Popular Today

Jumaat, April 08, 2011

Pilihanraya menjadi medan DAP tipu rakyat Sarawak

0 Komen!!!

Ini jawapan kepada ceramah budak hingusan peliharan DAPig (Zaidel Khir Johari) yang memaki Ketua Menteri Sarawak menyentuh kononnya Kerajaan Negeri Pulau Pinang adalah terbaik dan buktik kejayaan kerajaan DAPig. Tapi ini realiti yang Sumandak perolehi daripada blog tun faisal dot com. (sumber: blog tun faisal)

Kisah kejayaan DAP direka, rakyat Sarawak jangan percaya

Orang Sarawak jangan sampai dipijak-pijak Guan Eng macam gambar di atas


Kononnya Dap sungguh berjaya di Semenanjung? Itulah yang dijual oleh pemimpin Dap di sini sambil menyembunyikan hakikat sebenar. Turut disembunyikan adalah kegagalan negeri-negeri PR yang lain termasuk Selangor, Kedah dan yang paling teruk adalah Kelantan.

Nasihat kita kepada orang Sarawak, hati-hati dengan PARTI LANUN dan PARTI PEMBULAK ini. Hati-hati dengan penipuan mereka kerana tujuan mereka hanya untuk 'menjajah' Sarawak. Kejayaan yang mereka jaja, sebenarnya tidak lebih dari warisan dari kejayaan kerajaan BN yang lepas dan setakat ini mereka masih gagal melaksanakan yang lebih baik.

Dalam tulisan ini, saya ingin menunjukkan kepada rakyat Sarawak berapa kali pemimpin Dap menipu dan bagaimana mereka boleh melakukan penipuan ini dengan `poker face' dan tanpa rasa bersalah sama sekali terhadap rakyat.

Mari lihat kes PENIPUAN kerajaan Dap di Pulau Pinang satu persatu.

Seorang rakan blogger Sat-D telah mendedahkan PENIPUAN Lim Guan Eng dalam artikelnya `Dividends of anti-corruption'.
Hakikatnya;
  1. keadaan `surplus' dalam laporan perbelanjaan mengurus kerajaan negeri BUKAN perkara baru, malah telah berlaku sejak 6 tahun yang lalu, membuktikan kecekapan tadbir urus kerajaan BN ketika itu
  2. `silap mata' penurunan pungutan hasil prEmium tanah-tukar syarat 2008, dari RM 35.92 juta kepada hanya RM 19.23 juta dalam penyata kewangan 2009
  3. `silap mata' penurunan kutipan cukai tanah 2008, dari RM 93.04 kepada Tuggakan Cukai Tanah yang bernilai hanya RM 7.24 juta
  4. `silap mata' peningkatan belanja mengurus RM 283.15 juta pada tahun 2008 kepada RM 331.2 juta dalam penyata tahun 2009.
Ini bukan PENIPUAN pertama. Guan Eng juga pernah bermain `silap mata' sebelum ini.

Dahulu Guan Eng pernah ditangkap menipu umat Islam apabila cuba menggambarkan seolah-olah kerajaan Pakatan Pembangkang aka PENIPU RAKYAT (PR) mengadakan sumbangan yang lebih besar untuk Hal Ehwal Islam. Nyatanya, itu hanya penipuan dan silap mata `accounting' seperti yang dinyatakan oleh tulisan ini 'Peruntukan Hal Ehwal Islam - Pembohongan Guan Eng didedahkan'.

Guan Eng mendakwa kononnya kerajaan PR memperuntukkan RM24.3 juta untuk pembangunan hal ehwal umat Islam di Pulau Pinang pada tahun 2009. Hakikatnya, seperti yang didedahkan oleh Pengerusi Sekretariat Perhimpunan Melayu Pulau Pinang, Datuk Mohd. Yussoff Hamid, jumlah sebenar yang diperuntukkan cuma RM11 juta, iaitu lebih rendah berbanding RM12.2 juta yang diberi oleh kerajaan BN pada tahun 2008 (klik).

Ini tidak termasuk PENIPUAN Guan Eng tentang sumbangan Kelab Lumba Kuda dan isu tempat duduknya di sebuah majlis di Bukit Bendera.

DAP penuh PENIPUAN. Lihat bagaimana seorang lagi pemimpin DapMENIPU dalam video klip di bawah. Ini kejadian selepas kerajaan Dap dengan bongkak dan zalim menganiaya pengusaha restoran di Pulau Pinang.

Sumber : Sumandakbayu 

PRN Sarawak : Pertarungan antara miskin dan kaya

0 Komen!!!
Mungkin ada yang perasan dan mungkin ada yang tidak perasan.. Pilihanraya Negeri Sarawak ianya bukan sahaja pertarungan dan pilihanraya biasa tetapi ialah pertarungan antara yang miskin dan yang kaya.. si miskin mempertaruhkan masa depan mereka..

Apa maksudnya.. yang miskin ialah Bumiputra dan yang kaya ialah kaum Cina..

Umum mengetahui bahawa Pakatan, kemudinya adalah DAPig iaitu Cina Cauvanis.. kempennya semua berbahasa Cina.. walaupun melaungkan anti perkauman.. ianya hanyalah pembohongan semata-mata.. DAPigs menggunakan sentimen perkauman Cian sepenuhnya untuk menarikan sokongan pengundi Cina.

Di mana kedudukan bumiputra yang miskin dengan kaum Cina yang kaya... Apa jadi jika sekiranya yang menang Pakatan yang kita tahu bosnya adalah DAp.. manakala PKR dan PAS hanya boneka dan balaci mereka sahaja..

Pastinya kaum si kaya akan terus kaya.. si miskin akan terus ketinggalan.. lihat sahajalah di Pulau Pinang.. si miskin terus di tindas.. manakala si kaya terus kaya... gerai si miskin terus diroboh.. si miskin juga dilarang untuk membina rumah di kawasan pulau.. maka tiada lagilah projek rumah sederhana dan rendah untuk si miskin di kawasan pulau.. yang ada hanya projek perumahan si kaya..

Ini adalah hakikat yang sangat menggerunkan jika si kaya ini dapat memerintah sarawakk. si Miskin akan terus tertinggal dalam arus pembangunan...

Siapa yang bertanggungjawab untuk menjadikan si miskin terus miskin, mestilah si PKR dan PAS iaitu boneka DAPigs..

Lihatlah sekarang walaupun Melayu Islam hanya 30% daripada penduduk Sarawak tetapi mereka boleh berkuasa dan memerintah Sarawak dengan adil.. ianya sangat dibantu oleh kaum bumiputra di Sarawak.. sebab itu Politik Sarawak unik.. dan ianya telah berlangsung berpuluh tahun lamanya.. lihat sahaja BN yang diterajui oleh PBB, ianya parti untuk bumiputra Sarawak bukan Melayu sahaja, bahkan iban, Melanau, Bidayuh, dayak, Kayan, Kenyah, Selako dan sebagainya.. Uniknya Sarawak kerana bumiputra mereka boleh bersatu... siapa bumiputra iaitu tuan tanah, si Miskin yang masih duduk di pendalaman yang perlu banyak lagi pembangunan..

Peranan pengacau dari semenanjung untuk memusnahkan masa depan si miskin.. mereka mahu bagi kuasa kepada si kaya untuk menindas si miskin... lihat sahajalah pembohongan demi pembohongan di lakukan, janji demi janji.. namun semua janji mereka adalah palsu... apakah rakyat sarawak dapat jika menyokongn calon pembangkang.. apatah lagi dengan muka bumi yang sukar di sarawak ini.. jika calon pembangkang menang mereka akan jadi ADUN dapat elaun 10 ribu.. makan gaji buta, lepas tu hilang.. mereka hanya datang semasa pilihanraya.. akhirnya rakyat hanya dapat air liur yang ditaburkan pembangkang..

Hakikatnya ialah ramai lagi penduduk Sarawak yang perlu dibela dan dimajukan.. banyak lagi kawasan luar bandar yang perlu diberi tumpuan.. penulis berpeluang pergi N.36 Semop.. dari Sarikei perlu naik bot selama 1 jam 30 minit untuk ke Pulau Bruit.. itupun naik bot Ekspress.. jika naik kereta perlu pergi melalui Sibu.. perjalanannya memakan masa selama 1 jam 30 minit dari sarikei.. jarak antara sarikei ke Semop iaitu lebi 150 km terpaksa melalui berbelah batang sungai.. ada yang melalui jambatan dan ada melalui feri.. itu baru separuh perjalanan ada tempat yang masih tidak boleh di lalui dengan kereta.. Namun infrastruktur sudah semakin baik, banyak jalan dan jambatan telah dibina..

Janganlah hancurkan masa depan mereka yang sangat dahagakan pembanngunan di kawasan ini... ini adalah mengenai masa depan si Miskin untuk terus berjaya.. jangan nafikan hak mereka... hanya BN sahaja yang boleh menjadikan si Miskin mencapai impian mereka..

Manifesto Pakatan tidak penting!!!

0 Komen!!!

Kempen Pilihanraya Negeri Sarawak ke-10 sudah masuk hari ke-3.. semalam BN dah mula lancarkan manifesto mereka..

Manifesto yang ringkas, jelas.. dan yang penting ianya adalah untuk rakyat Sarawak..

Manifesto setebal 30 muka surat itu menyenaraikan sembilan elemen yang menjadi teras kepada perjuangan BN pada Pilihan Raya DUN Sarawak Ke-10. Antaranya:

1. Memelihara keamanan, keharmonian, kestabilan dan tadbir urus yang baik untuk Sarawak.
2. Memelihara alam sekitar, budaya, warisan dan kepercayaan semua kaum.
3. Menyediakan peluang pekerjaan untuk semua.
4. Menjana lebih banyak peluang perniagaan untuk semua.
5. Menyediakan peluang pendidikan untuk anak-anak kita.
6. Menjamin hak rakyat ke atas tanah mereka dipelihara.
7. Meningkatkan mutu dan kualiti hidup golongan yang miskin dan kurang bernasib baik.
8. Memastikan mutu jalan raya, bekalan air dan elektrik, khidmat kesihatan dan perumahan sentiasa dipertingkatkan.
9. Mempunyai rancangan jelas untuk memastikan Sarawak berada di landasan ke arah menjadi negeri terkaya di Malaysia.

Sebagai sebuah kerajaan yang berpengalaman, manifesto adalah sebuah janji kepada rakyat yang akan ditunaikan dan bukannya hanya janji manis untuk mendapatkan kuasa sebagaimana yang dilakukan oleh Pakatan Rakyat.

Tapi di mana MANIFESTO PAKATAN?...

Ceramah dah banyak berjalan, kalau kutuk UMNO dan BN tu dah berbakul-bakul.. tapi apa yang Pakatan mahu berikan kepada rakyat Sarawak?..

Lihat sahajalah sebelum penamaan calon di Sarawak.. bagaimana Pakatan Pembangkang sendiri bergaduh sesama sendiri berebut kerusi sesama mereka.. lihat sahalah nasib parti dari Sarawak < SNAP yang diketepikan begitu sahaja oleh Pakatan Semenanjung.. Adakah ini kerajaan yang mahu diberi kepercayaan untuk tadbir Sarawak.. Lihat sahajalah komitmen BN dalam menunaikan janji dalam pilihanraya umum ke-12 yang lalu.. khasnya program tranformasi kerajaan.. ianya bukanlah gimik politik..

Pertama: Mengurangkan Jenayah
Kedua: Membanteras Rasuah
Ketiga: Memperbaiki Pencapaian Pelajar
Keempat: Meningkatkan Taraf Kehidupan Isirumah Berpendapatan Rendah
Kelima: Mempertingkat Infrastruktur Asas Luar Bandar
Keenam: Mempertingkat Pengangkutan Awam Bandar.

Semua pencapaian BN telah diukur melalui pelaksanaan yang berkesan [rujuk sini]

Bagi Fokus jenayah.. indeks jenayah telah turun 15% dan indeks jenayah jalanan turun 35%..


Bagi meningkatkan mutu kehidupan rakyat, penurunan golongan miskin tegar telah mencapai 99.8%Begitu juga dengan kemudahan awam yang sentiasa dipertingkatkan dari masa ke semasa


Dan tidak lupa juga mengenai masalah pengankutan yang sering melanda kawasan bandar dan luar bandar.


Apatah lagi membasmi rasuah.. saksi kini dilindungi..Bagi memastikan pembangunan dapat dirasai dengan adil dan saksama, aspek pendidikan terus ditekankan..

Tapi lihat sahajalah janji pembangkang.. apa sahaja yang mereka janjikan hanya lah penipuan semata-mata.. lihatlah baru-baru ini tentang janji mereka untuk selenggara sebuah flat di Pulau Pinang, janji Anwar untuk penduduk Kg Buah Pala, janji kerajaan PAS Kedah untuk jadikan hari Thaipusam sebagai cuti umum..Jawapan yang klise, iasa didengari ialah kami akan tunaikan janji bila perintah kerajaan persekutuan.. maksudnya ialah bila mereka mentadbir kerajaan negeri mereka hanya makan gaji buta sahaja..

Kepada semua rakyat Malaysia.. apa yang perlu jelas ialah.. tak payah kerajaan pakatan kuasa kerajaan geri kerana mereka dah sah tak nak tunaikan janji.. jadi buat apa nak bagi pemimpin dan wakil rakyat mereka makan gaji buta...

Segala laungan nak ubah kerajaan negeri hanya satu lawak semata-mata dan memperbodohkan rakyat.. kerana bila mereka tidak tunaikan janji mereka memberi alasan bagi mereka kerajaan persekutuan barulah mereka nak tunaikan janji..

Maksudnya tak payah bagi kerajaan negeri ni diperintah kerajaan Pakatan keranan hanya membuang masa sahaja.. lebih baik diberi kepada kerajaan BN.. kerana hanya BN satu-satunya parti yang boleh tunaikan janji samda di peringkat negeri ataupun persekutuan..

Sebenarnya tak penting manifesto Pakatan kerana macam alasan biasa, mereka tidak akan tunaikan janji kepada rakyat... manifesto bagi mereka bertujuan untuk perbodohkan rakyat..


Kongsi Link Anda