Popular Today

Rabu, Julai 15, 2009

EXCO DAP salahguna peruntukan DUN

0 Komen!!!


Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyerbu pejabat dua pemimpin DAP, termasuk seorang exco kerajaan Selangor, bagi siasatan berhubung salah guna wang peruntukan DUN.

Lima pegawai SPRM berada di bilik Ean Yong Hian Wah, exco pembangunan kampung baru dan kilang haram, selama 15 minit di bangunan sekretariat kerajaan Selangor dalam serbuan jam 3.30 petang ini.

Sebelumnya sepasukan tiga pegawai SPRM menyerbu bilik gerakannya di Seri Kembangan mulai jam 12.30 tengah hari tadi.

Seorang lagi ADUN parti itu Lau Weng Sang turut menjadi sasaran serbuan SPRM.

Ianya hanyalah rutin biasa pegawai SPRM untuk membuat saisatan..... apatah lagi yang menimbulkan isu salahguna kuasa adalah sesama mereka sendiri.....

Kita tunggu dan lihat... siapa yang kena....

Pakatan Rakyat konon.... makan duit rakyat adalah....

Kebebasan suara semakin parah di Selangor

0 Komen!!!
Anda di larang tegur pemimpin Selangor.. anda tidak boleh kritik pemimpin Pakatan Rakyat atau anda akan digantung dari sidang DUN....

Kebebasan suara di Selangor semakin parah, jika anda bercakap anda akan dihukum... inilah nasib pembangkang di Selangor....

Berikutan itu Tujuh belas anggota pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor dari Barisan Nasional (BN) yang diketuai oleh Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo bertindak keluar dewan semasa sesi perbahasan sidang DUN hari ini.

Mereka bertindak demikian sebagai memprotes usul untuk meluluskan cadangan hukuman yang telah dibuat dan dipersetujui oleh Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan (JKHK) terhadap Dr Mohamad Khir dan empat lagi Adun BN iaitu Datuk Marsum Paing (Dengkil), Datuk Warno Dogol (Sabak), Mohd Isa Abu Kasim (Batang Kali) dan Datuk Mohamed Idris Abu Bakar (Hulu Bernam).

Analisis Manik Urai - gerhana bulan dan kejayaan terbesar BN

5 Komen!!!
Apakah dasar kepimpinan Najib dan peranan yang dibantu oleh Muhyidin membantu BN 'hampir' menewaskan PAS di kubunya 'Manik Urai'.. atau sebenarnya memang punca dari perpecahan dalaman PAS yang umpama api dalam seka.

Ada orang yang berseloroh, itu jika Nik Aziz tiada rasanya PAS akan kalah... mereka ni masih ada seikit hormat pada Nik Aziz.. itulah akibat ego yang terlalu kuat dan terlalu angkuh...

Dalam pilihanraya umum tahun lalu, calon PAS Ismail Yaakob mendapat 5,746 undi dan calon BN, Zulkepli Omar mendapat 4,394. Ismail menang dengan majoriti 1,352 undi.Sebelum itu, pengarah pilihanraya PAS Kelantan, Fatah Harun dengan yakin menyatakan bancian awal jentera pilihanraya kecil tersebut menunjukkan calon PAS, Mohd Fauzi Abdullah "menang dengan majoriti hampir 2,000 undi".

Namun apa yang terjadi sebaliknya, ini bermakna 2000 undi majoriti yang PAS kira sebagai mengundi mereka telah berpaling arah dengan mengundi BN... Akibatnya keadaan itu berubah pada kira-kira jam 7 petang apabila para penyokong BN pula dilihat begitu gembira apabila mendapat tahu calon BN Tuan Aziz Tuan Mat mendahului dengan 30 undi.

PAS menang dengan 65 undi. Apa yang tidak kena dalam pilihanraya kecil DUN Manek Urai?

Walaupun tewas, Umno sudah pastinya akan melaungkan bahawa pengaruh parti itu sudah semakin pulih sejak krisis kepemimpinannya dan prestasi buruk pilihanraya umum 2008. Manakala pengaruh PAS khususnya, dan Pakatan Rakyat amnya, semakin terhakis.

Kehadiran tokoh-tokoh besar Pakatan - Datuk Seri Anwar Ibrahim dari PKR dan Lim Kit Siang dari DAP. Manakala Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat pula mengetuai jentera pilihanraya PAS di Manek Urai nampaknya tidak memberi kesan besar sebagaiman sebelum ini..

Manakala jentera pilihanraya BN, khususnya Umno, diketuai oleh Timbalan Presiden, Tan Sri Muhyiddin Yassin bersama dengan Pengerusi Umno Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed. Harapan Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak untuk menjadikan pilihanraya kecil DUN Manek Urai sebagai petanda berakhirnya kekalahan BN dalam siri pilihanraya kecil selepas pilihanraya umum 2008, begitu hampir menjadi kenyataan.

Namun, kemampuan BN menghakis majoriti PAS - daripada 1,352 undi kepada hanya 65 undi - boleh dianggap satu kejayaan terbesar kepada BN di Semenanjung dalam enam pilihanraya kecil.Apatah lagi, DUN Manek Urai merupakan kubu kuat PAS selama ini. BN hanya berjaya merampas DUN tersebut pada pilihanraya umum 2004 dengan majoriti tipis 53 undi.

Adakah ia ada kaitan dengan 'ketegangan' dalam kepimpinan PAS berhubung isu cadangan kerajaan perpaduan dengan Umno? Atau pengaruh Nik Aziz, yang begitu lama memimpin PAS, kini kian merosot?

Apakah kepimpinan PAS sudah dapat menghidu masalah tersebut dan bersungguh-sungguh berusaha untuk memastikan seramai mungkin pengundi Manek Urai yang tinggal di luar Kelantan - termasuk 867 orang di Selangor dan Wilayah Persekutuan - balik mengundi?

Malah, satu majlis mengenainya telah diadakan di sebuah hotel di ibu negara yang dihadiri sendiri oleh Nik Aziz dan juga exco kerajaan negeri, Datuk Husam Musa. Malah, pagi tadi, Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar turut mengakui bahawa PAS mampu mengekalkan kerusi DUN Manek Urai tetapi “dengan majoriti yang berkurangan”.

Kalau di Kelantan sendiri, yang sudah 19 tahun ditadbir oleh PAS, ia menang tipis di Manek Urai, bagaimana pula dengan nasib kerajaan Pakatan di Kedah, Pulau Pinang dan Selangor yang masih setahun jagung?

Jika dilihat trend ini, perkembangan positif untuk BN dan UMNO bagi menghadapi Pilihanraya Umu ke -13... namun ianya bukanlah sesuatu yang selesa dan UMNO perlu kembali bekerja eras dan ikhlas membantu rakyat demi memperjuangkan hak mereka.

1Malaysia, Rakyat didahulukan pencapaian diutamakan...

Kongsi Link Anda