Popular Today

Selasa, Disember 29, 2009

Celako! celako! celako... Nik Aziz pecat pula setiausaha politik dan akhbar!

3 Komen!!!
Celako! Celako! Celako!... inilah antara kata-kta Tuan Guru Nik Aziz terhadap blog yang menyerang keluarga beliau... sebagaimana yang dikeluarkan Buletin Utaman TV3...

Keadaan haru biru terus berlaku kepada kepimpinan Nik Aziz dan PAS Kelantan... terbaru setiausaha politiknya, Annual Bakhri Haron dan setiausaha akhbar beliau, Mohd. Saiba Yaakub, telah meletakkan jawatan kerana masing-masing tamat tempoh kontrak..

Ini antara yang dikatakan Nik Aziz... namun Nik Aziz menafikan diberhentikan atas sebab tertentu ekoran kemelut politik dalaman Pas sejak kebelakangan ini.

Menurutnya, kedua-dua jawatan itu adalah jawatan politik dan boleh diganti bila-bila masa dengan orang lain apabila sampai tempohnya.

Mengikut Malaysiakini, Husam, yang dikatakan rapat dengan Anual Bakhri, diura-urakan tidak senang dengan perkembangan politik dalam kerajaan negeri itu, mutakahir ini.

Dihubungi Malaysiakini pagi ini, Anual berkata beliau tidak ada apa-apa masalah untuk melepaskan jawatan tersebut kerana "sebelum ini selalu bercakap kemungkinan untuk melepaskan jawatan ini".

"Saya tidak ada apa (masalah), saya sudah berkhidmat 10 tahun," katanya.

Persoalan ialah satu persatu sahabat-sahabat Husam digugurkan satu persatu dari pentadbiran kerajaan Kelantan khasnya berkaitan dengan Nik Aziz.

Peletakan jawatan atau tidak disambung kontrak secara serentak oleh dua Setpol ini menimbulkan banyak persoalan dengan apa yang telah terjadi kepada kepimpinan Nik Aziz yang diketahui bahawa keluarga beliau telah diserang oleh pihak tertentu..

Husam pula dengan lantang menyindir pihak tertantu dalam kerajaan Kelantan untuk memisahkan daripada kepentingan kekeluargaan.

Adakah kenyataan umum Husam ini menujukan kepada Nik Aziz... Apakah tujuan serangan kepada Nik Aziz oleh Husam ini..

Muncul ketika dua pegawai Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat akan digugurkan, dan desas-desus digantikan dengan mereka yang dekat dengan anggota keluarganya, coretan blog Husam ini menguatkan tanggapan bahawa pentadbiran Kelantan masih lagi bergolak.

Coretan yang penuh berlapik itu bagaimanapun tidak menyebut secara jelas perkembangan politik di negerinya, sekali gus meletakkan orang ramai dalam keadaan terus berteka-teki.

Isu dua pegawai tersebut mendapat perhatian luar biasa kerana diura-urakan berkaitan rapat dengan dakwaan wujudnya pengaruh keluarga Nik Abdul Aziz dalam pentadbiran negeri.

Setelah muncul kontroversi Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) yang diterajui menantunya Abdul Ariffahmi Ab Rahman, isu pengaruh keluarga menteri besar rancak diperkatakan.

Dalam keghairahan membela suaminya Abdul Ariffahmi yang didesak meninggalkan PMBK, Nik Amalina Nik Abdul Aziz pula secara terbuka menudingkan jarinya kepada PAS dan pemimpin-pemimpin negeri tersebut.

Nik Amalina juga mengakui wujudnya perbincangan peringkat keluarganya selama beberapa kali berhubung pelantikan Abdul Ariffahmi.

Kemudian perkara ini disahkan oleh Nik Abdul Aziz sendiri dalam wawancara eksklusif dengan Malaysiakini awal bulan ini.

Sementara itu, seorang bekas pegawai mantan menteri besar Perak, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin, menulis di blognya bahawa Anual Bakhri terpaksa melepaskan jawatan tersebut.

"Anual dalam pesanan mesej ringkasnya (kepada saya) sekadar berkata, 'beliau mengundur diri dalam keadaan yang sukar'," kata Anuar Hashim di Perakite semalam.

Sebagaimana di ketahui Husam ialah pemimpin PAS yang dikatakan bakal MB kelantan pada masa akan datang.. niat Husam semakin lam semakin jelas...

Sumber : Bernama dan Malaysiakini

Gimik murahan PAS Kelantan - Bukan Melayu Islam bakal MB Kelantan?

0 Komen!!!
Berita baik buat bukan Melayu Islam untuk membuat permohonan menjadi Menteri Besar Kelantan... Mungkin inilah model yang dianggap terbaik bagi PAS untuk populariti PAS Kelantan.

Ini adalah modal politik semata-mata bukan berkaitan dengan melaksanakan hukum Islam pun... jika tidak masakan pelantikan MB bukan Melayu Islam PAS hanya buat di Kelantan sekarang bukan 19 tahun yang lalu dan bukan juga hendak dibuat diseluruh negeri yang ditadbir oleh PAS atau bersama rakan PAS..

Kerajaan Pas Kelantan sedia meminda Undang-undang Tubuh Negeri bagi memberi peluang kepada orang bukan Melayu yang beragama Islam menjadi Menteri Besar.

APalah nak kecoh sangat, jumlah pengundi Kelantan tahun 2008, 751682 pengundi,

Dengan jumlah pengundi bukan Melayu hanya kurang 10% dari keseluruhan pengundi Kelantan.. mereka telah pun diberikan keistimewaan.. itupun jika diukur jumlah keseluruhan pengundi bukan Melayu di Kelantan.. namun jika diukur dari segi jumlah pengundi Bukan Melayu bergama Islam.. mungkin jumlahnya akan lebih kurang dari 3% (agak-agak je) jumlah keseluruhan pengundi kelantan. Jika kerajaan Kelantan boleh keluarkan stastistik sebenar berapa jumlah pecahan pengundi Kelantan Keseluruhan khasnya Bukan Melayu Islam..

Nampak kecik sangat je pun.... itupun terhad kepada bukan Melayu yang Islam dan tidak Islam pun tak boleh..... sedangkan PAS nak berbincang tentang negara Islam dan hukum hudud pun takut dengan DAP dan PKR...

Inikan pula nak mengharap politik murahan ini diterima bukan Melayu....

Kongsi Link Anda