Popular Today

Isnin, Januari 04, 2010

Bukan Islam patut tutup mulut Isu kalimah Allah

2 Komen!!!

Isu penggunaan kalimah Allah sangat sensitif bagi umat Islam, bukan hanya di Malaysia tetapi di seluruh dunia. Kerana ianya kalimah suci yang tidak boleh dikongsi dan tida toleransi terhadap perkara ini.

Namun ada pihak yang menggunakan isu ini untuk mendapat raih simpati dan sengaja menimbulkan isu agama adalah sesuatu yang perlu ditentang oleh semua umat Islam tanpa mengira latar belakang politik.

Terdapat satu artikel di Malaysiakini bertajuk ''Allah' ruling: 'e paid the price for joining Tanah Melayu'.

"Land Below The Wind: Since when did we borrow the term 'Allah' from Bahasa Melayu? Why are people blind? 'Allah' is not exclusive for Islam only. We borrowed the terms 'Allah' or even 'Tuhan' from Bahasa Indonesia. When Christianity came to Borneo, long before the creation of the Malaysian federation, we were already using religious materials from Indonesia.

Dr Mahathir Mohamad needs to stop talking! I'm so sad that he doesn't know the real history. I cannot imagine the feelings of my own people. After such a long time, we are no longer allowed to use the term 'Allah'. We paid the price for joining Tanah Melayu."

Mereka mula memainkan isu sentimen dalam isu kalimah Allah.. apakah motif sebenar mereka. Jika mereka menganggap orang Islam telah menyentuh perasaan mereka, mereka perlu berfikir semula.

Jika mereka mengganggap semua orang Islam bodoh, Tun Mahathir perlu berhenti cakap kerana tidak tahu sejarah.. mereka perlu juga berfikir semula.

Mereka mengatakan bahawa kalimah Allah mereka telah gunakan kalimah Allah sebelum bergabung dengan Malaysia, mereka juga perlu mengetahui bahawa orang Melayu dan umat Islam di negara ini atau di tanah Melayu menggunakan kalimah Allah untuk tuhan umat Islam sebelum abad ke 15 lagi iaitu semenjak agama Islam di sebarkan di rantau Nusantara ini.. dengan lebih tepat sebelum datangnya penjajah protugis, belanda untuk menjajah rantau ini dan seterusnya menyebarkan agama kristian di rantau ini.

Keadaan ini diparahkan lagi, kerana ada pengkhianat agama, bangsa dan negara, Datuk Seri Anwar Ibrahim sehingga berlakunya keadaan menghina Allah sekarang ini... Jika tidak ada si munafik ini yang menjaja Islam... perkara ini tidak akan berlaku!!.. Inilah akibat jika terdapat umat Islam menyokong simnufaik dan parti munafik ini!!!! Islam semakin tercemar dan dihina...

Kita perlu lihat betapa agama lain dibenarkan diamalkan dinegara ini secara aman bertahun lamanya... kenapa setelah lebih 50 tahun merdeka dan lebih 40 tahun Malaysia ditubuhkan.. kenapa? ..jadi jangan jadikan isu agama.... berbanding agama Islam yang lebih didiskriminasi di negara Kristian seperti belanda, perancis, singapura dan sebagainya.. Masjid tidak boleh dibina, azan tindak boleh dilaungkan, purdah tidak boleh di pakai, umat Islam diboikot dan dianggap pengganas!!!!..

Jadi mereka juga perlu berdiam, mereka juga perlu ingat bahawa umat Islam juga telah bayar harga apabila membenarkan agama lain bertapak di negara ini... jadi jangan kurang ajar...!!!!

Kongsi Link Anda