Popular Today

Ahad, Disember 14, 2014

Keputusan buku Kristian dirampas terserah kepada Peguam Negara, kata polis Johor

0 Komen!!!
cyril_mannayagam_church_FBpic
Paderi Cyril Mannayagam berucap di sebuah gereja, dalam gambar yang dimuat naik di laman Facebook miliknya. Cyril berkata buku-buku agama yang dirampas pihak polis adalah bagi kegunaan penganut Katolik Orang Asli di kawasannya. – 14 Disember, 2014.

Jabatan Peguam Negara akan memutuskan samada 31 naskhah buku agama Kristian yang menggunakan nama "Allah" perlu dikembalikan kepada pemiliknya atau tidak, kata polis Johor hari ini.
Timbalan Ketua CID Johor, Assistant Commissioner Dennis Lim mengesahkan buku bertajuk "Mari Kita Memuji Allah" itu dirampas pada 5 Disember lalu sebagai sebahagian dari penyiasatan polis.
Kes itu disiasat di bawah Sekssyen 298A Kanun Keseksaan, kerana menyebabkan ketidakharmonian, perpecahan, atau merasa tidak senang, kebencian atau sakit hati tentang agama.
Lim mendedahkan kes itu dirujuk kepada timbalan pendakwaraya pada 7 Disember dan sedang menunggu jawapan.
"Kita tidak boleh membuat keputusan tentang buku ini sehingga timbalan pendakwaraya memberi jawapan," kata Lim.
Lim juga menafikan paderi Katolik, Father Cyril Mannayagam, ditahan, sebaliknya hanya kenyataan beliau dirakamkan sebelum beliau dibenarkan pergi.
"Merakamkan kenyataan adalah sebahagian dari siasatan polis. Cyril dibenarkan pergi selepas kenyataannya diambil," kata Lim.
Lim berkata pada 5 Disember lalu, polis mendapat maklumat buku itu dijual di sebuah kedai buku yang terletak di hadapan Ibu Pejabat Polis Ledang di Tangkak, dan bukan berlaku di Muar, Johor seperti dilaporkan.
"Polis pergi ke kedai buku itu untuk mengesahkan mengenainya, adakah dijual di situ dan siapa pembelinya," jelas Lim.
Bila Cyril sampai selepas makan tengahari, dia diminta ke Ibu Pejabat Polis Ledang untuk dirakamkan kenyataannya.
Lim berkata, selepas disoal satu hingga dua jam, Cyril dibenarkan pergi tetapi buku yang dirampas tidak dikembalikan.
The Malaysian Insider pagi ini melaporkan Cyril ditahan bersama 30 naskhah buku miliknya yang dikatakan bagi kegunaan Orang Asli di bawah seliaannya.
Cyril, 44, berkata, walaupun polis tidak meneruskan kes terhadapnya, buku itu dirampas dan masih belum dikembalikan kepadanya.
"Saya memberitahu mereka ia untuk kegunaan gereja di kawasan saya, dan saya mahu gunakannya untuk pengikut Orang Asli di Bekok, Tangkak," kata paderi Gereja St. Andrew di Muar itu kepada The Malaysian Insider.
Cyril, yang sudah lima tahun menjadi paderi, berkata buku itu dihantar untuk dibuat salinan kira-kira jam 1 petang di Tangkak pada 5 Disember lalu sebelum kembali empat jam kemudiannya untuk mengambilnya.
"Bila saya sampai semula di kedai, penjaga kaunter berkata ada dua anggota polis sedang menunggu saya di luar kedai. Jadi saya pergi bertemu mereka.
"Mereka bertanya sama ada buku itu milik saya dan saya jawab ya. Kemudian mereka tanya saya sudah membuat pembayaran atau belum," katanya.
Selepas pembayaran dibuat, dua lelaki itu mengenalkan diri sebagai anggota polis serta mengarahkannya mengikut mereka ke balai. – 14 Disember, 2014.

Apa yang pelik tentang kemalangan ini?

0 Komen!!!
Kejadian berlaku petang tadi di Kluang berdekatan dengan Wisma Majlis Perbandaran Kluang (MPK) Jalan Tenggara


Madu Erma Fatima Timang Cahaya Mata

0 Komen!!!
“Malang bagi seorang perempuan yg tidak mampu memberikan zuriat buat suaminya kerana anak adalah anugerah Allah paling berharga,” itu tulisan Erma Fatima di akaun Instagram beliau hari ini sebagai menyambut kelahiran anak kepada madunya, Aida.
Sedih juga kami baca kenyataan itu & rata rata peminat turut merasa simpati dengan Erma Fatima serta berharap penerbit juga pelakon popular ini lebih tabah dalam kehidupan. Seperti kata mereka, Erma Fatima masih sebaik baik wanita di mata Allah.
Aida, Madu Erma Fatima Selamat Timang Cahaya Mata - ROTIKAYA
Tiada maklumat terperinci tentang kelahiran anak kepada pasangan Aida & Bade Hj Azmi ini tetapi kami pasti keluarga kecil ini pasti gembira dengan kelahirannya.
“Welcome to the family baby Jihad. Congratulation Bade and Aida,” tambahnya lagi. 

sumber: Rotikaya

DAP upah UTK kawal Persidangan Parti 2014 @ One City

0 Komen!!!
Bukan polis sahaja ada UTK.. unit Tindakan Khas.. Bahkan DAP juga ada unit yang sama untuk menjana keselamatan Persidangan Tahunan mereka.Gambar : Minaq Jiggo

Sebelum ini Pulau Pinang ada kumpulan Pasukan Peronda Sukarela yang mempunyai kuasa seperti Polis.. nampaknya DAP mahu terus mencabar pihak polis.


DAP terus kritik Hudud PAS!!

0 Komen!!!
Persidangan DAP 2014 membuka dengan nada mengkritik usaha untuk memperkenal undang-undang berasaskan agama di negara ini, ketika tiada wakil kanan PAS hadir dalam acara itu.

Pengerusi DAP Tan Kok Wai dalam ucapan pembukaannya di Subang berkata, mutakhir ini terdapat lebih banyak pihak cuba memperkenal undang-undang itu yang menurutnya tidak harus berlaku dalam negara berbilang bangsa dan agama.

Tan tidak menyebut secara khusus berhubung rancangan hudud PAS tetapi menegaskan bahawa Malaysia sebuah negara sekular.

Tiada pemimpin kanan PAS hadir dalam acara di Subang itu dan parti Islam itu hanya menghantar anggota jawatankuasa pusatnya Hatta Ramli.

Ini berbeza dengan PKR yang diwakili oleh presidennya Datuk Seri Wan Azizah Ismail dan timbalan beliau Azmin Ali, yang juga menteri besar Selangor.

Ps; apa pulak kata PAS.. jangan diam jek PAS macam tak de teloq.. kikiki

PR terus putar belit laporan #RCIsabah

0 Komen!!!

Nmpknya PR terus menghasut rakyat supaya tidak mempercayai Suruhanjaya Penyiasatan Mengenai Pendatang Asing Sabah dan laporan dapatan RCI.

Inilah permainan kotor PR yg mahu merosakkan pemikiran rakyat.. hakikatnya mereka hanya mampu menyalahkan sahaja.. namun sehingga tempoh siasatan RCI berakhir PR tidak juga menyerahkan bukti!!

Pemimpinnya PR dari semenanjung tidak henti 2 berkunjung ke Sabah untuk menyebarkan fitnah.

Jadi kenapa PR masih bising?? Kerana politik sempit mereka..  Mereka mahu terus menipu rakyat dengan dakwaan2 palsu tanpa bukti..

1. Kenapa Laporan RCI tidak sah kerana tidak ditanda tangani oleh panel2 yang terlibat dalam RCI?
Jwpn: segala prosedur dan tandatangan yg diperlukan telah selesai dilakukan. Penerbitan laporan tidak terjejas walau tiada tandatangan pd naskhah penerbitan

2. Tiada syarikat percetakan dinyatakan dalam buku laporan RCI?
Jwpn: Penerbitan laporan tidak memerlukan nama pencetak. Ia tidak menjejaskan sbrng isi kandungan dan tindakan masa depan

3. Kenapa kesemua lebih 5000 bahan bukti ketika prosiding berlangsuang tidak disenaraikan/disertakan dalam buku laporan RCI?
Jwpn: Apa yg KSN sebut ialah 5,000 mukasurat. Bukan 5,000 bahan bukti. Penerbitan Laporan tentu sekali merupakan isi penting bagi tujuan penyediaan laporan kpd orang awam. Tidak ada apa yg nak disorok krn s'jaya berfungsi dgn bebas tanpa campurtangan kerajaan. Malah kerajaan tidak mengetahui isi kandungan laporan sehinggalah slps ia selesai dicetak oleh s'jaya

4. Kenapa PM tidak bentang di Parlimen?
Jwpn: Pembentangan di Parlimen tidak memberi sebarang implikasi kpd dapatan S'jaya. Apa yg penting apa yg telah dirumuskan oleh s'jaya mengikut ToR akan diambil tindakan susulan oleh kerajaan.

5. Kerajaan Persekutuan tidak ikhlas selesaikan RCI. Bukti, PM lebih pandang berat isu IS berbanding membahaskan dapatan RCI di Parlimen?
Jwpn: Penubuhan jawatankuasa yg akan dibentuk adalah halatuju jelas yg konstruktif.

6. Suruhanjaya yang dipengerusikan oleh PBS hanya retorik kerana tiada kuasa penyelesaian dan penguatkuasaan?
Jwpn: Ia bukaan retorik krn segala syor dan pandangan penambahbaikan yg membina akan diangkat menerusi JK Tetap ke Kabinet.

7. Kenapa tidak libatkan semua pihak termasuk NGO dan pembangkang dan mereka yang lantang menyuarakan ISU RCI?
Jwpn : Kerajaan pasti membuka ruang platform yg inklusif kpd semua pihak berkepentingan menerusi struktur yg bakal dibentuk.

8. Daftar semula dan perkenalkan IC Sabah selaras dengan apa yang terkandung dalam perkara 20 (Kuasa Imigresen)?
Jwpn : segala syor dan cadangan akan diteliti dan dikenal pasti oleh JK berkaitan sblm diangkat utuk kelulusan Kabinet

Kongsi Link Anda