Popular Today

Selasa, Julai 07, 2009

Mustafa - jangan politikkan isu royalti minyak, bawa isu ke mahkamah!

2 Komen!!!
KUALA KRAI: Kerajaan Pas Kelantan disaran membawa isu tuntutan royalti minyak ke mahkamah daripada terus mempolitik isu berkenaan semata-mata untuk mengelirukan rakyat.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mustapa Mohamed, berkata Kerajaan Pas Kelantan wajar merujuk kepada undang-undang selepas enggan menerima penjelasan Kerajaan Pusat.

Katanya, Kerajaan Pusat sudah menjelaskan yang kerajaan negeri tidak layak mendapat royalti daripada pengeluaran petroleum di kawasan bertindih antara Malaysia, Vietnam dan Thailand itu.

"Berikutan kedudukan Pas sebagai parti pembangkang, saya tidak jangka mereka akan bersetuju dengan kenyataan itu dan menerima penjelasan yang dibuat Kerajaan Pusat, itu biasa dan mereka terus mempolitikkan tuntutan itu.

"Sedangkan negara ini berasaskan undang-undang dengan setiap rakyat dan kerajaan negeri mempunyai hak masing-masing. Siapa yang tak puas hati, mereka berhak mengambil tindakan undang-undang mengikut saluran yang ada.

"Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, boleh menghantar surat mengenai royalti itu tanpa sebarang halangan dan Kerajaan Pusat akan menjawabnya mengikut apa yang termaktub dalam undang-undang," katanya kepada pemberita di sini.

Sementara itu, Mustapa yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, kecewa dengan tohmahan pihak tertentu yang mendakwa beliau menjadi dalang yang menyekat segala pembangunan ke negeri ini.

Beliau berkata, jika benar beliau bersikap demikian terhadap Kelantan, adalah mustahil untuk negeri ini menikmati segala kemajuan seperti dikecapi sekarang yang sebahagian besar sumber kewangan serta projek mega disalurkan Kerajaan Pusat.

"Saya kecewa dengan tohmahan pihak tertentu mengatakan saya bertanggungjawab menyekat segala pembangunan di negeri ini, sedangkan segala nikmat pembangunan yang dinikmati Kelantan, sebahagiannya melalui usaha saya seperti peruntukan menerusi Rancangan Malaysia Ke-Sembilan (RMK-9) yang menyaksikan Kelantan menerima RM7.6 bilion, iaitu negeri paling banyak mendapat peruntukan sepanjang RMK-9.

"Ada pihak tertentu yang mungkin tidak berpuas hati terhadap sesuatu perkara dan melemparkan tohmahan itu. Adalah mustahil untuk saya menyediakan sesuatu itu 100 peratus lengkap sepenuhnya. Saya akui ada kelemahannya dan kita akan atasinya dengan sebaik mungkin untuk kemajuan negeri ini," katanya.

Mustapa berkata, untuk membuktikan bahawa segala tohmahan yang dilemparkan kepadanya termasuk Barisan Nasional (BN) itu tidak benar, rakyat Kelantan harus memberi peluang bagi membolehkan beliau serta BN buktikan segala janjinya pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (Dun) Manek Urai, Selasa depan.

Katanya, sekiranya BN menang, kawasan Manek Urai akan menjadi model transformasi kepada kejayaan BN dan sekali gus membuktikan bahawa masyarakat Kelantan masih inginkan pembangunan.

"Beri peluang kepada kami (BN) untuk buktikan dalam tempoh tiga tahun ini sebelum pilihan raya umum ke-13 nanti, untuk membuktikan keikhlasan BN yang selama ini memperjuangkan nasib rakyat serta pembangunan negeri ini," katanya.

Gempar - Nizar cuba pujuk YB Jamal!

3 Komen!!!
Setelah ‘berpisah’ kira-kira empat bulan, bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Nizar Jamaluddin, hari Selasa lepas (30 Jun 2009) buat pertama kalinya cuba menghubungi bekas Exconya yang kini ADUN Bebas kawasan Behrang, Jamaluddin Mohd Radzi.

Jamaluddin yang dihubungi Agendadaily mengesahkan Nizar menghubungi beliau melalui telefon bimbitnya.

Bagaimanapun beliau menegaskan, beliau tidak menjawab panggilan tersebut kerana tidak mahu melayan bekas Menteri Besar itu.

“Dulu masa kita minta dia hubungi kita, dia enggan berbuat demikian…sekrang pula baru nak telefon. Tak payahlah, saya tak minat nak bercakap dengannnya,” kata beliau.

Menurut Jamaluddin, Nizar menghubunginya jam 12.09 tengah malam dan semasa menerima panggilan tersebut, beliau sedang mengadakan pertemuan dengan beberapa Ketua UMNO Cawangan di Behrang.

Bagi membuktikan memang Nizar yang menghubunginya, beliau telah meminta salah seorang yang hadir pada pertemuan itu menghubungi semula nombor telefon berkenaan dan sah nombor tersebut adalah milik Nizar.

Ditanya kenapa beliau tidak menjawab panggilan Nizar bagi sekurang-kurangnya mengetahui apa tujuan beliau membuat panggilan berkenaan, Jamaluddin mengulangi “Saya tak minat nak bercakap dengannya”. – 7/7/2009

Kongsi Link Anda