Popular Today

Ahad, Mei 11, 2008

Jangan hina raja-raja

0 Komen!!!
Mingguan: Apa kedudukan Raja-Raja Melayu di sisi Perlembagaan?

Ini termasuklah peranan sebagai simbol bagi autoriti awam, perpaduan, kesinambungan dan identiti negara. Seperti di negara-negara lain, Raja dan sistem beraja menjadi jati diri negara yang merangkum sejarah dan intipatinya. Raja-Raja juga adalah pelindung kepada agama dan demokrasi.

Ini semua harus difahami apabila kita memperkatakan kuasa budi bicara Raja-Raja - dan Yang di Pertuan Agong - dalam soal agama, pelantikan kerajaan dan pembubaran dewan. Konsep dan peranan itu juga harus sentiasa diingati dalam kita memahami segala keistimewaan yang diberikan kepada Raja-Raja oleh perlembagaan dan undang-undang.

Hatta apa yang dikatakan sebagai kuasa budi bicara itu pun - contohnya kuasa melantik menteri besar - akan menjadi kuasa formal sahaja. Bagaimanapun di dalam keadaan yang tidak menentu, sebagaimana yang berlaku di Perak atau Perlis dalam pilihan raya umum lalu, kuasa raja akan menjadi signifikan.

Atau di Terengganu yang saya fikir lebih merupakan penggunaan kuasa simpanan atau reserve powers oleh pihak istana. Kita juga perlu ingat bahawa Raja-Raja boleh memainkan fungsi semak dan imbang sebagaimana yang diperlihatkan oleh istana di Perak dan juga Majlis Raja-Raja dalam beberapa insiden.

Saya fikir soal sama ada kuasa raja itu terhad atau sebaliknya juga bergantung kepada karisma, pengalaman dan kebijaksanaan Raja-Raja yang berkenaan. Sebab itulah ada orang mengatakan raja tetap raja; sama ada peruntukan kuasa atau tidak.

Dalam konteks inilah kita perlu memahami apa yang dikatakan oleh Sir Ivor Jennings dalam bukunya The British Constitution mengenai sistem beraja yang katanya tidak harus dilihat dalam konteks yang legalistis begitu. Sir Ivor Jennings yang merupakan guru perlembagaan Tun Mohamed Suffian adalah profesor undang-undang Perlembagaan di Universiti Cambridge dan menjadi salah seorang anggota Suruhanjaya Reid.

Begitu juga dengan soal sama ada Raja-Raja perlu sentiasa tertakluk kepada nasihat eksekutif. Secara mudah kita boleh melihat Perlembagaan dan mengenalpasti kuasa yang boleh dilaksanakan secara budi bicara serta dijalankan atas nasihat.

Tetapi seperti yang diperingatkan oleh Jennings tadi kita tidak harus melihat kuasa itu dalam konteks yang terlalu rigid dan legalistis. Mengenai nasihat di sisi Perlembagaan tidak semua tindakan perlu atau tertakluk kepada nasihat kerajaan; khususnya yang bersifat budi bicara seperti melantik kerajaan dan membubar dewan dan beberapa perkara lain yang dinyatakan oleh Perlembagaan.

Meskipun begitu kuasa ini tidaklah seharusnya dilihat secara harfiah sepanjang masa kerana Raja- Raja tidak mempunyai mekanisme untuk mengetahui dengan tepat apa yang berlaku sebagaimana kerajaan yang memerintah. Dan nasihat ini perlu untuk menyelamatkan Raja-Raja sendiri daripada terjebak dalam kontroversi. Dalam konteks demokrasi, nasihat itu ialah simbol kedaulatan rakyat dan kerajaan yang mempunyai mandat memerintah berhak menasihatkan Raja.

Saya berpendapat bahawa meskipun Perlembagaan memberi kebebasan kepada sultan sebagai ketua agama kuasa ini perlu dilaksanakan selaras dengan kehendak dan semangat Islam. Saya ingin menegaskan bahawa Perlembagaan memberi ruang untuk sultan berperanan sebagai ketua agama dan ini perlu dijalankan atas semangat itu.

Ia memang ada kelemahan; tetapi bolehkah kita sebut satu sistem yang tidak ada kelemahan langsung? Lagipun kita bercakap dan mengamalkan sistem raja berperlembagaan. Sesiapa yang mengait atau membayangkan soal feudal ini mungkin boleh dianggap menyindir dan memperlekehkan institusi beraja.

Pindaan 1983 juga cuba memindahkan kuasa mengisytihar darurat kepada Perdana Menteri. Bagaimanapun kedua-dua pindaan ini ditolak oleh Majlis Raja-Raja dan sebagai komprominya Yang di-Pertuan Agong diberi kuasa memulangkan rang undang-undang ke Dewan yang berkenaan untuk dipertimbangkan semula.

Sementara itu pindaan kuasa darurat dibatalkan. Di peringkat negeri pula kuasa Raja dikembalikan kepada kedudukan yang asal. Pada 1993 pula pindaan Perlembagaan yang dibuat ialah mengenai keistimewaan imuniti dan kuasa pengampunan Raja-Raja. Saya berpendapat ia sekadar menjelaskan dan bukan memansuhkan peruntukan-peruntukan berkenaan. Pada 1994 pindaan dibuat di mana rang undang-undang akan menjadi undang-undang secara automatik hatta tanpa perkenan Yang di-Pertuan Agong atau Raja-Raja selepas tempoh 30 hari. Bagaimanapun saya rasa pindaan ini tidak sah kerana ia tidak diperkenankan oleh Majlis Raja-Raja sebagaimana yang dikehendaki oleh Perlembagaan di bawah Perkara 38(4).

Begitu juga dengan pindaan yang memaksa Yang di-Pertuan Agong menerima apa sahaja nasihat Kabinet yang dibuat pada tahun itu. Peruntukan-peruntukan ini sahaja yang dipinda dan seperti yang saya katakan ada beberapa keraguan yang menyelubungi pindaan-pindaan itu. Peruntukan-peruntukan lain, termasuk kuasa raja sebagai ketua agama, tidak pernah dipinda.

Kita perhatikan bagaimana Majlis Raja-Raja membuat beberapa inisiatif tertentu yang kadangkala tidak disebut langsung oleh Perlembagaan. Tetapi oleh kerana hasil dan maksudnya baik rakyat menerimanya. Dan ini bukan soal hendak kembali ke zaman feudal.

Begitu juga dengan perkhidmatan awam yang kadangkala sampai ke tahap menafikan hak rakyat. Jadi bukan raja sahaja yang autoritinya dipersoalkan. Bagi saya apa yang penting ialah hasilnya mesti sesuai dan selaras dengan semangat demokrasi dan perlembagaan.

Rencana Mingguan Malaysia 11/05/08

UMNO harus perkasa agenda Melayu-Islam

0 Komen!!!
Hari ini usia UMNO mencecah 62 tahun. Kebiasaannya pada usia 62 tahun ini, seseorang manusia dianggap cukup matang terutamanya selepas menempuh pelbagai peristiwa suka duka dan pahit getir kehidupan. Namun pada usia sebegini, kadangkala manusia juga mampu tergelincir sekiranya segala pengalaman lalu tidak dijadikan iktibar untuk mendepani masa depan yang lebih mencabar.

Begitu jugalah dengan realiti UMNO sebagai sebuah organisasi politik yang sudah mencecah usia lebih enam dekad ini. Segala pengalaman lalu tidak kira yang manis mahupun pahit seharusnya diambil pengajaran oleh generasi pelanjut perjuangan agar masa depan mampu dilakar sebaiknya demi survival parti dan manfaat umat sejagat.

Hakikatnya, keupayaan UMNO untuk terus kekal relevan dalam mengemudi bahtera perjuangan bangsa amat tergantung kepada keupayaan warganya memahami realiti semasa yang melatari landskap sosial dan pemikiran masyarakat hari ini. Kegagalan menanggapi realiti dan mengolah strategi berkesan boleh mengakibatkan organisasi menjadi usang dimamah waktu hingga kehadirannya tidak lagi dirasai bahkan ketiadaannya pula disyukuri.

Apa yang lebih merungsingkan penulis andainya pendokong-pendokong UMNO semakin terhakis nilai perjuangan hinggakan yang lebih mengakar ialah nilai individualistik dan materialistik yang mampu menjahamkan parti. Memang ketika ini semakin banyak gejala yang mengisyaratkan kepudaran idealisme perjuangan di kalangan para pendokong perjuangan.

Politik wangMengakarnya gejala politik wang misalnya adalah salah satu petanda bahawa perjuangan politik sedang mengalami krisis pendangkalan nilai yang parah. Lebih membimbangkan penulis sekiranya generasi pewaris diselaputi pemikiran bahawa perjuangan parti merupakan kerjaya cari makan atau lebih serius lagi jika ditanggapi sebagai wahana mengaut keuntungan, memperkayakan diri, keluarga dan suku-sakat.

Akhirnya, parti akan semakin hilang manusia-manusia berjiwa pejuang yang sanggup berkorban jiwa-raga dan harta benda demi sebuah perjuangan yang luhur dan suci. Sebaliknya yang lahir adalah petualang-petualang berjiwa rakus yang sentiasa bersiap-siaga menghidu peluang dan ruang untuk memuaskan serakah nafsu yang tidak pernah kenal erti puas.

Sebab itulah, usaha penjernihan harus segera dilakukan bagi membentuk idealisme luhur di kalangan generasi pewaris UMNO kini. Idealisme perjuangan yang dimaksudkan pastinya tidak boleh lari daripada matlamat asal perjuangan UMNO iaitu memartabatkan agenda Melayu-Islam sebagai teras perjuangannya.

Yang dimaksudkan dengan agenda Melayu-Islam tentunya meletakkan agama Islam sebagai teras perjuangan bangsa Melayu dalam konteks negara Malaysia. Inilah sebenarnya keunikan dan kedinamikan perjuangan kebangsaan di Malaysia yang tidak boleh terpisah daripada unsur-unsur penyepaduan antara elemen kaum dan agama.

Malah takrif Melayu itu sendiri menurut perlembagaan negara ialah seseorang yang beragama Islam, berbahasa Melayu dan mengamalkan adat resam Melayu. Tanpa Islam, Melayu akan kehilangan segala-galanya termasuk maruah dan keperibadiannya. Sebarang usaha menanggalkan Islam juga bererti menghilangkan nilai kemelayuan itu sendiri. Melayu yang tidak menghayati Islam tidak mungkin berjaya muncul sebagai teras bangsa Malaysia.

Sejarah jelas membuktikan bahawa hubungan Melayu dengan Islam sebenarnya telah begitu sebati sejak kedatangan Islam pada abad ke-13 Masihi lagi. Semenjak itu Islamlah yang menerasi keperibadian Melayu, mendasari pemikiran Melayu dan seterusnya membentuk jatidiri Melayu. Bahkan Islam adalah satu-satunya benteng ketahanan umat Melayu.

Sepanjang sejarah perjuangan Melayu, Islam sentiasa menjadi sumber dinamika dan daya juang setiap pendukungnya. Walaupun satu ketika penjajah berjaya merobek jiwa dan citra Melayu hingga tumbuh kelompok peribumi pengagum dan pengagung Barat, namun tahun-tahun mutakhir menunjukkan Melayu semakin cenderung untuk kembali menyatu dengan Islam.

KegemilanganSesungguhya kita hanya mampu mencipta kegemilangan dengan kembali kepada akar budaya sendiri dan bukannya dengan cara mencedok dan menciplak budaya asing. Sebab itulah usaha mempersiapkan generasi pewaris yang kuat harus dimulai dengan penjanaan pendokong parti yang terbangun di atas dinamika ketakwaan, keimanan dan keilmuan yang kental. Generasi muda yang dibangunkan di atas dasar tauhid pasti akan lebih memahami dan menjiwai amanah perjuangan umat yang bakal diwariskan kepada mereka.

Keterikatan kepada prinsip dan nilai-nilai agama dengan sendirinya membentengi mereka daripada segala bentuk penyimpangan yang boleh memporak-perandakan agenda besar perjuangan bangsa dan negara.

Namun kesedaran terhadap agama semata-mata tidak cukup untuk menjelmakan generasi Islam sejati. Kesedaran yang membuak-buak juga tanpa didasari kefahaman mendalam berasaskan ilmu yang sahih pastinya tidak akan mampu membentuk generasi Islam yang bertamadun dan berkualiti tinggi.

Sebaliknya apa yang lebih penting ialah bukan sahaja mewujudkan generasi yang ghairah dan berkesedaran tinggi terhadap Islam tetapi yang lebih utama menjana generasi yang benar-benar menjiwai Islam dalam segenap aspek kehidupan berpandukan suluhan ilmu yang benar.

Hakikat yang tidak boleh dinafikan, kegagalan menanggapi Islam dengan faham ilmu sebenar boleh menjerumus umat ke arah kesesatan dan penyelewengan. Bahkan kesedaran tinggi sahaja tanpa didasari kekuatan ilmu pasti akan menjerumus umat kepada kebinasaan.

Justeru usaha membina generasi pewaris Melayu yang kuat merupakan jihad yang harus mendapat perhatian pucuk pimpinan UMNO terutamanya dalam menghadapi pelbagai realiti cabaran masa kini dan hari depan. Apa yang harus dikhuatiri, kegagalan mempersiapkan generasi pelanjut perjuangan yang beridealisme Islam yang luhur hanya mengundang kecelakaan bukan sahaja kepada survival parti malah masa depan bangsa, agama dan negara.

Cukuplah isyarat al-Quran mengenai keperluan membina generasi pewaris yang kuat menjadi pedoman buat kita semua: Dan mereka seharusnya takut kepada Allah, andainya meninggalkan di belakang mereka zuriat yang lemah. (an-Nisa: 9).

Rencana Mingguan Malaysia 11/5/08

Umno banyak dosanya pada Melayu - Husam

0 Komen!!!
Basiron Abdul Wahab
Sun | May 11, 08 | 10:21:46 am MYT
JERANTUT, 11 Mei (Hrkh) - Naib Presiden PAS, Dato' Paduka Husam Musa berkata, ada usaha agen-agen Umno memainkan isu perpaduan Melayu sebagai strategi untuk mengukuhkan parti itu pacsa pilihan raya umum ke-12.

Kata beliau, Umno terlalu banyak dosanya kepada orang Melayu, Umnolah yang menghapuskan tulisan jawi, Umnolah yang mengganggu kerajaan Pakatan Rakyat (PR), menyekat projek, menyekat subsidi kepada rakyat bukan penyokong parti itu dan sebagainya.

"Terlalu banyak dosa Umno kepada Orang Melayu ini, parti itulah yang menghapuskan tulis jawi, menyekat projek dan sebagainya,"ujarnya ketika merasmikan Mesyuarat Agung PAS Kawasan Jerantut kali ke-21 di Kompleks Imam Syafie, dekat sini.

Husam berkata, perjuangan Islam ini tidak berasaskan bangsa ia Universal sifatnya berbanding perjuangan kebangsaan yang dipolupori Umno.

Katanya, jika Umno yang berjuang atas dasar kebangsaan Melayu itu turut memangsakan orang Melayu, apa tah lagi kepada kaum bukan Melayu seperti Cina dan India. Dasar perkauman itu ditolak oleh Islam. l

"Kita semua menerima perjuangan Islam yang lebih Universal itu berdasarkan keadilan Islam," katanya.

Pada majlis itu Husam turut menerima 225 borang permohon menyertai Kelab Pentokong PAS (India) daripada pengerusinya, Balasundram Nachiappan.

Beliau menyifatkan sokongan kaum India kepada kelab penyokong PAS di Pahang adalah luar biasa kerana PAS tidak memerintah di Pahang, justeru tiada apa yang boleh diberi oleh PAS.

"Sokongan kaum India kepada PAS di Pahang agak luar biasa kerana PAS tidak memerintah di Pahang," katanya.

Sebelum itu, Pengerusi Kelab penyokong PAS India, Balasubramanian berkata, kewujudan Kelab Penyokong PAS membuatkan pemimpin MIC mula gelisah menyebabkan pemimpin MIC mula menghantar para pemimpinnya datang ke Jerantut.

Mesyuarat Agung PAS Kawasan Jerantut menyaksikan kelainan dengan kehadiran pelbagai kaum. Kehadiran Husam turut disambut oleh kaum India dengan iringan gendang India. - mks.

Laporan Harakah Daily

Khairy: Mansuhkan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan

0 Komen!!!
May 10, 08 8:25pm
Timbalan Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin menggesa supaya Akta Mesin Cetak dan Penerbitan dimansuhkan.

Sehubungan itu, katanya, terdapat keperluan untuk menubuhkan sebuah badan kawal selia bebas seperti majlis akhbar bagi menggubal sebuah mekansime untuk memansuhkan akta tersebut.

Berucap pada forum Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) bertajuk "Kebebasan Akhbar: Pilihan Raya Umum 2008" sempena Hari Kebebasan Akhbar Sedunia di Kuala Lumpur hari ini, Khairy berkata, media arus perdana perlu melakukan pembaharuan.

Jika gagal berbuat demikian, katanya, maka adalah sukar untuk menghadapi saingan dari segi nilai berita mengikut keadaan semasa, demikian menurut laporan Bernama.

Ahli parlimen Rembau itu berkata wujud tahap keterbukaan sejak empat tahun kebelakangan ini tetapi ia tidak disusuli dengan pembaharuan perundangan dan
birokrasi.

"Saya berpendapat jika kerajaan bersedia untuk memberi ruang tersebut tanpa pembaharuan undang-undang maka kita mungkin menyelesaikan menerusi sebuah badan kawal selia bebas, menawarkan latihan yang lebih baik dan melupuskan halangan
birokrasi," katanya.

Khairy berkata beliau berharap pengamal media dapat menerajui dalam penubuhan sebuah badan kawal selia bebas dan ia mungkin dalam bentuk suruhanjaya aduan akhbar.

"Pada ketika pembaharuan merupakan istilah masa kini, apa yang saya ingin sekali cadangkan supaya media bergerak ke arah kawal selia secara bebas," katanya sambil mengakui ia merupakan cadangan peribadinya dan bukan parti atau kerajaan.

Mansuh syarat pembaharuan

"Tanpa pembaharuan, media arus perdana mungkin tidak dapat banteras krisis kebolehpercayaan yang kita saksikan hari ini. Tanpa pembaharuan seperti ini, kebenaran menjadi kabur manakala sentimen dan sindiran menjadi penguasaan," katanta.

Badan kawal selia bebas boleh dimulakan dengan menggalakkan menteri dalam negeri memansuhkan syarat pembaharuan lesen tahunan seperti diumumkan sebelum ini, katanya.

Kemudian, katanya, media - kedua-dua media arus perdana dan dalam talian - harus memperkukuhkan keupayaan mengadakan inisiatif bagi memastikan amalan terbaik dalam menjana laporan menerusi latihan keras sebelum melangkah ke fasa terbaru dan mengadakan eksperimen.

Khairy berkata banyak usaha perlu diselami dalam bentuk standard kewartawan dan etika yang harus diharapkan selepas pilihan raya umum 8 Mac lalu.

"Kita tidak perlu khuatir dengan bentuk baru dunia kewartawanan tetapi harus membantu memperkukuhkannya supaya rakyat Malaysia akan mendapat manfaat dari bahan berita yang boleh dipercayai dari media arus perdana dan bentuk media lain.

"Saya mungkin nampak seperti melampaui batasan parti. Mungkin jugak tetapi saya mempunyai pandangan peribadi untuk mempercayai kepada pembaharuan-pembaharuan ini," katanya.

Forum anjuran NUJ itu dikendalikan oleh Ketua Jabatan Kajian Media, Universiti Malaya, Prof Dr Azizah Hamzah.

Ahli penal forum tersebut terdiri daripada Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat, Tian Chua, Timbalan Editor Laporan Khas dan Penyiasatan akhbar The Sun, R. Nadeswaran, Editor Agenda Daily Hanafiah Man dan penulis blog Ahiruddin Atan.

Laporan Malaysia Kini 11/5/08

Khairy nafi dakwaan berpakat dengan Anwar

0 Komen!!!
Dasar luar yang lemah perlu dikaji semula
Salman Hussin
Sun | May 11, 08 | 7:37:53 am MYT
BATU PAHAT, 11 Mei (Hrkh) - PAS Johor mendesak kerajaan mengkaji semula dasar luar negara yang dilihat sangat lemah dan tidak konsisten menyebabkan negara ini begitu mudah menyerah kalah dengan tuntutan negara asing.

"Kita mendesak kajian semula dasar luar ini dilakukan segera bagi melindungi kepentingan negara ini pada masa depan," kata Ketua Penerangan PAS Johor, Mazlan Aliman, di sini.

Katanya, kesan dari kelemahan dasar luar ini boleh menyebabkan negara ini akan kehilangan lebih banyak lagi hak dan kepentingan kepada kuasa asing pada masa depan sekiranya dasar luar ini terus lemah dan pemimpinnya pula tidak tegas.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kegagalan kerajaan bertegas mempertahankan hak ke atas Pulau Batu Putih (PBP) yang menjadi pertikaian antara Malaysia dan Singapura sehingga terpaksa diadili Mahkamah Antarabangsa (ICJ).

Katanya, PAS Johor menaruh kebimbangan terhadap keputusan yang bakal dibuat ICJ dalam isu PBP yang dijangka akan diumumkan pada 20 Mei ini.

"Kita sangat bimbang seandainya keputusan ICJ ini tidak memihak kepada Malaysia, jika ini berlaku maka bukan sahaja kita akan kehilangan wilayah yang strategik, bahkan maruah negara juga akan tercemar dengan begitu teruk berikutan kegagalan kita mempertahankan hak negara.

"Isi perjanjian awal antara Malaysia dan Singapura berkaitan PBP ini jelas memihak kepada kita, tetapi disebabkan pemimpin negara ini tidak tegas dan kononnya untuk menjaga keharmonian hubungan antara kedua negara, menyebabkan isu PBP ini diheret ke ICJ,"jelasnya.

Katanya, kenyataan Menteri Luar Malaysia, Dato' Seri Syed Hamid Albar, baru-baru ini, yang menyatakan pendirian Malaysia akan akur dengan keputusan ICJ, membuktikan betapa lemahnya pemimpin negara ini yang awal-awal lagi sudah menyerah kalah serta tidak menunjukkan komitmen yang tinggi untuk berusaha dan mencari jalan bagi mempertahankan hak dan kedaulatan negara ini daripada terlepas ke tangan kuasa asing.

"Implikasi dari kegagalan Malaysia mempertahankan PBP ini dikhuatiri akan turut mempengaruhi pakej rundingan selepas ini yang membabitkan isu ruang udara, perjanjian air, tanah Singapura yang diwartakan di Johor, projek Iskandar Malaysia serta lain-lain isu lagi.

"Selain itu kesan dari kegagalan mempertahankan PBP ini juga akan membuka ruang seluas-luasnya kepada Republik ini untuk menuntut lebih banyak lagi hak untuk kepentingan negara mereka,"tambahnya lagi.

Mazlan yang juga AJK PAS Pusat, seterusnya berkata, sikap lembut dan mengalah pemimpin negara ini memungkinkan republik ini menuntut satu lagi pulau yang juga menempatkan rumah api milik republik itu di negara ini seperti di PBP, iaitu Pulau Pisang di Pontian.

"Sebelum insiden sama berulang lagi maka awal-awal lagi kita mendesak Kerajaan Malaysia bertegas bagi memastikan Pulau Pisang ini tidak diheret sama ke ICJ oleh Singapura.

"Kita tidak mahu rakyat negara ini khususnya rakyat Johor tertanya-tanya apabila Kerajaan Johor mengarahkan umat Islam di negeri ini mendirikan solat hajat selepas solat Jumaat bagi menyelamatkan PBP ini dalam keadaan rakyat tidak tahu apa-apa pun tentang PBP ini, akhirnya apa yang berlaku solat hajat yang dibuat ini hanya sekadar melepaskan batuk ditangga sahaja,"tegasnya.

Katanya, PAS Johor mahu kerajaan mencontohi sikap dan pendirian negara luar yang bertegas mempertahankan hak mereka, mereka mengambil masa yang begitu lama untuk berunding sekiranya berlaku sebarang tuntutan pihak luar terhadap kepentingan negara mereka.

"Tetapi malangnya Kerajaan Malaysia begitu lemah dan mudah mengalah terhadap tuntutan kuasa asing, ini sesuatu yang sangat mengaibkan maruah rakyat dan negara ini.

"Justeru kerana itu sekali lagi kita mendesak Kerajaan Malaysia mengkaji semula dasar luar negara supaya kepentingan negara lebih terjamin pada masa depan, ini kerana kita melihat dasar luar yang diamalkan hari ini terlalu longgar dan sangat lemah sehingga dengan sewenang-wenangnya diambil kesempatan oleh pihak-pihak lain, khususnya kuasa asing," ujarnya lagi. - mks.

Kuasa melayu belum terhakis

0 Komen!!!
(Wawancara Bersama Perdana menteri oleh Wartawan Mingguan Malaysia)

Hari ini UMNO menyambut ulang tahunnya yang ke-62. Berbanding tahun-tahun sebelumnya, sambutan kali ini dianggap menjadi pentas terbaik untuk parti berkenaan bermuhasabah berikutan prestasi dalam Pilihan raya Umum ke-12, baru-baru ini.

Pelbagai tafsiran dibuat mengenai kekuatan UMNO berikutan keputusan berkenaan, apatah lagi apabila Barisan Nasional (BN) kehilangan majoriti dua pertiga di Parlimen manakala empat negeri terlepas kepada pembangkang iaitu Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor. Di Wilayah Persekutuan pula, BN hanya menang tiga daripada 13 kerusi dan BN juga gagal menawan kembali Kelantan. Sokongan yang diterima oleh Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) juga dijadikan sandaran untuk menimbulkan persepsi bahawa UMNO kini semakin ditolak oleh orang Melayu.

Walaupun pelbagai tafsiran dibuat berhubung kedudukan UMNO, namun Presiden UMNO, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mempunyai pandangan beliau sendiri.

Dalam wawancara khas dengan Mingguan Malaysia yang dijawab secara bertulis oleh Perdana Menteri, beliau mengulas pandangan-pandangan yang dilemparkan kepada UMNO.

Bagi Abdullah, UMNO tidak mengalami kemerosotan sokongan daripada orang Melayu biarpun prestasi parti itu agak menurun dalam pilihan raya umum.

‘‘UMNO masih kekal tunjang kekuatan Melayu,’’ itulah hujah Abdullah.

Bagi Perdana Menteri, UMNO tetap dengan perjuangan asal dan tetap mempertahankan maruah Melayu. Menurut beliau, orang Melayu tidak meninggalkan UMNO dan kuasa Melayu belum terhakis.

Dalam wawancara itu juga, beliau turut mengulas mengenai dakwaan kononnya UMNO tunduk kepada tekanan parti komponen BN. Bagi Perdana Menteri tidak timbul soal tunduk kerana apa juga keputusan yang dibuat dalam BN ia dilakukan secara konsensus.

Sempena sambutan ulang tahun UMNO hari ini, Abdullah memberikan pesanan kepada ahli-ahli parti dengan berkata, “Kita tidak ada masa untuk bertelagah atau memikirkan mengenai apa jawatan yang perlu kita pegang semata-mata kerana ada Mesyuarat Agung.’’

MINGGUAN: Bagaimana Datuk Seri melihat UMNO selepas enam dekad?

ABDULLAH: Selepas enam dekad, UMNO telah mengalami pelbagai peristiwa, rintangan dan cabaran politik dalam sejarahnya. Ujian dan cabaran ini datang dalam pelbagai bentuk.

Yang terbesar adalah masalah parti-parti serpihan yang tumbuh dan tertubuh apabila beberapa pemimpin telah membawa pengikut-pengikut mereka keluar parti UMNO atas sebab-sebab yang berbeza dari semasa ke semasa.

Bermula dengan Pas pada tahun 1951; Parti Negara yang dipimpin sendiri oleh Datuk Onn, Pengasas UMNO; Parti Melayu Semangat 46 yang dipimpin oleh Tengku Razaleigh Hamzah dan yang mutakhir adalah PKR di bawah pimpinan "de facto leader"nya Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Apapun yang berlaku, sejarah melihat UMNO terus dengan perjuangannya untuk membela orang-orang Melayu, orang-orang Islam dan di samping itu menjadi pelopor kepada perjuangan untuk semua orang Melayu, Cina, India dan lain-lain bangsa bagi mendapat tempat dan perhatian dalam negara ini.

Jangan pula kita lupa, di sebalik peristiwa-peristiwa tersebut, UMNO terus memenangi setiap pilihan raya umum bermula dari pilihan raya pertama pada tahun 1955 dan seterusnya, selama 12 kali berturut-turut termasuk pilihan raya pada tahun ini. Kemenangan UMNO adalah bersama parti-parti komponen dalam Perikatan dan seterusnya dalam Barisan Nasional (BN).

Keputusan pilihan raya umum (PRU) lalu menunjukkan sokongan orang Melayu di beberapa negeri semakin terhakis, apakah ini menunjukkan bahawa UMNO tidak lagi dilihat sebagai tunjang kekuatan Melayu?

ABDULLAH: Kalau diperhatikan secara teliti akan keputusan Pilihan Raya Umum ke-12 yang lalu, UMNO tidak mengalami kemerosotan seperti yang didakwa. UMNO memenangi 85 peratus daripada kerusi yang ditandinginya tetapi majoriti yang telah diperoleh oleh calon-calon UMNO kurang daripada yang diperoleh dalam pilihan raya umum 2004.

Walaupun begitu, orang Melayu tidak meninggalkan UMNO secara total. Kuasa orang Melayu belum terhakis. Saya setuju jika prestasi kita diperkatakan menurun, tetapi UMNO masih kekal sebagai tunjang kekuatan Melayu.

Sebagai Presiden UMNO, apakah yang dilakukan oleh Datuk Seri dalam usaha mengembalikan semula keyakinan orang Melayu terhadap UMNO di semua peringkat?

ABDULLAH: Sebaik sahaja tamat Pilihan Raya Umum Ke-12 yang lalu, saya telah menemui semua ahli Perhubungan UMNO Negeri di seluruh negara yang terdiri daripada Ketua-Ketua Bahagian UMNO di setiap bahagian. Mereka telah menyuarakan pandangan, saranan, pendapat dan cara-cara memperkukuhkan semula parti.

Pertemuan ini telah diadakan di kediaman saya dalam beberapa siri secara tertutup. Pertemuan tersebut diikuti dengan lawatan Jawatankuasa Pengurusan ke negeri-negeri seperti Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor. Pertemuan-pertemuan selanjutnya akan diadakan dari semasa ke semasa.

Pada pendapat saya, di samping usaha mengukuhkan parti, UMNO bersama-sama dengan parti-parti komponen lain dalam BN perlu meyakinkan rakyat tentang kemampuan Kerajaan Barisan Nasional untuk memberikan khidmat yang terbaik, melaksanakan tanggungjawabnya dan memenuhi janji-janji yang dibuat dalam PRU ke-11 dan 12 yang lalu.

Ada pandangan yang menyatakan kemerosotan sokongan terhadap UMNO juga disebabkan oleh kepimpinan parti yang dilihat terlalu liberal dan sering tunduk kepada tekanan parti komponen BN. Apa komen Datuk Seri?

ABDULLAH: UMNO bukanlah parti yang tunduk kepada tekanan daripada mana-mana pihak. Jika ada apa-apa permohonan yang wajar, UMNO tidak keberatan untuk memberi sokongan kepada permohonan tersebut. Ini adalah amalan yang berlaku dalam muafakat BN. Parti-parti komponen dalam BN semuanya membuat keputusan mengenai satusatu perkara berasaskan konsensus. Soal liberal dan sikap terbuka tidak timbul.

Dalam Kongres Permuafakatan Melayu di Johor Bahru, mereka mendesak supaya UMNO dan Melayu tidak terlalu tunduk kepada tekanan kaum lain termasuk komponen BN. Apakah jaminan bahawa UMNO akan benar-benar tegas dalam soal ini?

ABDULLAH: UMNO tetap dengan perjuangan asal. UMNO tetap mempertahankan maruah Melayu. Itu sudah termaktub dalam perlembagaannya. Yang penting dan perlu diingat adalah UMNO berada dalam Barisan Nasional. Muafakat dan kebijaksanaan, kesederhanaan serta keadilan dan kesaksamaan perlu menjadi amalan dalam mengambil tindakan.

Sama ada hendak akui atau tidak, salah satu sebab kenapa UMNO dikatakan ditolak oleh orang Melayu di peringkat akar umbi ialah kerana parti itu kini dilihat seperti 'dikuasai' golongan elit. Apa kata Datuk Seri?

ABDULLAH: Sekali lagi ingin saya tegaskan, UMNO tidak ditolak di akar umbi. Di luar bandar UMNO tetap kukuh. Kekuatan UMNO dibina dari peringkat cawangan, bahagian dan seterusnya peringkat Majlis Tertinggi. Yang menganggotai barisan kepimpinan parti terdiri daripada mereka yang mendapat sokongan ahli-ahli parti di semua peringkat. Di samping itu, kebanyakan mereka terdiri daripada individu-individu yang telah memenangi pilihan raya dengan sokongan majoriti rakyat.

Bagaimana hendak membina balik semangat perjuangan yang sudah terhakis itu?

ABDULLAH: Semangat juang tentulah mesti relevan dengan masa. Dulu perjuangan menuntut kemerdekaan. Selepas merdeka, perjuangan bagaimana mengisi kemerdekaan sehingga berjaya. Bila berjaya, perjuangannya adalah bagaimana mengurus kejayaan. Tiada yang terhakis. Cuma kaedah dan isi perjuangan berbeza kerana peredaran masa. Tetapi soal pokok, iaitu pembelaan nasib bangsa, agama dan negara terus menjadi 'core' kepada perjuangan. Mungkin ini yang perlu dihidupkan semula, diperkukuhkan. Sejarah perjuangan bangsa perlu diterap semula. 'Legitimacy' kewujudan orang Melayu di bumi ini mesti difahami oleh semua kaum tanpa menjejaskan hak-hak kaum lain.

Bagaimana hendak mengembalikan rasa bangga menjadi ahli UMNO?

ABDULLAH: UMNO mesti terus memperkasa dan membangunkan bangsanya melalui penguasaan ilmu pengetahuan, kedaulatan bahasa, kemuliaan akhlak dan agama, integriti dan maruah bangsa, kedaulatan Raja-Raja dan kesucian Islam. Semua ini adalah perkara-perkara yang tidak boleh dikompromi. Kita tidak boleh membiarkan perkara ini terhakis dan dipinggirkan. Itulah intipati perjuangan yang menjadi kebanggaan kita.

Pilihan raya umum yang lalu juga menunjukkan generasi muda Melayu seolah-olah tidak peduli terhadap apa yang akan terjadi kepada UMNO, oleh itu apakah usaha yang akan dilakukan oleh UMNO untuk memberi pemahaman dan menarik sokongan golongan berkenaan?

ABDULLAH: Inilah cabaran besar kepada golongan muda dalam UMNO khususnya Pergerakan Pemuda dan Puteri bagi memastikan orang muda Melayu mengetahui, memahami dan menghayati sejarah perjuangan UMNO.

UMNO mesti pergi kepada mereka, tidak boleh membiarkan atau menunggu mereka datang. Pemuda UMNO mesti mencari ahli-ahli baru, menyebar risalah, memilih 'kader' dan melatih mereka. Golongan muda mesti didekati dan diajak bersama. Secara tegas, Pemuda dan Puteri UMNO mesti menjadi contoh sebagai pejuang yang bersemangat patriotik, berintegriti dan berjaya dalam hidup mereka serta tidak angkuh.

Bagaimana Datuk Seri melihat sokongan orang Melayu terhadap parti-parti lain seperti Pas dan PKR, apakah kehadiran mereka boleh menghakis populariti UMNO dan bolehkah mereka mengambil alih peranan UMNO membela Melayu?

ABDULLAH: UMNO parti sederhana. Kita bela Islam, kita bela Melayu, tetapi dalam waktu yang sama kita bela juga kaum-kaum lain yang berbeza agama.

Saya percaya, rakyat akan terus memilih UMNO sekiranya mereka memahami perjuangan dan dasar UMNO. UMNO tidak boleh membiarkan persepsi buruk yang dilemparkan oleh pembangkang terhadapnya.

UMNO mesti berkerja kuat untuk melenyapkan persepsi negatif tersebut. Jika ini dapat dilakukan dengan bersungguh-sungguh dan ikhlas dalam memberikan khidmat kepada rakyat, UMNO akan tetap menjadi parti pilihan pertama rakyat Malaysia.

Tahun ini UMNO akan berhadapan dengan pemilihan parti. Pada pandangan Datuk Seri barisan kepimpinan seperti manakah yang sepatutnya dibentuk dalam UMNO bagi memastikan ia terus relevan dan diterima kembali oleh rakyat?

ABDULLAH: Perjuangan asal UMNO mesti terus dikekalkan. Kita mahu pemimpin yang ikhlas, jujur, beramanah serta memahami perjuangan UMNO. Perjalanan kita masih jauh. Bangsa-bangsa yang besar memerlukan antara 100-150 tahun untuk membina tamadun mereka.

Kita baru 50 tahun tetapi kita sudah mula menunjukkan kejayaan. Kita mesti mengurus kejayaan kita ini dengan baik serta memperbaiki kelemahan kita. Kita mesti bersatu dan bersetia. Itu sahaja rahsia dan petuanya.

Sempena ulang tahun UMNO yang ke-62, apakah seruan Datuk Seri kepada ahli UMNO dan orang Melayu?

ABDULLAH: Slogan UMNO cukup jelas dan sentiasa relevan. Bersatu, Bersetia, Berkhidmat. Kita tidak ada masa untuk bertelagah atau memikirkan mengenai apa jawatan yang perlu kita pegang semata-mata kerana ada Mesyuarat Agung.

Parti kita telah mendapat mandat rakyat untuk terus mentadbir negara ini. Kita mesti menguruskan kejayaan ini dengan baik dan menangani masalah dengan penuh hemah, jujur dan bertanggungjawab.

Banyak kerja yang kita mesti lakukan. Kita mesti memastikan negara terus aman, stabil dan makmur. Kualiti hidup rakyat mesti terus diperbaiki. Bekalan makanan mencukupi dan kita mesti menyediakan tempat tinggal yang selesa dan elok, serta menjamin kebebasan rakyat untuk terus hidup di negara ini dengan harmoni dan selesa. UMNO dan orang Melayu mesti menguruskan kejayaan yang telah dibina selama ini untuk terus menjadi bangsa yang bermaruah dan dihormati.

Kerajaan setuju naik usia bersara 58 tahun, formula pencen lebih baik

0 Komen!!!
Oleh ZULKIFLI JALIL dan HASHNAN ABDULLAH

PUTRAJAYA 10 Mei – Para penjawat awam dan pesara hari ini menerima ‘hadiah besar’ yang menggembirakan apabila kerajaan mengumumkan beberapa insentif yang memberi manfaat kepada mereka.

Antaranya kerajaan bersetuju melaksanakan dua dasar pemberian pencen iaitu menghitung pencen mengikut formula berasaskan tempoh perkhidmatan sehingga maksimum 30 tahun dan menghapuskan syarat penyusutan pencen terbitan.

Selain itu umur persaraan kakitangan awam juga dilanjutkan daripada 56 tahun kepada 58 tahun dan menambah baik peperiksaan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) dari segi kaedah pelaksanaannya.

Dasar baru pemberian pencen yang melibatkan sejumlah 310,000 pesara berkuat kuasa mulai 1 Januari 2009 manakala pelanjutan umur berkuat kuasa 1 Julai ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi ketika mengumumkan perkara itu berkata, kerajaan bersetuju untuk menghitung pencen mengikut formula berasaskan tempoh perkhidmatan sehingga maksimum 30 tahun bagi semua pesara.

Kata beliau, sebelum ini pencen kakitangan dan pegawai awam dihitung dengan mengambil kira tempoh perkhidmatan sehingga maksimum 25 tahun.

Menurutnya, kerajaan juga bersetuju menghapuskan syarat penyusutan pencen terbitan yang dibayar kepada ahli keluarga gemulah dan mereka kini akan dibayar pada kadar 100 peratus.

Salah satu syarat pencen terbitan ialah kadarnya akan menyusut kepada 70 peratus selepas 12 setengah tahun dari tarikh persaraan atau kematian dalam perkhidmatan anggota sektor awam.

‘‘Bagi kadar pencen yang dihitung semula, ia akan hanya diberi mulai 1 Januari 2009 tanpa bayaran tunggakan.

“Untuk pencen terbitan pula, berdasarkan kajian terperinci, bagi keluarga yang mempunyai anak kecil semasa kematian gemulah, syarat ini agak membebankan dari segi kewangan, oleh itu kerajaan bersetuju menghapuskan syarat penyusutannya mulai 1 Januari 2009.

‘‘Kedua-dua dasar baru mengenai pencen ini akan menelan belanja tambahan sebanyak RM718 juta setahun,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Perhimpunan Hari Pekerja Sektor Awam 2008 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini hari ini.

Pada majlis berkenaan, Abdullah turut mengumumkan bahawa kerajaan bersetuju bahawa ibu atau bapa pegawai yang meninggal dunia tanpa meninggalkan waris akan dibayar pemberian sekali atau ex-gratia dan bukan pencen terbitan.

Isu mengenai pencen adalah antara enam tuntutan yang dikemukakan oleh Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) pada 17 April lalu.

Bagaimanapun, tuntutan CUEPACS supaya kakitangan awam diberikan honorarium RM2,000 tidak dapat diterima kerajaan.

Ini kerana dalam persekitaran pasaran yang tidak menentu dengan kenaikan harga barang-barang keperluan lain, pemberian honorarium itu dikhuatiri akan memburukkan lagi keadaan.

Dasar luar yang lemah perlu dikaji semula

0 Komen!!!
Salman Hussin
Sun | May 11, 08 | 7:37:53 am MYT
BATU PAHAT, 11 Mei (Hrkh) - PAS Johor mendesak kerajaan mengkaji semula dasar luar negara yang dilihat sangat lemah dan tidak konsisten menyebabkan negara ini begitu mudah menyerah kalah dengan tuntutan negara asing.

"Kita mendesak kajian semula dasar luar ini dilakukan segera bagi melindungi kepentingan negara ini pada masa depan," kata Ketua Penerangan PAS Johor, Mazlan Aliman, di sini.

Katanya, kesan dari kelemahan dasar luar ini boleh menyebabkan negara ini akan kehilangan lebih banyak lagi hak dan kepentingan kepada kuasa asing pada masa depan sekiranya dasar luar ini terus lemah dan pemimpinnya pula tidak tegas.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kegagalan kerajaan bertegas mempertahankan hak ke atas Pulau Batu Putih (PBP) yang menjadi pertikaian antara Malaysia dan Singapura sehingga terpaksa diadili Mahkamah Antarabangsa (ICJ).

Katanya, PAS Johor menaruh kebimbangan terhadap keputusan yang bakal dibuat ICJ dalam isu PBP yang dijangka akan diumumkan pada 20 Mei ini.

"Kita sangat bimbang seandainya keputusan ICJ ini tidak memihak kepada Malaysia, jika ini berlaku maka bukan sahaja kita akan kehilangan wilayah yang strategik, bahkan maruah negara juga akan tercemar dengan begitu teruk berikutan kegagalan kita mempertahankan hak negara.

"Isi perjanjian awal antara Malaysia dan Singapura berkaitan PBP ini jelas memihak kepada kita, tetapi disebabkan pemimpin negara ini tidak tegas dan kononnya untuk menjaga keharmonian hubungan antara kedua negara, menyebabkan isu PBP ini diheret ke ICJ,"jelasnya.

Katanya, kenyataan Menteri Luar Malaysia, Dato' Seri Syed Hamid Albar, baru-baru ini, yang menyatakan pendirian Malaysia akan akur dengan keputusan ICJ, membuktikan betapa lemahnya pemimpin negara ini yang awal-awal lagi sudah menyerah kalah serta tidak menunjukkan komitmen yang tinggi untuk berusaha dan mencari jalan bagi mempertahankan hak dan kedaulatan negara ini daripada terlepas ke tangan kuasa asing.

"Implikasi dari kegagalan Malaysia mempertahankan PBP ini dikhuatiri akan turut mempengaruhi pakej rundingan selepas ini yang membabitkan isu ruang udara, perjanjian air, tanah Singapura yang diwartakan di Johor, projek Iskandar Malaysia serta lain-lain isu lagi.

"Selain itu kesan dari kegagalan mempertahankan PBP ini juga akan membuka ruang seluas-luasnya kepada Republik ini untuk menuntut lebih banyak lagi hak untuk kepentingan negara mereka,"tambahnya lagi.

Mazlan yang juga AJK PAS Pusat, seterusnya berkata, sikap lembut dan mengalah pemimpin negara ini memungkinkan republik ini menuntut satu lagi pulau yang juga menempatkan rumah api milik republik itu di negara ini seperti di PBP, iaitu Pulau Pisang di Pontian.

"Sebelum insiden sama berulang lagi maka awal-awal lagi kita mendesak Kerajaan Malaysia bertegas bagi memastikan Pulau Pisang ini tidak diheret sama ke ICJ oleh Singapura.

"Kita tidak mahu rakyat negara ini khususnya rakyat Johor tertanya-tanya apabila Kerajaan Johor mengarahkan umat Islam di negeri ini mendirikan solat hajat selepas solat Jumaat bagi menyelamatkan PBP ini dalam keadaan rakyat tidak tahu apa-apa pun tentang PBP ini, akhirnya apa yang berlaku solat hajat yang dibuat ini hanya sekadar melepaskan batuk ditangga sahaja,"tegasnya.

Katanya, PAS Johor mahu kerajaan mencontohi sikap dan pendirian negara luar yang bertegas mempertahankan hak mereka, mereka mengambil masa yang begitu lama untuk berunding sekiranya berlaku sebarang tuntutan pihak luar terhadap kepentingan negara mereka.

"Tetapi malangnya Kerajaan Malaysia begitu lemah dan mudah mengalah terhadap tuntutan kuasa asing, ini sesuatu yang sangat mengaibkan maruah rakyat dan negara ini.

"Justeru kerana itu sekali lagi kita mendesak Kerajaan Malaysia mengkaji semula dasar luar negara supaya kepentingan negara lebih terjamin pada masa depan, ini kerana kita melihat dasar luar yang diamalkan hari ini terlalu longgar dan sangat lemah sehingga dengan sewenang-wenangnya diambil kesempatan oleh pihak-pihak lain, khususnya kuasa asing," ujarnya lagi. - mks.

Kongsi Link Anda