Popular Today

Ahad, Ogos 30, 2009

Syukurlah dengan nikmat kemerdekaan

4 Komen!!!
Syukurlah dengan nikmat kemerdekaan

- Bersyukurlah kepada nikmat merdeka, nikmat paling besar kepada bangsa Melayu. Kemerdekaan banyak merubah nasib bangsa melayu. Kemerdekaan memberi peluang kepada seseorang atau sesuatu bangsa untuk menguruskan bangsa mereka sendiri

- Sebab itu kita perlu bersyukur atas nikmat kemerdekaan ini. Dengan kemerdekaan ini kita telah diberi tanggungjawab untuk membangunkan diri kita.

- Kita jangan lupa apa yang berlaku dalam diri kita sebelum kemerdekaan. Dimana kah kedudukan kita bangsa Melayu berbanding dengan bangsa yang lain..

- Melayu telah diabaikan oleh penjajah dari pelbagai aspek. Sehingga Melayu mundur dalam aspek pendidikan, ekonomi dan sosial. Walaupun negara ini waktu dahulu di kenali sebagai tanah Melayu tetapi bangsa Melayu dianggap sebagai kelas kedua oleh penjajah.

- Melayu dipinggirkan dari aspek pendidikan - hanya anak orang berada sahaja diberi peluang pendidikan di bandar. Melayu dipinggirkan aspek ekonomi, Melayu terus dibiarkan tinggal di kampung, sementara penjajah mengambil bangsa Cina untuk menguruskan ekonomi tanah Melayu di bandar2 manakala di estet dan ladang penjajah mengambil kaum india.

- Begitulah hinanya Melayu sebelum merdeka. Hasil bumi di pijak milik orang. Semua sejarah hitam ini mesti berada di dalam pemikiran orang Melayu.

- Makna bersyukur ini perlu di fahami dan dihayati. Syukurlah dengan keadaan hari ni dengan apa yang pernah di lalui dengan ibu bapa kita sebelum ini. Hidup bangsa Melayu kini telah banyak berubah. Melayu telah melalui transformasi yang menakjubkan. Ramai anak Melayu telah berjaya.

- Pernahkah kita memikirkan bagaimana melayu kita berjaya, samaada dengan merit atau dengan bantuan. Perkara ini amat penting untuk diketahui, supaya kita mengukur diri kita dan bersyukur dengan nikmat yang diberikan...

- Melayu berjaya kerana mereka diberikan kepada mereka peluang yang belum pernah lakukan sebelum ini.

Selamat menyambut hari Kemerdekaan ke-52. 1Malaysia Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan.

Hj Salleh B Mohd Yusof@Aspirasibangsa

Kongsi Link Anda