Popular Today

Jumaat, September 26, 2008

Malaysia cadang konvensyen besar-besaran tangani Islamophobia di AS

0 Komen!!!
NEW YORK: Malaysia mencadangkan agar konvensyen antarabangsa secara besar-besaran anjuran Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) diadakan di Amerika Syarikat seawal tahun depan bagi menangani segera gerakan anti-Islam yang semakin menular di beberapa negara maju.

Menteri Luar, Datuk Seri Dr Rais Yatim, berkata OIC memohon Malaysia memainkan peranan utama ke arah memperbetulkan tanggapan serong masyarakat Barat yang dipengaruhi semangat Islamophobia hingga membenci negara-negara Islam seperti berlakunya protes terhadap pembinaan sebuah masjid di Cologne, Jerman, baru-baru ini.

Namun dalam konteks dalam negara terdapat juga pihak yang mempertikaikan Islam, azan dan negara Islam. Ini berikutan sekutunya masih gagal untuk 'tarbiah' pemimpin parti berkenaan. Dengan kata lain PAS gagal tarbiah DAP. Sebab itu sehingga kini DAP masih memperjuangkan negara Sekular dan ini disokong oleh PKR dan Pakatan Rakyat.

Hakikat ini perlu diakui oleh PAS yang bukan sahaja dilihat sebagai gagal untuk mentarbiah DAP dan apa yang lebih teruk lagi ialah takut terhadap DAP Laknatullah dan sekutunya.

Penangguhan pemilihan UMNO baik atau buruk untuk ahli?

0 Komen!!!
Mesyuarat tergempar Majlis Tertinggi (MT) Umno akan diadakan jam 10 pagi esok, dipercayai untuk membincangkan penangguhan pemilihan parti, yang dijadual Disember ini, ke tahun depan.

Mesyuarat di bangunan parti itu di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) itu juga dijangka membahaskan saranan untuk menyegerakan peralihan kuasa Presiden Umno Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi kepada timbalannya setahun lebih awal.

Pada asalnya, Abdullah dan Datuk Seri Najib Razak merancang pelan peralihan kuasa itu akan berlangsung pada pertengahan 2010. Anggota MT Datuk Seri Nazri Aziz memberitahu Malaysiakini, Umno kini terbelah dua kepada dua kem. Satu pihak bersetuju dengan pelan tersebut, sementara satu lagi ingin menyegerakannya.

Persoalan penagguhan pemilihan parti perlu difikirkan masak-masak kerana tarikh asal persidangan dalam bulan Ogos 2008 telah pun ditangguhkan kepada bulan Disember dan ini pun telah menimbulkan pelbagai polemik sehingga kini. Jika polemik ini dibiarkan berterusan akan menimbulkan kekecewaan dan perpecahan kepada ahli. Namun secara peribadi, sebagai rakyat saya mersakan penangguhan akan membawa lebih banyak keburukan daripada kebaikan.

Kongsi Link Anda