Popular Today

Isnin, Oktober 19, 2009

Bila EXCO PAS tumbuk tetamu raya

2 Komen!!!
gambar hiasan


Adakah ini kesan dari penyakit gila babi atau gila talak... atau melepas geram akibat kalah di Bagan Pinang. Tiba-tiba timbul cerita panas apabila EXCO Pas tumbuk tamu raya. Katanya berlaku di rumah terbuka PAS Taman Melewar...

Cuba bayangkan pemimpin PAS yang kononnya warak, berjanggut dan lembut alih-alih menggenggam tangan dan melepaskan tumbukan dengan emosi marah yang meluap-luap.

Ianya diceritakan di blog MSO, macam biasalah cerita sensasi macam ni memang ianya biasa keluar dari blog MSO.
Kejadian itu berlaku sekitar jam 2:30 tengah hari semalam. Mangsa berkenaan telah membawa anak dan isterinya untuk menghadiri rumah terbuka Pas itu. Mungkin dia juga ahli atau penyokong Pas. Atas rasa ingin menyemarakkan sambutan majlis itu dia datang dan bersalaman dengan pemimpin yang ada yang menjadi penyambut tetamu.

Selepas selesai makan dia keluar dan menunggu anak dan isterinya di luar, berhampiran pintu gerbang untuk masuk ke Dewan Fadzil Mohd Noor (al Fatihah) di mana tempat berlangsung jamuan. Ketika menunggu inilah Exco berkenaan datang menghampirinya sambil bertanyakan namanya dan sesuatu kemudian terus mengeluarkan kata-kata jelek dan hina "mu jahat...mu jahat".

Tetamu yang menjadi mangsa itu tercengeng dan bingung. Mulanya dia ingat Exco itu bergurau saja. Dalam keadaan tidak bersedia itu tiba-tiba penumbuk Exco berkenaan melayang ke muka mangsa berkenaan. Bayangkan bagaimana kalau mangsa itu tidak menepisnya dan segera membalas balik?

Tetamu yang tergaman dengan kejadian itu cuba menenangkan keadaan dan minta penjeasan dari Exco berkenaan, kenapa melepaskan penumbuk kepadanya. Namun Exco itu tidak peduli terus memburukkan mangsa berkenaan dengan mengajak mangsa berkenaan bertumbuk.
Apa kenalah dengan PAS sekarang... mungkin inilah sebenarnya budaya samseng PAS yang terbawa-bawa sehingga ke rumah terbuka mereka. Mungkin memang benarlah mereka mengatakan memang dasar PAS, dari ahli sampai ke pimimpin mereka samseng.

Mungkin ini juga merupakan sejarah Malaysia yang pertama khasnya dari parti pembangkang apabila terdapat EXCO mereka menumbuk rakyat. Cuba bayangkan tindakan ini di buat dihadapan tetamu tentunya akan menggalakkan lagi kesamsengan anak muda di dalam PAS. Inilah contoh yang sebenarnya yang ditunjukkan oleh pemimpin PAS ini.

Cuma menariknya sebagaimana MSO menulis " Nik Aziz Kenal Exco dan Tamu Berkenaan!"

Cuti umum sempena 16 September sebagai Hari Malaysia

2 Komen!!!

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak sebentar tadi mengumumkan 16 September sebagai cuti umum Hari Malaysia di seluruh negara mulai tahun depan.

Mengumumkannya pada sidang Dewan Rakyat pagi ini, Perdana Menteri berkata pembentukan Malaysia sebagai sebuah negara yang merdeka dan berdaulat adalah satu titik sejarah yang amat penting.

"Dengan demikian rakyat Malaysia akan merayakan dua hari kebangsaan secara berkembar. Hari Merdeka pada 31 Ogos mengingatkan kita akan perjuangan mencapai kemerdekaan dari penjajahan, yang akan dirayakan dengan pelbagai acara rasmi seperti perarakan dan sebagainya untuk mengingati detik sejarah itu.

"Hari Malaysia pula akan dirayakan dengan acara bersifat mengeratkan perpaduan, persefahaman antara kaum, kejayaan dan pencapaian masyarakat menerusi bidang sukan, sosio-budaya, kesenian dan lain-lain yang akan menyemarakkan semangat 1Malaysia," katanya.

Hari Malaysia diraikan setiap tahun untuk memperingati pembentukan Persekutuan Malaysia membaitkan penyertaan Sabah dan Sarawak 16 September 1963.

Sumber: Utusan Malaysia

Bukti pemimpin PKR mengamalkan kroni dan berpuak-puak

3 Komen!!!
Aku terpanggil dengan artikel di laman blog pembangkang ni.. tajuk dia "SURAT TERBUKA UNTUK YAB.M.B SELANGOR"

Surat ini berkaitan PKR Puchong yang bermasalah iaitu PKR telah dikuasai oleh kumpulan tertentu diperingkat EXCO dan AJK,..mereka begitu dominan menentukan keputusan dalam setiap langkah parti..sehingga telah mengenepikan suara daripada Ketua-ketua Ranting,..yang lebih membimbangkan ialah mereka berpuak-puak.

PKR cabang Puchong menjangkau hingga ke Taman Sri Serdang,..dan kebanyakan Ranting dan ahli berada di Puchong akan tetapi barisan EXCO dikuasai oleh orang Sri Serdang dan mereka mengenepikan langsung ahli dan juga Ranting di Puchong,.dan ini bukannya rahsia lagi bagi ahli PKR Puchong kerana kami telah lama mengidu permainan mereka ini.

Antara beberapa keraguan dan kemusykilan yang menghantui ahli-ahli serta ketua-ketua Ranting berkenaan tersebut adalah :

1. Pengerusi Cabang

Begitu lemah dalam membuat sebarang keputusan berkenaan parti,..beliau begitu lembut sehingga mudah dipengaruhi oleh gerombolan yang ingin menguasai parti,.

2. Pemangku Timbalan Pengerusi.

Beliau mendapat elaun sebanyak RM3000 sebulan daripada akaun Cabang untuk mengatur strategi dan program parti,.akan tetapi beliau telah gagal melaksanakan tanggung jawab itu kerana beliau jarang turun padang untuk mendekati ahli apatah lagi turun bersama-sama rakyat,.. jadi berbaloikah elaun RM 3000 diberikan kepada orang ini jika beliau gagal menggalas tanggung jawab yang diberikan ?..

3. Setiausaha.

Beliau begitu emosional bila berada dalam mesyuarat seolah-olah hanya pendapat beliau sahaja yang betul. Beliau menggalas tugas sebagai setiausaha akan tetapi beliau tidak pernah sediakan minit mesyuarat bahkan sepanjang saya mengenali beliau semua tugas-tugas setiausaha diserahkan kepada Ketua Wanita,.. jadi relevankah beliau menggalas tugas sebagai setiausaha ?.......dan boleh disimpulkan seperti ini :

- Setiausaha yang tak pernah menulis....

- Setiausaha yang tak pernah membuat minit mesyuarat.

4. Bendahari.

Seorang Bendahari yang tidak pernah menunjukan Penyata kewangan milik parti pada setiap kali mesyuarat Cabang,.. sampai setakat ini ahli dan juga Ketua-ketua ranting tidak mengetahui jumlah kewangan parti seolah-olah telah diharamkan oleh beliau untuk sesiapa mengetahuinya. Dimana letaknya KETELUSAN yang diwar-warkan sebagai asas perjuangan parti ?.....dan yang lebih menyedihkan apabila Ranting ingin membuat program sendiri dan memohon bantuan kepada Cabang bermacam-macam alasan diberikan kononnya Cabang tidak mampunyai peruntukan... Sampai bila kami nak diperbodohkan ??????????

Akhir sekali,.. saya mengharap kepada Tan Sri agar dapat turun padang menyelesaikan masalah ini sebelum ianya menjadi lebih tak terkawal dan singkirkanlah manusia-manusia yang tamak haloba,.tak pandai buat kerja,.kronisme,.Penyapu buruk,.dan sebagainya yang bersarang di PKR Cabang Puchong ini.. singkirkanlah mereka segera sebelum kami muak dan yang paling penting ialah sebelum RANTING-RANTING BERGUGURAN.

Begitulah serba sedikit isi surat tersebut... Surat ini membuktikan amalan kronisme dan berpuak-puak juga sebenarnya wujud dalam PKR. JIka dahulu PKR sering menuduh UMNO kini jelas berlaku dalam PKR... ini antara satu tempat yang diberitahu, mungkin banyak lagi tempat lain yang berlaku tetapi hanya didiamkan sahaja.

Dan ini jugalah yang berlaku di PKR pusat sekarang, pemimpin PKR sibuk merebut jawatan yang berpuak-puak apatah lagi ketua-ketua cabang berkuasa menentukan projek kerajaan negeri dan peruntukan yang diberikan kepada mereka. Puak Azmin lain, Puak Zaid Ibrahim lain dan sebagainya. Masing-masing kini ingin mempertahankan kedudukan mereka dalam parti dan merebut projek berjuta ringgit dari kerajaan negeri.

Semua ini hanya berlaku dalam tempoh setahun setengah mereka mendapat kuasa bukan dalam tempoh 50 tahun,, namun itu telah menampakkan ketamakan mereka dalam mengejar kuasa dan jawatan. Rakyat kini semakin di abai, masakan tidak... sekiranya rakyat didahulukan nescaya surat ini tidak akan sampai di tangan media dan surat ini merupakan keluhan ketua ranting (cawangan) PKR.

Rakyat kini melihat dan menilai siapa sebenarnya pemimpin PKR ni... semua tuduhan mereka kepada UMNO kini kembali ke diri mereka semula... . kini pemimpin PKR pula mengamalkan kebobrokan moral... sedangkan UMNO kini sedang berusaha untuk berubah...

Kongsi Link Anda