Popular Today

Khamis, Jun 26, 2008

PKR: Adik Anwar letak jawatan 24 jam

0 Komen!!!
Oleh : Malaysia kini

Ahli keluarga terdekat Datuk Seri Anwar Ibrahim telah meletakkan jawatannya secara mengejut daripada Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB), syarikat besar milik kerajaan Selangor, semalam.

Saudara kandung Anwar, yang tidak dinamakan, menyerahkan surat meletakkan jawatan dalam tempoh 24 jam, kata sumber-sumber PKR.

Tindakan adiknya dibuat setelah ditegur oleh penasihat PKR itu bagi mengelakkan tugasnya di syarikat itu "mencemarkan imej" beliau dan parti, kata mereka.

Sumber-sumber itu memberitahu Malaysiakini hari ini, Anwar tidak tahu-menahu mengenai pelantikan adiknya itu sehinggalah beberapa hari lalu.

Selain memaksa adiknya meninggalkan tugasnya di KDEB, menurut sumber-sumber lagi, Anwar juga memaklumkan perkara itu kepada menteri besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Mereka bagaimanapun tidak mengetahui jawatan atau tugas sebenar adik Anwar di syarikat senaraian awam itu.

"Beliau diambil bekerja dan tidak salah untuk bekerja (di KDEB) tetapi Anwar tidak mahu ia merosakkan imej parti," kata sumber-sumber sewaktu diminta mengulas dakwaan bekas pemimpin kanan PKR Mohamad Ezam Mohd Nor semalam.

Bekas setiausaha politik Anwar itu berkata pelantikan saudara kandung mantan timbalan perdana menteri itu dibuat "beberapa minggu, bulan lalu".

"Apakah betul ada ahli keluarga Anwar Ibrahim yang dilantik menjadi penasihat KDEB?

"Saya mahu penjelasan mereka sebelum saya membuat kenyataan lanjut," kata bekas ketua Angkatan Muda PKR itu kepada media selepas ceramah 'Sirih Pulang ke Gagang' di Sungai Besi malam tadi.

Malaysiakini sedang berusaha mendapatkan reaksi presiden KDEB Datuk Abdul Karim Munisar.

Difahamkan beliau sedang menghadiri satu mesyuarat lembaga pengarah dan kemungkinan mengambil masa yang panjang.

Mahathir Tanya Sama Ada Kerajaan Akan Siasat Ian Chin

0 Komen!!!
KUALA LUMPUR, 26 Jun (Bernama) -- Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini bertanya sama ada kerajaan akan menubuhkan tribunal untuk menyiasat Hakim Ian Chin Hon Chong atas dakwaan melanggar kod etika hakim.

Bekas Perdana Menteri mendakwa Chin tidak mendedahkan bahawa terdapat laporan polis dibuat terhadapnya kerana mendengar kes yang beliau sendiri mempunyai kepentingan peribadi.

Dr Mahathir memberitahu sidang akhbar di pejabatnya di sini hari Khamis bahawa Chin telah mendengar satu kes melibatkan hartawan Sabah yang beliau (Chin) percaya bertanggungjawab terhadap penahanan bapa dan saudara lelakinya 20 tahun lepas.

Hartawan berkenaan pada masa itu ialah penasihat kepada Ketua Menteri Sabah pada ketika itu Tun Mustapha Harun.

Merujuk kepada dakwaan Chin bahawa hakim dihantar ke "kem pemulihan", Dr Mahathir berkata: "Kem pemulihan itu sebenarnya bukan kem pemulihan. Ia adalah Kursus Tatanegara yang telah dihadiri oelh beribu-ribu kakitangan awam, eksekutif perniagaan dan ahli politik tanpa sebarang rungutan."

Dr Mahathir juga mendakwa kenyataan Chin baru-baru ini kelihatan seperti beliau cuba mengampu kerajaan dengan memburuk-burukkan perdana menteri terdahulu.

Sementara itu, peguam Matthias Chang hari ini membuat laporan polis terhadap Chin berhubung dua kenyataannya yang dibuat secara terbuka di mahkamah di Sibu Sarawak iaitu menggunakan perkataan yang tidak wajar bagi seorang hakim dan kenyataan memfitnah terhadap Dr Mahathir.

"Saya berpendapat hakim ini telah melakukan perbuatan menghina mahkamah berikutan perbuatannya itu telah mencemarkan mahkamah dan menyebabkan badan kehakiman dipertikaikan secara menyeluruh," katanya dalam kenyataan hari ini.

-- BERNAMA

Bukti wang S'gor masuk akaun PKR

0 Komen!!!
Oleh : Malaysia Kini


Bekas pegawai kanan menteri besar Selangor didakwa menunjukkan resit dan akaun penerimaan wang derma, sepatutnya untuk kerajaan negeri, yang dimasukkan ke akaun PKR sehingga mencetuskan kontroversi dalam pentadbiran Pakatan Rakyat.

Mohd Yahya Mat Sahri, yang meletakkan jawatannya itu Isnin lepas, dikatakan membuat pendedahan itu dalam mesyuarat perhubungan PKR Selangor yang dipengerusikan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim malam tadi.

"Beliau (Yahya) juga mengakui membawa wakil PAS dalam mesyuarat (tentang akaun tersebut)," kata beberapa pemimpin parti yang turut hadir kepada Malaysiakini.

Wang sumbangan syarikat-syarikat swasta untuk sambutan 100 hari Pakatan Rakyat di Selangor, kata sumber-sumber, "dipindahkan kepada akaun PKR negeri kerana Pakatan belum mempunyai akaun tersendiri."

Akaun itu dipercayai wujud sejak kempen pilihanraya umum Mac lalu sebelum parti itu, bersama DAP dan PAS, berjaya merampasnya daripada BN.

Cara PKR mengendalikan wang derma itu dilaporkan dipertikaikan oleh pemimpin-pemimpin PAS, khususnya exco hal-ehwal agama Datuk Dr Hassan Mohamed Ali yang mengetuai jawatankuasa sambutan tersebut.

Menurut menteri besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, yang mengakui wujud pemindahan wang tersebut Isnin lalu, jawatankuasa sambutan itu turut disertai oleh Yahya dan beberapa pegawai kerajaan negeri.

Keluarga Anwar kuasai syarikat S'gor?

0 Komen!!!
oleh : Malaysia Kini

kemaskini 5:32pm Mohamad Ezam Mohd Nor mendakwa ahli keluarga Datuk Seri Anwar Ibrahim baru dilantik sebagai penasihat Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB), sebuah syarikat besar milik kerajaan Selangor.

Bekas setiausaha Anwar itu berkata pelantikan itu dibuat "beberapa minggu, bulan lalu". "Apakah betul ada ahli keluarga Anwar Ibrahim yang dilantik menjadi penasihat KDEB?

"Saya mahu penjelasan mereka sebelum saya membuat kenyataan lanjut," kata bekas pemimpin kanan PKR itu kepada media selepas ceramah 'Sirih Pulang ke Gagang'. "KDEB, saya nak tunggu penjelasan daripada pengerusi KDEB dulu. Hari ini saya lontarkan soalan, saya nak minta penjelasan daripada mereka."

Beliau bagaimanapun tidak menyebut nama "ahli keluarga Anwar" itu atau hubungan kekeluargaan individu berkenaan dengan bekas timbalan perdana menteri itu.

Sumber-sumber PKR lewat petang ini memberitahu, saudara kandung Anwar sendiri yang dimaksudkan oleh Mohamad Ezam tetapi adik bekas ketuanya itu telah meletakkan jawatan secara mengejut daripada KDEB semalam.

Sumber-sumber bagaimanapun tidak mengetahui jawatan atau tugas sebenar saudara Anwar di syarikat senaraian awam itu.

Tambah bekas setiausaha politik Anwar itu, beliau menerima maklumat mengenai perkara tersebut baru-baru ini.

Malaysiakini sedang berusaha mendapatkan reaksi presiden KDEB Datuk Abdul Karim Munisar.

Difahamkan beliau sedang menghadiri satu mesyuarat lembaga pengarah dan kemungkinan mengambil masa yang panjang.

Dalam sidang media yang sama juga, Mohamad Ezam mendakwa Selangor telah menyalahgunaan kuasa dengan menggunakan kepala surat kerajaan negeri untuk mendapatkan dana yang kemudiannya disalurkan kepada PKR dan individu tertentu.

"Ia merupakan satu jenayah. Satu jenayah tidak boleh dimaafkan hanya dengan pengakuan dan komitmen untuk memulangkan balik wang tersebut," katanya, mengulas kesediaan menteri besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Isnin lepas.

"Proses undang-undang harus berjalan terus dan sehingga siasatan dan dakwaan dibuat."

Menjawab soalan wartawan mengenai dokumen yang dimilikinya berhubung isu kutipan dana sempena sambutan 100 hari Pakatan Rakyat di negeri itu, beliau berkata:

"Kita hanya ada surat-surat yang dibuat atas nama kerajaan negeri, atas kepala surat kerajaan negeri kepada beberapa syarikat meminta supaya sumbangan diberi."

Badan Pencegah Rasuah (BPR) dilaporkan sedang menyiasat dakwaan pemindahan wang kerajaan itu ke akaun individu dalam PKR.

Kongsi Link Anda