Popular Today

Rabu, April 16, 2008

Melayu teras kekuatan Anwar ?

0 Komen!!!
Sebagaimana yang telah diagak sejak awal lagi, pakatan pembangkang tidak menerima realiti bahawa Melayu sedang berpecah. Ini dibuktikan sebagaimana laporan Harakah Daily yang menyebut Melayu diambang perpecahan, masa depan Melayu terjejas dengan Pakatan Rakyat sememangnya tidak betul sama sekali.

Sebenarnya ini telah diagak lebih awal lagi, PAS berpendapat bahawa teras kekuatan sokongan Melayu yang majoriti beragama Islam ialah kepada Anwar dan pembangkang, terutamanya PAS.

Dengan kata lain tanpa PAS, Anwar tiada apa-apa. Siapa Anwar tanpa PAS. Fakta yang harus diingat ialah, sejak kerjasama erat yang dihulurkan Almarhum Ustaz Fadzil, orang-orang PAS yang majoritinya Melayu memberikan kerjasama dan dokongan erat kepada pembangkang, khususnya Anwar dan KeADILan.

Anwar harus ingat jika PAS menarik sokongan kepada beliau PKR hanyalah di sokong oleh beberapa kerat orang sahaja. Boleh dikatakan bahawa apabila beliau bakal Perdana Menteri Malaysia akan datang adalah sesuatu yang tidak betul kerana hakikatnya yang menyokong beliau adalah kebanyakannya dari penyokong PAS. PAS sepatutnya diberi laluan untuk menjadi Perdana Menteri.

Fakta yang tidak boleh ditolak oleh PKR ialah, setiap kali PRU, calon-calon pembangkang (yang bukan PAS), boleh bergantung sepenuhnya dengan jentera pilihan raya PAS kerana orang-orang PAS komited dalam soal kerja dan tugas menentang BN.

Komitmen ahli dan penyokong PAS dalam menjayakan gabungan pembangkang yang dinamakan Pakatan Rakyat begitu besar dan ianya terus terbukti dalam PRU ke-12 8 Mac lepas.

Justeru tuduhan bahawa Anwar akan mengetepikan Melayu, Melayu diambang perpecahan, masa depan Melayu terjejas dengan Pakatan Rakyat sememangnya tidak betul sama sekali.

Fakta yang harus difahami ialah sejak tahun 1999 sehingga 2008, kekuatan PAS dan PKR hanya didokong oleh minoriti Melayu, sekitar 40 peratus dan ditambah dengan sokongan majoriti bukan Melayu. Ini jelas dilihat dari keputusan PRU-12 yang lalu, UMNO memperolehi 79 kerusi, PAS 23 kerusi dan PKR 31 kerusi. Namun kerusi yang ditandingi calon Melayu dalam PKR hanya 20 kerusi sahaja. Dengan kata lain UMNO memenangi sebanyak 67.50% (79 kerusi dari 117 kerusi yang ditandingi). Fakta menunjukkan UMNO masih popular di kalangan orang Melayu berbanding PAS dan PKR.

Masalah yang berlaku hari ini ialah sokongan minoriti Melayu dalam Umno, terhadap Umno semakin berpecah. Jika Umno berpecah, Melayu dalam Umno bergaduh, kuasa politik Melayu terhakis, bukan salah Anwar, bukan salah PAS, ianya adalah kesalahan pemimpin-pemimpin Umno

Hakikatnya, teras kekuatan Anwar adalah dengan dokongan majoriti Melayu daripada PAS, tanpa dokongan PAS belum tentu Anwar akan terus berada dalam kedudukan sekarang.

Oleh sebab itu, dakwaan bahawa, jika Anwar berkuasa menjadi Perdana Menteri, kuasa Melayu akan terhakis adalah propaganda jahat Umno/BN semata-mata.

Majoriti Melayu yang berada dalam PAS, juga dalam KeADILan adalah pendokong sebenar kekuatan Anwar Ibrahim.

Maka, jika kuasa berpindah daripada Barisan Nasional kepada Pakatan Rakyat, orang-orang Melayu belum tentu terjamin haknya dari sudut politik, pendidikan, ekonomi dan sosial, malah mungkin lebih teruk lagi keadannya!

Anak Kecil Main Api - masihkah kau ingat lagi

0 Komen!!!
Anak Kecil Main Api ini membawa kembali kenangan semasa zaman penjajahan negara.Adakah kemerdekaan yang kita capai 50 tahun ini akan kekal selamanya??Renung-renungkan .........................

Anak Kecil Main Api
Terbakar Hatinya Yang Sepi
Airmata Darah Bercampur Keringat
Bumi Dipijak Milik Orang

Nenek Moyang Kaya Raya
Tergadai Seluruh Harta Benda
Akibat Sengketa Sesamalah Kita
Cinta Lenyap Di Arus Zaman

Indahnya Bumi Kita Ini
Warisan Berkurun Lamanya
Hasil Mengalir Ke Tangan Yang Lain
Pribumi Merintih Sendiri

Masa Depan Sungguh Kelam
Kan Lenyap Peristiwa Semalam
Tertutuplah Hati Terkunci Mati
Maruah Peribadi Dah Hilang

Kini Kita Cuma Tinggal Kuasa
Yang Akan Menentukan Bangsa
Bersatulah Hati Bersama Berbakti
Pulih Kembali Harga Diri

Kita Sudah Tiada Masa
Majulah Dengan Gagah Perkasa
Jangan Lalai Teruskan Usaha
Melayu Kan Gagah Di Nusantara

Bekalan babi terjejas akibat penyakit telinga biru

0 Komen!!!
BEIJING 11 April - Penyakit telinga biru yang menyerang babi sejak akhir 2006 menyebabkan bekalan haiwan itu semakin berkurangan terutamanya di wilayah Shaanxi, barat laut China.

Kekurangan bekalan menyebabkan ladang babi di wilayah itu dihantui masalah kecurian ternakan sehingga memaksa penternak tidur di dalam kandang bagi menjaga babi-babi mereka.

Penyakit yang dikenali sebagai Virus Sindrom Pernafasan dan Pembiakan Babi (PRRSV) itu hanya menjangkiti babi.

Virus itu akan menyebabkan kegagalan kepada proses pembiakan dan sistem respiratori terutama terhadap anak babi.

Penyakit ini pertama kali dilaporkan tersebar di Utara Amerika dan Eropah Tengah pada 1987.

Wabak itu melanda China pada September 2006 dan mengakibatkan harga babi semakin meningkat malah seekor babi seberat 100 kilogram boleh dijual dengan harga 2,000 yuan (RM915).

Harga haiwan itu hanya sekitar 1,600 yuan (RM690) pada Januari lalu.

Paling menyedihkan akibat dari wabak ini juga telah mengakibatkan kadar inflasi negara ini meningkat ke paras tertinggi dalam masa 10 tahun.

Ia turut merebak ke 25 wilayah daripada 33 wilayah di China dan dibimbangi ia akan turut merebak ke wilayah Sichuan yang juga merupakan pusat penternakan terbesar di China.

- Agensi

Kegagalan kerajaan negara itu bertindak balas melalui media melalui sesi penerangan kepada penduduknya mengakibatkan nasib lebih 500 juta ternakan ini masih belum diketahui.

Bagaimanapun setakat ini wabak ini dikatakan tidak memberi kesan secara terus kepada kesihatan manusia.

- Agensi

Shred by Azizul

Kisah Babi lagi...

0 Komen!!!
oleh Azizul

Mungkinkah Selangor akan menjadi tumpuan China selepas ini. Jika China bersetuju, Selangor akan menjadi pengeksport Babi terbesar kepada China bagi memastikan bekalan babi akan sentiasa mencukupi di sana.

Sesungguhnya Kerajaan Selangor tidak begitu sensitif dengan isu-isu berkaitan dengan babi ini. Kononnya Kerajaan Khir Toyo yang meluluskan projek mega ini. Sudahlah Kerajaan PKR. Jangan menjadi baling batu sembunyi tangan. Mungkinkah Kerajaan Selangor mahukan babi-babi di Sepang menjadi pelopor kepada penyakit Virus Sindrom Pernafasan dan Pembiakan Babi (PRRSV) di kalangan babi-babi belaan Kerajaan PKR?

Tepuklah Dada, Tanyalah Iman...

Azizan menghina Melayu Johor

0 Komen!!!
Saya sebenarnya tertarik dengan artikel Utusan Malaysia yang menyebut Johor bakal jadi muzium UMNO - Azizan,

Dalam laporan tersbut menyatakan, Pakatan pembangkang antara Pas, DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) berhasrat menguasai beberapa negeri lain pada pilihan raya umum akan datang dan meninggalkan Johor kepada UMNO sebagai 'muzium'.

Menteri Besar Kedah, Azizan Abdul Razak berkata, matlamat berkenaan boleh dicapai selepas pakatan pembangkang itu berjaya menawan Kedah, Perak, Pulau Pinang dan Selangor pada pilihan raya umum lalu.

Katanya, antara negeri yang akan mereka rampas daripada Barisan Nasional (BN) dan UMNO selepas ini ialah Perlis, Terengganu dan Pahang.

''Kita akan menguasai semua negeri seperti Perlis, Terengganu dan Pahang pada pilihan raya umum akan datang dan kita mahu tinggalkan Johor kepada UMNO sebagai muzium.

''Kalau orang mahu tengok UMNO, pergilah ke Johor,'' katanya di hadapan kira-kira 50,000 hadirin pada Majlis Perhimpunan Rakyat di Stadium Perak anjuran pakatan pembangkang di sini malam tadi.

Sejarah membuktikan bahawa setiap pilihanraya dari tahun 1959 keputusan pilihanraya membuktikan turun naik terhadap sokongan kerajaan Barisan Nasional dan pembangkang. Putaran roda mungkin berpusing, "hari ini hari aku mungkin esok hari kau". Rakyat belum lagi melihat pelaksanaan apa yang dijanjikan oleh PAS. Lima tahun lagi rakyat akan menilai, Terengganu pernah kalah kepada PAS dan kembali ke tangan BN. Ini mungkin juga akan berlaku kepada negeri-negeri yang ditadbir pembangkang sekarang.Ucapan oleh MB Kedah ini sebenarnya dilihat sebagai super ego dan takbur. Belum 100 hari memerintah tetapi telah membuat kenyataan yang menyentuh hati dan jiwa UMNO iaitu Melayu Johor khususnya dan Melayu Malaysia amnya.

Ini adalah penghinaan yang amat dahsyat kepada Melayu Johor yang dianggap sebagai tapak perpaduan bangsa Melayu. UMNO adalah wadah perjuangan bangsa Melayu untuk menuntut kemerdekaan negara. Menghina UMNO Johor seperti menghina orang Melayu keseluruhannya. UMNO perlu bangkit semula, sekarang bukan masa untuk bertelagah tetapi masa untuk mengatur langkah.

Posted by hasmy at 1:13

Pelik dengan tindakan kerajaan Negeri Selangor

0 Komen!!!
Syarikat Melayu Umno terbabit projek babi, Khir Toyo tidak tahu?

Sebenarnya pelik gelagat kerajaan Negeri Selangor, mereka yang kini ada kuasa meluluskan RM100 juta masih menunding jari kepada orang lain. Kerana mereka kini ada kuasa untuk membatalkan kenapa tidak batalkan.

Apa yang rakyat bantah adalah hasil kelulusan yang dibuat oleh kerajaan Negeri Selangor sekarang. Sepatutnya kerajaan Negeri Selangor mendengar rintihan rakyat sekarang kerana timbul isu ini adalah sekarang bukan di zaman BN mentadbir. Pelik tapi benar.. Isu ini tidak timbul pada zaman BN, tetapi timbul di Zaman PKR dan seluruh kuasa ada pada kerajaan PKR buat sahajalah tindakan kalau nak batalkan.

Permuafakatan Melayu ke manakah hala tuju

0 Komen!!!
Baru-baru ini banyak kedengaran tentang desakan untuk permuafakatn Melayu khasnya melibatkan pemimpin parti-parti politik utama bangsa Melayu seperti UMNO dan PAS. Namun kalau dilihat hanya akhbar arus perdana sahaja yang membangkitkan isu ini. Amat malang akhbar-online lain seperti harakah daily, malaysia kini, blog-blog pro pembangkang tidak langsung menyentuh tentang isu ini.

Ianya amat jelas bahawa pembangkang sebenarnya tidak berminat untuk bermuafakat demi kepentingan Melayu. Mungkin antara pandangan mereka ialah:
1) Inilah masanya untuk mereka berkuasa tanpa UMNO.
2) UMNO dalam keadaan sangat lemah dan tidak diperlukan.
3) Rakyat telah menolak UMNO dan BN
4) Permuafakatan dengan UMNO hanya merugikan mereka.

Permuafakan Melayu hanyalah mimpi indah bangsa Melayu, namun dari segi realitinya ianya sesuatu yang dianggap mustahil dan sukar di capai. Sebenarnya terdapat juga di kalangan orang Melayu yang menggap keadaan ini tidaklah kritikal sangat bagi orang Melayu sebab dari hakikatnya kerusi Melayu masih banyak lagi di Dewan rakyat berbanding dengan kerusi bukan Melayu. Selain itu kerusi yang majoriti Bangsa Melayu hakikatnya lebih banyak daripada kerusi yang majoriti bukan Melayu .

Kongsi Link Anda