Popular Today

Sabtu, Julai 04, 2009

Lim Guan Eng - saya tak boleh bantu penduduk Kg Buah Pala!

6 Komen!!!

Istilah Pakatan Rakyat hanyalah lipstik smata-mata, perkataan rakyat hanya untuk mengumpan rakyat memilih mereka bukan bererti ianya jaminan untuk rakyat di jamin kebajikannya oleh Pakatan Rakyat. Setakat 23 keluarga tidak mengundi DAP tidak apa bagi Ketua Menteri... masyarakat minoriti akan terus tertekan kerana dasar dap yang hanya menjaga kepentingan majoriti sahaja.

Lim berkata selain menjaga kepentingan 23 keluarga itu, kerajaan negeri juga perlu melihat keperluan 1.5 juta penduduk negeri ini..

Kg Buah Pala adalah menefestasi kegagalan Kerajaan Pulau Pinang. DAP Pulau Pinang hari ini mengakui tidak mampu untuk mengambil alih tanah di Kampung Buah Pala daripada sebuah koperasi dan pemaju untuk membolehkan 23 keluarga terus tinggal di situ kerana kosnya terlalu tinggi.

Walaupun Guan Eng bersimpati...ianya hanya gula manis dibibir DAP semata-mata. Jika ianya berlaku kepada UMNO mereka mesti telah menuduh UMNO merampas tanah rakyat.. tapi bagaimana pula jika DAP dan Pakatan yang memerintah!

Dalam keadaan tersepit antara tuntutan penduduk dan perintah undang-undang, beliau kemudiannya mengambil jalan tengah dengan meminta kerajaan persekutuan untuk mengambil balik tanah itu daripada Koperasi Pegawai Kerajaan Pulau Pinang dan membayar pampasan kepada pemaju, Nusmetro Ventures (P) Sdn Bhd.

Hakikatnya DAP Pulau Pinang tidaklah berusaha untuk membantu penduduk buah pala untuk kekal... cuma hanya membantu menggali kubur penduduk kg Buah Pala... supaya impian mereka kekal duduk disitu akan terus terkubur!

Usahawan Malaysia mahu beli kelab Newcastle United

0 Komen!!!
KUALA LUMPUR 3 Julai – Sekumpulan ahli perniagaan dari Malaysia dikaitkan berminat untuk membeli kelab bola sepak England, Newcastle United, lapor media Britain hari ini.

Akhbar Mirror dalam laman webnya, www.mirror.co.uk memetik kenyataan pemilik Newcastle, Mike Ashley yang mengakui telah dikunjungi prospek pembeli - iaitu sekumpulan ahli perniagaan dari Malaysia dalam satu pertemuan rahsia.

Ashley, seorang ahli perniagaan yang membina kekayaan menerusi rangkaian kedai barangan sukan mula menyuarakan hasrat untuk menjual kelab England itu selepas ia tersingkir daripada saingan Liga Perdana, musim lalu.

Identiti ahli perniagaan dari Malaysia itu tidak didedahkan, namun kehadiran mereka dikesan oleh kakitangan dan para pemain kelab ketika keempat-empat mereka dibawa melawat stadium dan gelanggang latihan.

Ashley yang membeli Newcastle dengan harga 135 juta pound (RM752 juta) pada 2006 dikatakan tidak sabar lagi untuk menjual kelab tersebut yang hingga kini masih belum memiliki pengurus, sebulan sebelum cabaran kejuaraan bermula.

Bulan lalu, ahli Lembaga Pengarah Newcastle United mengumumkan bahawa kelab itu akan dijual dengan harga 100 juta pound (RM555.7 juta).

Untuk rekod, syarikat automobil nasional, Proton merupakan syarikat Malaysia pertama melibatkan diri dalam bola sepak England menerusi penajaan jersi bekas kelab Liga Perdana, Norwich City pada musim 2003-2006.

Syarikat penerbangan tambang murah, AirAsia pula menjadi penaja jersi pengadil perlawanan Liga Perdana, yang mana logo mereka tertera di lengan baju pengadil dan pembantu pengadil dalam lebih 50 perlawanan.

Nanti ada sahaja yang kata membazir, lebih baik sponsor dalam negara dari kelab leuar negara... bagi aspirasi... ini mungkin jalan terbaik jika pemain Malaysia dapat didedahkan di sana....

Pentadbiran DAP, PKR dan Pas lebih teruk daripada BN?

1 Komen!!!
Oleh AZMAN ANUAR
rencana@utusan.com.my

KERANA 'masalah babi,' DAP mengisytihar keluar daripada kerajaan pakatan pembangkang negeri Kedah.

Kerana gagal menyelamatkan Kampung Buah Pala daripada diambil alih oleh pihak pemaju, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng diminta letak jawatan dan balik ke Melaka.

Inilah senario kemelut politik pakatan pembangkang di utara tanah air.

Kini tidak boleh disembunyikan bahawa di Kedah, DAP dan Pas bergaduh kerana babi.

Di Pulau Pinang, hubungan antara DAP dan PKR sedang bergelora berikutan penyingkiran Johari Kassim, wakil PKR dalam Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP).

Orang Hindraf Pulau Pinang pun sudah marah dengan DAP. Yang peliknya, kira-kira 200 penduduk Kampung Buah Pala yang dikatakan anggota pertubuhan haram Hindraf itu boleh membuat pelbagai tuntutan.

Kini mula terdedah tembelang pakatan DAP, PKR dan Pas. Apa yang mereka janjikan semasa kempen pilihan raya umum 15 bulan lalu ibarat menabur janji kosong.

Pentadbiran negeri Kedah dan Pulau Pinang nampaknya tidak terurus dengan lancar. Kepincangan mula terserlah. Kerjasama untuk memberi keyakinan kepada rakyat bahawa pakatan pembangkang akan menjadi kerajaan yang lebih baik daripada Barisan Nasional (BN) hanya cakap kosong.

Ini semua akibat kepura-puraan dan tiada keikhlasan sebenar dalam pakatan pembangkang. Imej pakatan pembangkang sebagai gabungan parti yang memperjuangkan untuk semua kaum hanya sedap didengar tetapi hakikatnya hala tujunya memeningkan kepala rakyat.

DAP, PKR dan Pas mempunyai impian yang berlainan. Dalam pilihan raya sebelum ini pun kita dapat melihat pakatan yang mengguna nama Barisan Alternatif dan kini Pakatan Rakyat berusaha untuk menunjukkan mereka boleh bersatu tetapi ternyata palsu.

Matlamat dan idealisme parti masing-masing jauh berbeza.

Sindrom menyalahkan pihak lain dan penafian keretakan berlaku dalam pakatan pembangkang bukan suatu yang baru.

Lihatlah gelagat Guan Eng menyalahkan kerajaan sebelum ini dan memberi amaran kepada pemaju yang mengarah penduduk Kampung Buah Pala mengosongkan tanah di sana.

Kerajaan negeri BN sebelum ini pun banyak berhadapan dengan masalah membabitkan kampung setinggan tapi tidaklah sampai hendak ugut atau cari salah pihak lain.

DAP Kedah pula membelitkan kata-kata menggesa rakyat harus menghormati undang-undang tetapi dalam kes pusat penyembelihan babi tanpa lesen di Kampung Berjaya, Alor Setar, parti itu pula cuba membela pihak yang melanggar undang-undang.

Tindakan itu jelas mencerminkan sikap hipokrit para pemimpin politik pembangkang dalam menangani kemelut.

Unsur-unsur menyalahkan pihak lain akan jadi mainan pakatan pembangkang selagi pemimpin DAP, PKR dan Pas hanya menjaga kepentingan, kedudukan, pangkat dan status semata-mata.

Sebab itu jika diperhatikan, jalan mudah bagi gabungan pembangkang apabila tidak dapat menyelesaikan masalah rakyat adalah dengan menyalahkan BN.

Menuding jari kepada kerajaan negeri terdahulu memang jalan paling mudah tetapi bukan bermakna pakatan pembangkang boleh melepaskan diri.

Kalau benar kerajaan BN buat silap, tidak mampukah kerajaan campuran pakatan pembangkang membetulkannya?

Jeff Ooi - ahli majlis MPPP daripada PKR salah guna kuasa

0 Komen!!!


PULAU PINANG 3 Julai - Seorang Ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) didakwa menyalah guna kuasa apabila cuba membantu sebuah syarikat pemaju meneruskan kerja-kerja pembinaan yang telah dihentikan sejak 26 Jun lalu.

Ahli Parlimen Jelutong yang juga Ketua Staf di Pejabat Ketua Menteri, Jeff Ooi mendakwa Ahli Majlis berkenaan telah mendesak pegawai MPPP membentangkan semula arahan tersebut supaya ia dapat ditarik balik.

Pemaju pemaju projek Central Park Batu Lanchang, Jelutong yang dikendalikan Tetuan Insa Properties Sdn. Bhd. sebelum itu diperintah memberhentikan kerja pembinaan kerana melanggar syarat.

Jeff mendakwa, Ahli Majlis sepatutnya membawa usul berkenaan secara formal dalam mesyuarat rasmi yang diiktiraf oleh pihak berkuasa tempatan (PBT) dan bukannya dengan melobi pegawai MPPP.

''Bagi saya apa yang dilakukannya tidak mematuhi etika prinsip Cekap, Akauntabiliti dan Telus (CAT). Berjumpa saya pun tidak, sedangkan ia berlaku di kawasan saya. Dia tidak patut berbuat demikian dengan membuat tekanan atau desakan politik seperti itu.

''Tindakannya itu hanya seperti 'koboi' dengan melobi serta mendesak bagi menyebelahi kepentingan pihak pemaju yang angkuh seperti itu,'' katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Bagaimanapun ditanya tentang Ahli Majlis berkenaan, Jeff berkata: "Belum tiba masanya untuk saya mendedahkan siapakah dia. Saya tidak mahu ada unsur luar mengganggu siasatan kes ini.''

PKR Pulau Pinang - Pakatan P. Pinang kalut

1 Komen!!!


Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Pulau Pinang, Datuk Zahrain Mohamed Hashim menyindir Ketua Menteri, Lim Guan Eng yang tidak mengotakan apa yang pernah dikatakannya.

Zahrain juga mahu Guan Eng bersemuka sendiri dengan penduduk Kampung Buah Pala.

Ahli Parlimen Jelutong dari DAP, Jeff Ooi mendakwa seorang Ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) daripada PKR menyalahgunakan kuasa.

Penduduk Kampung Buah Pala mohon maaf kepada Perdana Menteri kerana silap pilih pembangkang.

Sumber : Utusan

RM10,000 ganjaran cari nabi palsu


INILAH gambar Abdul Kahar yang ditampal

Kongsi Link Anda