiputera,” katanya ketika menggulung perbahasan mengenai Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan 2008 (2007) melibatkan RM60 juta kepada JPA di Dewan Rakyat hari ini.

Nazri berkata, hanya mereka yang benar-benar layak akan menerima biasiswa itu kerana permohonan yang diterima ialah sebanyak 15,220.

Daripada jumlah itu katanya, hanya 7,282 dipanggil temuduga dan hanya mereka yang benar-benar menepati kriteria sahaja dipilih.

“Kriteria pemilihan ialah 70 peratus untuk akademik, 10 peratus kegiatan kokurikulum, 10 peratus latar belakang keluarga dan 10 peratus lagi temuduga,” katanya.

Nazri berkata, tajaan JPA adalah untuk pelajar yang mendapat tempat di universiti bertaraf “Ivy Leaque” dan yang setara dengannya di luar negara, serta bagi pengajian ijazah pertama di universiti kampus cawangan seperti di Universiti Monash, Universiti Nottingham dan Universiti Curtins.

Mulai tahun ini juga katanya, lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2007 yang memperoleh 9A ke atas akan menerima biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk melanjutkan pengajian ke tingkatan enam di sekolah bantuan penuh kerajaan dan kursus matrikulasi serta asasi sains di institusi pengajian tinggi awam (IPTA).

Akhirnya Idris lepas jawatan Umno, BN Terengganu

0 Komen!!!
Bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh melepaskan jawatan Pengerusi Badan Perhubungan Umno dan Pengerusi Barisan Nasional (BN) negeri yang disandang sejak 2004, berkuat kuasa hari ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jertih itu mengumumkan keputusan berkenaan selepas mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi di Parlimen, petang semalam.

"Saya beritahu PM (Perdana Menteri), saya setuju letak jawatan Pengerusi Perhubungan dan beliau terima. Saya akan menghantar surat peletakan jawatan esok (hari ini).

"Keputusan ini dibuat bagi menghormati keputusan MT (Majlis Tertinggi Umno) berhubung isu pelantikan Menteri Besar dan menghormati kemahuan beliau. Langkah ini dapat menyelaraskan politik dan pentadbiran negeri," katanya menerusi SMS kepada media, semalam.

Idris dilantik Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu menggantikan Abdullah selepas BN menawan semula negeri itu pada Pilihan Raya Umum 2004 dengan memenangi 28 daripada 32 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).

Pada pilihan raya umum 8 Mac lalu, BN Terengganu berjaya mengekalkan majoriti dua pertiga apabila memenangi 16 kerusi DUN, tetapi Idris tidak dilantik semula sebagai Menteri Besar, sebaliknya digantikan Datuk Ahmad Said yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kijal.

Turut meletak jawatan berkuat kuasa semalam ialah Setiausaha Badan Perhubungan Umno negeri yang juga Setiausaha BN Terengganu, Datuk Rosol Wahid.

Rosol ketika dihubungi berkata, Idris mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri kira-kira 20 minit bagi menyatakan hasrat melepaskan jawatan untuk membolehkan Umno dan BN dipimpin Ahmad.

Rosol yang juga Adun Ajil berkata, beliau dan Idris sedia berundur demi kepentingan parti kerana pembangunan negeri adalah lebih penting.

Sementara itu, Ahmad ketika ditemui di pejabatnya semalam, enggan mengulas lanjut perkara itu kerana belum diberitahu secara rasmi oleh Pejabat Umno Pusat mengenai peletakan jawatan Idris.

"Saya hanya mendapat maklumat awal. Tak apalah... saya tak mahu komen lagi setakat ini. Tidak matang jika saya beri sebarang komen tanpa ada hitam putih mengenainya. Belum keluar di akhbar lagi pun," katanya.

P.s: Nampak perkembangan politik yang lebih menarik di Terengganu dan tidak mengambil masa lama untuk membuat keputusan. Satu kapal 2 nakhoda sebenarnya bukanlah sesuatu yang baik. Apa pun yang diharap oleh rakyat segala perubahan mestilah menguntungkan rakyat.

Siapa Ganas?

0 Komen!!!
Jurugambar Utusan cedera dipukul

KAJANG 27 Mei - Jurugambar Utusan Malaysia, Roy Azis Abdul Aziz cedera dipukul sekumpulan lelaki dalam kekecohan yang berlaku di Lebuh Raya Cheras- Kajang, Grand Saga Sdn. Bhd., (Grand Saga), malam ini.

Ketika kejadian kira-kira pukul 7.20 malam, Roy Azis, 20, yang mengambil gambar kekecohan semasa penduduk Bandar Mahkota Cheras dipukul oleh mereka dengan kayu dan topi keledar.

Pada masa itu, kira-kira 200 penduduk sedang merobohkan tembok yang dibina bagi menutup laluan kenderaan ke Bandar Mahkota Cheras di sini.

Berdasarkan laporan polis yang dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kajang malam ini, Roy Azis mendakwa dipukul dengan kayu dan topi keledar sehingga mengalami kecederaan pada telinga serta tangan kanan.

Laporan itu menyebut, kumpulan yang terdiri daripada 15 hingga 20 lelaki itu turut merampas dan memecahkan kamera jenis Canon yang digunakannya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Sakarudin Che Mood berkata, mangsa adalah antara kira-kira 10 orang yang tercedera termasuk wanita dan kanak-kanak dari taman perumahan itu.

"Kumpulan ini sanggup memukul dan bertindak kasar terhadap wanita dan kanak-kanak, malah tidak langsung menunjukkan sikap prihatin terhadap golongan ini.

"Polis sedang memburu kesemua suspek terbabit dan siasatan segera akan dibuat mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan kerana mendatangkan kecederaan dengan menggunakan senjata merbahaya,'' katanya kepada pemberita di IPD Kajang di sini hari ini.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim baru-baru ini dilaporkan menyokong tindakan penduduk Bandar Mahkota Cheras meroboh tembok yang dibina Grand Saga sebelum ini.

Menurut beliau, ini kerana ia dibina semata-mata untuk menghalang penduduk daripada tidak membayar tol sedangkan ia tidak sepatutnya demikian.

Sakaruddin berkata, pihaknya sedang mengumpul laporan daripada mangsa termasuk seorang yang dimasukkan ke Hospital Kajang kerana cedera parah di kepala dan patah tangan.

Jelasnya, polis akan menjalankan proses pengecaman sebaik sahaja mendapat maklumat mencukupi daripada mangsa bagi memastikan mereka yang terbabit menerima hukuman setimpal.

Ditanya sama ada suspek merupakan kontraktor yang dilantik Grand Saga seperti didakwa penduduk, beliau berkata, polis akan menyiasat perkara itu.

Beliau berkata, walaupun terdapat beberapa pegawai serta anggota polis ketika kejadian, namun mereka tidak mampu berbuat apa-apa kerana ia berlaku dengan pantas.


BMC: Polis belasah remaja

Syed Jaymal Zahiid (Malaysia Kini) May 28, 08 5:49pm
Menurut ceritanya, dia hanya ingin melihat apa sedang berlaku di tempat pembinaan benteng konkrit dekat Bandar Mahkota Cheras (BMC) malam tadi.

Bagaimanapun, apa yang berlaku, Chang Jiun Haur berlumuran darah selepas dibelasah oleh 20 anggota Unit Simpanan Persekutuan (FRU) dengan cota dan ditendang.

Chang, 21, bersama adik perempuannya dan dua lagi rakan lelaki, sedang memandu keluar dari tapak benteng tersebut pada kira-kira jam 11.30 malam, apabila kereta yang mereka naiki dikepung oleh anggota polis yang sebelum ini, menyeleraikan pergaduhan membabitkan penduduk BMC.

Seorang pegawai tinggi yang berada di situ, mendakwa Chang melanggar seorang anggota FRU dengan keretanya.

Apabila diminta menunjukkan anggota yang kena langgar itu, pegawai berkenaan pada mulanya menghadapi kesukaran meminta anggota berkenaan tampil ke hadapan.

Anggota berkenaan yang nampak tidak apa-apa mendakwa: "Dia cuba langgar saya...lihat cota patah. Nak bukti apa lagi?"

Bagaimanapun, seorang pegawai polis yang membawa Chang ke Hospital Kajang berkata tidak seorang pun anggotanya dilanggar oleh kereta remaja itu.

Ketika ditemui di hospital pada kira-kira jam 12.30 tengah malam, Chang juga menafikan yang dia telah melanggar anggota polis.

"Kami baru sahaja balik (ke Kuala Lumpur) dari Port Dickson dan mahu melihat apa yang sedang berlaku," kata Chang yang terbaring di katil dengan mulutnya yang berdarah.

Bajunya telah dikoyak oleh polis manakala seluarnya berlumuran darah. Difahamkan Chang ditempatkan di unit rawatan rapi.

Adik perempuan dan dua rakan lelakinya turut ditahan malam tadi, tetapi menurut pengerusi Jawatankuasa Buka Jalan BMC, Tan Boon Hwa, mereka dibebaskan hari ini.

Ahli exco kerajaan negeri Selangor, Ronnie Liu, yang melawat Chang malam tadi berkata, polis telah menggunakan kekerasan yang keterlaluan.

"Polis sepatutnya menjaga undang-undang dan ketenteraman awam dan bukannya memukul orang. Saya amat kecewa. Parti saya (DAP) akan menyediakan peguam untuk Chang dan yang lain-lainnya," kata Liu.

‘Wartawan diserang'

Akhbar-akhbar berbahasa Cina melaporkan hari ini bahawa lebih daripada 10 orang cedera parah dalam kejadian malam tadi, selepas penduduk BMC dibelasah oleh ‘samseng' yang ditugas menjaga benteng konkrit di situ.

Syarikat konsesi lebuhraya Cheras-Kajang, Grand Saga, bagaimanapun, menafikan terbabit dalam kejadian tersebut.

Kira-kira jam 7 malam semalam, penduduk yang cuba meruntuhkan benteng yang baru dibina semula pada sebelah siangnya, bertembung dengan sekumpulan lelaki yang bersenjatakan batang besi, topi keledar dan batang kayu.

"Mereka terus menyertang penduduk terbabit. Kira-kira 10 orang dipukul dan tiga daripadanya adalah wartawan. Kamera juga turut dirampas," dakwa Tan.

Akhbai Star melaporkan bahawa jurugambar Utusan Malaysia, Roy Azis Abdul Aziz dipukul ketika di cuba mengambil gambar pergaduhan tersebut.

Penduduk BMC, Chin Kee Chong patah tangan kanannya serta turut cedera di bahagian kepala, manakala seorang lagi penduduk - Lee Ah Seng - cedera parah di kepalanya yang memerlukan tujuh jahitan.

Sesetengah penduduk mendakwa, beberapa anggota polis yang berada di situ tidak berbuat apa-apa untuk meleraikan keadaan yang berlaku.

Bagaimanapun, Ketua Polis Kajang Shakaruddin Che Mood berkata mereka hanyalah anggota polis trafik yang dihantar untuk mengawal lalulintas di situ.

"Mereka sibuk mengawal lalulintas dan tidak dapat berbuat apa-apa," katanya kepada pemberita sambil menambah, lima laporan polis telah dibuat berhubung kes pergaduhan tersebut.


P.s: Siapa pukul siapa?

Kongsi Link Anda