Popular Today

Khamis, Oktober 16, 2008

BPR : Penganjuran Piala Monsun tiada unsur rasuah

0 Komen!!!
Pakatan pembangkang sekali lagi kecewa apabila BPR mengesahkan tiada rasuah dalam piala monsun sebagaiman yang didakwanya. Ini bermakna dakwaan rasuah pembangkang hanyalah mitos semata-mata sebagaimana yang saya telah tulis sebelum ini.

Badan Pencegah Rasuah (BPR) berkata siasatannya mendapati tiada berlaku unsur-unsur rasuah dalam penganjuran kejohanan kapal layar bertaraf dunia Piala Monsun di Terengganu.

"Saya ingin menjelaskan bahawa tidak ada unsur rasuah dalam kejohanan ini," kata Ketua Pengarah BPR, Datuk Ahmad Said Hamdan.

Beliau menegaskan demikian ketika ditemui selepas majlis sambutan hari raya BPR di Pusat Konvensyen Putrajaya hari ini.

"Ini kejohanan bertaraf dunia, (jika berlaku rasuah) ia bukan sahaja menjejaskan Terengganu, tetapi juga Malaysia," tambahnya.

Pemuda PAS dan PKR telah membuat laporan kepada BPR mengenai penganjuran sukan berprestij itu pada 29 Julai lalu.

Mereka membuat laporan tersebut susulan kenyataan Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said yang meminta badan itu menyiasat dua projek mega - Piala Monson dan Masjid Kristal.

Piala Monsun mula diadakan pada 2006 semasa kerajaan negeri ditadbir menteri besar Datuk Seri Idris Jusoh, anjuran syarikat T-Best Sdn Bhd.

Sebanyak 42.9 peratus saham T-Best dimiliki oleh TDM Bhd, sebuah syarikat milik kerajaan negeri Terengganu, manakala 57.1 peratus lagi milik syarikat swasta, Prestasi Wangi Sdn. Bhd.

T-Best mempunyai hak penganjuran Piala Monsun selama lapan tahun bermula 2006.

Kejohanan Piala Monsun bagi tahun ini akan diadakan pada 4 hingga 7 Disember depan.

HINDRAF : PERTUBUHAN EKTREMIS DAN PERKAUMAN

0 Komen!!!
Perjuangan perkauman melampau seperti HINDRAF mestilah ditolak. Setelah 50 tahun merdeka namun terdapat pihak yang masih belum memahami erti kemerdekaan. Terdapat kumpulan tertentu yang memberi makna kemerdekaan mengikut fahaman sempit mereka sendiri. Mereka menimbulkan rasa gelisah di kalangan masyarakat dan cuba menimbulkan ketegangan kaum di dalam Negara ini. Kumpulan ini, bukanlah mereka yang berjuang demi mendapatkan kemerdekaan apatah lagi mengalami pahit getir perjuangan kemerdekaan. Mereka adalah kumpulan ekstrimis dan melanggar sosio budaya masyarakat Malaysia yang penuh rasa hormat dan cintakan keamanan.

Samada HINDRAF, SUQIU, BERSIH atau mana-mana pihak yang lain yang kononnya berjuang untuk menuntut matlamat sempit mereka sebenarnya adalah pihak yang mementingkan diri sendiri dan tidak menghiraukan perasaan dan emosi orang lain. Mereka menafikan kerajaan yang telah dipilih rakyat secara majority dan sebenarnya bukanlah orang sesuai untuk bercakap dengan keadilan dan ketelusan. Kerana tangan mereka sendiri yang akan menghancurkan negara ini sehingga meletusnya pergaduhan diantara kaum dan benih-benih kebencian. Kemarahan ini semakin nampak dengan ketara kerana perasaan dan emosi setiap kaum telah di ‘provokasi’ dengan perkauman dan agama.

Walau apa-pun tuntutan mana-mana pihak terhadap kerajaan perlu mengambil kira sensitivity dan perasaan kaum lain. Mana-mana pihak yang mendakwa mewakili mana-mana pihak samada kaum atau agama perlu menghentikan perkara ini serta merta. Kerana agenda mereka ini bukanlah agenda majority sesuatu kaum atau agama seperti kaum India dan Hindu tetapi hanya agenda peribadi individu atau kumpulan tertentu.

Rakyat mengetahui sebenarnya niat HINDRAF ini dan apakah yang tersirat?. mereka mahukan negara ini berlaku seperti di Pakistan dan Filipina sehingga menimbulkan ketegangan dan rusuhan kaum. Mereka mahukan demonstrasi jalanan dan bertindak ganas. Mereka sengaja minta bantuan luar. Kenapa perlu semua tindakan ini?. Di Manakah HINDRAF sebelum ini ketika kaum India betul-betul memerlukan bantuan?. Siapakah yang sebenarnya membantu kaum India dan mengangkat martabat mereka?. Cuba lihat pada sejarah!!

Semua persoalan ini ada jawapan dan kita mengetahui jawapannya. HINDRAF ialah sebuah pertubuhan haram Malah tiada satu jasapun yang telah ditabur. Tetapi HINDRAF hanya satu kumpulan pertubuhan yang ekstrimis yang cuba memecah belahkan perpaduan kaum di negra kita. Oleh itu kita mesti tegas, sebagai seorang rakyat Malaysia yang cintakan keamanan dan keharmonian mesti menolak HINDRAF bukan atas dasar emosi, bukan bias mengikut kaum dan agama, tetapi atas dasar akal fikiran mereka yang waras, berpegang atas akar budaya dan sejarah negara dan cintakan keamanan dan keharmonian.

Penduduk terkejut MBI naikkan cukai pintu 500%

3 Komen!!!


Penduduk Ipoh mungkin terkejut tetapi MB Perak dan Ahli Exconya mungkin tidak terkejut. Inilah antara cadangan hadiah kerjaan baru Pakatan Pembangkang kepada rakyat PERAK. Namun mungkin selepas ini akan berlaku setiap pihak menyalahkan antara satu sama lain dan akhirnya korban adalah Yang di Pertua atau Pengerusi MBI. Mungkin ini taktiknya untuk singkirkan lagi aggota MPI. Sebagaimana kita lihat isu kuil dirobohkan di Ampang baru-baru ni.

Penduduk di Bandar Baru Sri Klebang, Chemor di sini terkejut apabila menerima notis Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) yang bercadang menaikkan cukai pintu hartanah di kawasan itu 500 peratus bermula November ini.

Sambil melahirkan rasa marah dan kesal, mereka memberitahu, cadangan kenaikan cukai taksiran MBI itu tidak munasabah dan tidak masuk akal.

Seorang penduduk, Shahruzzaman Abd. Halim, berkata, beliau yang baru dua tahun mendiami rumah banglo yang dibelinya di Jalan Sri Klebang 3, Bandar Baru Sri Klebang selama ini hanya dikenakan cukai pintu sebanyak RM108.80 setahun semasa kerajaan Barisan Nasional (BN) berkuasa di Perak.

Menurut beliau, kadar cukai tersebut naik mendadak pada tahun ini selepas MBI mengeluarkan notis mencadangkannya membayar cukai taksiran sebanyak RM691.20 setahun.
“Pada 15 September lalu, MBI telah menghantar notis kepada saya memaklumkan bahawa mereka akan meminda nilai tahunan harta atau cukai pintu ke atas rumah saya yang beralamat di Lot PT 186990, 13 Jalan Sri Klebang 3, Bandar Baru Sri Klebang, 31200 Chemor.

'Double standard' PAS teserlah

0 Komen!!!
Apa bila DAP menghina Islam dan Azan PAS tidak pertikaikan bahkan menyokong dengan penuh hati tetapi apabila UPKO mulalah untuk pertikaikan.

PAS Sabah menyifatkan ucapan dasar Presiden Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (Upko) Tan Sri Bernard Dompok sempena perhimpunan agung kali ke-12 pertubuhan itu baru-baru ini biadab dan telah meyinggung sensitiviti umat Islam di negara ini.

Penulis ingin persoalkan double standard yang diamalkan oleh PAS, Isu Teresa Kok tidak pula dianggap menghina Islam. Begitu juga dengan Forum Peluk Islam yang dibuat oleh Majlis Peguam, tiada pun pemimpin PAS yang membantahnya. Apakah disebabkan politik sempit yang diamalkan oleh pakatan pembangkang maka isu yang dianggap sensitif kepada umat Islam tidak lagi dipersoalkan. Inilah yang ditakutkan, apabila Islam hanya digunakan untuk kepentingan politik semata-mata.

Kongsi Link Anda