Popular Today

Jumaat, Ogos 22, 2008

Harga petrol turun 15 sen, diesel 8 sen mulai malam ini

0 Komen!!!
22/08/2008 5:28pm


PUTRAJAYA 22 Ogos - Harga runcit petrol RON97 dikurangkan sebanyak 15 sen kepada RM2.55 seliter manakala harga runcit diesel sebanyak 8 sen kepada RM2.50 seliter mulai esok, demikian diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi di Putrajaya hari ini. - Bernama

Kenyataan Akhbar Pejabat Perdana Menteri

Seorang lagi pemimpin Islam PKR meninggalkan parti

2 Komen!!!
Seorang lagi bekas orang kuat Datuk Seri Anwar Ibrahim `menyerang' penasihat PKR itu , dalam kempennya membantu Barisan Nasional (BN) dalam pilihanraya kecil Parlimen Permatang Pauh.

Bekas Naib Presiden PKR, Saidatul Badru Said Keruak berkata, negara akan menjadi huru-hara jika Anwar berkuasa atau menjadi perdana menteri.

Ketika berkempen membantu calon BN, Datuk Arif Shah Omar Shah, beliau berkata, jangan sesekali memberi kemenangan kepada Anwar dalam pilihanraya kecil ini.

Saidatul Badru berkata, beliau sangat kecewa cara Anwar mengendalikan PKR dan mendakwa, pemimpin pembangkang itu mahu membalas dendam kepada orang Sabah.

"Saya tidak tahu sebabnya, tetapi dia menawarkan jawatan pengerusi PKR negeri kepada Jeffrey Kitingan yang sebelum ini dipegang oleh orang Islam," katanya.

Ini jelas bermakna bermakna DSAI sanggup menjual dan memperdagangkan Islam untuk mendapatkan kuasa dan sokongan yang bukan Islam.

Ketika ditemui di Seberang Jaya semalam, Saidatul Badru berkata, sepatutnya Anwar mengambil daya usaha menyatukan umat Islam di seluruh negara dan bukannya membiarkan ia terus berpecah. Katanya, atas alasan itu, beliau mengambil keputusan meninggalkan PKR dan kembali ke pangkuan Umno sebulan lalu.

Semasa bersama PKR, beliau pernah menjadi pengerusi perhubungan negeri dan bertanding di kerusi Parlimen Sepanggar dalam pilihanraya umum 2004 . Bagaimanapun, anak bekas ketua menteri Sabah itu tidak bertanding dalam pilihanraya umum lalu.

Semalam bekas ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Ezam Mohd Nor turut berkempen membantu calon BN dalam pilihanraya kecil tersebut.

Semakin ramai pemimpin Melayu Islam meninggalkan PKR,dan yakinlah selepas ini ramai lagi pemimpin Islam PKR akan meninggalkan parti itu... parti yang ditubuhkan unutk kepentingan peribadi dan untuk tujuan mengangungkan inividu pasti akan hancur..

Bagi kes Bekas Naib Presiden PKR, Saidatul Badru Said Keruak yang sahaja keluar sebulan yang lalu sememangnya membangkitkan pelbagai persoalan. Dalam keadaan Pakatan Rakyat dilihat kuat dan akan berkuasa, berlaku pula naib presidennya pula keluar dari parti tersebut... kenapa?

Apakah ada sesuatu berlaku di dalam PKR?... adakah PKR bakal menjadi parti Bukan Melayu dalam masa terdekat...????

Calon BN jawab isu pengajian PhD

0 Komen!!!
Kuek Ser Kuang Keng & Wong Teck Chi Aug 22, 08 1:53pm

Calon BN bagi pilihanraya kecil Permatang Pauh, Datuk Arif Shah Omar Shah mengakui tidak menghabiskan pengajiannya di peringkat kedoktoran falsafah atau PhD selepas universiti tempat beliau belajar itu, disyaki menjual diploma dan ijazah palsu.

Beliau menjelaskan demikian selepas timbul persoalan mengenai kelayakan akademiknya. Ketika ditemui Malaysiakini, beliau berkata, PhD itu tidak diiktiraf, jadi beliau berhenti.

Arif Shah yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sebarang Jaya, menjelaskan bahawa nama universiti tersebut ialah 'Edison Universiti of Technology', sebuah universiti yang didaftarkan di British Virgin Islands, yang menawarkan program pengajian jarak jauh.

Selepas membuat semakan di Internet dan dengan seorang pakar tempatan, Malaysiakini mendapati universiti tersebut telah dituduh mengeluarkan diploma palsu.

Klik di sini untuk baca sepenuhnya

ANAK TEMPATAN MENJADI PILIHAN

0 Komen!!!
Sudah sampai masanya pengundi Permatang Pauh memberikan peluang kepada calon yang tinggal tetap di kawasan ini untuk mewakili mereka di Parlimen. Perdana Menteri berkata kerusi Parlimen Permatang Pauh ini sudah lama diberikan kepada orang yang tidak tinggal tetap di kawasan ini.

Semenjak 1982, apabila Anwar mula bertanding sehingga kini tiada calon berasal dari anak tempatan yang menjadi wakil ahli Parlimen sehingga kini Anwar bertanding semula pada pilihanraya kecil 2008.

Dulu bagi presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, dia dah tak mau, dia bagi kat suami dia (Anwar). La ni kena ambil lah semula.....

Melihat beliau berceramah di dalam buletin Utama semalam memang "dahsyat la" lancar sungguhla berbahasa Cina...

Melihat pada Calon BN ini, semuanya ada berbangsa Melayu (keturunan mamak kira-kira macam wakil kaum India sekali, beragama Islam wakili bangsa Melayu, dan hebat berbahasa Cina mewakili kaum Cina).

Kiranya calon BN ini memanglah sesuai untuk semua kaum di Parlimen Permatang Pauh ini... adalah menjadi satu kerugian bagi rakyat Permatang Pauh jika menolak anak tempatan yang boleh berkhidmat untuk semua kaum dan mempunyai ketrampilan dan sahsiah yang tinggi serta mempunyai rekod sebagai ADUN yang baik dan peka terhadap masalah rakyat...

Rasanya inilah wakil rakyat yang sepatutnya dipilih oleh pengudi Permatang Pauh, yang boleh bersama rakyat sepanjang masa.

Pengundi Permatang Pauh tidak perlukan kepada wakil rakyat bukan anak tempatan yang bertaraf antarabangsa dan hanya sesuai berada diluar negara......

Lagipun Pembangkang sudah mempunyai 2 suara di Dewan Undangan Negeri iaitu di Penanti dan Permatang Pasir. Maka wajarlah undi Parlimen di beri kepada BN..

Pilihlah calon anak tempatan yang berkelayakan serta mampu menyelesaikan masalah... bukan memilih calon yang boleh membuat masalah...

AL KISAH... PKR (PAKATAN KORUPSI & RASUAH aka PARTI KUAT RASUAH)

2 Komen!!!
Bila penentang rasuah menerima rasuah... Buruk betul rupanya....

Al kisah... bagi mempertahan tindakan yang EXCO Perak yang korup, seluruh kepimpinan PKR dan DAP khasnya dinegeri Perak menuduh ianya merupakan konspirasi kerajaan BN untuk melemahkan kerajaan Pakatan DAP, PAS dan PKR.

Terkini, BPR pula dituduh menjadi agen BN. Dengan pantas, Ketua Pengarah BPR Datuk Seri Ahmad Said Hamdan menafikan penahan dua Exco kerajaan negeri Perak oleh Badan Pencegah Rasuah (BPR) tidak mempunyai kaitan dengan politik.

Itu biasalah tuduhan mereka yang pendek akal. Bagi pihak yang rasional tentunya tindakan BPR ini adalah sebahagian tugas profesional... bertindak atas maklumat orang ramai demi menjalankan sistem keadilan di negara ini.

Katanya beliau kecewa dengan dakwaan sesetengah pihak yang menuduh agensi itu sengaja menahan kedua-dua Exco tatkala demam pilihan raya kecil Permatang Pauh berlangsung.

"Saya kecewa apabila BPR dituduh konspirasi, sekongkol dengan parti pemerintah, itu tak benar. Ini kes jenayah, kita dah tangkap ramai, bekas ketua pengarah Imigresen, pegawai kanan polis pun, kita terpaksa.

"Takkan kerana dekat pilihan raya (kecil)... kita simpan dulu (kes), duit dah bagi". "Bukti sudah ada jadi kita tahanlah mereka," Ahmad Said berkata BPR telah menjalankan siasatan terhadap kedua-dua Exco berkenaan lebih dua hingga tiga bulan lepas dan hanya secara kebetulan tangkapan dilakukan menjelang pilihan raya kecil Permatang Pauh.

BPR menahan dua anggota Exco Perak bersama empat orang lagi kerana disyaki terlibat dalam sogokan wang lebih RM100,000 dan seks.

Mereka disiasat mengikut Seksyen 11(a) Akta Pencegahan Rasuah 1997 bagi membantu siasatan berhubung kes rasuah membabitkan satu projek perumahan di Seri Iskandar bernilai RM180 juta.

-- BERNAMA

Kongsi Link Anda