Popular Today

Selasa, Oktober 13, 2009

Formula kemenangan UMNO di Bagan Pinang perlu di kaji

2 Komen!!!
Post Mortem merupakan istilah biasa di dengar apatah lagi jika sesuatu yang dibuat gagal mencapai matlamatnya, tapi biasanya jika sesuatu tindakan itu mecapai matlamat jarang post mortem dibuat.

Sebenarnya kemenangan UMNO di Bagan Pinang adalah suatu kes yang unik... apatah lagi setelah BN kalah pada 8 pilihanraya kecil yang lalu.. dan tiba-tiba menang dengan majoriti yang sangat besar.

Kemenangan BN kelmarin membawa pelbagai pengertian. Antaranya, ia menghantar isyarat perubahan sikap yang lebih positif di kalangan pengundi pelbagai kaum untuk kembali menyokong Barisan Nasional (BN).

Ianya sesuatu yang perlu dikaji dan dianalisis... apakah sebenarnya faktor kemenangan BN dan faktor kekalahan pembangkang yang dahulu gah dengan kemenangan mereka.

Banyak faktor yang perlu dilihat secara teliti dari segi kempen BN, kempen PAS, calon BN dan Calon PAS.

Ramai yang mengatakan kemenangan Tan Sri Isa sebagaimana di
minda pengarang Berita Harian kerana dengan usaha berterusan, kerja keras serta tumpuan kepada memenuhi kehendak pengundi, BN jelas membuktikan ia masih mampu untuk terus menjadi wadah membela nasib rakyat di negara ini. Walaupun berdepan saingan sengit pembangkang, Mohd Isa mampu membuktikan bahawa beliau bukan saja mampu mengekalkan kerusi DUN Bagan Pinang di tangan BN, malah melipatgandakan majoriti undi.

Bagaimanapun, pengajaran paling besar daripada kejayaan di Bagan Pinang sebenarnya ialah pentingnya pemimpin untuk sentiasa mendampingi akar umbi. Sejauh mana pun tingginya jawatan atau populariti seseorang, hanya sokongan akar umbi yang boleh menjamin kedudukan mereka. Tanpa sokongan padu masyarakat, seseorang pemimpin tidak akan sampai ke mana. Inilah yang dibuktikan Mohd Isa.

Dalam keadaan beliau berdepan pelbagai cabaran bertanding di Bagan Pinang, keakrabannya dengan penduduk setempat menjadi aset utama. Tiada siapa boleh menafikan hubungan eratnya dengan setiap pengundi di kawasan itu dan itulah sebabnya mereka tidak teragak-agak memilih beliau sebagai wakil mereka. Sekalipun tidak menonjol dalam politik arus perdana sejak beberapa tahun lalu, Mohd Isa juga tidak pernah mengabaikan tanggungjawab hakikinya berkhidmat kepada penduduk Bagan Pinang dan itulah asas kejayaan beliau.

Satu lagi pengajaran penting yang harus diambil ialah betapa kesetiaan terhadap perjuangan boleh menjadi faktor penentu kejayaan. Sebagai orang yang sudah lama bergelumang dalam politik, Mohd Isa pernah menempuh pelbagai pengalaman suka duka. Banyak liku dan jatuh bangun dilaluinya tetapi semua itu tidak pernah melencongkan beliau daripada prinsip perjuangannya yang berlandaskan Umno serta BN. Sama ada dalam barisan kepemimpinan tertinggi, atau hanya sebagai ahli biasa, Mohd Isa kekal setia dan istiqamah dalam perjuangannya. Rasa kecewa, marah atau diketepikan tidak pernah mempengaruhinya untuk mengkhianati parti yang didokongnya.

Kemenangan BN di Bagan Pinang mungkin dianggap besar oleh sesetengah pihak dan kecil pada sesetengah yang lain. Namun yang pasti, kejayaan Mohd Isa itu penuh iktibar yang perlu dijadikan panduan dan azimat oleh seluruh warga BN jika mahu mengembalikan sokongan rakyat pada masa depan.

Kekuatan Isa inilah yang perlu di contohi oleh para pemimpin pelapis UMNO yang baru iaitu setia dan ikhlas berjuang untuk parti bukan hanya untuk jawatan semata-mata. Sifatnya yang semulajadi mesra alam dan mesra pengundi yang menarik sokongan kepada beliau. Begitu juga jentera BN yang bergerak dengan lebih baik berbanding beberapa Pilihanraya kecil yang lalu. Dasar-dasar kerajaan kini diterima baik oleh semua kaum khasnya 1 Malaysia yang kini menjadi produk utama BN.

Namun dalam kemenangan ini pasti masih banyak kelemahan yang boleh dikenalpasti BN untu diperbaiki untuk masa akan datang. Apa yang penting UMNO janganlah leka apatah lagi pembangkang kini pastinya juga sedang mengadakan post mortem untuk menganalisis kekalahan teruk mereka.

Kongsi Link Anda