Popular Today

Selasa, Ogos 04, 2009

Singapura : Polis Malaysia profesional tidak menggunakan kekerasan fizikal

5 Komen!!!

Singapura puji langkah PDRM tangani perhimpunan haram
04/08/2009 12:36pm

SEPANG 4 Ogos – Kerajaan Singapura memuji pendekatan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam mengendalikan perhimpunan haram, kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan.

Menurut beliau, Singapura menyifatkan cara Polis Malaysia menangani perhimpunan haram membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada Sabtu lalu sebagai profesional kerana tidak menggunakan kekerasan fizikal.

Beliau baru pulang dari Singapura setelah menerima Darjah Utama Bakti Cemerlang Singapura daripada Presiden republik itu, S. R Nathan pada sidang akhbar di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini hari ini. – Utusan.

Pengkhianat upahan?

1 Komen!!!

Peserta demo diupah?

Oleh ZULKIFLI JALIL
pengarang@utusan.com.my

PUTRAJAYA 3 Ogos - Sebahagian individu yang menyertai perhimpunan haram membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di ibu negara, Sabtu lalu dipercayai telah diupah oleh pihak tertentu.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, sumber yang diperoleh pihaknya turut mendapati motif perhimpunan bertujuan mengalihkan perhatian rakyat terhadap beberapa kes mahkamah termasuk kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

''Anak-anak muda yang mengambil bahagian ini secara sinis mengatakan mereka terima upah untuk berarak. Ini agak mengejutkan pihak penganjur kerana mungkin tidak menyangka rahsia mereka akhirnya bocor juga.

''Motif perhimpunan juga mahu mengalih perhatian rakyat terhadap kes mahkamah tertentu dan ini diperoleh daripada maklum balas yang diperoleh ," katanya ketika dihubungi hari ini.

Perhimpunan haram anjuran Gabungan Mansuhkan ISA (GMI) itu mengakibatkan orang ramai terperangkap dalam kesesakan jalan raya manakala peniaga menutup premis masing-masing.

Berikutan itu, banyak pihak menuntut tindakan tegas harus dikenakan terhadap dalang di sebalik GMI supaya kejadian tersebut tidak berulang.

Kongsi Link Anda