Popular Today

Khamis, Februari 25, 2010

News : Hukuman sebat: MAIS buat laporan polis terhadap The Star, Sis

1 Komen!!!


25/02/2010 3:40pm

SHAH ALAM 25 Feb. – Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) hari ini membuat laporan polis terhadap Pengarang Suntingan akhbar The Star, P. Gunasegaram dan Sisters In Islam (Sis) berhubung tindakan pihak-pihak berkenaan membantah keputusan Mahkamah Syariah menjatuhkan hukuman sebat ke atas tiga wanita Islam, baru-bru ini.

Setiausaha MAIS, Datuk Mohammed Khusrin Munawi yang membuat laporan itu di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) di sini pada pukul 2 petang memberitahu, laporan itu bertujuan supaya polis melakukan siasatan terperinci dan mereka yang didapat bersalah perlu dikenakan tindakan mengikut Akta Hasutan. – Utusan

Penjelasan Pemberian Wang Ihsan kepada Kelantan

0 Komen!!!

Semua negeri termasuk Kelantan bertaraf sama di sisi Akta Kemajuan Petroleum 1974. Semua Negeri yang mendatangani perjanjian dengan Petronas pada tahun 1975/76 akan mendapat bayaran tunai sebanyak 5% daripada nilai petroleum yang dijumapai dalam negeri berkenaan.

1. Apakah istilah yang disebut dalam Akta kemajuan Petroleum 1974 mengenai pembayaran hasil minyak dan gas?


Istilah yang diguna pakai bagi maksud pembayaran tersebut adalah "bayaran tunai" sebanyak 5% dan perkataan "royalti" tidak digunakan dalam mana-mana istilah Akta berkenaan.


2. Apakah kelayakan kerajaan-kerajaan negeri untuk mendapatkan bayaran tunai 5% seperti yang disebut dalam perjanjian antara Petronas dan kerajaan Negeri tahun 1975/1976?

Telaga minyak atau gas mesti berada dalam sempadan negeri iaitu bumi negeri berkenaan serta perairan wilayah negeri iaitu sejauh 3 batu nautika yang diukur dari paras air surut (ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) No.7 Tahun 1969).

3. Adakah Kerajaan Negeri Kelantan atau mana-mana kerajaan negeri di Semanjung berhak menuntut bayaran tunai hasil minyak dari Petronas?

Negeri Kelantan atau mana-mana kerajaan negeri di Semanjung tidak berhak kerana semua telaga minyak dan gas ynag mengeluarkan hasil di semenanjung pada masa ini berada di luar perairan wilyah negeri melebihi 3 batu nautika. Oleh yang demikian apa-apa hasil ynag diperolehi di luar perairan negeri melebihi 3 batu nautika adalah hak milik Kerajaan Persekutuan.

4. Apakah kedudukan Sabah dan Sarawak dalam isu pembayaran royalti?

Sebelum tahun 1974, kerajaan negeri Sabah dan Sarawak teleh sedia mempunyai kedudukan tersendiri terhadap hak royalti melalui kuatkuasa perjanjian serta kuatkuasa Akta Pelantar Benua 1966. Ia merupakan sejarah dan hak istemewa yang diiktiraf semasa menyertai Malaysia pada tahun 1963.

5. Apakah yang dimaksudkan dengan bayaran Wang Ehsan?

Wang Ehsan adalah sumbangan atau bantuan yang disalurkan berasaskan budi bicara Kerajaan Persekutuan kepada negeri-negeri termasuk Kelantan. Sumbangan ini adalah di luar skop/bidang kuasa Akta Kemajuan Petroleum 1974 dan perjanjian yang ditandatangani antara Petronas dan kerajaan negeri pada tahun 1975/76. Bantuan ini diberikan adalah semata-mata atas kesedaran dan tanggungjawab berasaskan keprihatinan Kerajaan Persekutuan terhadap kebajikan negeri dan rakyat.

6. Mengapakah Wang Ehsan yang ditawarkan oleh Kerajaan Persekutuan kepada negeri Kelantan hanya berjumlah kira-kira RM20 juta?

Kerajaan Persekutuan memberikan peruntukan ini atas dasar ehsan berhubung dengan gas yang dihasilkan di kawasan perairan Persekutuan. Kerajaan negeri kelantan tiada hak dalam kawasan itu kerana ianya di luar perairan 3 batu nautika.

7. Apakah kedudukan kenyataan dari bekas Pengerusi Petronas, YB Tengku Razaleigh Hamzah bahawa royalti patut dibayar kepada negeri Kelantan dari hasil petroleum yang diperolehi dari luar perairan negeri tersebut serta mempertikaikan pemberian Wang Ehsan.

Kenyataan YB Tengku Razaleigh Hamzah, ahli parlimen Gua Musang perlu dilihat sebagai pendapat peribadi beliau semata-mata. Sebarang keputusan yang diambil berkenaan hak pembayaran royalti perlu dibuat berasaskan peruntukan undang-undang yang berkaitan serta perjanjian-perjanjian yang ditandatangani di antara Petronas dengan kerajaan-kerajaan negeri.

YB Tengku Razaleigh Hamzah pernah menjelaskan bahawa kerajaan PASA Terengganu tidak boleh mempertikaikan kedududkan Wang Ehsan kerana wang disalurkan selama ini walaupun atas nama royaliti minyak, bukanlah hak negeri.

Beliau juga menyatakan semasa Petronas ditubuhkan telah dinyatakan bahawa tiada sebuah negeri pun di Semenanjung berhak ke atas hasil minyak yang dijumpai di kawasan yang berada di luar "wilayah" mereka (Bernama - 1Novembe, 2000).

Walaupun YB Tengku Razaleigh Hamzah telah mengubah pendiriannya pada masa ini, kedudukan undang-undang masih tidak berubah. Rakyat dan negara wajib menghormati undang-undang negara.

8. Apakah Ketua Pembangkang maklum tentang kedudukan hak kerajaan-kerajaan negeri dalam hal ini?

Berdasarkan kedudukan peruntukan perundangan yang sedia ada, Ketua Pembangkang sedar kerajaan negeri tidak ada hak terhadap apa-apa bayaran tunai atau royaliti berkaitan hasil petroleum yang diterokai di luar perairan wilayah negeri. Oleh keran itu, Ketua Pembangkang pernah cuba mengusulkan cadangan pindaan Akta kemajuan Petroleum 1974 di Parlimen pada Disember 2009 yang lalu.

Dengan itu Ketua Pembangkang sendiri menyedari bahawa kerajaan negeri Kelantan tiada hak atas mana-mana telaga minyak atau gas yang berada dalam kawasan Persekutuan.Diterbitkan oleh:

Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) Malaysia______________________________________________________________________________________________________________________

* Penjelasa Isu tuntutan hasil petroleum kerajaan negeri Kelantan ini telah disiarkan di Mingguan Malaysia (Ahad 21 Februari 2010) dan Berita Minggu (Ahad 21 Februari 2010)

Salam Maulidur Rasul 1431H

0 Komen!!!

Selamat menyambut Maulidur Rasul 1431H..
Bersama kini mengingati perjuangan dan pengorbanan Rasululullah SAW
untuk dihayati dan diamalkan..

Suhakam tolak dakwaan anak Raja Petra didera

0 Komen!!!

Bapak hilangkan diri... anak pula gila babi.. kira spesis sama la tu... semua jenis pentingkan diri sendiri..

Insiden yang membabitkan anak Raja Petra mencederakan dirinya tiada kaitan mana-mana pihak asing apatah lagi UMNO atau kerajaan.

Walaupun terdapat bunyi 'monyet' yang membuat bising yang mahu kaitkan kecederaan anak raja Petra dengan UMNO atau Kerajaan.. ianya telah dinafikan oleh Suhakam.

Pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) Datuk N. Siva Subramaniam berkata beliau dimaklumkan sendiri oleh Raja Azman, anak pengendali laman web Malaysia Today Raja Petra Raja Kamaruddin, yang kini ditahan di penjara, yang beliau mencederakan dirinya sendiri tanpa paksaan daripada mana-mana pihak baru-baru ini. [baca di sini]

Bukankah bengong namanya bila ditanya kenapa berbuat demikian, jawabnya kerana tidak berpuas hati diasingkan ke dalam Blok Tawakal untuk satu siasatan,"

Suhakam juga mengesahkan bahawa Raja Azman bertindak sendiri mencalarkan tangan kirinya dan menelan sebilah pisau cukur selepas mendapat tahu akan diletakkan dalam blok berasingan daripada banduan lain.

Ini dah tahap raja Kapoor... banyak berlakon... sendiri cari pasal...dan menyusahkan orang lain...

Anwar melenting disentuh soal jawatan

2 Komen!!!

Ketua Pembangkang, ANUwar Aljuburi ALliwati... membidas sesiapa yang mempersoakan jawatan beliau sebagai ketua Pembangkang kerana kes liwat...

ANuwar kata, Rais Yatim tidak berhak untuk mempersoalkan kedudukannya sebagai Ketua Pembangkang di Parlimen berikutan kes liwat yang dihadapi beliau.

Sayang betul ANUwar kepada jawatan beliau.. Pakatan Rakyat juga tidaklah sebodoh yang Anwar jangkakan DAP dan PAS pasti telah membuat percaturan politik selepas ketiadaan ANUwar nanti...

Kita melihat Lim Kit Siang da Hj hadi kini banyak tayang 'body' dengan kenyataan kenyataan kontroversi... Hadi minggu lalu membidas Campurtangan Asing dalam kes Liwat... Lim Kit Siang pula mencadangkan Parlimen buat sidang khas untuk bincang kes liwat ANuwar..

Persoalan sekarang : ADAKAH ANWAR MELIWAT SAIFUL BUKHARI KE TIDAK?

itu sahaja yang rakyat mahu tahu.. perbuatan meliwat tu... jadi x perlu nak kata konspirasi ataupun fitnah terhadap ANuwar... yang penting ANUwar buat perbuatan liwat ke tak...

Apa yang cuba ditonjolkan , nampak gayanya ANuwr gagal membuktikan bahawa beliau tidak meliwat Saiful Bukhari... jika tidak masakan beliau asyik menunda perbicaraan beliau dari hari kehari dan dari minggu ke minggu ... jika beliau mempunyai bukti dan alibi yang kukuh mengatakan beliau tidak membuat perbuatan liwat.... sudah tentu beliau mahu selesaikan kes ini lebih awal...

Jadi... memang dah sampai masanya Pakatan melihat siapa Ketua Pembangkang seterusnya... ANuwar pun macam nak sangkut... Jadi Apa yang di katan Rais Yatim memang tepat dan dah sampai masanya untuk pakatan bertindak...


“Kalau saya tidak diganggu banyak di mahkamah, saya dapat tumpukan perhatian lebih banyak di Selangor kerana sekarang ini masih banyak fitnah dan khianat dilemparkan terhadap saya,” katanya.

Sebelum ini, Dr Rais berkata, beliau bersetuju dengan pendapat beberapa pihak supaya Anwar melepaskan jawatan Ketua Pembangkang di Parlimen berikutan pertuduhan liwat yang dihadapinya itu.

Kongsi Link Anda