Popular Today

Selasa, Oktober 21, 2008

Gagal mentadbir - Fairus letak jawatan presiden FAP

0 Komen!!!


Timbalan Ketua Menteri, Mohammad Fairus Khairuddin hari ini mengumumkan meletakkan jawatannya sebagai Presiden Persatuan Bola Sepak Pulau Pinang (FAP), berkuatkuasa minggu ini.

Beliau berkata keputusannya itu bagi membolehkannya menumpukan tugas dalam pentadbiran kerajaan negeri.

Inilah antara contoh pemimpin PKR, pandai temberang rakyat sahaja. Jika dulu bohongi rakyat untuk mebentuk kerajaan oleh presidennya dan kini pula anak buahnya. Setelah puas temberang rakyat, tinggalkan begitu sahaja sehingga terkontang-kanting FAP untuk hadapi liga Perdana musim depan. Adakah ini cara untuk jadi pemimpin?

Jika setakat persatuan sukan pun tak boleh hendak selesaikan masalah, inikan pula hendak selesaikan masalah rakyat dan negara.

Kesimpulannya ialah pemimpin PKR gagal untuk mentadbir..

Banjir di Perak, Kedah dan Pulau Pinang musibah atau bala?

0 Komen!!!
Semenjak beberapa bulan yang lepas, kejadian banjir sering berlaku di negeri utara seperti Perak, Kedah dan Pulau Pinang. Sebelum ini di Permatang Pauh, kemudian di Georgetown seterusnya di Perak dan sekarang di Kedah. Ada yang mengatakan sebagai bala kerana mengundi pakatan rakyat dan ada yang katakan pemimpin mereka sibuk berpolitik tak sempat nak uruskan kemudahan rakyat.

Rasanya inilah biasa yang akan disebut oleh pengikut dan media pembangkang sekiranya negeri yang masih ditadbir dibawah kerajaan BN mengalami kejadian banjir. Namun apabila banjir berlaku di negeri mereka hanya senyap sahaja. Adakah ini bala?, Walluhua'lam, mungkin juga. Atau adakah Pihak kerajaan tempatan mereka kini lebih sibuk berpolitik sehingga terlupa untuk melihat keadaan parit dan longkang yang semakin tersumbat.

Namun apa yang menarik ialah kerajaan negeri tersebut masih tidak ada perncangan khusus untuk mengatasi masalah banjir ini. Namun pemimpin mereka sibuk fokus kepada berpolitik dengan menuduh kerjaan lama itu dan ini, dari mengutamakan keperluan rakyat pada masa kini.

Walaubagaimanapun penulis mengucapkan takziah kepada semua keluarga yang terlibat dalam kejadian banjir ini kerana penulis pernah mengalaminya. Sesungguhnya 'sabar itu indah'.

Sistem merit untuk pilih pemimpin UMNO?

0 Komen!!!
Naib Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin mahu konsep meritokrasi politik diamalkan bagi memilih pemimpin berkebolehan dan menolak mereka yang mengamalkan politik wang pada pemilihan parti itu Mac ini.

Katanya, hanya pemimpin tulen akan sentiasa berada di barisan hadapan dalam menggerakkan agenda parti, khususnya dalam menghadapi musuh UMNO dan bukannya `bersembunyi' di belakang ahli.

``Kita mesti mewujudkan meritokrasi dalam politik. Kita tidak boleh memilih pemimpin itu kerana kita kenal dia dan dia ada wang, tetapi kita kena pilih berdasarkan kebolehan, kredibiliti dan pengalamannya.

``Perkara itu amat penting kerana kalau UMNO sendiri sudah tidak boleh menerimanya. Inikan pula rakyat di luar sana. Sudah tentu ini akan merosakkan UMNO dan Barisan Nasional (BN),'' katanya.

Persoalannya adakah ahli UMNO telah diajar untuk sistem merit. Sistem Merit ini patut digunakan pada setiap peringkat iaitu cawangan, bahagian dan pusat. Jika sistem ini berlakulah pasti peristiwa hitam pada pilihanraya umum yang lalu tidak akan berlaku lagi.

Namun jika dilihat situasi sekarang, cadangan ini hanyalah retorik semata-mata. Terdapat Pemimpin dan ahli UMNO masih belum mampu memisahkan diri dari politik wang untuk membeli undi perwakilan. Perjalanan sistem merit ini masih jauh perjalanannya.. Jika UMNO tidak mahu merubah dirinya pasti rakyat akan merubahnya.

Beringatlah sebelum kena!

Kerajaan Pas gagal tadbir Kelantan - DYMM Tuanku Ismail Petra Sultan

0 Komen!!!

SULTAN Kelantan, DYMM Tuanku Ismail Petra Sultan Yahya Petra bertitah merasmikan Persidangan kali ke 3 (Belanjawan) bagi tempoh penggal pertama Dewan Negeri Kelantan, Kota Bharu, yang ke 12 tahun 2008 di Dewan Undangan Negeri Kelantan, Kota Darulnaim, Kota Bharu semalam. - Foto Zaman Huri Isa

KOTA BHARU: Tuanku Ismail Petra semalam menegur kerajaan Pas Kelantan kerana masih gagal mengurus dan membangunkan negeri ini dengan cekap, termasuk dalam pengurusan hasil serta kewangan.

Sultan Kelantan turut mengingatkan kerajaan negeri supaya memartabatkan institusi masjid dan tidak menggunakannya untuk kepentingan pihak tertentu.

"Beta ingin menarik perhatian kepada pengisytiharan Majlis Perbandaran Kota Bharu (MPKB) sebagai bandar raya Islam sejak 2006. Perancangan dari aspek kebersihan dan keselamatan perlu dinilai semula kerana beta melihat beberapa elemen belum mencapai matlamat.

"Beta menyarankan peranan Pusat Penerangan Pelancongan Negeri dinilai semula sesuai dengan kepentingan sektor ini dalam menyumbang kepada ekonomi negeri. Sudah sampai masa, entiti baru yang lebih berkesan ditubuhkan supaya dapat bersaing dengan lebih kompetitif," titah baginda.

Bagi mengimbangi tanggungjawab pembangunan negeri pula, baginda menyarankan Enakmen Perbadanan Menteri Besar Kelantan serta Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan dikaji semula supaya tidak wujud pertindihan dan persaingan.

Baginda turut menyentuh Laporan Ketua Audit Negara mengenai kedudukan kewangan Kelantan yang tidak kukuh apabila mengalami defisit akaun hasil disatukan pada akhir 2007 sebanyak RM326.34 juta berbanding RM155.86 juta pada akhir 2003.

"Kerajaan negeri hendaklah mengelak membuat keputusan yang boleh mengurangkan kemasukan hasil. Agensi dan perbadanan kerajaan negeri tidak harus diberi keistimewaan lagi, manakala syarikat swasta yang gagal membuat pembayaran perlu diambil tindakan tegas.

"Kerajaan negeri tidak boleh terus bergantung kepada sumber hasil sedia ada. Usaha perlu digembleng untuk meneroka punca hasil baru dalam setiap sektor untuk membiayai kos pengurusan dan pembangunan yang semakin meningkat," tegas baginda.

Tengku Ismail Petra juga menegur mengenai masalah tanah terbiar di seluruh Kelantan yang ketika ini mencapai keluasan 21,458 hektar dan 910 hektar saja yang dibangunkan.

"Beta berharap, kerajaan negeri mengambil peluang daripada peruntukan Kerajaan Persekutuan sebanyak RM2.5 bilion untuk memulihkan tanah terbiar bagi menjamin bekalan makanan negeri khususnya dan negara amnya," titah baginda.

Selain itu, Sultan Kelantan tidak puas hati dengan pembangunan projek yang dirancang mengikut Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) di negeri ini kerana agak perlahan dan ada yang belum dimulakan.

Ini termasuk pembinaan kampus Universiti Malaysia Kelantan (UMK) di Bachok dan Jeli serta projek Jambatan Kedua Sultan Yahya Petra.

"Beta juga mendapat maklum, Kelantan adalah antara negeri yang disenarai dengan projek hab halal dalam RMK-9 membabitkan peruntukan RM17 juta. Bagaimanapun, projek ini belum dilaksanakan dan beta berharap ia dapat disegerakan.

"Beta menyarankan kerajaan negeri turut menekankan pelaksanaan pembangunan hab halal bagi mewujudkan pusat pengumpulan, pengeluaran dan pemasaran makanan halal," titahnya.

Sultan Kelantan juga berharap rangkaian perhubungan dibaiki, dinaiktaraf dan ditambah bagi memastikan kelancaran pelaksanaan 53 program di bawah Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) di Kelantan.

"Sukacita beta mencadangkan Kerajaan Persekutuan mempercepatkan pembinaan fasa ketiga Lebuh Raya Pantai Timur dari Terengganu ke Tumpat, laluan kedua Kota Bharu-Kuala Krai dan pelebaran Jalan Gua Musang-Kuala Lipis.

"Beta difahamkan, pelabuhan tidak disenaraikan sebagai projek infrastruktur di bawah ECER di Kelantan. Bagaimanapun, beta dimaklumkan kerajaan negeri meluluskan tiga projek pembinaan pelabuhan Tok Bali, pangkalan bekalan luar pesisir Kemasin dan pangkalan bekalan Kuala Besar.

"Beta berharap kerajaan boleh memberi kerjasama dan bantuan sepenuhnya bagi menjayakan projek ini," titah baginda sambil melahirkan rasa amat gembira dan berterima kasih kepada Kerajaan Persekutuan kerana memberi peruntukan dana khas sebanyak RM32.1 juta bagi meningkatkan sosio-ekonomi rakyat menerusi Projek D'Raja Kelantan.

Baginda turut menyarankan rakyat supaya berbelanja dengan berhemat bagi menangani kesan kenaikan kos sara hidup akibat krisis kewangan, kekurangan makanan dan kenaikan harga minyak dunia.

Kongsi Link Anda