Popular Today

Selasa, Oktober 28, 2008

SATU LAGI JAWATAN TERTINGGI UNTUK BUMIPUTRA BAKAL GUGUR

2 Komen!!!
Timbalan Pengurus Korporat dan Akaun Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Low Siew Moi dilantik sebagai pemangku Pengurus Besar PKNS untuk tempoh selama setahun.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini mengumumkan pelantikan Siew Moi yang sepatutnya bersara tahun ini tetapi dilanjutkan tempoh persaraannya bagi mengambil alih tugas Pengurus Besar PKNS sekarang, Datuk Harun Salim yang akan bersara hujung bulan ini.

''Jika kedua-duanya bersara serentak, ia tidak boleh menjamin penerusan pentadbiran PKNS yang berkesan dan kerana itu saya telah meminta Siew Moi agar menangguhkan persaraannya dan sebaliknya bekerjasama dengan Lembaga Pengarah PKNS bagi menerajui urusan pentadbiran PKNS sehingga calon yang sesuai dilantik bagi mengisi jawatan Pengurus Besar ditemui,'' katanya pada sidang media.

Siew Moi sudah 35 tahun berkhidmat dengan PKNS termasuk 11 tahun sebagai Timbalan Pengurus Korporat dan Akaun, yang bertanggungjawab ke atas bahagian korporat dan kewangan serta pengurusan aset PKNS.

Mengenai calon jawatan Pengurus Besar PKNS, Abdul Khalid tidak menolak kemungkinan calonnya adalah dari luar PKNS.

kata Aspirasi: Mungkin sudah tiada orang Melayu Selangor yang layak untuk memangku jawatan Pengurus Besar PKNS mungkin inilah kata-kata yang akan terkeluar. Untuk memangku mungkin tiada masalah tetapi, untuk mencari pengganti sebenar mestilah di kalangan Melayu Selangor. Walau bagaimanapun, apa salahnya untuk mencari orang Melayu Selangor yang sesuai dan layak untuk memangku jawatan tersebut atau seperti Datuk Harun Salim sendiri yang patut disambung perkhidmatannya kerana PKNS ditubuhkan adalah untuk kepentingan Bumiputra.

Kita mengetahui bagaimana Khalid Ibrahim sentiasa cuba melontar isu khasnya yang berbaur perkauman akhirnya mengharapkan orang Melayu memainkan sentimen perkauman dan terus mengukuhkan cengkaman PKR terhadap bukan Melayu ini boleh dilihat beberapa isu yang dimainkan oleh beliau seperti isu babi dan isu UITM. Tindakannya jelas supaya secara konsisten UMNO dilihat sebagai anti atau tidak adil kepada bukan Melayu. Nampaknya Khalid Ibrahim sekali lagi menggunakan taktik yang sama iaitu memainkan setimen perkauman.

Sikap Khalid Ibrahim inilah sebenarnya yang akan menghapuskan hak keistimewaan Orang Melayu kerana akhirnya menimbulkan rasa kurang senang dan kurang puas hati di kalangan rakyat khasnya Melayu dan bukan Melayu demi kepentingan PKR.

LAGI DESAKAN MANSUH EKUITI BUMIPUTRA

0 Komen!!!
Oleh ARSHAD KHAN

KUALA LUMPUR 27 Okt. – MCA meminta kerajaan menghapuskan syarat pemilikan 30 peratus ekuiti bumiputera dalam syarikat-syarikat senaraian awam bagi memastikan ia terus bersaing.

Naib Presidennya, Datuk Liow Tiong Lai berkata, ini kerana elemen penting dalam pertumbuhan ekonomi negara kini adalah daya saing yang kuat bagi membolehkan negara berhadapan dengan kesan buruk ekonomi dunia.

“Ekuiti perlu dibuka, berikan kelonggaran agar sesebuah syarikat itu berdaya maju dalam menghadapi situasi ekonomi dunia yang semakin meruncing,” katanya kepada pemberita pada Rumah Terbuka Deepavali anjuran MIC di sini hari ini.

“Saya sedang berusaha ke arah melaksanakan liberalisasi (unsur-unsur DEB) secara beransur-ansur itu apabila bumiputera sudah mempunyai keyakinan diri. Dan sukacita saya nyatakan bahawa semakin ramai dalam kalangan mereka kini sudah mempunyai keyakinan untuk bersaing, untuk berjaya di peringkat global dan domestik.

Tiong Lai menambah, sudah tiba masanya merit atau daya saing sesuatu syarikat itu diberikan keutamaan dan bukannya persoalan berkaitan ekuiti bumiputera.

Kata Aspirasi: Nampaknya isyarat untuk menghapuskan hak keistimewaan Melayu semakin jelas ditimbulkan. Selain itu juga, secara tidak langsung kenyataan tersebut menjelaskan bahawa dengan adanya ekuiti bumiputra sesuatu syarikat tidak mampu bersaing. Adakah kegagalan bersaing di sebabkan ekuiti bumiputra atau kegagalan pihak pengurusan itu sendiri. Ramai golongan Melayu yang semakin cerdik pandai untuk yang boleh membantu syarikat tersebut bersaing dengan lebih maju. Ataupun cadangan ini adalah strtaegi tersusun untuk hapuskan penglibatan Bumiputra di kalangan syarikat tersebut.

Kesimpulannya : Ekuiti Melayu adalah termaktub dalam perlembagaan dan perlu dihormati, maka semua pihak menghormatinya dan jangan mempertikaikannya.

Kongsi Link Anda