Popular Today

Rabu, Ogos 12, 2009

Isu artikel Murtad majlah Al-Islam - penganut Katholik masih tidak berpuas hati

0 Komen!!!
Sebagaimana Perkara 3 Perlembagaan menjelaskan bahawa ugama Islam ialah ugama rasmi bagi Persekutuan tetapi agama-agama lain boleh diamalkan dengan bebas (Perkara 11). Namun begitu hak-hak seseorang untuk mengembangkan agama boleh dikawal atau disekat oleh undang-undang negeri, atau undang-undang Persekutuan bagi kes Wilayah Persekutuan, jika pengembangan itu dibuat di kalangan mereka yang telah menganut agama Islam – Perkara 11 (4).

Pada 8 Julai lalu, Sudhagaran dan rakannya Joachim Francis Xavier membuat aduan polis berhubung isu penyamaran wartawan majalah itu Muhd Ridwan Abdul Jalil sebagai penganut Katholik bagi menyiasat khabar angin terdapat usaha memurtadkan gadis Islam.

Selepas membuat laporan polis lebih sebulan, penganut Katholik masih tidak berpuas hati dengan kelewatan tindakan terhadap wartawan Al-Islam yang didakwa menghina agama itu. "Sampai hari ini tidak ada apa-apa. Sedangkan kita dimaklumkan siasatan telah selesai. "Tidak dengar pula hendak dakwa (wartawan itu) atau bagaimana," kata seorang penganut agama itu Sudhagaran Stanley.

Tindakan Muhd Ridwan mengikuti upacara Kristian di dua gereja di Kuala Lumpur – termasuk memakan roti suci yang disuapkan oleh paderi dan memuntahkannya kembali untuk diambil gambar – dianggap menghina Katholik dan menimbulkan provokasi.

Dihubungi Malaysiakini pagi ini, Sudhagaran berkata, beliau dan Persatuan Peguam Katholik akan mengunjungi Kementerian Dalam Negeri (KDN) di Putrajaya pada Isnin depan bagi menyatakan kekecewaan mereka itu.

Mengulas siasatan terhadap aduan mereka di balai polis daerah Timur Laut, Pulau Pinang, Sudhagaran berkata, beliau telah dimaklumkan bahawa siasatan kes itu sudah selesai.

"Cuma, katanya, hanya tunggu arahan atasan (untuk tindakan selanjutnya)," kata Sudhagaran.

Artikel kontroversi itu "Tinjauan Al Islam Dalam Gereja: Mencari Kesahihan Remaja Melayu Murtad" diterbitkan dalam edisi Mei lalu.

Artikel itu yang menceritakan pengalaman wartawan di gereja dimuatkan di halaman 28-30 yang menfokuskan isu "Al-Islam Masuk Gereja Cari Gadis Bertudung Murtad".

Bagaimanapun siasatan majalah tersebut tidak menemui isu murtad seperti khabar angin yang sering kedengaran dalam masyarakat Islam.

"Apa pun, sepanjang tinjauan yang dibuat, kami dapati dakwaan-dakwaan yang mengatakan ramai remaja Melayu dimurtadkan di gereja-gereja pada setiap hari Ahad tidak kami temui.

"Yang ada hanyalah mereka yang berwajah Melayu tetapi berasal dari Sabah yang menganut Kristian sejak lahir," artikel itu dipetik.

Penulis turut memuji akhlak penganut Kristian di gereja.

"Sewaktu kami membuat tinjauan ini, kami berasa amat kagum melihat akhlak mereka yang hadir.

"Mereka sangat menghormati satu sama lain dan sangat mudah mesra kerana mereka sangat berpegang kepada konsep kasih sayang dan hormat menghormati," tulis Muhd Ridhwan.

"Mereka turut berjabat tangan dan diikuti dengan senyuman yang manis dengan kami apabila paderi memberi arahan ramah dan mesralah bersama saudara-saudaramu."

Jika dilihat dari artikel yang dikeluarkn oleh Majalah AlIslam sebenarnya tiada unsur untuk menghina Katholik, cuma apa yang dibuat hanyalah untuk menyiasat, merisik dan mencari kebenaran dan bukanlah memalsukan laporan berita atau memberi gambaran buruk kepada katholik... hanya yang dipertikaikan adalah adegan memakan roti suci yang disuapkan oleh paderi dan memuntahkannya kembali untuk diambil gambar – dianggap menghina Katholik dan menimbulkan provokasi, bukanlah menghina Katholik sebagaimana penulisannya..

Dalam perlembagaan Persekutuan walaupun agama lain boleh diamal "Namun begitu hak-hak seseorang untuk mengembangkan agama boleh dikawal atau disekat oleh undang-undang negeri, atau undang-undang Persekutuan bagi kes Wilayah Persekutuan, jika pengembangan itu dibuat di kalangan mereka yang telah menganut agama Islam – Perkara 11 (4)". Jika mereka mengamalkan agama dengan mamtuhi undang-undang dan tidak bersalah dengan undang-undang.. jadi amalkanlah agama mereka... tiada sekatan... inilah tolak ansur yang telah diamalkan beberapa dekad lamanya. Namun jika menyalahi peraturan barulah ianya akan dilarang pada perkarang yang menayalahi undang-undang.

Apapun tahniah sekali lagi kepada wartawan Al Islam untuk mencari kebenaran..

UMNO Permatang Pauh tidak kemukakan calon

0 Komen!!!
Mungkin ini adalah keputusan terbaik yang pernah dibuat oleh UMNO Permatang Paub iaitu sebulat suara memutuskan untuk tidak mengemukakan nama bakal calon untuk bertanding di DUN Permatang Pasir. Ini bermakna calon akan diambli dari luar kepompong UMNO Bahaggian itu.

Menurutnya, calon-calon yang disenaraikan itu adalah anak tempatan dan berumur antara 40 dan 60 tahun. "Calonnya adalah dari golongan profesional, mampu berkhidmat, diterima masyarakat, mempunyai ramai saudara di kawasan itu dan anak tempatan Permatang Pauh," katanya sambil menjelaskan bahawa semua calon yang disenaraikan adalah muka baru. Menurutnya, nama calon akan diumumkan pada 4 petang Jumaat ini serentak dengan pelancaran jentera pilihanraya BN Permatang Pasir.

Sementara itu, Ketua Penerangan Umno, Ahmad Maslan pula berkata penyokong PAS di Permatang Pasir seharusnya sedar bahawa parti itu tidak diberi pengiktirafan sewajarnya oleh kerajaan DAP-PKR Pulau Pinang.

"Pada tahun 1999 MIC pernah menang satu kerusi sahaja tetapi tetap diberi jawatan exco dalam kerajaan negeri (pimpinan BN) dan ini menunjukkan semangat setiakawan dan keikhlasan antara parti komponen BN," katanya selepas menyuarat mengenai persediaan pilihan raya kecil itu malam tadi.

Tetapi, katanya, kerajaan Pulau Pinang sekarang mengetepikan PAS dalam pentadbiran kerajaan negeri walaupun Mohd Hamdan merupakan wakil tunggal PAS dalam Dewan Undangan Negeri.

Ahmad juga berkata walaupun PAS menang dengan majoriti besar pada pilihan raya umum lepas, ia tidak bermakna penduduk kawasan itu tidak akan berubah fikiran pada pilihan raya kecil ini.

"Pada tahun 1995 kerusi Permatang Pasir dimenangi oleh BN. Pada tahun 1999, 2004 dan 2008 pula BN kalah kepada calon PAS. Ini bermakna fikiran rakyat sentiasa berubah," katanya.

Tindakan UMNO bahagian kali ini berbeza dengan yang dahulu.. nampaknya lebih matang dan bersatu padu.. mungkin kekerapan Pilihanraya kecil yang diadakan mengajar sesuatu kepada mereka...

Namun apa yang penting jika UMNO mampu memang pastinya ianya amat mengejutkan.. namun jika setakat dapat mengurangkan majoriti PAS dengan julah yang besar sudah memadai... tapi menang lagi bagus..

Pendekatan berbeza BN di Permatang Pasir

0 Komen!!!
Rasanya memadai jika BN hanya menumpukan kawasan yang mereka mernang sahaja.. dan pandekatan ini patut dibuat lama dahulu

"Kali ini kita guna pendekatan berbeza di mana kita akan tunaikan janji kita mengikut peti undi, Jika di satu kawasan peti undi itu mahukan jalan, jika peti undi itu BN menang, kita akan bagi jalan kepada mereka. Walaupun calon kita kalah, jika di mana-mana peti undi kita menang, kita akan tunaikan janji kita kepada peti undi yang menang selepas pilihan raya itu," kata ketua Umno bahagian Permatang Pauh, Datuk Abdul Jalil Abdul Majid.

Baguslah begini... paling kurangnya penghargaan kepada mereka yang menyokong BN.. yang tak sokong sokong tu... jika mahukan pembangunan mintalah kepada pemimpin atau parti yang mereka sokobng.

Memfitnah Sultan Perak - Perbicaraan Kes Karpal Singh bermula

0 Komen!!!

Tidak lupa diingatan orang Melayu mengenai tindakan Karpal Singh untuk menyaman sultan Perak akibat krisis Perak dan sebelum itu isu pelantikan Pengarah Jabatan Agama Negeri Perak.

Bermula hari ini, Perbicaraan kes Karpal Singh yang didakwa mengeluarkan kata-kata fitnah terhadap Sultan Perak Sultan Azlan Shah dengan pendakwaan memanggil saksi pertama wartawan Utusan Malaysia, Mohd Nizam Yatim.

Di dalam Perlembagaan Negara, Perkara 32 menyatakan Ketua utama bagi Persekutuan ialah YDPA, iaitu seorang raja yang dipilih daripada raja-raja sembilan buah negeri Melayu. Berdasarkan sistem Raja Berpelembagaan, YDPA diberi kuasa memerintah Persekutuan. Namun begitu Perkara 39 dan 40 menyatakan bahawa baginda dikehendaki bertindak atas nasihat jemaah menteri atau seorang menteri yang diberi kuasa dari jemaah menteri.

Perkara 153 telah mengamanahkan baginda tanggungjawab untuk memelihara kedudukan istemewa orang-orang Melayu dan bumiputera Sabah dan Sarawak dan kepentingan sah kaum lain.

Jika dilihat secara biasa mungkin ini hanya saman biasa oleh rakyat dan pemerintah namun jika dilihat darii sudut kenegaraan dan politik, ini adalah agenda politik keji oleh DAP yang secara khusus mengkeji orang Melayu dan seluruh institusinya.

Raja Melayu samaada di Persekutuan dan Negeri merupakan ketua utama Persekutuan atau Negeri yang melindungi orang Melayu dan agama Islam. Tindakan Karpal Singh ini perlu dilihat sebagai usaha memijak kepala orang Melayu dan Institusinya.

DAP biadab kerana sokongan Melayu pembangkang

0 Komen!!!
KELANTANGAN DAP terhadap orang Melayu dan agama Islam yang semakin bersemarak sejak akhir-akhir ini sebenarnya berpunca daripada orang Melayu Islam sendiri.

Mereka mendapat sokongan daripada segelintir manusia yang mengaku Islam tetapi bersekongkol dengan parti yang terang-terangan anti-Islam.

Keangkuhan segelintir masyarakat daripada kaum lain yang bukan beragama Islam telah merosakkan hubungan harmoni yang sekian lama terjalin antara pelbagai kaum di negara ini.

Kerakusan mereka juga membuatkan sesetengah akhbar berbahasa Mandarin begitu berani mengkritik dan mempersendakan akhbar berbahasa Melayu seperti Utusan Malaysia. Ia terbukti menerusi terjemahan akhbar Cina di akhbar ini, semalam.

Keberanian mereka ini mungkin kerana kerajaan kita bersikap terlalu berlembut. Yang membantah dan menentang hanyalah suara-suara Melayu dari UMNO. Yang membuat bising dan melaporkan kemarahan ini adalah akhbar Utusan Malaysia. Akhbar Melayu ini dituduh "hanya membawa agenda Melayu dan laporannya tidak boleh di percayai melainkan tarikh surat khabar sahaja yang betul" - China Press, 7 Ogos.

Kerana tiadanya bantahan dari kerabat mereka dari Pas dan PKR (yang mana arak juga dihalalkan kerana dibenarkan oleh orang Cina dalam DAP) maka kuasa bersuara UMNO telah pincang dan lemah.

Permohonan maaf bagi setiap kebiadaban tidak akan merubah apa-apa. Lihat sahaja kelantangan pemimpin Cina DAP ini dalam penghinaan mereka terhadap Islam. Setakat minta maaf tidak akan menjadi kudis kepada mereka. Itupun permohonan maaf kerana terpaksa. Lepas minta maaf, mereka akan ulangi lagi dan minta maaf lagi. Itu sahaja yang dipinta oleh orang Melayu dan kerajaan. Hanya kemaafan.

Bagi saya, sebilangan pemimpin dalam DAP ini sudah terlalu biadab sehinggakan tidak tahu lagi erti sopan dan berbudi. Mereka tidak boleh ditegur dan dikritik. Bangsa mereka tidak boleh disentuh. Haram bagi bangsa Melayu dari UMNO untuk menegur mereka. Jika ditegur dan dikritik, kita dilabelkan sebagai rasis. Lihat apa terjadi kepada mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Sebilangan pemimpin DAP ini sebenarnya mendapat sokongan kuat dari bangsa Melayu sendiri. Mereka disokong oleh pemimpin Melayu pengkhianat bangsa dan negara. Melayu pengkhianat ini dan dibantu oleh konco-konco yang tamak kuasa yang kini berada di Selangor telah menyemarakkan lagi api keberanian pemimpin DAP ini. Inilah punca segala kebiadaban dan kurang ajar mereka terhadap agama Islam dan negara.

Saya tidak memperkatakan tentang mereka yang beragama Islam dalam Pas kerana pendokong parti Islam Pas ini boleh diibaratkan seperti "kucing jantan yang telah dikasi". Itulah Pas dalam pakatan pembangkang.

Kepada kaum bukan Melayu yang masih cintakan Malaysia, tuan-tuan usah risau kerana ini semua hanya ditujukan kepada mereka yang biadap sahaja. Kalau ada yang terasa pedih, perasaan orang Islam yang dihina tentunya lagi pedih berbanding ini.

Kepada pihak berkuasa, amaran mungkin sudah tidak berguna lagi kepada manusia spesies ini. Kenakan sahaja tahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) atau tarik balik kerakyatan mereka. Itu sahaja hukuman yang selayaknya buat mereka. Jangan cuba menjadi Belanda mendapat tanah.

Isu Liwat - Anwar semakin terdesak

1 Komen!!!
Kenapa Anwar takut sangat menghadapi perbicaraan kes Liwat Saiful Bukhari.. di manakah keadilan untuk saiful bukhari... jika Anwar inginkan sangat slogan 'keadilan'..

Datuk Seri Anwar Ibrahim memfailkan permohonan untuk melucutkan kelayakan seluruh pasukan pendakwaan dalam kes liwatnya itu, menyatakan "wujud bahaya sebenar bagi berat sebelah" sebagai satu daripada alasannya. Beliau mendakwa beliau mempunyai kes yang kukuh dan terdapat beberapa perkara yang boleh dibangkitkan daripada segi undang-undang dalam permohonannya itu.

Antara lain, beliau memohon diisytiharkan pasukan pendakwaan yang mengendalikan kes liwatnya tidak layak untuk mewakili Pendakwa Raya dan/atau menjalankan prosiding atau rayuan terhadapnya.

Anwar berkata permohonan itu dibuat kerana terdapat "kebimbangan munasabah bagi berat sebelah dan/atau wujud bahaya sebenar bagi berat sebelah" oleh para responden terhadapnya.

Persoalannya.. Jika beliau ada bukti kukuh, maka buat perbicaraan dalam mahkamah... biarlah bukti dan bukti dibandingkan...

apa dah... lidah pengkhianat bangsa ni... memang berbelit...

Kongsi Link Anda