Popular Today

Khamis, Jun 23, 2011

Wahai Saifudin !! cakap jangan guna kepala lutut

4 Komen!!!

oleh : generasi  pejuang bangsa


Bila GPB baca kenyataan  media  Saifudin Nasusion ini  tentang  sama Anwar ke atas Jamil Khir dan Pengarah JAWI  yang guna wang zakat untuk bayaran kos guaman mereka  , rupanya banyak yang Din ini putar belitkan  dan sembunyikan perkara sebenar ketika berbahas dengan Dr Mashitah Ibrahim di dewan rakyat .


tuduhan jahat Saifuldin 


Memang diakui kes saman oleh Anwar  kepada Jamil Khir dan Pengarah JAWI  ,  MAIWP menggunakan wang zakat untuk unit Undang-Undang. Ini kerana  MAWIP tidak mempunyai  sebarang perolehan.

Bagaimanapun pada tahun ini mulai Januari 2011, pihak Unit Undang undang telah menerima geran kerajaan sebanyak RM500,000 dan segala pembayaran kosberkaitan guaman akan dibiayai melalui wang geran ini.
Pembayaran yang telah didahulukan  daripada wang zakat akan diganti semula .

Kita semua tahu penerima zakat hanya terdiri daripada 8 Asnaf   tetapi bila Dr Mashitah Ibrahim   menerangkan di sidang Parlimen kepada Saifuddin  tentang  ia boleh dikategorikan di bawah amil ( pengurusan )  , beliau terus terdiam malu  ...

sumber : hansard parlimen

Dato' Dr. Mashitah binti Ibrahim: 


 Terima kasih Tuan Pengerusi, terima kasih Yang Berhormat Machang. Kita sedia maklum bahawa asnaf yang lapan salah satu daripada asnaf tersebut adalah termasuk amil. Apabila kita bercakap tentang pengurusan dan pentadbiran di  dalam MAIWP itu sendiri maka dia termasuk di bawah asnaf amil. 

Jadi saya kira pengurusan  dengan menggunakan asnaf amil di mana ketika itu Yang Berhormat Menteri dan juga Pengarah  melaksanakan tugasnya sebagai salah seorang daripada melaksanakan tanggungjawab agama.

Saya kira dengan menggunakan asnaf di bawah amil bukanlah sesuatu yang ditegah dan ini diperakui sendiri oleh mufti salah seorang daripada Ahli Majlis MAIWP itu sendiri. Terima kasih.

Tuan Saifuddin Nasution Ismail [Machang]: 

Maksudnya Menteri Agama dan Pengarah JAWI termasuk dalam asnaf amil begitu?

Dato' Dr. Mashitah binti Ibrahim: 

Tidak, tidak, tidak Yang Berhormat. Pengurusan.Yang Berhormat kena faham. Bukan kata Yang Berhormat Menteri itu termasuk di bawah asnafamil. Sekarang ini pembayaran kepada yuran guaman itu dikira sebagai pembayaran pengurusan  dan pentadbiran. Jadi pembayaran atas pengurusan dan pentadbiran Yang Berhormat boleh dimasukkan di bawah asnaf amil.

Tuan Saifuddin Nasution Ismail [Machang]: 

Yang saya faham ialah di bawah akaun Majlis Agama Islam Wilayah di ada jalur-jalur yang lain. Selain daripada jalur wakaf, akaun zakat, akaun pentadbiran.

Dato' Dr. Mashitah binti Ibrahim: Kita cuma ada dua sahaja...

Tuan Saifuddin Nasution Ismail [Machang]: 

Tetapi dalam banyak-banyak jalur itu dia pilih zakat, kemudian kemusykilan ini kemusykilan yang pada saya jelas atau penjelasan itu, saya tidak mengajilah bab itu, ya.

Dato' Dr. Mashitah binti Ibrahim: 


Jadi Yang Berhormat kena dengarlah sebab saya mengaji bab itu jadi Yang Berhormat.


Beberapa Ahli: [Ketawa]

Kesimpulannya di sini    , bila orang yang tak mengaji agama cuba nak berlagak pandai  tentang agama , inilah jadinya kepada Saifuddin Nasution .

Bila malu tak boleh jawab  , buat sidang media  di luar dewan  dok menabur fitnah lagi pasal isu ini sedangkan sudah dijawab oleh Dr Mashitah dengan baik  dalam dewan

Saifuddin ini hanya berani   menabur fitnah dan persepsi buruk  sahaja di depan media tetapi bila berbahas di dewan tentang isu agama ,  macam orang bodoh saja kena .Orang macam ini tak layak jadi MP tapi sepatutnya jadi  Pondan Jalan Gaharu saja ..hahaha

Najib membuat  pilihan yang tepat  memilih Dr Mashitah sebagai Timb Menteri JPM  memang tepat sekali dan bukan sahaja cantik tetapi bijak   hingga memalukan orang kanan Anwar  Pandi Kuitty . haha

EDISI BerSHIT : PAS BENARKAN ISLAM DISAMARATAKAN

2 Komen!!!
Tuntutan orang-orang bukan Islam yang dibuat melalui IFC :


1. Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibubapa Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.


2. Orang-orang bukan Islam yang telah memeluk agama Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali kepada agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh dikenakan tindakan undang-undang.


3.Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh mahkamah syariah tetapi dikendalikan oleh mahkamah sivil.


4.Tidak perlu dicatatkan di dalam kad pengenalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam.


5. Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut Islam sekiranya ingin berkahwin dengan orang Islam.


6. Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam (murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan apa-apa tindakan undang-undang.


7. Seseorang atau pasangan suami isteri yang menukar agamanya dengan memeluk Islam tidak patut diberikan hak jagaan anak.


8. Orang-orang yang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seorang yang memeluk Islam hendaklah diberikan hak menuntut harta pesakanya selepas kematiannya.


9. Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadat orang bukan Islam sebagaimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid. Kerajaan juga perlu membenarkan pembinaan rumah-rumah ibadat orang bukan Islam tanpa perlu adanya peraturan-peraturan tertentu.


10. Orang-orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.


11. Bibel dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.


12. Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar di semua sekolah.


13. Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda masing-masing.


14. Orang-orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang-orang bukan Islam.


15. Sepatutnya Islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.

Apakah hukum umat Islam menyokong individu yang membuat gerakan Anti Islam?.. tidakkah Allah pernah berfirman yang bermaksud "Janganlah orang-orang mukmin mengambil orang-orang kafir menjadi wali (pemimpin) dengan meninggalkan orang-orang mukmin. Barangsiapa berbuat demikian, niscaya lepaslah ia dari pertolongan Allah kecuali karena (siasat) terhadap sesauatu yang ditakuti. Dan Allah memperingatkanmu dari siksa-Nya. Dan hanya kepada Allah tempat kamu kembali." (Ali-Imran: 28)

Kesanggupan Pas bekerjasama dengan individu yang dikecam kerana menyokong penubuhan Majlis Antara Agama (IFC) serta menganjurkan 'Forum Memeluk Islam' membuktikan betapa parti itu tidak konsisten dalam memperjuangkan Islam.

Merujuk kerjasama Pas dengan Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih), Datuk Ambiga Sreenevasan, Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal berkata, ia jelas menunjukkan tindakan Pas kini hanya didorong keinginan mendapatkan kuasa.

Sehubungan itu, katanya, rakyat perlu membuka mata mengenai sikap tidak konsisten Pas itu yang dibimbangi membawa perpecahan di kalangan Melayu Islam.

"Pas mengamalkan konteks agama bermusim dan bertempat. Jika sesuai dengan ideologi politik, mereka akan ikut. Langsung tak konsisten dari segi amalan agama dan politik.

"Sedangkan al-Quran dan Islam itu konsisten dan digunakan dari zaman ke zaman. Bukan haram hari ini dan halal esok. Kita bimbang kecelaruan dilakukan Pas menyebabkan umat Melayu Islam berpecah-belah," katanya.

Beliau berkata demikian pada Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet mengenai cara meningkatkan pendapatan pekebun kecil di Ibu Pejabat Majlis Amanah Rakyat (Mara) di sini hari ini.

Sewaktu menjadi Presiden Majlis Peguam, Ambiga bertanggungjawab menerima memorandum menuntut pelaksanaan IFC. Beliau turut dikatakan menyokong Lina Joy berhubung kes murtad.

Tidak setakat itu, beberapa pemimpin dan ahli Pas termasuk Naib Presidennya, Salahuddin Ayub bersama ahli UMNO, PKR dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) pernah berdemonstrasi di hadapan bangunan Majlis Peguam kerana membantah Forum Memeluk Islam.

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang juga pernah membuat kenyataan membantah forum tersebut yang dianjurkan sewaktu Ambiga mengetuai pertubuhan tersebut.

Mengulas lanjut, Mohd. Shafie berkata, sikap tidak konsisten Pas itu bukan sesuatu yang baru malah, telah lama diamalkan demi kelangsungan parti itu.

"Ia menunjukkan apa yang diperkatakan Mursyidul Amnya pada 1999 bahawa beliau boleh menerima pertolongan sesiapa juga termasuk syaitan bagi membantu perjuangan Pas.

"Begitu juga baru-baru ini apabila Mohamad Sabu memegang jawatan timbalan presiden, beliau kata tidak mahu lagi menyerang Datuk Seri Anwar Ibrahim. Hakikatnya, individu itulah yang dia berikan pelbagai gelaran sebelum ini," ujarnya.

Sementara itu, Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Hamzah Zainuddin menyifatkan kerjasama Pas dan Ambiga membuktikan bahawa perkataan 'Islam' hanya menjadi slogan kepada perjuangan mereka.

"Mereka hanya mahukan kuasa bagi memerintah negara dan sanggup bergabung dengan sesiapa saja bagi mencapainya. Sebagai contoh, kalau benar mahu perjuangkan Islam, kenapa mesti membiarkan pilihan raya masjid berlaku di Pulau Pinang?.

"Kalau betul pilihan raya tidak bersih, kenapa sanggup terima mandat memerintah di Kelantan, Pulau Pinang, Selangor dan Kedah? Tolak mandat itu dan bawa ke mahkamah. Itu lebih baik daripada bawa ke jalanan," katanya.

Kongsi Link Anda