Popular Today

Rabu, Disember 31, 2008

100 hari memperingati pembohongan terbesar Anwar Ibrahim

0 Komen!!!
Pada 26 Disember 2008 yang lalu genaplah 100 hari kisah pembohongan terbesar Anwar Ibrahim kepada dunia dan rakyat Malaysia iaitu pembohongan rampasan kuasa dan penubuhan kerajaan Pakatan Rakyat 16 September 2008.

Ianya adalah satu satu pembohongan yang amat besar khasnya kepada pengundi Permatang Pauh dan Rakyat Malaysia kerana hampir semua rakyat mempercayainya.

Sebagai rakyat negara ini, saya berkata "cukup cukuplah, jangan bohong rakyat lagi!". Rakyat telah puas dibohong dan ditipu oleh PKR dengan dunia fatamorgana mereka. Berapa kali lagi rakyat akan ditipu dan diperbodohkan oleh pemimpin PKR. Rakyat mengetahui bahawa projek 16 September hanyalah sebagai laluan Anwar untuk memenangi Pilihanraya kecil Permatang Pauh dan tidak lebih dari itu. Tiada harapan baru, tiada kerajaan baru semuanya hanyalah pembohongan semata-mata demi Anwar Ibrahim, isteri dan anak beranak...

Adakah dengan pembohongan demi pembohongan ini rakyat akan terus mempercayai 'kata-kata' pembohongan Anwar lagi? Tidak cukupkah pembohongan yang telah dilakukan oleh pemimpin ini?

Manikavasagam sah letak jawatan

0 Komen!!!
SHAH ALAM - Ahli Parlimen Kapar, S Manikavasagam semalam mengesahkan bahawa beliau akan melepaskan salah satu jawatan yang dipegangnya dalam Pakatan Rakyat (PR) secara rasmi hari ini.

Beliau berkata, keputusan tersebut adalah muktamad sebagai langkah awal untuk keluar dari parti berkenaan selepas berlaku pergeseran dengan seorang lagi pemimpin sebuah parti dari PR.

Katanya, tindakan tersebut diambil sebagai membuktikan beliau adalah seorang pemimpin yang ‘cakap serupa bikin’ dan bertanggungjawab terhadap tindakannya.

“Saya sahkan kenyataan saya kepada anda (Sinar Harian) baru-baru ini adalah betul. Saya akan melepaskan salah satu jawatan saya nanti, apa jawatan itu akan saya umumkan esok (hari ini),” katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Menurut beliau, surat peletakan jawatannya itu juga telah disiapkan dan telah diserahkan kepada Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang juga Pengerusi Perhubungan PKR Selangor/Wilayah petang semalam.

“Saya tak mahu beritahu (jawatan) sekarang, tunggu pengumuman rasmi esok (hari ini) sempena pertemuan lebih 50 pemimpin India dari kesemua negeri yang diperintah Pakatan Rakyat, masa itu saya umumkan jawatan apa.

“Saya akan bercuti bermula 5 Januari depan dan akan membuat tindakan susulan termasuk mengadakan pertemuan empat mata dengan Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim selepas tamat cuti nanti, perkembangan lanjut akan dimaklumkan kemudian,” katanya.

Manikavasagam yang juga Timbalan Pengerusi Perhubungan PKR Selangor akan menghadiri forum anjuran Jawatankuasa Perhubungan Masyarakat India hari ini yang bakal disertai lebih 50 pemimpin India dalam PR bagi menentukan ala tuju kedudukan dan sokongan mereka dalam ikatan pembangkang itu.

Forum itu membincangkan rasa tidak puas hati masyarakat India yang didakwa ‘didiskriminasi dan dipinggirkan’ oleh kepimpinan ikatan pembangkang itu termasuk isu hasrat Manikavasagam keluar PKR.

Mengenai kekeliruan mengaitkan kenyataan tidak konsistennya untuk meninggalkan parti itu dan spekulasi beliau akan menyertai parti tertentu, Manikavasagam menegaskan pendirian tersebut tidak pernah berubah sebaliknya kekeliruan timbul selepas sesetengah media menyalahtafsirkan kenyataannya.

“Saya tetap dengan pendirian saya dan segala berita serta khabar angin mendakwa saya telah bertemu dengan Timbalan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Abdul Razak), pemimpin MIC dan UMNO lain beberapa hari lalu adalah tidak berasas, sama juga dengan spekulasi mendakwa saya akan menyertai MIC dan bakal dilantik menggantikan (Datuk Seri) S Samy Vellu, itu juga tidak benar.

“Apa yang dilaporkan itu adalah tidak benar dan semua yang terbabit itu langsung tidak masuk dalam urusan ini (keluar PKR),” katanya.

Sinar Harian 24 Disember lalu melaporkan Ahli Parlimen Kapar itu bersedia untuk meninggalkan PKR kerana kesal dengan sikap sesetengah pemimpin PR Selangor yang cuai menjaga kepentingan Rakyat.

Kata beliau, keputusan tersebut terpaksa dilakukan selepas merasakan sesetengah pemimpin dalam PR berlagak sombong dan enggan berbincang mencari penyelesaian terhadap permasalahan yang diketengahkannya.

14 Pesuruhjaya Kehakiman baru angkat sumpah

0 Komen!!!
PUTRAJAYA - Seramai 14 Pesuruhjaya Kehakiman yang baru dilantik, mengangkat sumpah di hadapan Ketua Hakim Negara, Tan Sri Zaki Azmi di Dewan Persidangan, Istana Kehakiman di sini, semalam.

Lapan daripada mereka dipilih daripada kalangan ahli kehakiman iaitu Yang Dipertua Mahkamah Perusahaan, Datuk Umi Kalthum Abdul Majid, 51; Pengerusi Mahkamah Perusahaan, Datin Yeoh Wee Siam, 55; Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan, Datuk Halijah Abbas, 51; Pendaftar Mahkamah Rayuan, Datin Zabariah Mohd Yusof, 49; Pendaftar Mahkamah Tinggi Malaya, Tarmizi Abdul Rahman, 52; Pendaftar Mahkamah Tinggi Sabah dan Sarawak, Rhodzariah Bujang, 47; Hakim Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, Akhtar Tahir, 49, dan Hakim Mahkamah Sesyen Kota Kinabalu, Ravinthran a/l Paramaguru, 46.

Turut menerima pelantikan yang berkuat kuasa 5 Januari ini ialah Peguamcara Negara, Datuk Zaleha Yusof; Penggubal Undang-undang Parlimen, Datuk Nor Bee Ariffin, 51; Pesuruhjaya Penyemak dan Pembaharuan Undang-undang, Datuk Mary Lim Thiam Suan, 51; Ketua Pengarah Biro Bantuan Guaman, Dr Hassan Abdul Rahman, 54, dan dua Pengerusi Lembaga Penasihat Jabatan Perdana Menteri, Kamardin Hashim, 53, dan Yaacob Md Sam, 50.

Dalam ucapan tahniahnya, Zaki mengingatkan semua Pesuruhjaya Kehakiman baru itu supaya menguruskan mahkamah masing- masing pada tahap yang paling maksimum dan menjalankan tugas dengan bijak.

“Mereka juga perlu bersedia membuat pertimbangan menggunakan kaedah terbaik termasuk penyusunan kes mengikut kepentingan serta menggunakan masa paling optimum.

“Mereka tidak perlu membazir masa berhujah perkara tidak berkaitan, sebaliknya sentiasa ingat bahawa ramai masih menunggu untuk kes mereka dibicarakan,” katanya selepas upacara mengangkat sumpah yang turut disaksikan Hakim Besar Malaya, Datuk Ariffin Zakaria; Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Alauddin Mohd Sheriff dan Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Tan Sri Richard Malanjum.

Beliau juga menasihati Pesuruhjaya Kehakiman baru itu agar bersikap jujur dan bijak menangani persekitaran serta berupaya mengelak pengaruh luar.

“Semua yang dilantik boleh meneruskan persahabatan dengan rakan, namun jika ada antara mereka bersikap tidak jujur dan ingin mengambil kesempatan atas jawatan yang dipegang, mereka perlulah berterus-terang,” katanya.

Dokumen ‘rahsia’ ada pada Anwar

1 Komen!!!
SHAH ALAM - Bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Ezam Mohd Nor mendedahkan enam kotak dokumen yang didakwa ada hubung kait dengan rasuah dan penyelewengan oleh UMNO dan Barisan Nasional (BN) itu ada pada Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ezam berkata, tidak timbul isu beliau perlu menyerahkan dokumen berkenaan kepada sesiapa, sebaliknya jika mereka (AMK Terengganu) mahukan dokumen itu, mereka hanya perlu bertanya kepada Anwar.

“Saya cabar Ketua AMK Terengganu (Fariz Musa) suruh Anwar dedahkan enam kotak dokumen yang disimpannya,” katanya ketika dihubungi semalam.

Katanya, AMK harus berani desak Anwar untuk dedahkan itu.

“Saya berani keluarkan dokumen OSA dan sanggup dipenjara kerananya, sebaliknya Anwar dan AMK tidak pernah keluarkan sebarang dokumen rasuah. Saya cabar Anwar jelaskan hal ini. Saya ingin jelaskan, Anwar tidak dedahkan dokumen berkenaan atas sebab politik. Rasuah tidak boleh dipolitikkan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Fariz yang disiarkan Sinar Harian kelmarin bahawa AMK Terengganu mengalu-alukan kehadiran Ezam untuk berkempen bagi BN di pilihan raya kecil Kuala Terengganu dari 6 hingga 17 Januari ini seterusnya mendedahkan enam dokumen yang didakwa ada kandungan rasuah dan penyelewengan oleh beberapa pimpinan UMNO dan BN.

Mengulas lanjut, Ezam berkata, beliau telah membuat kenyataan berhubung perkara itu kepada pihak polis pada tahun 1999 bahawa enam kotak dokumen berkenaan ada dalam simpanan Anwar yang disimpan di dalam dan luar negara.

Menurutnya, semua enam kotak dokumen penting itu tidak ada dalam simpanannya sebaliknya Anwar telah mengambilnya untuk tujuan tertentu.

“Kenapa saya (perlu dedahkan), mereka perlu tanya kepada Anwar kenapa dia tidak mendedahkan dokumen itu setelah bebas dari penjara?” katanya.

Dalam pada itu, Ezam yang kini berada di Jakarta berkata, beliau akan meluangkan masa sepenuhnya untuk membantu BN bagi pilihan raya kecil yang akan datang.

“Saya akan berusaha sebaik mungkin untuk memenangkan calon BN yang sudah diumumkan baru-baru ini.

“Saya akan beri tumpuan mengenai penipuan Anwar berhubung 16 September yang ternyata gagal, mesej saya juga sama seperti kempen di Permatang Pauh iaitu Anwar pengkhianat bangsa,” katanya.

Ezam berkata, Anwar adalah pengkhianat bangsa Melayu dan berbohong kepada masyarakat Cina dan India semata-mata mahu merealisasikan impiannya menjadi Perdana Menteri.

“Anwar menukar slogan Ketuanan Melayu kepada Ketuanan Rakyat semata-mata untuk menjadi PM,” katanya.

Pas dibidas kerana 'pilih bulu'

2 Komen!!!
KUALA LUMPUR 30 Dis. - Pas bersifat 'pilih bulu' dalam membela nasib rakyat apabila menolak kehadiran ahli Majlis Permuafakatan Ummah (Pewaris) untuk menyerahkan memorandum supaya memansuhkan ternakan babi di Masjid Tanah, Melaka semalam.

Timbalan Pengerusi Pewaris, Rahimuddin Md. Harun berkata, pihaknya kesal dengan tindakan Pas itu kerana pada masa sama parti itu menyokong pertubuhan Barisan Bertindak Hak Hindu (Hindraf) dan Jaringan Rakyat Tertindas (Jerit) mengadakan demonstrasi.

''Pihak kami hadir untuk membela nasib penduduk Melayu dan Islam di kawasan Masjid Tanah yang mengalami masalah kesihatan serta pencemaran sungai akibat operasi ladang ternakan babi yang masih berleluasa.

''Pas sepatutnya lebih prihatin terhadap isu mengenai orang Melayu dan agama Islam seperti yang diuar-uarkan mereka sebelum ini,'' katanya kepada Utusan Malaysia hari ini.

Menurutnya, memorandum itu akan dihantar kepada semua pemimpin Melayu dan Islam dalam usaha memansuhkan ternakan babi di kawasan tersebut.

Semalam, majlis Malam Himpunan Mansuh Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) anjuran Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) di Kompleks Sukan Bandar Baru Bangi, kecoh dengan kehadiran 500 penduduk Kampung Paya Mengkuang, Melaka bagi menyerahkan memorandum membantah penternakan babi di kampung mereka.

Kekecohan berlaku apabila Unit Amal Pas yang mengawal keselamatan tidak membenarkan penduduk memasuki perkarangan kompleks bagi menyerahkan memorandum itu kepada Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang hadir untuk memberi ceramah pada majlis berkenaan.

Sementara itu, Rahimuddin berkata, pihaknya tidak berniat merosakkan majlis ceramah perdana anjuran Pas tersebut kerana sebelum ini telah memaklumkan hasrat mereka untuk menyerahkan memorandum berkenaan.

"Kami terlebih dahulu telah menghantar notis

Kongsi Link Anda