Popular Today

Isnin, Februari 23, 2009

MENJELANG ULANG TAHUN PEMERINTAHAN MALAYAN UNION ALAF BARU (BHG.01) - KUASA MELAYU DIKURANGKAN

3 Komen!!!
Pada 8 Mac 2009, maka genaplah setahun pemerintahan Pakatan Rakyat @ Malayan Union Alaf Baru.

Dalam tempoh setahun ni, banyak penindasan dan kezaliman yang telah dilakukan oleh MALAYAN UNION BARU ini terhadap hak keistimewaan orang Melayu dan Institusi Beraja di negara ini. Menjelang sambutan ulang tahun penindasan hak ini, aspirasi akan menyorot kembali segala penindasan ke atas hak orang Melayu dan umat Islam.

Berikut antara peristiwa menyayat hati 'Ketuanan Melayu' di bumi Malaysia

Berapa ramaikah EXCO Melayu di Pulau Pinang


Berapa ramaikah EXCO Melayu di Perak


Berapa ramaikah EXCO Melayu di Selangor

Pakatan Rakyat ialah Malayan Union alaf baru

19 Komen!!!
Beriut adalah antara butiran penubuhan Malaysan Union :-

Sultan-sultan Melayu masih akan mengekalkan kedudukan masing-masing tetapi dalam bidang kuasa yang sangat terhad, iaitu berkaitan tentang agama Islam dan adat Istiadat orang Melayu sahaja.

Sebaliknya pihak British akan terus memerintah melalui sebuah majlis penasihat yang diluluskan oleh gabenor Malayan Union. Kerajaan Malayan Union akan mengambil alih semua aset negeri-negeri Melayu, kecuali aset yang berkaitan dengan agama Islam dan harta peribadi sultan-sultan.

Di Pulau Pinang dan Melaka yang tidak mempunyai sultan, Pesuruhjaya Residen akan menjadi ketua pentadbiran. Beliau diberi banyak kuasa dan hanya bertanggungjawab kepada Gabenor.

Ini sekaligus menunjukan kedaulatan British di Tanah Melayu. Di mana pihak British bertindak mengawal semua perkara mengenai Tanah Melayu. Dan mereka lebih berkuasa berbanding sebelum pendudukan Jepun.

Skim Malayan Union juga mencadangkan undang-undang baru yang memberikan kewarganegaraan kepada semua orang yang dilahirkan di Tanah Melayu dan Singapura, serta pendatang yang tinggal di sana selama sekurang-kurang 10 tahun daripada 15 tahun sebelum 15 Februari 1942.

Semua warganegara Malayan Union yang baru itu akan mempunyai hak-hak yang sama, termasuk penerimaan masuk untuk perkhidmatan awam.

Akhir sekali, kewarganegaran Tanah Melayu diberikan kepada semua tanpa diskriminasi kaum dan kepercayaan atau pun turut dikenali sebagai 'jus soli'

Apa pandangan anda, rasanya banyak persamaan Malayan UNION dengan Pakatan Rakyat:

1. Pakatan Rakyat mahu hapuskan sistem beraja lebih dahsyat dari Malayan Union.

2. Mahu menghapuskan Hak Keistimewaan orang Melayu pun sama macam Malayan Union

3. Meletakkan kaum Melayu sama taraf dengan kaum bukan Melayu ataupun pendatang.

4. Warganegara mempunyai hak-hak yang sama sama seperti membenarkan tempat ibadat Islam sama taraf dengan bukan Islam sebagaimana di Selangor.

5. Menghapuskan DEB dan memberi hak sama rata tanpa diskriminasi pun sama macam Malayan UNION.

Kesimpulannya memang sah Pakatan Rakyat ialah Malayan Union alaf baru.... jadi Melayu perlu bersatu dan singkirkan mereka... kan senang hidup.

Kongsi Link Anda