Popular Today

Isnin, Mei 12, 2008

Karpal kurang cerdik politik - Teng Chang Kim

0 Komen!!!
Karpal Singh memang hebat dikenali hebat dalam bidang Perundangan tetapi dari segi pendekatan politik, beliau memang agak ekstrem.

Kenyataan-kenyataan beliau yang popular dahulu seperti "langkah mayat aku dulu jika henadak tubuh negara Islam" dan kini "Rakyat bukan hidup lagi di zaman feudal" dan seterusnya mempertikaikan siapa yang menyediakan Teks yang dibaca oleh Yang DiPertuan Agong ketika Titah Perasmian Dewan Rakyat ke-12.

Hari ini, menurut laporan The Star , ahli Ekeskutif Pusat DAP dan Speaker Selangor, Teng Chang Khim menyifatkan Karpal Singh kurang cerdik dalam pendekatan poltik yang diambil khasnya mengenai isu pertikaian Karpal terhadap kuasa Sultan Perak yang berkaitan bidang Kuasa Sultan dan Hal Ehwal Islam.

Sebagaimana laporan the Star “Karpal Singh may be right in law, but this is not merely a legal question, it involves politics. Therefore, I disagree with the approach taken to openly challenge the royal intervention,” said DAP central executive committee member and Selangor Speaker Teng Chang Khim.

Walaupun begitu, Teng bersetuju bahawa MB Perak mempunyai kuasa untuk memindahkan Pegawai Kerajaan.

Tetapi Teng juga mengakui bahawa kuasa Institusi DiRaja, dimana Sultan ialah ketua agama Islam. Ini termasuklah hal ehwal politik dan agama.

Manakala Vateran DAP Lim Kit Siang, menolak untuk mengulas kenyataan Teng ini

Khairy: Projek khinzir raksasa @ PKR

0 Komen!!!
Dewan Rakyat hari ini semakin menarik, menurut laporan Malaysia Kini Khairy Jamaluddin, ahli parlimen Rembau, mencipta singkatan nama yang menarik di Dewan Rakyat hari ini dalam isu penternakan babi dengan menamakannya "Projek Khinzir Raksasa" atau PKR.

Beliau berucap sewaktu membahaskan isu bahan makanan yang mencukupi seperti padi, daging lembu, sayur dan daging kambing.

Beberapa ahli parlimen PKR tidak berpuas hati dan bangun untuk menjawab tetapi tidak diberikan laluan oleh Khairy.

Sindiran tajamnya itu bagaimanapun dijawab ahli palimen PAS, Mahfuz Omar, dengan PBN atau "Projek Babi Negara".

Walaupun bunyi agak ganjil bunyinya sebab tidak pernah orang panggil parti BN @ PBN. Kalau Parti Keadilan Rakyat @ PKR agak biasalah. Jadi PKR di panggil "Projek Khinzir Raksasa" macam kena sahaja sebab setakat ni kerajaan PKR sahaja yang buat Projek Khinzir Raksasa. Kiranya memang macam raksasalah dengan bajet RM 100 juta sebagaimana yang dilaporkan.

Khairy kemudian bertanya siapa yang mengeluarkan kenyataan sedemikian tetapi gagal mengenal pastinya.

Sindiran beliau di awal ucapan di sesi pagi tadi dipercayai merujuk kontroversi projek penternakan moden babi di Selangor yang kini dipimpin oleh menteri besar PKR, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

PAS PATUT TERASA HINA DAN MALU

0 Komen!!!
PAS terasa hina dan malu untuk berterus-terang dalam soal politik kerana takut kepada pakatan pembangkang serta terhutang budi kerana diberikan jawatan Menteri Perak selepas Pilihan Raya Umum Kedua belas lalu.

Lantaran itu, gagasan pembentukan negara Islam Malaysia PAS kini tergadai dan sentiasa diputarbelitkan pakatan rakyat dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

PKR juga tidak mahu bertanggungjawab di atas cadangan kerajaan negeri untuk melaksanakan projek pemeliharaan khindzir terbesar di rantau Asia apabila menyedari rancangan ini telah mengganggu sensitiviti orang Islam kerana ia dilaksanakan dalam kawasan perkampungan orang Islam di negeri Selangor.

Kedua-dua isu ini sentiasa menimbulkan kekecohan dalam Parlimen khususnya semasa
MP Rembau, Khairy Jamaluddin Abu Bakar, membentangkan usul ucapan menyokong titah YDP Agong.

WiraMalaysia.Blogspot

Ibrahim questions silence of Malays Opposition MPs

0 Komen!!!
PASIR MAS: Datuk Paduka Ibrahim Ali questions why Malay members of Parliament from opposition parties are silent over the issue of Malay supremacy and the statement by Karpal Singh allegedly questioning the powers of the Perak Sultan.

However, DAP life adviser Dr Chen Man Hin sprang to Karpal Singh's defence, saying he was right in making his statement.

“The Malay MPs from PKR and DAP are silent when these issues are raised in Parliament,” claimed Ibrahim.

“Are they afraid to deal with it? Are they in cahoots since they are part of the Pakatan Rakyat alliance?” asked the independent MP from Pasir Mas.

He said the pin-drop silence from PKR and DAP had created suspicions.

“At least to a certain degree, senior leaders in PAS, such as Mentri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, have presented their views,” he said.

Ibrahim felt that many MPs from the Opposition had gone overboard in questioning the sovereignty of the Malay rulers, and that they had not been duly reprimanded by their Malay leaders.

In light of the political developments, the Internal Security Act was needed to deter anarchy in the country, he added.

Dr Chen said it was legally correct for Bukit Gelugor MP Karpal Singh to say that the appointments in the state civil service are under the jurisdiction of the respective Mentris Besar and executive committees.

He said that since Karpal Singh had also said the full jurisdiction over religious and Malay custom matters was under the state ruler, he had not been disrespectful to the Perak Sultan.

“All the claims that Karpal Singh was disloyal are baseless and is the work of Umno plotting together with a few civil servants.

“It is an open secret that the civil service heads in Perak have been uncooperative and defiant of the state government,” Dr Chen said.

Laporan The Star 12/5/08

Kontrak sosial tidak wujud, kata Ungku Aziz

0 Komen!!!
Rahmah Ghazali & Abdul Rahim Sabri | May 11, 08 7:12pm
Prof diraja Dr Ungku Abdul Aziz hari ini mendakwa bahawa tidak wujud kontrak sosial secara fizikal antara rakyat Malaysia yang pelbagai kaum.

Bercakap selaku salah seorang panelis forum ulangtahun ke-25 Dasar Pandang Ke Timur di Shah Alam hari ini, beliau berkata tidak wujud kontrak sosial seumpama itu.

Panelis lain termasuklah mantan perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam, Datuk Ismail Adam.

Sebaliknya, kata Ungku Aziz, sosial kontrak itu merupakan satu fantasi yang diwujudkan oleh ahli-ahli politik bergantung kepada kepentingan mereka.

Ungku Aziz berkata, kontrak sosial itu sepatutnya dipanggil ‘kontrak' untuk menjustifikasikan tindakan afirmatif dalam bidang pendidikan dan kesihatan untuk kumpulan paling memerlukannya.

Bagaimanapun, beliau tidak menjelaskan lebih lanjut mengenai perkara tersebut dan berkata beliau akan berbuat demikian di forum yang lain.

Dr Mahathir tidak setuju

Bercakap dalam sidang akhbar kemudiannya, Dr Mahathir bagaimanapun tidak bersetuju dengan Ungku Aziz dan menegaskan bahawa kontrak sosial wujud walaupun tidak dalam bentuk bertulis.

Jelasnya, kontrak sosial memang tidak ditulis secara rasmi, tetapi kefahaman tentangnya memang wujud di kalangan pemimpim utama Perikatan - Tengku Abdul Rahman dan pemimpin Perikatan yang lain ketika itu.

"Kefahaman kontrak sosial itu, yang harus di kongsi bersama ialah bagaimana Tengku Abdul Rahman memberikan satu juta kerakyatan kepada bangsa Cina, dengan harapan mereka memberi sokongan dalam usaha untuk menuntut kemerdekaan," katanya.

Katanya, kefahaman kontrak sosial itu juga memberi kesan terhadap perlembagaan apabila ia memberi hak kepada orang Melayu dan juga memberi hak kepada orang Cina dan India.

"Bukan sahaja Melayu akan menjadi bahasa rasmi yang diajar di sekolah-sekolah kebangsaan, tetapi bahasa Cina dan India juga diajar di sekolah-sekolah masing-masing.Dan itu hak-hak yang diberikan," jelasnya yang juga mantan presiden Umno.

Hak semua kaum

"Dan orang Melayu tidak boleh mempersoal dan mencabar hak kewarganegaraan orang Cina dan India dan di situ kita dapat melihat keseimbangannya," tambahnya.

Beliau berkata, begitu juga dengan agama. Islam yang telah menjadi agama rasmi negara dan semua orang bebas untuk mempraktikkan kefahaman agama mereka tanpa perasaan takut.

"Rakyat selalu bercakap tentang hak orang Melayu dalam parlimen, tetapi tidak melihat hak orang Cina (dan India) dalam perlembagaan," tambahnya.

Menurutnya, kontrak sosial ini meliputi perkongsian kuasa, kuasa dalam politik, perkongsian ekonomi dan pertumbuhannya.

Dan daripada pertumbuhan itu, katanya, ia diagihkan sebahagian besar kepada orang Melayu dan bumiputera. Kontrak sosial itu memang tidak ditulis tetapi ia termasuk semua aspek sosialisasi dalam negara ini.

Laporan Malaysia Kini 12/5/08

Kongsi Link Anda