Popular Today

Selasa, Mac 09, 2010

ANAK 'Ngo haram' upahan Pakatan Rakyat

1 Komen!!!

Selepas Felda ditubuhkan lebih 50 tahun yang lalu inilah terdengar kali pertama Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) yang kononnya berjuang untuk peneroka felda.

ANAK ini hakikatnya ialah NGO haram yang belum berdaftarpun dengan Pendaftaran Pertubuhan tetapi gerakan mereka macam gerakan yang halal...

Siapa yang mengerakkan Anak [rujuk sini]:

PRESIDEN
Sdr Mazlan Bin Aliman
AJK Pas pusat merangkap ketua penerangan Pas Johor

TIMBALAN PRESIDEN
Sdr Menhad Bin Awab
AJK PAS kawasan Tenggara merangkap bekas calon PAS Pasir Raja

SETIAUSAHA
Sdr Zabidie Abas
Ketua AMK Johor

Rasanya dengan 3 orang nama dari pakatan ini memberikan gambaran yang cukup siapa di belakang pertubuhan haram ini. Tujuannya mudah.. untuk menimbulkan rasa tidak puas hati peneroka terhadap kerajaan [rujuk sini]..

Anak ini merupakan Ngo upahan Pakatan Rakyat yang mahu mengugat kehidupan peneroka Felda. Inilah generasi peneroka yang tidak tahu bersyukur.. sudahlah peneroka menerima 10 ekar tanah setiap seorang.. tapi masih tak mengenal untung..

Masakan tidak.. Peserta rancangan Felda digelar Peneroka felda yang dipilih daripada kalangan orang Melayu termiskin di luar bandar dengan keutamaan diberikan kepada mereka yang tidak bertanah untuk berladang. Peneroka juga diberikan tanah sebanyak 10 ekar (40,000 m²) di petempatan yang tertentu untuk mengerjakan ladang pokok getah atau kelapa sawit khususnya.

Ramai anak Felda yang telah berjaya kerana dasar kerajaan yang membantu orang Melayu.. dari tidak bertanah kini mempunyai tanah.. dari tidak mempunyai pelajaran dan kini mempunyai pelajaran, anak peneroka Felda kini ramainya telah berjaya dan menjawat jawatan profesional dari dalam negara hinggalah ke luar negara..

Jadi sedarlah diri sikit... ramai orang lagi yang tak de tanah!!!

Jika berlaku perpecahan dalam Felda inilah dalangnya.. ANAK 'haram' ialah generasi kedua Felda yang tidak bersyukur, orang sebegini patut ditendang sahaja keluar dari Felda.... Hidup menyusahkan orang lain..

Kepada Felda... janganlah lembik sangat... sesiapa yang tidak perform tu tendang je... jangan disebabkan individu yang buat salah felda yang tanggung masalah... felda perlu buat sesuatu kepada peneroka yang menderhaka dan sedar diri ini (ANAK haram)...

Jadi ANAK 'haram' ini patut diharamkan sahaja... buat macam hindraf!!!

Suratkhabar Cina Babi persenda Melayu pertahan hak!

4 Komen!!!


Apabila Suqiu, Dong Zong atau Hindraf mempertahankan hak mereka, kita bagai tidak ambil peduli. Malah ada yang cetek pengetahuan bersetuju pula dengan kumpulan kumpulan rasis ini. Tidak apa jika segala tuntutan mereka berdasarkan kepada fakta fakta yang menyeleweng dan berbaur hasutan.

Hari ini blogger Darah Tuah menulis mengenai penulisan timbalan editor suratkhabar Sin Chew Jit Poh yang dianggap keterlaluan. Disamping mempunyai banyak contoh perumpamaan yang tidak tepat, timbalan editor tersebut sanggup mengecam kumpulan yang mewakili berjuta-juta ahli sebagai mengigau dan pendek akal.

SIN CHEW JIT POH MEMPERSENDA 76 NGO MELAYU MENGIGAU DAN BERKHAYAL BERAMAI-RAMAI

1. Pada 27 Februari lalu, 76 buah NGO Melayu telah berkumpul di Kelab Sultan Sulaiman, Kg. Baru, Kuala Lumpur untuk bersatu/bergabung bagi mempertahankan hak-hak kaumnya yang semakin terhakis dan terancam.

2. Pada 2 Mac pula, Tay Ting Yan, Timbalan Editor SCJP, telah mengkritik dengan sinis usaha suci tersebut. Kritikannya bersandarkan fakta yang separa benar dan diputar-belitkan pula:
• Membandingkan kaum Melayu umpama orang kulit putih di Amerika dan kaum Han di China manakala orang Cina di negara ini pula umpama Red Indian di Amerika dan orang Tibet dan Uighur di China;

• Prakarsa 76 buah NGO Melayu itu adalah satu khayalan (Quixotic), umpama tindakan khayalan Don Quixote.

3. Fakta Tay adalah benar dari segi kedudukan bilangan majoriti / minoriti penduduk yang dibandingkan itu – Melayu / kulit putih / Han adalah golongan majoriti di negara masing-masing manakala kaum Cina / Red Indian / Tibet / Uighur adalah kumpulan minoriti di negara yang sama. SEMUA orang tahu hakikat ini.

4. Apa yang tidak benar ialah dari segi kedudukan ekonomi kaum / golongan yang dibandingkan itu. Kedudukan ekonomi kaum Melayu (majoriti) sama kedudukannya dengan ekonomi Red Indian / Tibet / Uighur (minoroti) iaitu berada di tahap yang lebih rendah dari orang Cina (minoriti) dan orang kulit putih / Han (majoriti). Hakikat ini juga diketahui oleh SEMUA orang.

5. Untuk berlaku adil dan tepat dari segi fakta, Tay sewajarnya membandingkan komposisi penduduk dan kedudukan ekonomi di Malaysia dengan negara-negara seperti Fiji dan Afrika Selatan, Uganda dan Rhodesia. Ianya sebanding di mana kaum minoriti / pendatang menguasai ekonomi negara-negara berkenaan.

6. Oleh kerana kedudukan ekonomi yang sedemikian terhimpit itu dan ditambah pula oleh hak dan kuasa yang semakin terhakis serta terus diburu dengan pelbagai ancaman maka adalah naïf dan dangkal sekali untuk menyamakan usaha 76 buah NGO tersebut hendak membela serta mempertahankan hak kaum mereka sendiri (satu hakikat yang benar) dengan perbuatan bodoh Don Quixote itu.
Sila baca sambungannya di SINI. Artikel asal Sin Chew juga boleh di dapati di dalam artikel tersebut. Apabila Utusan Malaysia bercerita mengenai Melayu, ada yang membantah. Jika Sin Chew melakukan perkara yang sama, tiada siapa antara pembaca setia mereka yang terkinja-kinja membantah penulisan tersebut.

SUMBER : DARI KACA MATA MELAYU

Kongsi Link Anda