Popular Today

Selasa, Disember 23, 2014

Lagi Fitnah PR didedahkan..

0 Komen!!!


RCI - Kerajaan tidak akan khianat pada rakyat Sabah!!

0 Komen!!!
HANGAT diperkatakan bahawa kerajaan terlibat dengan PROJEK IC PATI DI SABAH.
Sebenarnya, tiada kerajaan di dunia ini sanggup mengkhianati rakyat dan negaranya. Atas sebab itu, sesebuah kerajaan sanggup berperang jika ada pihak luar cuba menakluk dan menjajah negara mereka.
Pada zaman moden ini, Afghanistan, Iraq sanggup berperang kerana ada pihak-pihak kuasa luar cuba menakluk dan menjajah negara mereka.
Malaysia amnya dan Sabah khasnya adalah negara/negeri yang paling mulia kerana memberi kemudahan kepada warga asing yang mahu berlindung di negara/negeri tatkala negera jiran dalam kesusahan.
Pelarian Filipina membanjiri Sabah bermula tahun 1970 lagi atas sebab pergolakan di negara itu. Sementara warga Indonesia pula berhijrah kerana masalah kemiskinan di negaranya.
Sabah merupakan kawasan yang luas di mana 70 peratus kawasannya belum dibangunkan. Keluasan itu memerlukan tenaga kerja untuk membangun.
Pada mulanya, Sabah berterima kasih kepada pendatang yang datang atas sebab membantu sektor perladangan, permbinaan, pertanian kerana sektor itu mendapat tenaga kerja yang murah. Juga, puncanya sektor-sektor tersebut lambat maju kerana kekurangan tenaga kerja. Begitu juga dengan mereka seharusnya berterima kasih kepada negeri kita yang terlebih dahulu memberi kemudahan dan perlindungan.
Namun, selepas kemasukan pendatang yang semakin banyak yang pada mulanya tidak terasa, telah mula dirasakan sejak tahun 1990. Tambahan pula, dipolitikkan oleh pihak-pihak tertentu.
Apabila kerjaan bertindak, sektor-sektor tersebut yang memerlukan tenaga pekerja seperti mereka berteriak membantah dengan dakwaan jika kerajaan menghalang kemasukan pekerja asing akibatnya sektor yang mereka ceburi akan lumpuh.
Keadaan serupa berlaku pada minggu lalu, apabila kerajaan bertindak tegas dan drastik untuk menghalau dam memburu pendatang asing. Lalu, sektor pembinaan sudah pun membantah dengan dakwaan bahawa sektor pembinaan akan turut lumpuh kerana 95 peratus tenaga kerja mereka adalah warga asing.
Keadaan inilah yang menjadi dilema kepada kerajaan. Namun dalam keadaan sekarang, di mana kehadiran PATI bukan sahaja menggugat keselamatan Sabah tetapi sudah menjadi bahan politik pihak-pihak tertentu. Malah, ada parti mempergunakan kehadiran PATI sebagai asas untuk menumbangkan kerajaan.
Kebanjiran PATI bukan kerana bantuan kerajaan sebaliknya kehadiran mereka atas permintaan tenaga buruh.
Kehadiran PATI menguntungkan sektor yang memerlukan mereka. Akan tetapi, ianya turut menjadi beban kepada kerajaan. Kerajaan kini terpaksa menanggung ratusan juta dalam sektor kesihatan, pendidikan serta kos makan minum mereka selepas ditangkap dan ditahan dalam depo-depo penahanan.
Pendek kata, tiada negara mengkhianati rakyatnya sendiri. Akan tetapi, ada rakyat yang khianat kepada negera/negeri dengan melindungi PATI.

Ahli Parlimen Belia pun dah ada ******* Sulit?

0 Komen!!!

Kongsi Link Anda