Popular Today

Rabu, Mac 31, 2010

PAS juga amalkan rasuah!!

2 Komen!!!

PAS bukanlah parti yang suci 100%.. kelihatan juag tompok-tompok hitam di dalam PAS, cuma PAS ada rasuah versi halal yang dihalakan tok guru sesat mereka.. bacalah pendedahan Dr Novandri berikut:

Seperti yang penulis terangkan, parti PAS hanyalah satu parti politik seperti parti-parti politik yang lain. Kepimpinan parti tersebut akan melakukan apa sahaja demi kesinambungan parti tersebut walau pun keputusan mereka itu jauh melencong daripada perjuangan asas mereka.

Mereka akan menghalalkan sesuatu jika perkara tersebut menguntungkan mereka tetapi menentang keras jika digunapakai oleh parti-parti politik yang lain. Mereka juga mengamalkan rasuah, kronisme, nepotisme dan semuanya terpampang di depan mata kita semua.

Kita tentu masih ingat dengan harga kek Black Forest yang berharga RM516.oo sebiji untuk nafsu selera Nik Aziz dan ianya diluluskan oleh menantu Nik Aziz sendiri.
klik di sini

Di bawah ini pula adalah salah satu lagi putar belit kepimpinan parti PAS untuk menghalalkan rasuah dan Nik Aziz adalah Menteri Besarnya.“… Dan bahawasanya Jutapan Sdn Bhd dengan pendaftaran No: 156857-D adalah sebagai ‘Pemohon’ bagi tanah seluas 500 Ekar yang berada di Mukim Pulai daerah Galas Jajahan Gua Musang. Dan bahawasanya telah dipersetujui bersama diantara pihak tuan dan kami untuk memberi sumbangan derma seperti berikut:

Sumbangan tunai kepada “PASTI” dengan jumlah sebanyak RM 350,000 (tiga ratus lima puluh ribu genap).
Sumbangan derma ini akan diderma keluar bagi pihak tuan, setelah kelulusan oleh projek permohonan Jutapan Sdn Bhd dari pihak Jawatan Kuasa Pertanian Pembangunan Luar Bandar dan Industri Desa Negeri Kelantan. Dengannya persetujuan tersebut, syarikat kami berharap pihak tuan dapat memaklumkan surat persetujuan kepada Pengerusi Jawatan Kuasa Pertanian Pembangunan Luar Bandar dan Industri Desa…”


Itulah cebisan daripada surat yang keluar daripada Mr. Pee Ching Chuan kepada Wan Mohd Jamil Bin Wan Mahmood, Pengarah PASTI Negeri Kelantan, yang pada 31 Oktober 2000. Pasti ialah Pusat Asuhan Tunas Islam, sebuah institusi dotrinasi anak-anak kecil oleh PAS.

Beratus-ratus pucuk surat dengan format yang sama juga dikeluarkan oleh pelbagai pihak yang menjadi pemohon tanah balak kepada Pengarah Agensi Kerajaan Negeri, Pengarah Urusan NGO yang mesra kerajaan, Wakil-Wakil Rakyat, Exco bahkan Menteri Besar dan Timbalannya sepanjang 20 tahun pentadbiran ulamak bernama Nik Abdul Aziz di Kelantan.

Dalam bahasa pasar, ‘lu bagi gua itu balak, gua ‘derma’ lu duit untuk lu punya kocek…”

Lihat modus operandi ini,

1. Pemohon akan punya penaung.
2. Penaung akan bantu pemohon untuk dapat kelulusan.
3. Sebagai imbuhan kerana menolong, pemohon akan beri sejumlah wang kepada penaung.
4. Penaung ada hubungan rapat dengan pihak yang meluluskan permohonan.
5. Penaung dan pihak yang memberi kelulusan adalah entiti yang sama.

Bukankah itu rasuah namanya?

Bersama-sama ini saya lampirkan beberapa pucuk surat yang ada diserahkan kepada saya oleh pembaca blog ini (Kickdefella) yang sudah muak dengan sikap hipokrit PAS Kelantan di bawah kepimpinan Nik Aziz - seterusnya.

Tentu ada di antara pembaca yang mengatakan bahawa parti lawan iaitu parti UMNO/BN turut mengamalkan rasuah dan lebih teruk lagi.

Persoalannya, apakah parti PAS yang kononnya parti Islam dan terdiri daripada ustaz-ustaz dan tuan-tuan guru, dihalalkan pula untuk mempraktikkan segala yang negatif itu?

Dipteik sepenuhnya dari :
Blog Dr Novandri Hasan Basri

Isu APCO bukti ANuwar semakin takut dengan 1Malaysia

2 Komen!!!

Adakah isu ini tentang APCO sebenarnya atau tentang gagasan 1 Malaysia...

Tentulah isu ini berkaitan dengan gagasan 1 Malaysia yang sangat dibimbangi oleh Pakatan ALjuburi...

Gagasan 1 Malaysia (G1M)sebenarnya telah memberi impak yang sangat besar kerajaan BN kepada rakyat. Kerana ianya bukanlah retorik semata-mata tetapi diikuti komitmen kerajaan yang bersungguh-sungguh iaitu melalu 6 NKRA dan KPI. Bukan itu sahaja 1 Malaysia juga diikuti dengan Governmet Tranformation Program (GTP), seterusnya GST dan MEB..

Dasar yang diperkenalkan Najib semuanya berkaitan antara satu sama lain.. bukanlah sesuatu yang terpisah..

Namun di dalam Najib memperkenalkan dasar itu dan ini, Pakatan yang kononya hebat tidak berkokok pun... senyap seribu bahasa.. tiada pun satu dasar hebat yang diperkenalkan samada ekonomi, sosial, pendidikan dan keselamatan..

Apa yang dibuat Pekatan ALjuburi hanya mencari salah kerajaan BN dan Najib.. Ini adalah pendekatan kebudak-budak... pakatan tidak membuat kerja.. tetapi marah orang lain yang membuat kerja untuk rakyat!!!

Jadi bukan sesuatu yang pelik apabila Bangsa Pakatan melalui Aljuburi menyerang 1 Malaysia sebagai 1Israel..

Tetapi adakah 1 Israel wujud lagi tentunya tidak.. kalau anda google laman di internet tiada satu artikel pun atau laman web bercerita tentang 1 Israel...

Satu lagi apan yang nak dikalut sangat.. cuba tanya ANuwar apa itu 1 Israel?.. Aljuburi tidak cerita pun tentang 1 Israel iatu apa dia.. ini hanya tuduhan berniat politik semata-mata.

Hakikatnya tuduhan ANuwar bohong semata-mata kerana tiada dokumen pun secara langsung yang mengaitkan 1 Malaysia adalah sama dengan 1 Israel.. Apa yang diceritakan hanyalah mengenai APCO dan tokohnya.

Mengenai APCO pula.. tiada siapa pun cerita bila kontrak APCO dengan kerajaan.. Namun apa yang cuba dimanupulasikan oleh Aljburi and bangsa pakatan ialah tokoh individu dalam APCO yang berkaitan israel..

Namun kenapa ANuwar tidak menceritakan hubungan dengan lebih ramai tokoh yahudi [rujuk sini].. Paul Wolfowitz, Timbalan Setiausaha Pertahanan Amerika banyak menghabiskan wang kerajaan Amerika semata-mata untuk membunuh Saddam Hussein, Richard Haass adalah berbangsa Yahudi juga Pengarah Perancangan Dasar untuk Jabatan Negara Amerika Syarikat (2001-2003).

Selain itu, Anwar Ibrahim adalah Diplomat Jemputan CFR, New York (klik di sini). The Brookings Institution pula adalah salah satu badan pemikir CFR yang ditaja oleh Rockefeller(Yahudi).

Brookings Institution pula adalah badan pemikir pro parti Demokrat, Amerika Syarikat. Diasaskan oleh Robert Brookings(Yahudi). Presiden institut itu sekarang ini adalah Strobe Talbott ,(Yahudi) bekas Timbalan Setiausaha Negara semasa pemerintahan Presiden Bill Clinton.

Anwar juga berkawan rapat dengan Madeline Albright, bekas Setiausaha Negara Amerika Syarikat. Sekarang Albright adalah Pengerusi NDI (National Democratic Institute) salah satu cabang kepada NED (National Endowment for Democary).

Albright seorang Yahudi itu juga menaja demokrasi di dunia Islam yang menggunakan flatform US-Muslim World Forum anjuran Institut Brookings dan The Saban Center of Middle East.

Bagimana ANuwar nak jelaskan ini.. sedangkan beliau adalah jelas sebagai ajen yahudi..

Hakikatnya APCO telah menafikan tuduhan ANuwar dan mengatakan Anuwar membuat kenyataan palsu.

“The allegations repeated against APCO Worldwide this morning in the Malaysian Parliament are false. APCO Worldwide is not working for the government of Israel. We did not devise the 1 Malaysia concept,”

“In our work as communications consultants, we are not involved in policy formation but in the presentation of information the government intends to share with the public.
Jika ANuwar tidak berpuas hati boleh Anuwar menyaman APCO atau sebaliknya...

kenyataan APCO jelas ianya adalah perunding media yang tidak terlibat dengan dasar.. APCO adalah perunding media mengenai apa yang mahu disampaikan kepada umum.

Jika dilihat dari kenyataan tersebut, patutlah ANuwar marah sangat kepada APCO kerana ianya adalah saingan kepada ANuwar.. bagaimana hendak mengenal otak Yahudi kecuali dengan mereka yang sangat mengenali yahudi.. adakah kerajaan menggunakan taktik yang sama sebagaimana Anuwar....? Inilah yang mungkin membantutkan usaha Anuwar.. satu perunding media yang khas untuk berhadapan dengan ANuwar... (ini hanyalah pendapat peribadi semata-mata)

Apapun ANuwar kini tidak lagi berani memperlekehkan kerajaan.. bahkan sekarang merasa takut dan bimbang.. Apatah lagi dengan 1 Malaysia yang kini berdiri megah berhadapan dengan rakyat dengan penuh keyakinan..

MEB hadiah kerajaan BN kepada rakyat!!

0 Komen!!!

Model Ekonomi Baru atau MEB telah dilancarkan oleh DS Najib pada pagi ini. Langkah ini tidak lain dan tidak bukan bertujuan untuk meningkatkan taraf hidup rakyat dan mengangkat ke satu peringkat lebih tinggi.

Sebagai seorang berkelulusan dalam bidang ekonomi dari Universiti Nottingham, England pada tahun 1974 setentunya beliau amat faham selok belok ekonomi suasana negara dan dunia sekarang ini. Jadi DS Najib bukanlah seorang yang buta ekonomi iaitu hanya mendengar 'punahsihat' semata-mata tetapi beliau juga berkeupayaan untuk menganalisis suasana ekonomi semasa sebagai perbandingan jelas dengan Aljuburi yang hanya berkelulusan sastera.

Sebab itu dalam merangka MEB, DS Najib memberikan fokusnya amat jelas iaitu:
-Pemulihan yang mapan dan kukuh dalam jangka masa pendek dan sederhana;
-Meningkatkan daya saing Malaysia;
-Merancakkan pelaburan dan pertumbuhan swasta;
-Meletakkan negara ke arah mencapai tahap berpendapatan tinggi;
-Membina ekonomi yang inovatif; dan
-Transformasi nekad dan perubahan ekonomi untuk memodenkan model ekonomi demi masa hadapan.

Manakala Prinsip MEB pula yang jelas terhasil daripada laporan Majlis Penasihat Ekonomi Negara (NEAC - merupakan satu badan bebas yang ditugaskan untuk mengkaji ekonomi negara secara terperinci) - pertama, berpendapatan tinggi, kedua, kemapanan dan ketiga, keterangkuman (inclusive). Ketiga-tiga prinsip ini akan memacu kemajuan ekonomi untuk menjadi sebuah negara yang membangun sepenuhnya; meletakkan kedudukan negara yang berdaya saing secara strategik di dalam ekonomi serantau dan global, persekitaran yang mapan dan kualiti kehidupan secara menyeluruh.

Antara tujuan MEB yang untuk mengubah ekonomi menjadi ekonomi berpendapatan tinggi yang mampan dan inklusif serta menempatkan negara pada landasan betul untuk mencapai status negara maju menjelang 2020 iaitu sesuatu yang ditunggu-tunggu oleh rakyat!!

Apakah yang dimaksudkan dengan pendapatan tinggi iaitu meningkatkan pendapatan perkapita rakyat kepada AS$15,000 menjelang akhir dekad, daripada AS$7,000 sekarang ini.

Malaysia tiada pilihan kecuali membuat anjakan baru dalam model ekonomi negara.. ianya bukan sesuatu yang mudah sebagaimana yang disebut oleh DS Najib namun ianya perlu dilakukan bagi mengelakkan ekonomi negara terus ketinggalan daripada negara jiran yang kini semakin membangun dan mengejar Malaysia seperti Vietnam dan Indonesia.

Namun dalam menuju ke arah MEB, kelemahan-kelemahan Dasar Ekonomi Baru dan Dasar Pembangunan Nasional harus dijadikan rujukan supaya pelaksanan Model Baru Ekonomi dapat mencapai matlamatnya.

Jika Malaysia menggunakan model ekonomi sedia ada, maka perkembangan ekonomi negara akan statik dan beku!!.. Malaysia kini tidak boleh lagi bersaing dalam bidang industri semata-mata kerana negara jiran kini mempunyai tawaran sistem ekonomi yang lebih baik dan upah tenaga kerja yang lebih murah yang mana Malaysia tidak boleh sediakannya lagi..

Berikut adalah antara intipati MEB:

* Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan dibenar melabur lebih bahyak lagi di dalam aset di seberang laut.

* Lembaga Kemajuan Industri Malaysia (MIDA) akan dikorporatkan dan akan dinamakan semula sebagai Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia untuk membolehkannya lebih efektif sebagai satu agensi promosi pelaburan.

* Kerajaan dan KWSP akan membentuk satu usaha sama bagi menggalakkan pembangunan tanah seluas 1,200 hektar (3,000 ekar) di Sungai Buloh untuk menjadi satu hab baharu bagi Lembah Klang.

* Beberapa bidang tanah di Jalan Stonor, Jalan Ampang dan Jalan Lidcol di Kuala Lumpur akan ditender dan dimajukan oleh sektor swasta, yang jika gagal akan merupakan satu pembaziran kerana kerajaan membelanjakan kos penyelenggaraannya.

* Pembangunan tanah di Sungai Buloh dan pembangunan beberapa bidang tanah di bandar raya ini dijangka menjana pelaburan baharu bernilai lebih RM5 bilion

* Syarikat di bawah Kementerian Kewangan Diperbadankan seperti Percetakan Nasional Malaysia, CTRM Aero Composites Sdn. Bhd., Nine Bio Sdn. Bhd. dan Innobio kemungkinan diswastakan.

* Petronas telah mengenal pasti dua subsidiari yang agak besar dengan rekod prestasi yang baik untuk disenaraikan pada tahun ini di Bursa Malaysia, yang akan mengurangkan kehadiran kerajaan di dalam perniagaan dan meningkatkan peranan sektor swasta.

* Khazanah Nasional Bhd. akan melupuskan kawalan kepentingan 32 peratusnya di dalam Pos Malaysia Bhd melalui proses pelupusan strategik dua peringkat.

Namun adakah MEB realiti atau fantasi.. Jika dilihat kesungguhan DS Najib, Insyallah MEB akan tercapai matlamat.. Rakyat Malaysia boleh merasai kejujuran Ds Najib.. sebab itu tidak pelik apabila John Major bekas PM British juga memuji DS Najib.

"Malaysia sesungguhnya berada di bawah kepimpinan yang baik, berdasarkan kepada apa yang Perdana Menteri Malaysia sampaikan kepada pengurus dana asing di persidangan Credit Suisse Asian Investment di sini pada Selasa, dan komitmen beliau untuk menukarkan Malaysia menjadi sebuah ekonomi maju,"
Inilah nama pemimpin yang bertanggungjawab yang sentiasa membawa masalah rakyat di peringkat antarabangsa. Bukan seperti Aljuburi yang sentiasa membawa kes Aljuburi beliau untuk dijual diperingkat antarabangsa..

Kongsi Link Anda