Popular Today

Khamis, Ogos 27, 2009

Al Fatihah buat Allahyarham Dr. Ismail Salleh

3 Komen!!!
KUALA LUMPUR 27 Ogos – Senator Profesor Datuk Dr. Ismail Salleh, 62, meninggal dunia hari ini akibat serangan jantung semasa dalam penerbangan dari China ke Kuala Lumpur. Isteri Allahyarham, Datin Hasnah Wahab berkata, Allahyarham disahkan meninggal dunia kira-kira pukul 2 pagi ini di dalam penerbangan Tiger Airways.

Tokoh akademik, aktivis ekonomi orang Melayu dan orang kurang upaya YB Senator Prof. Dato’ Dr. Ismail Md. Salleh telah kembali ke rahmahtullah jam 350am tadi, dilaporkan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Changi, Singapura.

Beliau merupakan pakar ekonomi yang bermula sebagai tenaga pengajar IPTA, pernah menjawat Timbalan Ketua Pengarah ISIS selama hampir dua tahun (1993-94) dan kemudian menjadi Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif dan akhirnya Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa Twintech sebelum dilantik sebagai Ahli Dewan Negara pada tahun 2007, mewakili golongan orang kurang upaya.– Utusan

Inkues Teoh semakin panas - Maklumat penyelewengan ADUN DAP turut didedah

1 Komen!!!
Pegawai Penyiasat SPRM, Mohd. Anuar Ismail mendedahkan, kira-kira 12 jam sebelum ditemui mati, Teoh Beng Hock didakwa bergaduh dengan Ahli Majlis Perbandaran Kajang (MPKj), Tan Boon Wah di dalam tandas pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor yang terletak di bangunan Plaza Masalam di sini. Namun tidak diketahui sama ada ia melibatkan pergaduhan fizikal atau hanya berlaku pertikaman lidah antara kedua-dua mereka.

Pergaduhan dikatakan mempunyai hubung kait kegiatan empat syarikat itu didedahkan Mohd Anuar berdasarkan empat keping invois palsu yang diperoleh dan dicetak daripada komputer riba Teoh ketika dia disoal siasat di pejabat SPRM Selangor di Plaza Masalam di sini pada 15 dan 16 Julai lalu.

"Pegawai penyiasat melakukan siasatan terhadap empat dokumen ini dan menunjukkan keempat-empat syarikat ini meminjamkan kepala surat syarikat mereka kepada individu tertentu dan menerima komisen (kerana meminjamkan kepala surat)," katanya ketika memberi keterangan sebagai saksi ke-16 pada inkues kematian Teoh.

Ketika ditanya oleh peguam pemerhati SPRM, Datuk Abdul Razak Musa, saksi itu menamakan keempat-empat syarikat berkenaan sebagai Syarikat Fizami Construction, Aris Enterprise, MKMN Enterprise dan M A Bina Melor Enterprise.

"Berdasarkan siasatan SPRM, syarikat Fizami memperoleh 26 projek bernilai RM147,812, Aris mendapat 14 projek bernilai RM88,275.30, MKMN dengan enam projek bernilai RM50,765 dan M A Bina Melor memperoleh tujuh projek bernilai RM69,010.

"Semua projek ini akhirnya pergi kepada Teoh dan Ean untuk tujuan kelulusan," kata Mohd Anuar.

Teoh, 30, adalah Setiausaha Politik Ean yang juga Ahli Exco Selangor dan ditemui mati pada 16 Julai lalu di tingkat lima Plaza Masalam selepas memberi keterangan kepada SPRM sebagai saksi siasatan penyalahgunaan wang kerajaan Selangor.

Mohd Anuar yang berpangkat Pemangku Penguasa Kanan SPRM Selangor berkata, melalui penyiasatannya, beliau mendapati kegiatan serupa dilakukan tujuh syarikat lain serta beberapa bukti sokongan yang menunjukkan berlaku penyelewengan wang peruntukan Adun Selangor dalam projek palsu itu.

Bagaimanapun, pendedahan mengenai pembabitan tujuh syarikat itu dibantah oleh peguam keluarga Teoh, Gobind Singh Deo, dengan alasan ia terkeluar daripada skop prosiding inkues yang hanya membenarkan invois empat syarikat terdahulu dikemukakan.

Pada prosiding hari ini, Mohd. Anuar turut menjelaskan, beliau tidak menghubungi Beng Hock walaupun kelibatnya tidak kelihatan pada pagi 16 Julai lalu kerana benar-benar percaya lelaki itu telah pulang dan akan hadir semula ke pejabat SPRM bersama-sama dokumen yang diminta.

Katanya, beliau juga tidak menelefon polis atau segera membuat laporan polis selepas melihat mayat Beng Hock kerana percaya orang pertama yang menjumpainya telah membuat aduan selain mayat itu tidak berada dalam kawasan SPRM.

‘‘Saya tidak setuju saksi mati dalam tangan saya kerana saksi telah dilepaskan pada pukul 3.30 pagi dan dibenarkan pulang. Bagaimanapun dimaklumkan dia mahu berehat sebentar. Pada fikiran saya, dia akan pulang pada pagi itu.

Sumber: Utusan Malaysia dan Berita Harian

Kongsi Link Anda