Popular Today

Rabu, Mac 04, 2009

PAS : SPEAKER LEBIH MULIA DARI SULTAN

13 Komen!!!
PAS melalui Setiausaha Agungnya, Dato' Kamarudin Jaffar menegaskan Speaker Dun Perak, V Sivakumar mempunyai peruntukan kuasa besar berdasarkan kedudukan Dun dalam sistem perundangan negara. Ini bermakna kuasa speaker adalah lebih besar dari kuasa Sultan.

Untuk itu katanya keputusan memanggil sidang Dun Tergempar pada 3 Mac lalu adalah sah dari segi kuasa Speaker yang diperuntukan dalam perlembagaan.

Beliau juga mendakwa, kenyatan Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak bahawa sidang DUN tergempar yang dipanggil Sivakumar sebagai tidak sah adalah satu penghinaan kepada kemuliaan Dun dan perlembagaan.

Katanya "Di sinilah kuasa yang terdapat pada Speaker Dun atau Dewan Rakyat.Sebenarnya saya telah membaca tulisan peguam kanan di negara ini kesimpulan mereka jelas speaker Dun atau Dewan Rakyat ada kuasa besar dalam tentukan keputusan dan uruskan dewan,"

Sehubungan itu, tiada siapa termasuk TPM atau Setiausaha Dun Perak boleh untuk buat apa-apa kenyatan atau tindakan arahkan polis dan mengarahkan bangunan ditutup, Bagi Kamarudin, perbuatan itu bercanggah dengan perlembagan negara, negeri dan bercanggah dengan iktiraf ketelusan institusi Dun dan speakernya,

"Maka oleh sebab itu tindakan Setiausaha Dun dan TPM adalah menghina kuasa Speaker Dun dalam hal ini,"katanya.

Begitulah 'bengongnya' YB PAS ini, jika S/U Agung PAS pun 'bengong', jadi anak buah dan penyokongnya lagilah 'berbengong-bengong' (istilah baru) ...

Nampaknya dalam isu ini bermakna, pandangan PAS adalah Speaker Perak lebih Mulia dari Sultan Perak walaupun Speaker membelakangkan titah Sultan Perak. Sebab itu kamarudin menyatakan "Dato' Seri Najib Tun Razak bahawa sidang dun tergempar yang dipanggil Sivakumar sebagai tidak sah adalah satu penghinaan kepada kemuliaan Dun dan perlembagaan"

Kerana sesiapa menghina Speaker maka telah menghina perlembagaan, tetapi bagaimana kalau Speaker dan pemimpin Pakatan Perosak Rakyat menghina Sultan, tidakkah seperti menghina perlembagaan kerana sultan pun sebahagian dari perlembagaan negara.

Mulianya Speaker dari Sultan, Sultan dan ulama' boleh dihina dan Speaker tak boleh... inilah demokrasi ala PAS..

Lebih malang lagi apabila tiada 'sekor' penyokong PAS pun mempertahankan Sultan Perak. Bahkan menghina dan memperkecilkan sultan Perak.

Patutlah penyokong PAS 'bengong' sehingga hari ini kerana dipimpin oleh mereka yang juga 'bengong'...

Dalam berita berkaitan juga , juga menunjukkan kedangkalan pemimpin Pakatan Pembangkang. Mahkamah Tinggi di sini hari ini meluluskan permohonan injunksi Menteri Besar Perak, Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir dan enam Exconya untuk menghalang Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V. Sivakumar mengadakan sebarang persidangan DUN

Firoz Hussein ketika ditemui di luar mahkamah memberitahu, mahkamah meluluskan permohonan injunksi itu selepas mendengar hujah-hujahnya yang merujuk kepada Seksyen 44 Akta Relif Spesifik.

Kata beliau, mengikut seksyen itu, satu perintah boleh diberikan terhadap seorang penjawat awam dan dalam kes ini, Speaker DUN Perak iaitu Sivakumar adalah penjawat awam.

''Oleh itu, kami menggunakan undang-undang tersebut dan turut meneliti undang-undang di bawah Perlembagaan Persekutuan yang memberi imuniti kepada Speaker dan prosiding DUN.
''Dalam kes membabitkan Speaker DUN Perak, imuniti tidak boleh diguna pakai kerana beliau membuat keputusan di luar sidang DUN," katanya.

Selain itu, kata Firoz, sidang DUN yang diadakan oleh Sivakumar juga tidak sah kerana tidak mendapat perkenan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah.

''Sultan tidak pernah memberikan perkenan kepada Sivakumar untuk mengadakan sidang DUN sedangkan jika mengikut Undang-Undang Tubuh Negeri Perak, hanya Sultan sahaja yang boleh memanggil DUN bersidang.

''Itulah undang-undang yang termaktub dalam Artikel 36 (1) Undang-Undang Tubuh Negeri Perak dan ia sangat jelas dan tidak boleh dibantah. Jadi tidak timbul persoalan bahawa Speaker mempunyai kuasa memanggil sidang DUN.

''Ia juga sangat mudah sebagai contoh di England, Speaker hanya boleh memanggil 'House of Command' atau 'House of Law' bila mendapat perkenan Ratu (England)," ujarnya.

Menurut Firoz, perintah injunksi menghalang Sivakumar mengadakan sebarang persidangan DUN itu berkuat kuasa tanpa had masa.

Biar senyap sikit si Speaker ni.....

Memang betullah Parti Melayu hanya satu iaitu UMNO, dulu kini dan selamanya yang akan mempertahan dan memperjuangkan hak bangsanya.

UMNO, MELAYU DAN ISLAM SEHATI SEJIWA.

Kayanya YB PAS!!!

0 Komen!!!
RM3 juta tu... banyak tuh.. itulah orang kata dulu lain, sekarang lain, dulu YB PAS memanglah nampak warak tapi YB PAS sekarang ni nampak je macam warak...

RM3 juta tu.. kat kelantan tuh.. dari mana agaknya dapat duit banyak tu... kalau bekas bini dia boleh minta samapi 3 juta, agaknya berapa juta duit yang dia ada.

Itu YB biasa je, kalau EXCO negeri berapa banyak duit agaknya tu.

Tapi YB PAS pakai kereta buruk-buruk je, biasa la tu depan pengundi berlakon je, belakang pengundi bawa kereta besar-besar tuh...

Bekas isteri kedua Anggota Dewan Undangan negeri (ADUN) kawasan Melor, Wan Ismail Wan Jusoh, hari ini membuat tuntutan di Mahkamah Tinggi Syariah di sini agar pemimpin PAS itu membayar mutaah sebanyak RM3 juta.

Siti Aishah Abdullah, 25, yang hadir bersama dua anak bersama Wan Ismail, itu, Wan Ahmad Firdaus, 4, dan Wan Nor Salwa, 3, bagaimanapun dimaklumkan oleh mahkamah bahawa saman tuntutan itu belum dapat diserahkan kepada Wan Ismail.

Turut menemani wanita berketurunan Cina Kemboja itu adalah adik dan bapanya Abdul Hakim Abdullah, 22, dan Kian Ti, 62, Hakim Abdullah Man menjelaskan bahawa ketika saman itu dihantar ke rumah Wan Ismail sebelum ini, ADUN itu dan keluarga yang tinggal di Wakaf Tok Wali di sini, tiada di rumah. Abdullah kemudiannya menetapkan 21April untuk sebutan semula.

Kongsi Link Anda