Popular Today

Khamis, Februari 12, 2009

Sejarah kebiadapan DAP

7 Komen!!!
DAP adalah parti ultra perkauman yang mementingkan kepada kaum tertentu. Mengimbau sejarah kebaidapan DAP

Tahun 1969,

Semasa kempen Pilihan Raya 1969, calon-calon pilihan raya serta ahli-ahli politik terutamanya daripada parti pembangkang, telah membangkitkan soal-soal sensitif berkaitan dengan Bahasa Kebangsaan (Bahasa Melayu), kedudukan istimewa orang Melayu sebagai (Bumiputera) dan hak kerakyatan orang bukan Melayu. Hal ini telah menimbulkan perasaan perkauman dan syak wasangka.

Dikatakan kaum Cina yang menang telah berarak dengan mengikat penyapu kepada kenderaan mereka sebagai lambang kemenangan mereka menyapu bersih kerusi sambil melaungkan slogan. Ada pula pendapat yang mengatakan penyapu tersebut sebagai lambang mereka akan menyapu ('menyingkir') orang-orang Melayu ke laut. Dalam masyarakat Melayu, penyapu mempunyai konotasi yang negatif (sial). Ada yang mencaci dan meludah dari atas lori ke arah orang Melayu di tepi-tepi jalan

Tahun 1987

Operasi Lalang atau Weeding Operation; atau Ops Lalang dilancarkan pada 27 Oktober 1987 oleh polis Malaysia / Kementerian Dalam Negeri bagi menangkap mereka yang mengeruhkan suasana politik 1987.

Dalam Operasi Lalang ini, 106 ahli politik terutama parti pembangkang ditahan di bawah ISA dan pembatalan dua akhabar harian berlesen, The Star dan Sin Chew Jit Poh serta dua akhbar mingguan, The Sunday Star dan Watan.

Isu-isu sensitif diperkatakan dalam surat khabar Cina dan dibalas dengan surat khabar berbahasa Melayu. Isu-isu yang mencetuskan Peritiwa 13 Mei berulang semula seperti:

Lee Kim Sai antara lain menyatakan 'Melayu pun pendatang'. Hak keistimewaan Bumiputera dipertikaikan semula.

Tindakan Kementerian Pelajaran melantik 100 guru besar bukan berpendidikan Mandarin di sekolah jenis kebangsaan Cina telah mencetuskan rasa tidak senang di kalangan Persatuan Pendidikan Cina seperti Dong Jiau Zong, Kua Kia Soong dan lain-lain. Pemimpin MCA, Gerakan, DAP dan Dong Jiao Zong telah sepakat mempertahankan 'stail' pendidikan sekolah Cina.

Pada 11 Oktober 1987, seramai 2000 ahli Dong Jiau Zong telah berhimnpun di Wisma Persatuan Hainan bersebelahan Tokong Thian Hou di Kuala Lumpur. Mereka mencadangkan murid-murid boikot sekolah ini selama 3 hari.

Tahun 2008

Berikutan krisis politik di Perak, elaku peguam kanan, saman akan difailkan oleh Karpal Singh dan Mohammad Nizar Jamaluddin terhadap Sultan Perak kerana tindakan ini dianggap tidak mengikut Undang-undang Kerajaan negeri Perak. Saman akan difailkan di Mahkamah Tinggi Ipoh pada hari Selasa, 10 Februari 2009 kerana perlantikan Zambry Abdul Kadir tidak sah, wujud 2 menteri besar dalam satu masa dan menimbulkan krisis Perlembagaan Persekutuan dan Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak. Sultan Azlan Shah diberi kuasa melalui Undang-Undang Tubuh Negeri Perak dan haruslah juga mematuhinya.

Jika dahulu DAP hanya menyentuh mengenai hak istimewa orang Melayu tetapi kini mereka sudah mula menyentuh institusi beraja. Sudahlah di Perak tanah rezab orang Melayu telah diberikan kepada kaum lain di Kg Baru berjumlah lebih kurang 60,000 ekar dan SJKC pula diberikan 200 ekar tanah. Sedangkan di Palestin, sanggup berperang kerana tanah sekarang DAP telah menyentuh Sultan dan Raja Melayu. Jika ini semua hak istimewa orang Melayu, tanah Rezab Melayu dan Raja Melayu di pertikaikan dan dikikis satu persatu, apakah yang akan tinggal untuk orang Melayu.

Usaha untuk menghapus hak bumiputera Melayu masih diteruskan dan tidak pernah padam, oleh DAP. Apakah Melayu PAS dan PKR tidak sedar lagi.....

Syukur Alhamdulillah...

1 Komen!!!
Syukur dan alhamdulillah... selepas minyak, tol dan kini elektrik pula.

Tarif elektrik diturunkan sebanyak 3.7 peratus daripada 32.5 sen/kWj kepada 31.31 sen/kWj, mulai 1 Mac 2009, Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi Datuk Shaziman Abu Mansor mengumumkan di Putrajaya hari ini.

Pengguna domestik akan mengalami penurunan tarif elektrik secara purata sebanyak 2.54 peratus manakala pengguna komersil dan industri pula masing-masing mengalami penurunan sebanyak 2.7 peratus and lima peratus.

Kata Aspirasi : harga elektrik dah turun, harga barang bila lagi... apa alasan peniaga pula selepas ini?

Kongsi Link Anda