Popular Today

Jumaat, Mei 16, 2008

boikot utusan usaha terdesak Pakatan Pembangkang

0 Komen!!!
Salah seorang ahli majlis, Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim berpendapat akhbar itu bersikap keterlaluan dan tidak profesional serta tidak adil, kerana terus memburuk-burukkan serta memutar-belit berita tentang pentadbiran negeri dan juga gabungan Pakatan Rakyat.

Nampaknya apa yang Utusan laporkan menggugat MB terbabit. Walaupun pakatan pembangkang terlalu berbangga dengan media alternatif seperti Internet dan Blog. Nampaknya kali ini sudah semakin serius, sehingga terpaksa memboikot utusan. Kalau ikut logik mereka sebenarnya tidak perlu takut pada utusan jika laporan Utusan tidak benar.

Syabas Utusan kerana berani bersuara demi bangsa Melayu..

Isu lompat parti - macam mana kalau...?

0 Komen!!!
Kebelakangan ini isu lompat parti hangat diperkatakan. ada yang bersetuju sebagi hak kebebasan individu, negara ini negara demokrasi dan ada juga yang tidak bersetuju sehingga ada yang mengumpamakan sebagai pelacur, tiada moral dan prinsip.

Tetapi rakyat secara umunya tahu dan sebagaimana orang politik biasa berkata 'dalam politik hari ini kawan, esok musuh, tulat kawan semula dan begitu sebaliknya'jadi jangan la percaya sangat dengan orang politik ni. Jadi hanya mebuang masa memperbincangkan soal prinsip dan kuasa ataupun kononnya demi kepentingan rakyat.

Banyak contoh yang kita lihat umpamanya Tengku Razaliegh Hamzah dari UMNO, tubuh S46 lepas tu masuk UMNO semula. Anwar Ibrahim, sebelumnya menentang kerajaan dan UMNO sebagai pemimpin pelajar kemudian dapat tawaran baik dari kerajaan maka masuk kerajaan. Dan ramai lagi pemimpin-pemimpin yang lain.

Secara peribadinya, saya tidak setuju melarang untuk YB hendak lompat parti secara mutlak memang ikut sejarah banyak kes lompat parti berlaku. Kalau boleh sekalipun dengan undang-undang yang ketat demi keadilan kepada rakyat yang memilih calon dan simbol.

Pertama: Jika seseorang YB itu melompat parti, saya mencadangkan agar pilihanraya kecil diadakan. Barulah adil kepada rakyat sejauh mana rakyat menerima dan bersetuju di atas tindakan pemimpin tersebut.

Kedua: YB yang melompat juga perlu dikenakan bayaran ganti rugi kepada SPR kerana terpaksa mengadakan pilihanraya kecil.

Jadi pemimpin ini boleh lompat tetapi dengan tanggungjawab ke atas rakyat yang memilihnya.

Kongsi Link Anda