Popular Today

Jumaat, Oktober 16, 2009

Krisis PKR semakin parah - selum selesai Sabah & Sarawak kini Zaid pula

2 Komen!!!
Belum selesai kes kepimpinan PKR Sabah dan Sarawak kini giliran Zaid Ibrahim pula. Laporan terkini akhbar semasa mengatakan Zaid Ibrahim pula akan mengambil cuti selama 6 bulan.

Manurut Malaysiakini, Datuk Zaid Ibrahim hari ini membuat pengumuman mengejut untuk bercuti selama enam bulan daripada PKR di tengah-tengah ura-ura beliau menghadapi masalah dengan seorang pemimpin kanan parti.

"Ini bermakna saya tidak akan menghadiri mesyuarat biro politik parti," kata bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri itu dalam satu kenyataan hari ini.

Surat itu, yang berkuatkuasa serta-merta, diserahkan kepada Setiausaha Agung PKR Datuk Salehuddin Hashim.

Pengumuman cuti Zaid ini dibuat sewaktu muncul khabar bahawa beliau berkemungkinan meninggalkan PKR.

Zaid, yang baru mengumumkan penyertaannya bersama parti pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim itu pada Jun lalu, dipercayai berdepan masalah besar menjalankan tugasnya untuk menyatukan pembangkang susulan pergeserannya dengan Naib Presiden PKR Azmin Ali.

Mungkin apabila mereka masuk PKR mula-mula dahulu dengan andaian PKR sebuah parti yang suci perjuangan... namun apabila mereka betul-betul masuk barulah mereka ketahui siapakah PKR yang sebenarnya... apakah wajah PKR yang sebenar.. baru kenal siapa itu Anwar AlJuburi..

Apa lagi Datuk Zaid.... tinggalkan sahajalah PKR ni... semua pemimpin yang masuk ke dalam PKR akan merasai kepahitan perjuangan palsu PKR ini. Sebab itu ramai pemimpin khasnya pemimpin Melayu yang keluar dari PKR.

Semuanya berlaku akibat gilakan kuasa kepimpinan PKR kepada jawatan yang lebih besar macam ketua umum mereka.... Aljuburi...

Krisis kepimpinan PKR di Sabah dan Sarawak semakin serius

1 Komen!!!
Pokok bergoyang lagi kini dilanda angin yang lebih kencang lagi.. Menurut laporan Malaysian Insider Krisis kepimpinan PKR di Sabah dan Sarawak akan menyaksikan Azmin Ali dan Mustafa Kamil Ayub akan digugurkan sebagai pengerusi PKR di kedua negeri tersebut. Sedangkan kedua mereka ini baru sahaja dilantik sebagai pengerusi PKR kedua negeri tersebut Februari lalu.

Krisis ini dikatakan sangat serius dan berlaku kerana ketidak percayaan lagi kepimpinan tempatan PKR di Sabah dan Sarawak terhadap kepimpinan PKR Pusat. Sehingga kepimpinan PKR di Sabah dan Sarawan telah memprotes dan mebrontak secara terang-terangan.

Di Sawarak sebelum ini dikatakan bahawa pengerusi PKR negeri itu, Gabril Adit akan keluar dari PKR sebab tidak puas hati dengan Mustafa Kamil Ayub.

Manakala di Sabah pula Timbalan Presiden, Jffry Kitingan telah menghantar memorandum yang mengatakan Azmin Ali gagal melaksanakan tugasnya serta melampaui batas kerana mengarahkan pelantikan yang meminggir dan mengetepikan kepimpinan PKR tempatan.

Di dalam Blog Sabahkita mengatakan Dr Jeffrey, sebagai veteran politician, tentunya sudah dapat meramal bahawa PKR kini berada di ambang krisis. Krisis-krisis dalaman Pakatan Rakyat terutama antara DAP dan PAS yang sering tercetus kerana perbedaan ideologi lebih menjadi perhatian Pakatan Rakyat dari PKR Sabah. Berdasarkan keadaan ini, adalah lebih wajar krisis sebenar PKR Sabah tidak lagi disembunyikan di bawah permaidani atau Lebih baik ditangani secara terbuka dan “gantleman” oleh pemimpin PKR Sabah.

Ramai pemerhati politik melihat bahawa inilah masanya Jeffrey menghadapi kenyataan samada PKR benar-benar memerlukan kepimpinannya atau dia akan menyahut dan menerima jemputan YB. Albert Timbun Lagadan, Naib Presiden PBS untuk Jeffrey kembali ke pangkuan Parti Besatu Sabah-PBS.

Bila 16 Bahagian PKR bermesyuarat tidak resmi dan hanya dipengerusikan oleh Ketua Bahagian PKR Kota Belud, Jalumin Boyogoh Samin. Manakala PKR Bahagian Tuaran, Kalabakan, Semporna, Ranau, Tawau, Lahad Datu dan Libaran tidak hadir. PKR Bahagian Sepanggar dan Sandakan pula digantung. Ini memang krisis besar PKR Sabah yang sudah lama ‘overdue”. Ramai yang melihat bahawa Dr Jeffrey pasti berada di sebalik tabir tindakan itu. Malah tidak keterlaluan dikatakan bahawa krisis kepimpinan sebegini memang “trademark” Jeffrey bila ketokohannya didesak dan dipersoal.

Bahagian PKR yang 16 itu majoritinya sudah pasti di kalangan penyokong Jeffrey dari KDM secara majoriti. Pengaruh Jeffrey di kalangan KDM memang sukar dinafikan. Relevantnya Jeffrey kepada KDM sama seperti relevanya DSAI kepada PKR. Tetapi bila Jeffrey tercabar dengan tindakan Azmin Ali yang menamakan Tuan Haji Hamzah Amir sebagai bakal penggantinya bagi jawatan Pengerusi Perhubungan PKR Sabah, Jeffrey tidak lagi mampu bertahan atau berupaya menyembunyikan kehendaknya. Sebagai Naib Presiden PKR yang sudah menunjukkan komitment yang besar begitu lama, baginya dan penyokongnya dia lebih layak menduduki kerusi nombor 1 PKR Sabah itu.

Namun Azmin mungkin mempunyai perhitungan yang berlainan. Baginya, musuh yang perlu ditawan di Sabah ialah UMNO manakala pihak lain dianggap sudah dipertanggungjawabkan kepada DAP, PAS atau SAPP. Kerana itu dia memilih Haji Hamzah Amir. Perkiraan Azmin ini dilihat sebagai prelude kepada PRU13 di mana Jeffrey BUKANlah seorang yang mudah menuruti kehendak pemimpin Pakatan Rakyat di peringkat kebangsaan. Jeffrey adalah “pemegang paten” Borneonisasi dan point 20. Terbukti apabila dia menidakkan dan menafikan camputangan Teresa Kok (DAP) semasa pemilihan calon dalam PRU12 yang lalu.

Menurut sumber PKR tindakan Anwar yang menggunakan orang Semenanjung untuk mengepalai kepimpinan PKR di Sabah dan Sarawak telah menjerat dan memakan diri sehingga berlakunya krisis dalaman yang serius ini. Apatah lagi dengan jumlah kerusi yang banyak di Sabah dan Sarawak pastinya krisis kepimpinan akan menjejaskan peluang pakatan rakyat untuk memenangi kawasan tersebut.

Anwar dikatakan akan menerajui sendiri kedua-dua negeri tersebut.. jika kepimpinan kanan PKR seperti Azmin Ali dan Mustafa Kamil Ayub pun gagal memimpin Sabah dan Sarawak... ini menunjukkan kelemahan kepimpinan pusat PKR... PKR hanya bergantung semata-mata pada ANwar... tetapi jika semua perkara Anwar perlu buat.. PKR pasti akan menemui kegagalan kerana Anwar terlalu banyak yang perlu diurus kerana pembantu mereka yang lemah dan tidak mempunnyai kualiti kepimpinan.

Krisis terbesar yang berlaku dalam PKR ialah sebenarnya perubatan jawatan dalaman sehingga berlaku pergelutan kuasa ini... pemimpin PKR kini masing-masing cuba meluaskan sayap kuasa mereka apatah lagi jika pemimpin baru sahaja masuk kedalam PKR didahulukan seperti Chua Jui Meng dan Zahid Ibrahim setentunya akan menimbulkan ketidakpuasan terhadap pemimpin senior yang telah lama berkhidmat bersama PKR.

UMNO boleh belajar dari kesilapan mereka......

0 Komen!!!
Benda alah ni aku amik kat albanjari online, mungkin UMNO boleh belajar dari kesilapan mereka...... maksudnya UMNO janganlah lakukan kesilapan mereka ni..

Sebagaimana pepatah masyhur dalam The Art of War "jika anda tahu musuh anda dan mengenal diri sendiri, anda boleh memenangi seratus pertempuran tanpa satu kekalahan. Jika anda hanya mengenal diri sendiri, tapi bukan lawan, anda boleh menang atau kalah. Jika kamu tidak tahu diri atau musuh anda, anda akan selalu membahayakan diri sendiri."

Analisis Blogger @ N31 - Mukadimah PAS kalah teruk !

Oleh : panzer (UO.com)
Analisis ringkas yg dibuat oleh sahabat wak, saudara panzer dari Utara Online yg berada 2 hari disana (13Okt. dan 14Okt.) melakukan misi rahsia semula selepas kekalahan teruk PAS di Bagan Pinang, secara sembunyi-sembunyi. Dan dibawah adalah cerapan yg beliau perolehi berdasarkan kajiselidik yg hanya berupaya menampilkan 9 sampel saja yang sudi menjawab.

Pandangan ringkas yg beliau kemukakan adalah seperti dibawah :

1. "kesilapan operasi" :
a. Besar kemungkinan PAS tiada langsung membuat kajian terhadap pengundi di bagan pinang, atau PAS memang sudah tahu keadaan sebenar.

b. Tidak merancang secara tersusun, adhoc ? Tidak mungkin ! bagaimana operasi sepatut dijalankan, antaranya kesilapan meletakkan negeri2 membantu di setiap UPU.

c. Terlalu kurang petugas-petugas jentera parti yg bertugas terutamanya dari Negeri Sembilan., mungkin tidak dikerah sepenuhnya. Unsur-unsur sabotaj ?

d. Kempen Penerangan kepada pengundi tidak diberikan dengan lebih jelas atau tiada langsung,
ini yang membuat pengundi yang menyokong PR menjadi keliru, apalagi dengan kemasukan propaganda umno yg hebat mengasak setiap hari, menyebabkan undi pecah. ( hasil kajiselidik massa - tanya pendapat dengan pengundi ).

e. Lebih ramai penyokong2 dari petugas.

f. Persedian berkempen yang lambat dan terlalu lembab hanya pada saat
akhir barulah hendak berusaha keras.

Dalam kita maledani pengundi-pengundi di selatan khususnya, apa yg kurang diketahui ialah sikap mereka masih menebal dengan elemen melayu kenegerian yg kuat, malah mereka tidak berapa suka dengan orang-orang terutamanya disebelah pantai timur. Dan sepatutnya UPU di sepanjang Jalan Pantai wajar diberikan sepenuhnya kepada petugas dari Negeri Sembilan untuk menjalankan operasi jentera kempen dan jentera ini boleh dibantu oleh petugas-petugas parti dari negeri Melaka, Selangor dan Johor.

Lihat apa yg berlaku di UPU Teluk Kemang, di sana langsung tiada petugas dari anak tempatan, ia diuruskan sepenuhnya oleh negeri Terengganu dan di bantu oleh petugas Pulau Pinang, maka timbullah masaalah pertuturan bahasa, sepatut nya awal lagi operasi penerangan dilakukan
olih petugas dari Negeri Sembilan itu sendiri.

Dimaklumkan bahawa di Teluk Kemang ini, kebanyakan penduduknya adalah mereka yang asalnya dari Melaka, kena peka lah.., apapun negeri-negeri dari pantai timur sepatutnya hanya datang sebagai penyokong tanpa membantu operasi pilihanraya di sana. Ia sudah cukup !

Rumusan ringkas berikutnya :

2. Sangat benar jika dikatakan bahawa rakyat di sebelah selatan ini masih menebal dengan UMNO, malah sikap terima kasih terhadap UMNO masih sukar nak dibuang.

3. Kaedah berkempen di sebelah selatan harus membawa pendekatan yang berbeza, satu kajian tentang sikap pendduduk wajar dilakukan, kena paham sikap mereka itu yg penting.

4. Pengundi tidak dapat penjelasan dengan jelas, kemampuan dan apa yang hendak dilakukan oleh kerajaan PR agak kurang dipercayai terutama oleh pengundi atas pagar, malah Manisfesto agak lewat dikeluarkan oleh jentera saraf, dan sebaran maklumatnya tidak sampai ke sasaran.

5. Ragam pemimpin-pemimpin kita terlalu jarang berjumpa dengan penyokong kita atau mengambil tahu masaalah mereka, ini lah masaalah paling besar dan ia berlaku dimana mana, ini menyebabkan pengundi merasa bosan, dalam konteks Bagan Pinang terutamanya kaum india, mereka ini jelas terlalu kecewa. Kasih sayang BN yg turun awal ke estet-estet bagaikan Santa Klaus bagi mereka.

6. Ada dan wujudnya wakil-wakil kita tidak memberi perhatian sepenuhnya apalagi ambil berat kawasan sendiri sehingga memberi ruang yg cukup luas untuk BN bermaharajalela berdamping dan memberi janji2 manis beserta habuan 'material' dengan rakyat, ini dapat dilihat kaedah saraf yg Bn lakukan di kawasan luar bandar dan di estet-estet. Mungkin ada wakil rakyat P masih menganggap pengundi di situ seperti di utara yang tidak mudah terperangkap dengan sogokan BN.

7. Kerjasama kempen antara parti di dalam PR masih tidak sepakat sepenuhnya, ini yang jelas nampak sejak beberapa prk lalu, dan ini adalah antara penyebab kurangnya petugas dan untuk mendapat berkempen secara all out memang gagal.

(*) Siri 1 ANALISIS akan dipaparkan lewat petang ini. Harap Maklum.

UMNO rasis - pembangkang perlu cermin diri dahulu!

3 Komen!!!
Semalam secara terbuka DS Najib menemplak mana-mana pihak yang menuduh UMNO rasis kerana mereka tidak merujuk kepada sejarah dan fakta.

Dalam laporan Utusan Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak memberi peringatan kepada pihak yang semberono menuduh UMNO sebagai parti perkauman supaya terlebih dulu mencermin diri secara ikhlas.

Tegas Perdana Menteri, pihak terbabit harus sedar akan realiti komposisi kaum dalam parti mereka sendiri dan jangan terlalu angkuh mengaku konon merekalah parti pelbagai kaum yang paling bermoral dan intelektual untuk memimpin rakyat di negara ini.

“Adakah ia benar-benar melambangkan keterbukaan yang mereka jerit dan laung-laungkan,” soalnya dalam ucapan dasar sulung sebagai Presiden pada Perhimpunan Agung UMNO Ke-60 di sini hari ini.

Jika betullah parti itu (UMNO) rasis bagai didakwa, beliau percaya tidak mungkin ia amat bertolak ansur terhadap budaya etnik lain sehingga wujudnya sekolah pelbagai aliran bahkan mustahil pula untuk bekerjasama akrab dengan parti komponen lain dalam Barisan Nasional (BN).

Sebaliknya UMNO sebagai parti berasaskan Melayu yang didakwa rasis, kata beliau, telah menjadi nakhoda memimpin kesemua tindakan hebat kerajaan untuk kepentingan rakyat sejak 50 tahun lalu.

Mengimbas sejarah negara yang seiring dengan susur galur UMNO, beliau berkata, parti itu telah mengepalai usaha menyelamatkan negara bermula daripada ambang kehancuran akibat konflik kaum pada 13 Mei 1969.

“Para pemimpin UMNO boleh memilih untuk tidak meneruskan demokrasi yang telah digantung. UMNO juga boleh memutuskan untuk menubuhkan kerajaan satu parti atau mungkin menyokong saja pihak tentera melakukan kudeta.

“Akan tetapi, itu semua tidak dilakukan, malah UMNO berusaha keras mengembalikan demokrasi dalam masa 18 bulan. Ini jelas mempamerkan bahawa UMNO bukan sebuah parti yang mabuk kuasa, jauh sekali sebagai sebuah parti yang bersifat perkauman,” tegasnya.

Baginya, perkauman sebenar adalah apa yang berlaku pada zaman aparteid di Afrika Selatan dan era 60-an di Amerika Syarikat, ketika amalan perkauman berlaku secara terang-terangan sehingga sekolah, bilik air, tempat makan di restoran dan tempat duduk dalam bas dibeza-bezakan.

Semua itu, katanya, hanya berakhir setelah keputusan pengasingan kaum, institusi pendidikan tahun 1954 oleh Mahkamah Agung melalui kes Brown lawan Lembaga Pendidikan Kansas, Akta Hak Sivil tahun 1964 dan Akta Hak Mengundi 1965 digubal.

Menurut Najib, pada pilihan raya kecil di Bagan Pinang yang pengundinya terdiri daripada masyarakat majmuk, orang bukan Melayu menerima UMNO dengan hati terbuka.

Justeru untuk terus diterima rakyat, katanya, amat penting untuk parti itu berpegang kepada falsafah UMNO yang sederhana sejak penubuhannya tanpa condong sama ada kepada fahaman liberal mahupun konservatif.

Sebagaimana diketahui tuduhan rasis kepada UMNO kerana niat jahat semata-mata dari parti pembangkang yang mahu menjatuhkan UMNO.

Tindakan DS Najib menyelar tuduhan jahat mereka merupakan penegasan yang jelas bahawa UMNO bukan parti rasis. Segala fakta dan sejarah yang disebut satu persatu membuktikan sedemikian.

Hakikatnya yang sebenar rasis ialah Pakatan Pembangkang itu sendiri tanpa menghiraukan perasaan sesuatu kaum. Merekalah yag memainkan isu-isu rasis sehingga menimbulkan huru-hara hubungan antara kaum. Sebab merekalah menyebabkan kaum Cina dan India timbul prasangka kepada Melayu dan begitulah sebaliknya. Mereka hanya menjuarai isu-isu jika berkaitan kepada kaum Cina dan India tetapi buka kepada Melayu. Kita boleh melihat seperti isu kematian Teoh Beng Hock dan Kugan... tetapi di mana tindakan mereka yang pernah membela kaum Melayu...

Bukan setakat rasis Pembangkang juga memainkan isu keagamaan khasnya agama Islam seperti tindakan EXCO Selangor yang menyalahkan gunakan kuasa ketika isu rampasan arak. Isu Suruhanjaya agama, penggunaan wang zakat untuk pembangunan, isu azan, penukaran nama jalan dan banyak lagi..

Mereka ini cakap tidak serupa bikin... mereka menuduh UMNO rasis tetapi sebenarnya mereka yang rasis..


Kongsi Link Anda