Popular Today

Khamis, Ogos 25, 2011

Aljuburi dah mengaku bersalah?

2 Komen!!!
Siapa tak kenal Aljuburi.. Seorang pemimpin yang dikatakan berani.. Apatah lagi bab kalau menghentam orang lain khasnya kerajaan Dan UMNO..

Namun keberanian Anwar mula hilang.. Anwar jadi kecut teloq!!!

Rupanya Anwar seorang penakut!!! Manakan tidak.. Dalam sesi pembelaan beliau memilih untuk memberi keterangan dari kandang tertuduh, dia menunjukkan sikap pengecut apabila mengelak disoal balas...

Anwar hanya berani menyoal orang lain tapi tidak berani jika diri beliau disoal..

Sudahlah duduk dikandang tertuduh.. Eee.. Eeh.. Berlagak pulak.. Salahkan orang lain.. Salahkan hakim.. Salahkan pendakwa.. Salahkan pemerhati.. Semua orang salah..

Peguam terkemuka, Datuk Seri Dr. Muhammad Shafee Abdullah berkata, selain memburukkan imej Mohamad Zabidin, Anwar juga dilihat cuba menjatuhkan reputasi institusi mahkamah di negara ini apabila mendakwa beliau ditindas daripada mendapat perbicaraan yang adil.

Semalam, Anwar dalam keterangan selama kira-kira satu jam 45 minit menegaskan bahawa Mohamad Zabidin menindas hak beliau untuk mendapat perbicaraan adil sungguhpun hakim berkenaan telah berpuluh kali membenarkan penangguhan demi menghormati Ahli Permatang Pauh itu sebagai tertuduh.

Mengulas tindakan Aljuburi duduk di kandang tertuduh itu, kata Muhammad Shafee, setiap tertuduh mempunyai hak untuk berbuat demikian tetapi ia agak jarang digunakan kecuali atas sebab-sebab tertentu seperti tertuduh itu mempunyai tahap keupayaan minda yang rendah berbanding manusia normal lain. "Ia biasanya digunakan dalam kes-kes tertuduh yang amat naif, antara waras atau tidak, ataupun tertuduh itu mempunyai sesuatu yang ingin disorokkan dan tidak berupaya menghadapi pemeriksaan balas pendakwa raya. "Kenyataan tanpa bersumpah sebenarnya tidak memerlukan seseorang tertuduh itu untuk bercakap benar di mahkamah kerana pihak pendakwa tidak boleh ataupun tidak perlu menyoal balas tertuduh," katanya

Hakikatnya Anwar Cuba berselindung sebab itu beliau mengelak Dari ditanya.. Secara tidak langsung ia ya menunjukkan Aljuburi seorang yang bersalah.. Sebagai mana pepatah Melayu... Berani kerana Benar.. Takut kerana salah.. Inilah sikap yang ditunjukkan Aljuburi..


Sent from my iPad

Kongsi Link Anda