Popular Today

Sabtu, Oktober 16, 2010

Memahami taktik Perang Psikologi Pakatan Rakyat

3 Komen!!!
Perang psikologi atau perang saraf ialah satu tindakan yang dirancang kumpulan tertentu untuk mencapat matlamat tertentu dengan mempengaruhi hati dan jiwa pihak tertentu..

Itulah adalah tafsiran umum mengenai Perang Saraf atau perang Psikologi.. istilah ini kini sangat glamour khasnya dalam perkembangan politik semasa.. apatahlagi dengan perkembangan media terkini dan teknologi.. segala pembohongan dan fitnah sangat mudah disebarkan... apatah lagi dengan strategi Jozef Goebbels, Menteri Propaganda Nazi yang menyatakan pembohongan yang berterusan dan berulang boleh mempengaruhi pemikiran rakyat..

Bagi zaman moden.. cara yang dibuat Pakatan Rakyat menggunakan Perang Psikologi ini sama dengan Perang Psikologi yang digunakan Yahudi terhadap Palestin... dengan menggunakan dan mengawal media..memanipulasi fakta dan memilih maklumat tertentu sahaja untuk dihidangkan kepada kumpulan sasaran tertentu ...

Bagaimana nak mengetahui perang Psikologi [klik sini]...

Apabila perang yang dilancarkan adalah perang psikologi yang memakan seperti api di dalam sekam yang hanya dilihat adalah suatu campuran corak seperti sebuah kolaj. Kolaj itulah yang perlu dibaca supaya dapat diterangkan maknanya.

Antara tanda-tanda pertama dalam langkah-langkah penjajahan melalui perang psikologi adalah mempengaruhi pemikiran penduduk sesebuah negara bahawa kehidupan mereka sedang diganggu bibit kecelaruan, ketidakteraturan dan keganasan di dalam negara.

Matlamat serta merta perancang itu pada peringkat ini ialah supaya pemerintah sedia ada akan dilihat sebagai tidak berupaya menyusun dan mengatur masyarakat, mengurus khazanahnya dan menyediakan keadaan yang selamat untuk penduduknya. Hari demi hari, rasa tidak selamat itu terus dipertingkatkan keupayaan suaranya.

Peringkat kedua adalah pihak yang melancarkan perang psikologi itu akan menambah satu lagi tekanan iaitu melemahkan keupayaan kuasa mengawal pemerintah yang dipilih dan diberi mandat oleh rakyatnya untuk memerintah. Segala kebaikan yang dibuat oleh pemerintah hendaklah ditenggelami dengan kebanjiran hal-hal keburukan seperti penyalahgunaan kuasa, rasuah, penipuan, tidak menunaikan janji dan apa sahaja yang boleh menjadikan pemerintah yang dipilih itu ‘kebuluran’ kepercayaan.

Cara begini akan mengalihkan tenaga, sumber dana dan kebijaksanaan pemerintah daripada program memajukan rakyat yang bakal membahagiakan mereka kepada menumpukan usaha mengurus persepsi.

Peringkat ketiga, sesudah rakyat merasa tidak selamat, satu lagi tekanan dikenakan iaitu mencabar status quo institusi yang mengatur rakyat dan pemerintah iaitu Perlembagaan dan undang-undang bertulis negara termasuk pihak yang menjadi penjaga institusi itu seperti badan kehakiman, pasukan penjaga keamanan, jentera pentadbiran dan institusi pembuat Perlembagaan dan perundangan seperti dalam konteks Malaysia adalah Dewan Negara, Dewan Rakyat dan Dewan Undangan Negeri.

Pihak tersebut akan mengusahakan supaya institusi-institusi itu dan penjaga-penjaganya dilihat sebagai tidak lagi mempunyai kredibiliti yang menjamin negara berada dalam satu sistem yang teratur. Justeru, proses politik dan perundangan sedia ada tidak diberi kerjasama. Ini dilakukan bagi mengemukakan hujah bahawa pemerintah sedia ada tidak mempunyai legitimasi memerintah kerana institusi dan jenteranya tidak mempunyai kredibiliti.

Kesannya, anggota jentera institusi-institusi itu turut mengambil pendekatan populis dan menjadi sangat takut dilihat memihak pemerintah walaupun dalam keadaan yang legitimasinya cukup jelas.

Peringkat keempat, perancang perang psikologi ini akan menyemaikan rasa takut bertindak kepada setiap anggota pasukan keamanan.

Polis akan takut bertindak terhadap penjenayah, manakala tentera akan takut kehilangan nyawa di medan perang. Ini sangat kritikal iaitu apabila berlaku pemberontakan dalam negara, polis tidak akan dapat mengawalnya dan apabila ada serangan dari luar, tentera tidak akan melawan.

Peringkat kelima, pihak terbabit akan membuat provokasi terhadap pemerintah supaya pemerintah bertindak balas dengan keras. Apabila tindakan keras diambil, pasukan keselamatan enggan mempertahankannya, institusi yang lemah dan jentera institusi yang tidak lagi memihak pemerintah menjurus kepada satu keadaan anarki. Ketika itulah propaganda besar-besaran akan dilancarkan supaya kuasa alternatif dicari dan diberi kuasa.

Demikianlah yang telah terjadi sejak zaman berzaman dalam sejarah pengambilalihan sesebuah negara, masyarakat dan institusi iaitu melalui operasi perang psikologi. Ia sebenarnya telah berulang kali berlaku di mana-mana. Oleh kerana ia berlaku dengan sangat beransur-ansur dan secara tidak dirasai oleh rakyat, maka banyak kuasa dan kerajaan jatuh kerananya.

Apa yang disebutkan ini hanyalah suatu panduan umum atau tips untuk rakyat Malaysia yang sayangkan negaranya supaya beringat. Sama ada tanda-tanda itu telah ada di Malaysia, ia bukanlah isu yang hendak didebatkan.

Namun, jika ada yang terfikir bahawa mungkin telah ada tanda-tanda demikian di dalam negara tercinta ini, elok juga perlahan-lahan kita menyemak iaitu sudah berada di peringkat mana? Setiap rakyat Malaysia yang telah baligh wajar mempunyai panduan untuk mempertahankan negara yang dicintainya agar kedaulatan negara tidak diserahkan kepada orang lain.

Bukankah sudah lama, guru-guru di sekolah memberitahu bahawa sayangkan watan itu sebahagian daripada iman.

Sabah dan Sarawak dipinggirkan dari jawatan penting PKR

1 Komen!!!
Apa? tiada seorangpun calon dari Sabah dan Sarawa untuk jawatan Timbalan Presiden dan Naib Presiden!!!!

Kata-kata PKR untuk utamakan Sabah dan Sarawak hanya pembohongan semata-mata... manakan tidak tiada seroang pun nama pemimpin dari Sabah dan Sarwak yang dicalonkan untuk jawatan no.2 dan no.3 dalam PKR...

Jefri kitingan?... beliau sahkan tidak akan pertahankan jawatan Naib Presiden.. jadi komform memang tiada calon langsung [klik sini]...
Sambil merakamkan penghargaan kepada 40 pencalonan yang diterimanya, beliau menyifatkan jawatan itu tidak membawa banyak makna "kerana tiada orang mendengar pandangan kita."
Nampaknya Sabah dan Sarawak hanya anak tiri PKR sahaja.. tidakpun diberi perhatian... bila nak undi barulah terkedek-kedek nak jumpa orang Sabah dan Sarawak....

Cuba bayangkan dari ramai senarai nama calon yang akan bertanding jawatan no.2 PKR.. Naib Presiden parti, Azmin Ali, Pengerusi PKR Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim dan Pengerusi PKR Perak, Mustaffa Kamil Ayub... dan juga senarai nama calon yang akan bertanding jawatan no.3 PKR.. antaranya Exco Selangor, Dr Xavier Jayakumar; Ahli Parlimen Batu, Tian Chua; Nurul Izzah Anwar; Fuziah Salleh, Ketua Pemuda, Shamsul Iskandar Mohd Akin; Lee Boon Chye; Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Datuk Mansor Othman, R. Sivarasa... mana dia calon popular Sabah dan Sarawak.. siapa dia nak bertanding dengan nama di atas ni [klik sini]...

Orang Sabah dan Sarawak sepatutnya dah boleh melupakan PKR.. khidmat PKR Sabah dan Sarawak tidak diperlukan... bubar sahajalah... buat malu sahaja kita meminta-minta jawatan.. macam dah jadi pengemis sangat Rakyat Sabah dan Sarawak ni.. sedangkan orang PKR di atas memang dah lupakan PKR Sabah dan Sarawak...

'Popular Princess' malu alah..

0 Komen!!!
Beberapa minggu lepas nama Nurul Izzah sangat popular.. dikatakan lebih popular dari adam lambert yang dikenali sebagai geng bapanya.. gay aljuburi..

Lantasan kepopularan itu.. si popular princess ni mula terlupa daratan... ego bongkak.. orang tua yang dah banyak berjasa pun mau dilawan [klik sini].... kesian ayahanda Tun Mahathir... alhamdulillah Ayahanda Tun semakin sihat...

Tapi yang tak sihat dan semakin meroayan ialah Nurul Izzah... tak payah tunggu lama... orang kata kalau kalau kurang ajar dengan tua Allah memang tak suka.. jadi cepat pula balasannya..

Nah... dia ingat sebab popular sangat maka mulut tu boleh lancang.. cakap sesuka hati... rupanya Puteri Aljuburi awal-awal dah tersungkur... rupa-rupanya hanya dapat satu pencalonan untuk jawatan Timbalan Presiden..

Tapi entah macam mana Pengerusan PKR yang bengong... Din Puduraya kata boleh bertanding la pulak.. kejap tak boleh.. kejap boleh... apa punya parti la... ni tentang perkara serius iaitu jawatan no.2 parti..

Tapi lebih memeranjatkan pencalonan ini adalah melalui undi hantu... macam mana satu Bahagian tidak pernah calonkan Nurul Izzah.. alih-alih bila tiba di KL.. bahagaian tersebut dikatakan mencalonkan nurul Izzah.. ini tentunya konspirasi dan penyelewengan yang nyata [kil sini]..

Patutpun Nurul Izzah malu alah.. dan tarik diri dari bertanding jawatan no.2 PKR... pertandingan pasti akan menunjukkan kelihatan bodoh macam keldai [rujuk sini]...

Begitulah trend dalam pKR.. Anak Anwar pun diperbodohkan...

Gempar : Lim Kit Siang akan bawa usul 'Paria' ke Parlimen

2 Komen!!!
KIta teringat dahulu mengenai isu Pengetua yang menjadi panas kerana dituduh sebagai rasis.

Berikutan itu.. banyak pihak yang menuntut kerajaan mengambil tindakan tegas samada MCA, DAP, PKR.. termasuklah si bapak rasis Lim Kit Siang berkata akan membawa usul pengetua Rasis itu ke parlimen [rujuk sini]...

Kata bapak rasis " "Ini menunjukkan bahawa mereka tidak mempunyai kuasa politik atau prinsip yang betul untuk mengatasi masalah rasis,".. wah.. wah.. wah..

Bapa rasis cakap tentang Kuasa politik yang membuta tuli tanpa siasatan dan prosuder pelaksanaan.. kerana dalam kerajaan ada prosuder perli diikut sebelum sesuatu tindakan diadakan..

Sekranag ini berlaku pula rasis di dalam Pakatan.. apabila pemimpin kanan Pakatan lebih tepat lagi Naib Presiden PKR.. yang bakal bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR...

Khamis lalu Gobalakrisnnan mendedah dendam lamanya terhadap Azmin kerana memanggil beliau ‘ pariah ’ dalam satu mesyuarat parti itu beberapa tahun lalu.... wah dahsyat... ini berlaku dalam parti yang kononnya tiada perkauman dan demokrasi..... PIIIIrah!!!

Mana dia kuasa politik yang bapak rasis ini laungkan... 

Mana dia Lim Kit Siang... tidakkah Bapak Rasis ini patut minta isteri aljuburi.. wan Azizah untuk siasat perkara ataupun bawa usul ini dalam parlimen kerana terdapat ahli Parlimen Pakatan mengggunakan perkataan rasis menghina kaum India.... kenapa masih tiada tindakan lagi terhadap pemimpin yang rasis seperti ni..

Inilah bukti hipokrit pemimpin Pakatan Rosak.. jika mereka mainkan isu rasis mereka hanya berdiam diri.. tetapi jika pihak lain isu rasis mereka akan bising.. minta tindakan itu dan ini... inilah politik sempit yang hanya minta simpati rakyat semata-mata bagi mendapatkan undi.. bapak pembohong... big fat liar!!!

Kongsi Link Anda