Popular Today

Selasa, November 11, 2008

SELAMAT MENGHADAPI PEPERIKSAAN SPM

0 Komen!!!
Aspirasi mengucapkan selamat berjuang dan selamat maju jaya kepada 442,936 pelajar yang akan menghadapi SPM 2008 pada hari ini.

Selamat maju jaya dengan cemerlang.....

SINGAPURA TAK BERSEDIA, MALAYSIA PULA?

1 Komen!!!
Semalam Perdana Menteri Singapura, menegaskan bahawa Singapura belum bersedia untuk melantik Perdana Menteri bukan dari kalangan kaum Cina kerana sebagaimana difahami majoritinya adalah kaum Cina di sana, adakah kaum India akan menjadi Perdana Menteri, mungkin, tetapi Melayu mungkin memang jauh sekali. Sehingga kini pun Melayu Singapura mendapat jawatan Menteri yang tidak penting, bukan jawatan utama seperti Menteri Pertahanan dan Menteri dalam Negeri.

Saya sebelum ini memang tidak langsung pernah bersetuju dengan tindakan Singapura tapi kali ini sahaja saya bersetuju. Jika Singapura tidak bersedia, rasanya Malaysia lagi tidak bersedia apatah lagi jika dilihat kaum Cina di Singapura telah menguasai pelbagai bidang di negara tersebut seperti ekonomi dan pendidikan dan menjawat jawatan penting dalam kerajaan. Namun di Malaysia, kaum majoriti Melayu masih belum lagi menguasai bidang ekonomi khususnya. Jika dalam keadaan Singapurapun yang mana kaum Cina menguasai ekonomi masih tidak bersedia melepaskan jawatan Perdana Menteri kepada kaum lain apatah lagi di Malaysia.

Jadi dalam perkara ini sahaja, saya rasa kita patut ikut Singapura iaitu biarkan keadaan sedia ada ini, biarkan majoriti yang memerintah dan bersama berkongsi suara dan kuasa bersama minoriti. Marilah kita mendaulatkan Perlembagaan negara dan menghormati kontrak sosial. Apatah lagi negara ini adalah asalnya Tanah Melayu, marilah kita bersama-sama mempertahankannya sampai bila-bila....

Kongsi Link Anda