Popular Today

Khamis, Julai 16, 2009

Keputusan Undian Buletin On-line : Kepimpinan PAS PUsat kurang baik

0 Komen!!!

Aku terbaca satu laman web milik pembangkang iaitu buletin online yang membuat undian mengenai prestasi kepimpinan PAS Pusat 2009-2011. Walaupun belum cukup 3 bulan atau kurang 100 hari dari dapatan undian menyatakan kepimpinan PAS Pusat adalah tidak baik iaitu 42.1%. Manakala 33.6% mengatakan kepimpinan PAS sangat baik. Keputusan ini di ambil pada 16 Julai 2009, jam 7.00 malam.

Melalui dapatan undian ini kita dapati krisis keyakinan ahli PAS terhadap kepimpinan mereka pada penggal 2009-2011... Aku percaya selepas aku keluarkan posting dapatan ini maka pasti akan berlaku perubahan dalam undian sangat baik kepada Kepimpinan PAS pusat... kerana di beri arahan untuk ahli mereka mengundi sangat baik... ataupun undian ini diarahkan tutup oleh PAS pusat

Manik Urai - Jika tiada faktor Nik Aziz, Pas kalah di Manik Urai

0 Komen!!!
Sumber : PemudaUMNO

Tun Faisal Ismail Aziz

Pas menang tipis di Pilihan Raya Manek Urai. Hanya 65 undi. Walaupun Pengarah Jentera Pilihan Raya Manek Urai Pas, Abdul Fatah Harun begitu mendabik dada menyatakan bahawa PAS akan menang 2,000 undi, tetapi jelas kiraan Pengarah Jentera Pilihan Raya itu jauh (sangat-sangat jauh) terpesong.

Satu indikator bahawa dia bukan Pengarah Jentera Pilihan Raya yang bagus.

Seperti yang sering penulis sebutkan, Barisan Nasional (BN) melihat pilihan raya kecil ini sebagai sangat penting, sedangkan Pas, ia hanya `business as usual’. Ini jelas apabila, BN menamakan Datuk Mustapa Mohamad sebagai Pengarah Jentera Pilihan Raya dan Tuan Aziz Tuan Mat sebagai calon.

Tok Pa bukan sahaja seorang yang rajin bekerja, malah telah membuktikan kemampuannya sebagai pemimpin yang disenangi rakyat di Jeli, selain membuktikan di Jeli, orang Kelantan tidak menolak pembangunan.

Pemilihan Tuan Aziz menunjukkan BN kali ini mendengar keinginan rakyat. Berbanding calon Pas, Mohd Fauzi Abdullah, 50 tahun, Tuan Aziz, 39 adalah pemimpin muda dan mempunyai latar belakang pendidikan yang jauh lebih baik.

Selain sifat mesra rakyat dan tiada kontroversi, Tuan Aziz merupakan seorang profesional dalam KESEDAR dan telah menabur bakti kepada penduduk Manek Urai.

Ini meletakkan Pas dalam keadaan yang sukar kerana mereka tidak boleh menyerang peribadi calon dan pengarah pilihan raya. Walaupun pada mulanya Pas cuba memainkan isu rasuah, bukan pilihan Perdana Menteri dan cah keting, namun semua ini tidak mendapat tempat kerana pengundi di Manek Urai lebih mengenali Tuan Aziz.

BN memulakan kempen sebagai underdog. Walaupun nampak Manek Urai ini seperti kubu kuat Pas, namun dari segi statistik ia tidak begitu. BN sebenarnya mempunyai “base” yang kuat di Manek Urai.

Dalam tahun 1990 misalnya, Pas menerima sekitar 5,900 undi dan BN sekadar menerima 2300 undi. Jumlah undi yang diterima BN meningkat dalam pilihan raya seterusnya, iaitu 2,438/Pas 4,285 (1995), 3,039/4,597 (1999), 4,363/4,308 (2004), 4,394/5,746 (2008) dan 5,283/5,348 (2009).

Dari segi kempen, seperti biasa, di Kelantan, Pas akan menggunakan dua pendekatan.

Pertama, menarik simpati rakyat kepada Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat. Dalam ceramah-ceramah Nik Aziz digambarkan seperti ulama maksum yang begitu zuhud sikapnya.

Poster Nik Aziz berdoa menjadi bahan promosi. Dulu Nik Aziz digambarkan sebagai sering menjadi mangsa buli UMNO dan dia tidak boleh diserang kerana jika diserang, rakyat yang kononnya begitu menyayanginya akan marah dan memberi undi kepada calon Pas.

Menariknya, di Manek Urai kali ini ada satu elemen baru digunakan untuk menarik simpati rakyat.
Selepas beberapa hari kempen, mungkin kerana nampaknya simpati rakyat kurang, makan disebarkan cerita bahawa Nik Aziz akan meletakkan jawatan jika Pas kalah di Manek Urai.

Kedua, seperti biasa Pas akan memainkan emosi pengundi dan mengumpan kemarahan mereka terhadap BN.

Selain BN cuba digambarkan sebagai membuli Nik Aziz, Pas cuba menggambarkan BN sebagai kerajaan rasuah, UMNO sebagai tidak Islam, rakyat Kelantan dianak tirikan dan isu royalti minyak yang dikatakan hak rakyat Kelantan.

Sedangkan dalam kempen BN, BN konsisten dengan hasrat untuk membawa pembangunan dan kemakmuran ekonomi kepada pengundi Manek Urai.

BN berkempen untuk memperkenalkan kelebihan-kelebihan calonnya yang muda, berpendidikan, berpengalaman, mesra rakyat dan sudah pernah berjasa kepada penduduk Manek Urai.

Apakah yang baru di Manek Urai? Selain calon dan pengarah yang diterima rakyat, pendekatan perorangan setiap sayap menarik minat pengundi.

Pada waktu yang sama, Nik Aziz tidak dibenarkan selesa. BN mengambil pendekatan `menyerang’ Nik Aziz atau lebih tepat lagi pemikiran Nik Aziz dilihat sebagai yang menghalang kemajuan, menghalang perpaduan dan sikap autokratik dan angkuhnya (dalam menangani kes Nasharuddin Mat Isa).

Keadaan diburukkan lagi apabila pencapaian Nik Aziz dalam mentadbir negeri Kelantan dipertikaikan. Misalnya rakyat Kelantan tahu dalam masa 20 tahun ini, balak banyak ditebang dan menjadi isu dalam media.

Namun rakyat tidak dapat melihat banyak perubahan dari aspek pembangunan fizikal di Kelantan.

Pengundi yang lebih berpendidikan dan terbuka fikiran mereka mungkin mempersoalkan, jika dengan hasil balak pun tidak nampak kesan nyata dari segi pembangunan, maka tuntutan royalti minyak ini untuk apa atau siapa sebenarnya?

Pada waktu yang sama, gaya hidup kelompok tertentu dalam Pas nampaknya telah banyak berubah dan menjadi mewah. Pemimpin Pas juga dikaitkan dengan rasuah semasa Muktamar baru-baru ini.

Paling buruk, di Perak, pemimpin Pas telah menafikan perjuangan untuk membangunkan negara Islam. Segalanya ini menunjukkan Pas hanya sebuah parti politik dan bukan `Parti Islam’ seperti dulu lagi.

Terima kasih pengundi Manek Urai kerana telah memberikan kemenangan moral kepada UMNO dan BN. Namun UMNO TIDAK BOLEH MERASA TERLALU GEMBIRA kerana perjalanan masih jauh.

Jelasnya formula yang digunakan di Manek Urai adalah betul. Soalnya, mampukan PRESIDEN UMNO dan PERDANA MENTERI mengekalkan formula yang sama di tempat lain atau akan kembali lalai dan alpa seperti yang berlaku selepas kemenangan besar Pilihan Raya Umum tahun 2004?

Seperti biasa; seperti ketika keputusan mahkamah yang tidak menyebelahi mereka; bila taqdir tidak menyebelahi Pas, mereka akan memberi pelbagai alasan (sebelum post-mortem). Kalau kebiasaannya alasan pengundi hantu timbul, kali ini Husam menuduh UMNO menggunakan wang.

Semalam, kemenangan Pas tidak disambut dengan takbir seperti biasa oleh para penyokong Pas di seluruh negara. Mungkin takbir (Allah Maha Besar) hanya dilaungkan oleh pemimpin dan penyokong Pas bila Allah SWT memberi kebaikan kepada mereka sahaja!

Hak Kebebasan bersuara dihalang di Dewan Negeri - Khir jelajah S'gor jelas isu penggantungan

0 Komen!!!
Kebatilan pasti kalah... kebenaran akan teserlah... Pembangkang tidak boleh menggunakan taktik bacul untuk menghalang kebenaran menjelma..

Ketua pembangkang DUN Selangor, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo akan menjelajah ke seluruh negeri itu bagi menjelaskan kepada semua 22 bahagian Umno berhubung penggantungannya daripada menghadiri sidang DUN selama setahun, berkuatkuasa semalam.

Penjelajahan tersebut akan bermula malam esok di bahagian Hulu Langat, kata bekas menteri besar Selangor itu.

"Saya akan ke bahagian-bahagian di Selangor untuk menyatakan bahawa kerajaan Pakatan Rakyat Selangor juga tidak bersih dan takut di tegur oleh BN. "Saya harap rakyat akan dapat terima penjelasan saya," katanya ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

Beliau berkata, sekiranya penggantungannya itu bertujuan untuk "menutup mulutnya", maka ia adalah satu kesilapan. "Saya akan menjalankan tanggungjawab saya," katanya. Dalam majlis di Hulu Langat malam esok, Khir berkata beliau akan mendedahkan kelemahan Pakatan Rakyat di Selangor menunaikan janji-janji kepada rakyat.

Terkini - Perkembangan Kes Liwat : Mahkamah terima permohonan Anwar.. tapi bukan semua..

0 Komen!!!
Sumber : MK

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah memerintahkan pihak pendakwa supaya membenarkan Datuk Seri Anwar Ibrahim meneliti rakaman CCTV yang didakwa tempat kejadian, jika salinan yang diberikan tidak jelas.

Beliau juga emerintahkan supaya nota pemeriksaan doktor Hospital Kuala Lumpur ke atas pengadu - Mohd Saiful Bukhari Azlan - turut diserahkan kepada pihak peguambela.

Hakim Mohd Zabidin juga mahu pihak pendakwa menyerahkan kepada pihak peguambela kenyataan saksi dari tujuh individu.

Bagaimanapun, mahkamah tidak membenarkan permohonan pihak peguambela untuk mendapatkan sampel DNA yang relevan dan testimoni video Mohd Saiful kepada polis yang dirakam pada 30 Jun 2008.

bersambung.....

Malaysiakini : Konflik PAS semakin parah di MU

0 Komen!!!

PAS memang boleh berlakon dan bercakap apa sahaja tentang konflik dalaman mereka... walaupun mereka menafikan tetapi rakyat melihat wayang mereka , wayang pemimpin mereka....

Hakikat antara Erdogan vs Ulama masih ada dan begitu juga hakikat kerajaan perpaduan dan kerajaan perpecahan...

Begitulah wayang antara pemimpin PAS dan pemimpin PKR yang lain... seperti isu di kedah... umpama api dalam sekam.... luar dilihat tiada apa tetapi di dalam panas membara...

Beberapa laman web dan penulis blog yang pro-PAS tidak puas hati dengan kemenangan tipis parti itu dalam pilihanraya kecil DUN Manek Urai kelmarin.

Menurut mereka, kemenangan "nyawa-nyawa ikan" dengan 65 undi antaranya berpunca daripada perbalahan yang berterusan dalam PAS berhubung isu kerajaan perpaduan.

Mereka juga mendakwa, ahli-ahli PAS juga tidak puas hati kerana "mereka dibiarkan gelisah dan resah dengan pelbagai soalan yang sukar dijawab.

Satu artikel di laman web Tranungkite mendakwa berlakunya perpecahan dalaman PAS terutama petugas dari Kelantan dan Terengganu, yang menurutnya, saling sindir-menyindir antara satu sama lain.

Tulisan itu menyebut: "PAS memang menang di Manek Urai tetapi dengan kemenangan yang sangat tipis. Kemenangan yang menjawab seribu satu persoalan selama ini."

"Secara ringkasnya PAS memang berpecah. Tanyalah petugas-petugas dari Terengganu apa 'kata-kata sambutan' dari PAS Kelantan. "Tanyalah pula PAS Kelantan apa 'agenda dan doa' sesetengah dari PAS Terengganu.

Janganlah perbodohkan rakyat...

Tahniah Utusan Malaysia - kini ada versi bahasa Inggeris

2 Komen!!!
Tranformasi Utusan Malaysia

Ikuti perkembangan zaman dan dunia semasa... selain menjadikan bahasa Inggeris sebagai bahasa No.2 negara... kini Utusan Malaysia mempunyai versi bahasa Inggeris

Tahniah Utusan!... good job....! habislah Malaysiakini lepas ni...

Lebih baik tangkap Nik Aziz dari Muhyidin kerana janji palsu

3 Komen!!!

Anwar masih mahu melepaskan geram atas kemenangan tipis Pakatan Rakyat atau PAS di Manik Urai kerana isu janji jambatan oleh Muhyidin...

Dari sudut undang-undang ia adalah salah, dan saya cabar kalau SPRM betul-betul amanah, tangkap dan siasat Muhyidin kerana buat janji palsu.

Dari sudut undang-undang ia adalah salah, dan saya cabar kalau SPRM betul-betul amanah, tangkap dan siasat Muhyidin kerana buat janji palsu.Kalau dia beranilah…Mana boleh kalau hendak jambatan pangkah Umno-BN. Pangkah BN pada 14 haribulan, 15 haribulan buat jambatan, begitu? Dia ingat bapak dia punya negeri - DSAI
Tangkap Muhyidin Kerana Janji Palsu !

Itulah antara yang diungkapkan Anwar .... tetapi bagaimana pula dengan janji oleh pembangkang kalau PAS... Nik Aziz kata undi PAS masuk syurga... SPRM rasanya perlu buat siasatan juga... apa jadi jika pangkah PAS pun masuk neraka.... bagaimana juga kalau pangkah PAS tak dapat pahala.. maklumlah PASkan parti Ajaran Sesat...

Sudahlah Anwar... berapa banyak janji yang Anwar buat masa pilihanraya Kecil Permatang Pauh.... menang hari ini esok kita ke Putrajaya... menang di Putrajaya 16 September kita tubuh kerajaan baru..... berapa banyak janji palsu yang Anwar lemparkan.... kita dia pula bercakap tentang janji palsu.... cerminlah diri dahulu!.. ingat Malaysia ni bapak dia yang punya ke!

Terkini Perbicaraan kes Liwat - Anwar telah rancang skrip

4 Komen!!!
Sebenarnya sebelum perbicaraan kes liwat ini, Anwar telah merancang awal-awal skripnya di Mahkamah sebagaimana yang beliau mahukan...

Terkini isu Misteri 'sakit' Sulaiman Abdullah, siapa bakal ketua peguambela?... ini semuanya hanyalah lakonan yang telah di skripkan oleh manusia durjana bernama Anwar ini....

sebelum ini kita telah melihat banyak tindakan beliau yang tujuannya yang pertama ialah:

1- melewat-lewatkan perbicaraan
2- menggugurkan kes liwat

Dalam tujuan melewat-lewatkan kes beliau, kita telah melihat tindakan beliau beberapa kali untuk menangguhkan perbicaraan lewat ini termasuklah memohon menangguhkan perbicaraan, isu ketua peguam yang sakit dan terkini mohon untuk menggantikan ketua peguam beliau...


anwar aljuburi menari-nari

Manakala bagi tujuan yang menggugurkan kes liwat, kita dapat saksikan usaha beliau untuk menggugurkan kes, usaha untuk meragukan bahan bukti melalui permohonan untuk mendapatkan bahan bukti..

Sebenarnya banyak cakap-cakap orang mengenai isu penariakn diri ketua peguam beliau yang dikatakan sakait, ada yang mengandaikan bahawa ianya hanya helah untuk beliau tarik diri dari kes Anwar kerana yakin Anwar terlibat dengan isu liwat ini.... begitulah juga usaha Anwar untuk menggugurkan kes, dan mendapatkan bahan bukti yang menimbulkan persoalan... jikalah anwar tidak meliwat kenapa beliau takut untuk berhadapan dengan mahkamah...

Sekarang Skrip Anwar ialah cuba menyalahkah mehkamah dan menuduh mahkamah sebagai zalim dan kejam... ini semuanya adalah skrip[ yang telah dicipta oleh Anwar durjana ini... Rakyat tertanya-tanya apa yang anwar takutkan jika beliau tidak bersalah... cara Anwar bertindak menangani isu ini seperti membuktikan beliau melakukan liwat terhadap saiful khasnya apa beliau mahu bersungguh mengurkan kes ini walau belum dibicarakan...

Biarkan bukti bercakap... mengenai tindakan Anwar dan biarkan Mahkamah menilai setiap hujah dan bukti yang ada....

Najib - Kemenangan moral bagi BN di Manik Urai

7 Komen!!!
Mungkin orang yang paling menarik nafas lega ialah DS Najib mengenai kekalahan tewas BN di Manik Urai.. sekurang-kurang usaha beliau dan barisan kabinet dan MT nya telah menampakkan sedikit hasil... yang dahulu ianya menjadi bahan yang diperlekehkan oleh pembangkang.

Najib berkata 'kekalahan tipis Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai semalam membuktikan keyakinan rakyat kepada BN sudah dapat dipulihkan

Sambil menyifatkan keputusan di Manek Urai itu sebagai kemenangan moral yang besar kepada BN, Perdana Menteri berkata, satu perubahan besar sudah berlaku di kawasan tersebut.

"Walaupun BN tewas tetapi hanya 65 undi sahaja malah jumlah undi rosak melebihi jumlah undi yang BN kalah.

"Dulu kita kalah lebih kurang 1,350 undi. Ini bererti bahawa sudah berlaku swing factor yang besar di Manek Urai. Keyakinan rakyat terhadap BN sudah dapat kita pulihkan. Sekiranya kita meneruskan usaha-usaha yang telah dimulakan saya percaya kedudukan BN akan menjadi lebih mantap lagi, insya-Allah,"' katanya pada sidang akhbar untuk wartawan Malaysia di Crowne Plaza Sham El Sheikh Resort di sini hari ini.

Apa yang penting ialah keihlasan pemimpin dalam menyamapikan sesuatu dasar yang bukan di nilai oleh PAS ke, Nik Aziz ke, Anwar ke, Lim Kit Siang ke... tetapi asa ukurannya hanya di nilai oleh Allah SWT...

Semoga rakyat terus memberi sokongan yang berterusan demi menjadikan 1Malaysia menjadi kenyataan...

Kongsi Link Anda