Popular Today

Khamis, Oktober 30, 2008

Polemik nama papan tanda

1 Komen!!!
Setelah 51 tahun merdeka, rakyat Malaysia kini masih tercari-cari tulisan dan bahasa apa yang patut ditulis pada papan tanda jalan sehingga menjadi polemik di kalangan rakyat Malaysua.

Samada yang mencadangkan papan tanda jalan ditulis dengan bahasa bukan Melayu seperti Cina, India dan sebagainya tidak faham, bodoh, tidak patriotik dan tidak menghormati bahasa kebangsaan atau sengaja memainkan sentimen perkauman. Adalah pelik, kerana mereka yang mencadangakan ini ialah pemimpin parti tertentu, tetapi telah hilang semanagat patriotismenya dan berjuang berdasarkan sentimen semata-mata. Inilah akibat jika sesuatu pemimpin yang dipilih kerana sentimen dan tidak menghormati perlembagaan negara. Ini amatlah memalukan bagaimana rakyat boleh memilih pemimpin yang tidak mempunyai jatidiri nasional sehingga menjadikan urusan negara ini seperti rojak dan tidak mengikut sistem yang telah tersedia semenjak sekian lama.

Harus diingat, berdasarkan Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan, bahasa Melayu dan bahasa kebangsaan hendaklah digunakan bagi maksud rasmi. Bahasa Melayu boleh ditulis dengan dua cara iaitu rumi dan jawi. Manakala penggunaan bahasa Inggeris yang ditulis pada papan tanda jalan kerana bahasa tersebut adalah bahasa global yang digunakan di peringkat antarabangsa.

Sepatutnya tulisan dan bahasa apa yang patut ditulis tidak wajar menjadi polemik rakyat walaupun papan tanda tersebiut hendak diletak di bandar yang telah diumumkan sebagai bandar warisan dunia.

Permintaan DAP untuk hanya meletakkan bahasa Cina dan India hanyalah berdasarkan sentimen semata-mata. Dan jika hendak meletakkan bahasa yang lain, sepatutnya bahasa Iban dan kadazan adalah lebih utama berbanding bahasa Cina dan India kerana mereka lebih lama bertapak dibumi Malaysia berbanding Cina dan India yang hanya datang pada kurun ke 19 yang lalu. Bagi pemimpin DAP perlulah cermin diri dahulu!

Tetapi Negara ini mempunyai perlembagaan dan undang-undang, maka bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi sahajalah yang perlu didaulatkan.

Kongsi Link Anda