Popular Today

Selasa, Jun 17, 2008

MAS dan Air Asia perang lagi...

0 Komen!!!
Nampaknya perang anatara MAS dan Air Asia semakin menjadi-jadi. Sebelum ini isu persaingan Tiket Percuma dan sekarang ini.

Manurut laporan Bernama Malaysia Airlines telah menarik balik kemudahan diskaun tiket yang lumayan yang diberikan kepada Ketua Eksekutif Kumpulan Air Asia Datuk Tony Fernandes sejak dua tahun lepas, dengan alasan tekanan dari kesatuan sekerjanya yang tidak berpuas hati dengan pemberian hak istimewa itu. Penarikan hak istimewa itu berkuatkuasa 1 Jun 2008.

Sementara itu Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) AirAsia Datuk Tony Fernandes berkata rakan sejawatnya dalam Malaysia Airlines (MAS) bersikap "kebudak-budakan" kerana menarik balik diskaun lumayan yang dinikmatinya dalam penerbangan MAS. Fernandes memberitahu Bernama malam ini diskaun seperti itu sebenarnya "amalan standard" serupa dengan yang diberikan kepadanya oleh syarikat penerbangan seperti Cathay Pacific, Virgin, Qantas dan sebagainya.

"Ia adalah budi bahasa yang dihulurkan kepada CEO syarikat penerbangan. Sama seperti dalam muzik industri, saya memberikan CD percuma kepada Warner Music atau sebaliknya," kata Fernandes, yang menceburi industri muzik sebelum beliau memulakan AirAsia enam tahun lalu, yang kini berkembang menjadi syarikat penerbangan tambang murah terbesar di Asia, demikian menurut Bernama.

Agaknya apa hendak jadi antara MAS dan Air Asia ni, nampaknya macam ada perang besar je. Yang teruknya mereka yang berperang kerajaan juga dapat malu.. Siapa nak tanggung..

TDM - tiada pertandingan kerusi Presiden UMNO

0 Komen!!!
Menurut TDM bahawa tiada pertandingan kerusi Presiden UMNO pada pemilihan yang akan datang.

Manurut beliau, nampaknya kompromi antara Pak Lah dan Najib menyebabkan tiada pertandingan. Katanya di dalam blog beliau :"Sesungguhnya dengan pengisytiharan persefahaman antara dirinya dengan Dato Seri Najib, Dato Seri Abdullah telah berjaya mematahkan segala cabaran terhadap dirinya. Disember ini Dato Seri Abdullah tetap menang tanpa bertanding".

Harga minyak cecah paras tertinggi baru ; 140 USD

0 Komen!!!
LONDON, 16 Jun - Harga minyak mentah melonjak ke paras tertinggi baru menghampiri paras AS$140 setong hari ini, di sebalik berita bahawa Arab Saudi bersedia meningkatkan pengeluarannya untuk mengekang kenaikan harga yang mengancam pertumbuhan ekonomi.

Kontrak utama minyak di pasaran hadapan New York, minyak mentah light sweet bagi hantaran bulan Julai telah mencapai AS$139.89, mengatasi paras tertinggi sebelum ini AS$139.12 yang dicatatkan pada 6 Jun.

Kontrak hadapan itu kemudiannya menyusut sedikit ke paras AS$138.35 setong, iaitu AS$3.49 lebih tinggi berbanding paras penutup Jumaat lalu.

"Cadangan semasa Arab Saudi itu akan meningkatkan pengeluarannya kepada 9.7 juta tong sehari pada bulan Julai, kadar pengeluaran bulanan yang tertinggi sejak Ogos 1981 seperti mana dilaporkan oleh Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) hujung minggu lalu,'' kata seorang penganalisis minyak di Barclays Capital, Kevin Norrish.

"Bagaimanapun, kami berpendapat usaha itu tidak cukup untuk mengubah keadaan (kenaikan harga) berikutan jangkaan imbangan penawaran dan permintaan yang ketat.

Lampu hijau dah dapat, jadi bila lagi hendak bertindak?

0 Komen!!!
Semalam Mahkamah Persekutuan Kuala Lumpur memberikan lampu hijau kepada Dato' Seri Anwar Ibrahim untuk mencabar kesahihan dari segi perlembagaan, pemecatannya daripada jawatan Kabinet hampir 10 tahun lalu, oleh bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Mahkamah akan memutuskan:

Pertama, sama ada peruntukan Artikel 43(5) Perlembagaan Persekutuan secara khusus menghendaki Yang di-Pertuan Agong merupakan kuasa yang membatalkan pelantikan Anwar sebagai timbalan perdana menteri dan menteri kewangan dalam Kabinet Malaysia dengan berdasarkan prinsip bahawa hanya pihak yang berkuasa yang melantik mempunyai hak untuk membatalkan sebarang pelantikan yang dibuatnya; dan,

Kedua, sama ada pemotongan nama Anwar daripada jawatan timbalan perdana menteri dan penggantian nama perayu (Anwar) dengan nama responden Dr Mahathir sebagai menteri kewangan melalui perintah Menteri-menteri Kerajaan Persekutuan 1998 dapat membaiki ketidakpatuhan responden pertama terhadap peruntukan jelas dalam perkara tersebut.

Pada 23 Dis 1998, Mahkamah Tinggi menolak saman Anwar terhadap Tun Dr Mahathir dan kerajaan, untuk terus membatalkan permohonannya bagi satu perintah mengisytiharkan keputusan Tun Dr Mahathir memecatnya daripada jawatan Kabinet pada 2 Sept 1998 sebagai salah dari segi undang-undang, tidak sah dan batal.

Anwar menegaskan bahawa pembatalan pelantikannya patut dilakukan Yang di-Pertuan Agong yang bertindak atas nasihat perdana menteri dan pembatalannya tidak boleh dikuatkuasakan oleh perdana menteri tanpa persetujuan Yang di-Pertuan Agong terlebih dahulu.

Anwar juga gagal memansuhkan keputusan Mahkamah Tinggi itu selepas Mahkamah Rayuan pada 25 April 2007 menolak rayuannya dan mengesahkan keputusan Mahkamah Tinggi itu.

Mahkamah Rayuan mengesahkan bahawa pemecatan Anwar daripada jawatan Kabinet dilakukan mengikut undang-undang oleh Tun Dr Mahathir memandangkan kuasa untuk melantik dan memecat menteri terletak pada perdana menteri.

Anwar diwakili peguam Karpal Singh, Ram Karpal Singh, S.N.Nair dan Nicholas Netto. Beliau tidak hadir di mahkamah.

Terdahulu Karpal Singah berhujah bahawa Tun Dr Mahathir merupakan orang yang membuat keputusan untuk memecat Anwar daripada jawatan Kabinet dan menggugurkan beliau berkuat kuasa pukul 5.30 petang 2 Sept 1998 tanpa sebarang penunjuk bahawa Yang di-Pertuan Agong telah dinasihati beliau sebelum beliau (Tun Dr Mahathir) menyediakan dan menyerahkan surat pemecatan kepada Anwar.

----------------------------------------------------

Nampaknya semakin menarik senario politik negara ini. Apa lagi Anwar bila lagi nak bertindak. Nampaknya pada zaman Pak Lah ini Anwar semakin seronok...

PAS sekali lagi berangan...

0 Komen!!!

Sekali lagi PAS berangan...

Pas sekali lagi mencuba menjadi juara bagi negeri-negeri Pakatan Rakyat. 14 Jun 2008 yang lalu Naib Ketuanya Azman Shapawi Abdul Rani kata : Pemuda PAS Pusat kini dalam proses merangka agenda untuk melaksanakan undang-undang Islam, siasah syariah, di negeri-negeri yang dikuasai pembangkang.

Tetapi hari ini pemuda DAP dan PKR sebulat suara untuk menolak usaha pemuda PAS ini. Nampaknya 2 lawan 1..

Malaysia Kini melaporkan Pergerakan Pemuda dua parti itu juga menggesa Pemuda PAS agar memikir kembali saranannya untuk menegakkan peraturan Islam seperti pengharaman tempat perjudian, menghadkan premis penjualan arak dan etika pakaian di pejabat.

Setiausaha Pemuda DAP, Anthony Loke Siew Fook dan naib ketua Angkatan Muda (AMK) PKR, Amiruddin Shari diminta mengulas kenyataan naib ketua Pemuda PAS, Sabtu lalu.


"Tidak ada satu parti yang boleh mengemukakan dan melaksanakan agenda sendiri tanpa rujukan dan persetujuan kepemimpinan Pakatan Rakyat."

Jadi macam mana PAS... Nampaknya usaha PAS membawa Islam ke dalam Pakatan Rakyat gagal..


PAS masih bermimpin disiang hari... PAS masih terlupa bahawa PAS adalah orang Melayu dan Islam.. Usaha PAS yang dianggap 'pro' Melayu dan Islam pasti akan dihalang..

Sebabnya jelas DAP ialah parti yang bersifat Cuivinisme manakala PKR menganggap ianya parti yang bercampur antara kuam dan hakikatnya gen bukan Melayu dan bukan Islam lebih kuat dari Melayu dan Islam.Lihat Link ini:
Siasah syariah di negeri Pakatan
Syariah : Jangan gagalkan Pakatan
PAS, Don’t fall for UMNO’s Trap!

Kongsi Link Anda