Popular Today

Isnin, April 14, 2008

Ke mana hala tuju bangsa Melayu

0 Komen!!!
Pilihanraya Umum ke-12 menunjukkan keputusan yang amat kritikal untuk survival bangsa Melayu. Dua parti teras Melayu iaitu BN melalui UMNO hanya memenangi sebanyak 79 kerusi parlimen dan PAS memenangi 23 kerusi Parlimen.

Apa yang akan terjadi sekiranya parti yang tunjangi oleh Melayu dan bumiputera tidak boleh bersatu? PAS pula tidak mempunyai suara di Pakatan Pembangkang. Adakah Melayu/Bumiputera akan kehilangan kuasa dan tanah air mereka. Mungkin sesetengah pihak menganggap ini sebagai mainan atau cara untuk menakut-nakutkan bangsa Melayu. Tetapi kemungkinan untuk apa-apa terjadi itu sentiasa ada. Kita tidak mengetahui apa yang bakal berlaku dan ke mana hala tuju bangsa Melayu selepas itu. Mesti sesuatu yang amat yang menyedihkan jika bangsa Melayu menjadi pengemis di negara ini dan di Tanah Air mereka.

Sesungguhnya amat malang bagi kaum Melayu, kuasa yang ada sedikit pada mereka untuk menjamin masa depan mereka kini semakin terhakis. PAS dengan cara PAS dan UMNO dengan cara UMNOnya. Ego mereka lebih besar dari menjamin masa depan kaum Melayu. Walaupun bunyinya amat ganjil, tetapi rasanya sudah masanya untuk umat Melayu bersatu tanpa mengira fahaman politik, demi bangsa mereka, demi tanah mereka dan demi agama mereka. Adakah orang Melayu sudah bersedia untuk perpaduan Melayu atau mereka belum bersedia lagi. Kita melihat bahawa jika kita bergaduh yang untung hanyalah kaum lain sahaja.

Semakin banyak desakan terhadap mereka yang sepatutnya tidak boleh diterima oleh bangsa Melayu jika mereka menganggap diri mereka sebagai tuan di bumi ini. Tuntutan untuk samaratakan Bangsa Melayu, Agama Islam dan Bahasa melayu. Hak Keistimewaan Melayu akan dihapuskan adakah suatu hari nanti Intitusi Beraja juga dihapuskan sebagaimana di Singapura. Adakah Malaysian Malaysia akan menjadi realiti pada masa akan datang. Slogan adil, bersih dan berkebajikan walaupun sedap bunyinya tetapi ianya membawa malapetaka yang besar kepada kaum Melayu. Apa ertinya jika Bangsa Melayu disamakan dengan kaum lain, agama Islam disamakan dengan kaum lain. Bahasa Melayu disamakan dengan bahasa kaum lain. Akhirnya apa yang ada pada kaum Melayu.

Bangsa Melayu perlu menerima hakikat bahawa mereka ketinggalan dalam banyak aspek kehidupan dan banyak lagi yang perlu di bantu ini dalam masa kaum Melayu berkuasa.Cuba bayangkan jika kaum Melayu tidak berkuasa di mana mereka agaknya. Bangsa Melayu tidak dapat menafikan bahawa hanya dengan kuasa politik sahaja yang boleh Melayu dibantu. Kepada semua kaum Melayu.... fikir-fikirkanlah.

Karpal: No one party is boss - Shame for PAS

0 Komen!!!
PETALING JAYA: There is no question of any of the three political parties being the backbone of the proposed Pakatan Rakyat, DAP chairman Karpal Singh said.

He said it had already been made clear that no one party would have greater standing, as the three component parties were equal in the alliance.

“Out of 82 parliamentary seats, PAS won 23 seats, with DAP securing 28 seats and PKR 31.

“PAS won the lowest number of seats, so how can it claim to be the backbone of Pakatan Rakyat?” he asked when contacted yesterday.

So in another words, Malay or Islamic Party can't be a leader. So what will PAS followers say. It's shame for PAS already announced that the Party want make Malaysia an Islamic State and governe with the Hudud Law. We must understand this, why we choose PAS and for what? when PAS afraid to take his way. PAS will not be releven anymore by their followers..

Selangor.FM: Menteri Besar Selangor didakwa tak reti bahasa

0 Komen!!!
Menteri Besar Selangor perlu mendalami bahasa Melayu supaya dapat membezakan istilah 'ugutan' dengan kuasa yang ada pada seorang Menteri Besar sebelum menuduh pemimpin Pakatan Rakyat sebagai 'gila kuasa'.

Sebagaimana yang dilaporkan oleh harakahDaily, permohonan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim terhadap Radio Selangor.FM� supaya menyediakan ruang kepada MB dan exco Selangor selama sejam seminggu untuk berinteraksi dengan rakyat dianggap satu ugutan oleh Shabery.

Melalui siaran berkenaan Menteri Besar berhasrat menerangkan dasar-dasar kerajaan negeri serta isu semasa yang tidak diberikan respons sewajarnya.

Ketua Dewan Pemuda PAS Selangor, Ustaz Sallehen Mokhyi dalam mengulas perkembangan itu berkata, jika selama ini Radio Selangor.FM boleh memberi kerjasama kepada kerajaan negeri dan menjadi suara kepada kerajaan Umno-BN apa salahnya jika diteruskan kaedah tersebut dengan kerajaan baru Pakatan Rakyat.

Menurut beliau, kerajaan sekarang adalah pilihan rakyat yang lebih demokratik untuk memberi layanan adil kepada semua rakyat tanpa mengira fahaman politik.

Namun pakatan masih belum terima hakikat lagi bahawa Selangor.FM adalah di bawah kuasa kerajaan pusat Barisan Nasional. Jika dahulu Selangor.FM boleh bekerjasama dengan kerajaan negeri kerana Dasar kerajaan Pusat dan kerajaan Negeri adalah dasar yang sama. Tetapi sekarang kerajaan negeri di bawah pemerintahan Pakatan pembangkang mestilah dasar berbeza. Apa gunanya jika dasar yang diberikan bertentangan dengan dasar kerajaan pusat. Samalah jika dibandingkan jika kerajaan Pusat hendak menerangkan dasar kerajaan BN di dalam lidah PAS, Harakah, nescaya tidak akan dibenarkan oleh mereka. Ini hanya alasan orang bodoh dan tidak reti bahasa bukanlah isu yang besar tetapi ianya diperbesar-besarkan.

Tindakan Menteri Besar Selangor ini sememangnya gila kuasa. Wajib diperingatkan, bahawa pakatan Pembangkang belum lagi memerintah negara tetapi sudah berani mengusir Selangor.FM bagaimana pula jika dapat memerintah negara pasti mereka yang menentangnya pasti akan diusir.

Kongsi Link Anda